Jump to content

Featured Replies

Posted

Na odmor bih, ali...Trazim nesto gde sigurno nece biti promasaja, planinu ili jezero, bez mnogo posetilaca, a sa ocaravajucim okruzenjem. Vazno mi je da moze da se tamo stigne iz Bg bez sopstvenih kola, i da okolina moze da se obilazi peske. Da ima da se odsedne u lepoj sobi sa kupatilom i da se dobro klopa. Mnogo trazim? Eh, pa jedan je odmor! Obozavam Taru, ali vreme je za nova istrazivanja. Da li na Zlatiboru uopste moze da se otpesaci u pravu prirodu? Predlozite neke lepe destinacije, a i one pogodne za izlete i dostupne bez auta. Sto vise detalja i ideja molim! Korisno je za sve ljubitelje prirode u slicnoj dilemi.

• Author

Hvala na odgovoru!  Ovo super izgleda! Ako znas nesto o prevozu do tamo, neki kontakt telefon za smestaj, i slicne prakticne cake, pliz! Trebam da ubedim jednog sto zudi za prirodom, ali je uumoran i oprezan da ne budemo mokri, gladni ili gromom mlatnuti.

evo, imam ja kontakt glavih dilera (neverovatno ukusnih) vrucih pogacha, sira, kajmaka i pechurki u Sopotnici  :-D rakiju da i ne pominjem :) a izdaju i sobe :)

porodica Ljujic, telefoni:

033/72-198

064/115-4772

ima tamo i planinarski dom, ali njihov kontakt ne znam, ali znace ovi Ljujici sigurno sve sto moze da te zanima :)

Veruj ljudima, a Zlatibor izbegavaj... tamo nemas sta da vidis, bar ne duze od tri dana... a i malo je dosadan.

• Author

? :party:Setnja do iznemoglosti i klopa do iznemoglosti! Posto smo mrsavci, zbunicemo domacine svojim skrivenim sposobnostima! Javim sta bude, mi svidjati, mljac. Jos da ubedim mog opreznog...  Kako se stize bve? 

O Zlatiboru smo i imali slicno misljenje, zato nismo nikada ni bili. Ali smo malo ostali bez ideja, a dosadilo nam da svima tripujemo da je tamo kao u Knez Mihajilovoj, a da nismo videli i sami. Bio je u planu za ovaj prvi maj, ali nista zbog kise i moje sumracne faze.                                                                                           

Ja sam bio na Zlatiboru bas za pomenuti datum, i niste propustili nista... zaista... mesto za odmaranje zivaca i nemrdanje... a mini-Knez Mihailovu prodjes dva puta i dosadi ti...

umm.. kako se stize? nemam pojma, mi smo isli stopom-peshke :) do sopotnice provereno ima nekakav autobus, ali ne znam odakle, verovatno iz prijepolja... zato kazem da je najbolje da zoves ove ljujice i njih da pitas.... osim ako neko drugi ovde ne zna? :)

• Author

Imate li jos neki predlog?

Znaci, kriterijumi:

1. Drvece, vazduh, prostranstvo, lepota, ma idila. Moze gde ima izvora,pristupacnih pecina, vidikovaca, patuljaka i vilovnjaka.

2. Sve dostupno pesacenjem. I da se stize iz Bg bez sopstvenog vozila i na  relativno

neekstreman nacin.

3. Bez mnogo razdraganih turista, (zahtev iznet bez mnogo samokriticnosti  ;)  ), ali i bez mnogo krvolocno nastrojenih biljaka, zivotinja i aveti.

