Jump to content

Featured Replies

Posted

Od januara sam 15 dana u severnoj Irskoj. Ne znam tacno gde, mada sumnjam da je toliko i bitno jer je (bar geografski) prostor vrlo mali.

Dakle, jel' bio neko tamo?

Kako izgleda? Sta videti? Sta posetiti? Saveti, iskustva? :)

Pored Belfasta, ja bih obavezno predlozio [mada ne znam da li je za zimsko vreme :D] i Giant's Causeway - ako si vec tu nije lose ni provesti dan u [London]Derry-ju.

A kako najjeftinije stici do Irske.. iiiiii... sta mislite o proslavi nove godine tamo?????

• Author

Hvala na informacijama.

Ja sam u medjuvremenu saznao da cu biti u gradu Derry. Jel' vec neko bio tamo?

A poslednji vikend je ostavljen za Belfast, Dablin, i dr.

Jel zna neko koliko kosta avionska karta do Irske?

Edit: Za smestaj i ishranu dnevni budzet mi je 80 funti. Da li ce to biti dovoljno?

Koliko jos novca da ponesem za neki shoping.. suvenircici, pokloni, poseta muzejima i sl..?

Hvala na informacijama.

Ja sam u medjuvremenu saznao da cu biti u gradu Derry. Jel' vec neko bio tamo?

A poslednji vikend je ostavljen za Belfast, Dablin, i dr.

Jel zna neko koliko kosta avionska karta do Irske?

Edit: Za smestaj i ishranu dnevni budzet mi je 80 funti. Da li ce to biti dovoljno?

Koliko jos novca da ponesem za neki shoping.. suvenircici, pokloni, poseta muzejima i sl..?

Deri je super, prava slika stanja (u proslosti ali i danas) odnosa katolika i protestanata. Naravno, nemoj da se opredeljujes za jedne ili druge, samo posmatraj :)

Nemoj da ides u Galway, to je crna rupa za putnike :)

Jedino sto mi sad jos pada na pamet, a moze biti korisno je da je nedeljom voz 6 funti, na bilo kojoj relaciji, pa to iskoristi.

Пре две године сам последњи пут био туристички у Ирској и тада сам користио неку њихову врсту интеррејла за аутобусе  ;D Наиме, за 50-ак евра (уколико се добро сећам) купио сам на станици у Белфасту карту "3 у 6 дана" за непрекидну вожњу аутобусима било где по Ирској (односи се и на Републику и на Северну). Верујем да и сад има нека слична варијанта а пошто им путовање возовима и није нешто развијено ово се показало као најбољи начин путовања - бар за места које сам желео да посетим (од којих је једно и Голвеј одакле носим одличне утиске). Дери је одличан само да ти се не деси иста грешка као и мени па да унапред не знаш да део града у коме се догодила "крвава недеља" данас изгледа потпуно другачије него на снимцима/филмовима везаним за догађај - то ме је једино разочарало  :D

• 1 month later...

Tek sad videh ovaj topic, nadam se da nije kasno da pomognem.

evo nekih mojih zapazanja iz teftera :

Belfast,  preporucujem jednu galeriju, ako radi jedan matorac kaol i pre ispricace ti dosta o istoriji

adresa 48 King Street , CApe and Photographic gallery, fresh cream

pored Crowna koji je must visit pub moja preporuka je Kelly`s cellars, jedan od najstarijih pabova u Irskoj, ispred opet  cikica u sakou punim znacaka ordenja sta ti ja znam... lep i jeftin pab.

Bank Street (iza Tesca)

Maddnes, opet pub koji sluzi travaricu, made in Yugoslavia ( mojoj sreci nije bilo kraja kad sam posle 7 meseci video nesto nase )

Derry,

Obavezno zidine, pa onda murali ima ih na 2-3 mesta nisam bas siguran, i naravno pub,

ovog puta tradicionalna muzika svako vece, svi ce ti preporuciti ovo mesto kad odes u Derry

Peadar O`Donnells kod Waterloo place, u samom centru

Bio sam jos u Enniskillen-u

grad okruzen rekama jezerima... Ima ajd da kazem fin zamak, nekoliko jos interesantnih stvari za videti i nis` vise.

nazalost nisam posetio dzinovski put, ali bice prilike.

Ako ostajes 15 dana onda stvarno moras i ovo da vidis.

U Irsku se ide zbog pabova i istorije, malo ima mesta za hiking, ljudi su vrlo ljubazni i pomoci ce ti sve sto mogu. Pricati ti svasta nesto interesantno na ulici, sa njihove  tacke gledista naravno. Stop izuzetno dobro funkcionise, cene su jako nize nego u ostatku Britanije tako da budzet od 80 funti je vise nego dovoljno. Ne znam za Republiku Irsku tamo moja kuvarska noga jos nije krocila, ali mi je jedan lik u Londonu rekao da pod obavezno treba posetiti gradove na zapadnoj obali gde je plima i oseka po nekoliko milja i mozes slusati more kako dolazi satima  :music: