Jump to content

Featured Replies

Posted

Razgovaram danas sa drugaricom iz Ukrajine (region Ivano-Frankivsk - zapadna Ukrajina).

Nisam siguran gde bi ova tema trebalo da stoji, ali mislim da je potrebna kao upozorenje ljudima koji nameravaju da putuju tamo.

Evo za početak linka sa informacijama:

http://www.kyivpost.com/news/nation/detail/51542/

Naime, stanje je vrlo ozbiljno. U zapadnoj Ukrajini (Lavov, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Karpati) zabranjena su putovanja iz jednog u drugo mesto. U celoj zemlji su zatvorene škole na tri nedelje, nema masovnih okupljanja. Ljudi su u panici i pokupovali su sve lekove iz apoteka pa sada nema ni lekova, a noću helikopteri lete i prskaju vazduh hemikalijama. Poljska razmišlja da zatvori granicu sa Ukrajinom.

Znam da ljudi obično vole da paniče i tamo gde nema razloga, a i da preuveličavaju opasnost, ali takođe smatram da sada nije pametno putovati tamo (ako je uopšte dozvoljeno ući tamo). Verovatno treba očekivati i zatvaranje međunarodne vozne linije Beograd-Kijev jer prolazi upravo kroz taj region. 

Covece ovaj post kao da je izvestaj iz horor filam.  ::crazy:

Da li znate ljudi da meksicki grip (N1H1) nije toliko opasan koliko ljudi misle, cak se smatra da je u proseku malje opasan od obicnog gripa.

• Author

I meni izgleda kao da je iz horor filma  :D

Međutim, ljudi su takvi kakvi su i svuda su isti pa nije ni čudo što je panika malo veća nego što bi trebalo. Ipak, kao realnu posledicu imamo maltene vanredno stanje u Ukrajini. Možda se i nama smeši sličan scenario  zvizhd

Nisam bas shvatio da je to u Ukrajini AH1N1. Danas sam negde procitao da je u pitanju neka pneumonija izazvana virusom, nije pisalo kojim. Ali, svakako, oprez!

• Author

I ja čitam sada neke nove vesti. Mislim da je u pitanju kombinacija tj. da istovremeno imaju i običan grip a i ovaj H1N1 a i da su u haosu pa da još uvek ne znaju tačan broj. Uglavnom, kao što si i rekao - oprez!

• Author

Evo još nečega što je izjavila premijer Ukrajine Julija Timošenko:

"A "full quarantine" will be imposed in nine of Ukraine's western provinces, with police monitoring the entrance and exit of all persons, she said. It will block those lacking justification for travel."

Mislim da ovo znači da nema putovanja kroz zapadnu Ukrajinu ni za strance...

A tek što će nam biti do y za Novu godinu kad nam skinu vize... 'beeeem ti život, napokon ti se desi da možeš da ideš gde hoćeš, a ono komotno apokalipsa! Nema, osuđeni smo da visimo u kraju, ihaaaa  pijjj

Mislim da sada jedan ludi naucnik sedi u ogromnoj sobi sa jos vecim monitorom, zadovoljno trlja ruke i smeje se bolesnim smehom.

Зашто су људи оптерећени теоријом завере? Што би "луди научник" правио вирус када га природа сама направи, к'о и вазда?

• 2 weeks later...

Drage moje i dragi moji,

ja sam vakcine , protivAH1N1 i H2N3 (sezonskog gripa) primio jos 20. oktobra. Svetska zavera ili ne ali ja spadam u rizicnu grupu. Okanite se predrasuda, zastitite se vakcinama.

• Author

U potpunosti te podržavam, pedjalon. I ja smatram da se treba vakcinisati, ali nažalost, ja ne mogu da je primim zbog alergije na neke njene komponente... Ali mislim da svako ko može, treba da iskoristi priliku i vakciniše se. Naročito oni koji pripadaju rizičnim grupama.

Ljudi,... ajde malo da se informisete pre nego nego sto komentarisete,...

chivitli: ispravio sam youtube link ka verziji koja ima engleski titl

• Author

Hronični bolesnici. Recimo oni sa problemom tipa astme. HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća), ljudi koji pate od dijabetesa i sl. Upali bilo koje vesti pa ćeš saznati. Udaviše ovaj narod tim informacijama  :D

A ja sam u riicnoj grupi jer mi zena radi u skoli i sve sto tamo "zapati" donese kuci.

Kad se kaze rizicna grupa, prvenstveno se misli na osobe koje su zbog svog zdravstvenog stanja su podloznije infekciji gripom kao i komplikacijama, a to su sledece (mozda sam nesto ispustila):

- stariji od 65 godina

- deca do 5 godina

- trudnice

- osobe sa poremecenim imunim sistemom

- srcani bolesnici

- bubrežni bolesnici

- bolesnici sa hroničnom respiratornim bolestima

- bolesnici sa hroničnim bolestima jetre

- dijabetičari

Zbog svog radnog mesta i osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama se takodje smatraju rizicnom grupom.

Svi drugi mogu se osecati ugrozenim, ali koliko znam ovo su rizicne grupe u pravom smislu te reci.

Inace hvala djordju koji je postavio vrlo zanimljiv klip, vredi ga pogledati!  flowers::