4. Smestaj bez izazova prezivljavanja u prirodi-sobica, kupatilo i dobra domaca klopa.

ma moze i do sopotnice na neekstreman nacin, samo ja ne znam kako! :) i dalje mislim da je to odlicna ideja jer je priroda stvarno potpuno fantasticna, a i klopa koja se tamo moze dobiti takodje :)

plan b moze da bude.. recimo, recimo - beljanica! :) e sad, onaj doterani hotel-motel je izgoreo, planinarski dom je daleko od cistog a svakako nema kupatilo, a za iznajmljivanje soba ne znam.... ali priroda je lepa :) (osim sto ne znam kako se i do tamo stize na neekstreman nacin :)) hm, mozda neko drugi da da neki predlog? :)

Pa, ako hoćeš u neku zaista lepu prirodu gde nema mnogo turista, onda moraš malo da šipčiš peške, ili da ustopiraš prevoz... i Stara Planina je super, al koliko ja znam ni tamo nema prevoz skroz do doma, ima samo do sela Crni Vrh autobus jednom u dva dana, a onda imaš još bar dva sata peške uzbrdo kroz šumu (tako je bar bilo pre godin' i po dana kada sam ja išao).

Možeš i na Besnu Kobilu... i tamo je super, imaš prevoz do Krivu Feju (bus iz Vranja) i onda par kilometara peške i tu si. U domu ima samo ledena voda i nije baš neki komfor...  zvizhd

ako hoće? u neku zaista lepu prirodu gde nema mnogo turista, onda mora? malo da ?ipči? pe?ke, ili da ustopira?

Sla?em se.

mozda neko drugi da da neki predlog? :)

Ajde, al predlog ne ispunjava ba? sve postavljene kriterijume.

Biogradsko jezero na Bjelasici. 2 km od magistrale između Mojkovca i Kola?ina blago uzbrdo. Ili 7km od Mojkovca, ko vi?e voli vozove. Veliko ledničko jezero, duboka bukova ?uma (neki ka?u - pra?uma), u njoj reka i dosta potočića. Bungalovi, kupatilo van njih, nema seljaka, al klopa valjda ima u kafani.

Nije da nema turista, al nije neka gu?va, a u ?umi za par sati ?etnje nismo sreli nikog.

Evo : http://aleksandar.fotopic.net/c1032241_145.html

A ko je raspolo?en i sposoban za malo jaču ?etnju, mo?e da naiđe i na neki katun dublje u planini, koja je izrazito stočarska.

Ili da stigne dovde http://host.sezampro.yu/freebiking/Turoteka/2000/Jone_leto00/04_bjelasica2.htm

Uskoro ce i moj tekst o prvom autostopersko-kamperskom iskustvu po crnoj gori :) Ako trazis mesto za odmor, sa puno prirode srdacno ti preporucujem durmitor i zabljak....zao mi je sto tek sad saznajem za jadovnik ali bice jos prilika pa cu i to obici :)

Sve najbolje na putu!

• Author

Hvala svima na predlozima! Bas nam je lepa zemlja kada malo istrazujemo.

Hodanje i kondicija nije neki problem, prezivim 10 km trcanja, za sada. Kad konacno negde stignemo trudimo se da obidjemo sve sto je moguce i stalno smo u pokretu, ali valja bazu imati, a pre toga dovuci sve za svaku mogucu zgodu. Dragi i za jednodnevni izlet nosi svasta, za slucaj nepogoda, pojave Irvasa Rudolfa ili najezde izgladnelih domacih zivotinja lol:: lol::, i tu pomoci nema. Zato i ovolika kuknjava da mesto bude lakse za doputovati.

Za sada ga ubedjujem za Sopotnicu. Nocenje u pravoj vampirskoj vodenici je nesto sto bih svakako zelela da iskusim!

• 4 weeks later...
  • Author

Svracali u Sopotnicu, lepuskavo je. Domacini vrlo prijateljski i sve ok.  Vodopadi su super. Ovo je inace destinacija koju uglavnom posecuju na putu ili na povratku sa crnogorskog primorja.  Da se odmore od mora.  Posto je Ljuica vikendica odvojena od kuca, sanse da upadnete u neko veselo drustvo su prilicne. Pa procenite da li vam to odgovara.( Kucica odjekuje, pa ko prvi ustane izaziva opsti ustanak:). Savet:budite prvi, bolje maltretirati, nego biti maltretiran!). 

Iako se leto blizi kraju predlazem da se poseti Ovcarsko-kablarska klisura. U Ovcar banji postoji jedan planinarski dom, smestaj je odlican kao i hrana, a cena je pristupacna. U okolini banje nalaze se brojni manastiri, a priroda je nedirnuta i ocaravajuca.

Ukoliko ne volis manastire predlazem da odes do Istocne Srbije. Planina Beljanica je prirodni rezervat ili mozda Stara planina.

• 5 months later...

evo ti moja preporuka

ja volim ipak tamo gde uopste nema ljudi (mislim na turiste)

1. Juzni Kucaj, rupa na karti Srbije, naseljenost ti je otprilike dva coveka na kilometar kvadratni, dakle sve u cetvorouglu Petrovac na Mlavi, Bor, Boljevac,Paracin pogledaj kartu. To je varijanta sa satorom, biciklom ili spavanjem u Lisinama u kanjonu Resave, pored manstira Manasija

2. Vidlic, planina iznad Dimitrovgrada, za mene apsolutni zakon...nema nigde nikoga sem mestana

3. Vlaska planina,Ruj "prekoputa" Vidlica u odnosu na Nisavu, imas tamo kanjon Jerme, manastir Poganovo, a smestaj u Zvonackoj banji koja leci stres,Jerma je inace interesantna reka koja izvire u Srbiji blizu Vlasinskog jezera, pa ide u Bugarsku, pa se ponovo vraca u Srbiju :-)

4.Zaplanje, to ti je oplast koja se nalazi izmedju Suve planine i Babicke gore, glavno mesti je Gadzin han...nisam tamo bio ono u smislu da ostanem ali sam prolazio i mogu ti recida je prelepo

5. Vlasinski plato 1200m nadmorske visine, imas kamp na obali jezera u mesti Vlasina Rid koji je u borovj sumi...super

6. Miroc od Petrovog sela do Vratne treking...zemlja Hobita u Srbiji

7. Homolje...nauci malo vlaski i vlasku magiju

8. Cer, pitoma priroda, manastri,  spomenici imas pl.dom za spavanje

9. Peshter, srpska mongolija....najbolje biciklom, kanjon Uvca, reka Vapa, sela Karajukica bunari i ugao...

10. Zlatar...super priroda, nadovezuje se na Peshter

11. apsolutna osama...planina Dukat to ti je jugoistocni poslednji ugao Srbije, okolina manastira Prohor Pcinjski....druzenje sa lokalnim stanovnistvom gasi sve satove i vreme staje...treba doziveti

to je to....

Dule

A mozda da skoknes i do Javora ili Golije.

Na Javoru sam bio davno i bilo je skroz ok,a za Goliju sam cuo da je jako lepa.

• 2 years later...

evo, imam ja kontakt glavih dilera (neverovatno ukusnih) vrucih pogacha, sira, kajmaka i pechurki u Sopotnici  :-D rakiju da i ne pominjem :) a izdaju i sobe :)

porodica Ljujic, telefoni:

033/72-198

064/115-4772

ima tamo i planinarski dom, ali njihov kontakt ne znam, ali znace ovi Ljujici sigurno sve sto moze da te zanima :)

Mali update od pre par dana, možda nekome zatreba:

Novi fiksni telefon je 033 714 989,  rakija od divlje kruške je i dalje odlična :-)

Durmitor! Iz BGa do Zabljaka busom, povratna je bila oko 2400din. Smestaj oko 10 evra po coveku. Ako ste u kampu, onda 4 evra. Priroda fantasticna!

Ja mislim Kopaonik. Spavanje u planinarskom domu Kopaonik ako je to jos uvek moguce. Pre par godina je 7-dnevni pansion bio vrrrlo povoljan a domacini vise nego gostoljubivi. Davili smo se u domacim sokovima od borovnice i maline i prirodnim cajevima za neku sicu. O prevozu verovatno svi znaju ali da dodam da su vozaci autobusa voljni da stanu ispred samog doma. Odatle mogu da se prave super pesacke ture ukljucujuci i transferzalu. Za slucaj da zatreba, civilizacija (prodavnice, posta, lekar itd.) je ipak dovoljno blizu.