Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li vec neko ima iskustva sa Holandijom i njenim gradovima, pre svega mislim da odem u Amsterdam pa me interesuju Vasa zapazanja.

poz

Ja sam bio u Amsterdamu (februar 2006), glvna atrakcija za turiste tamo su popularni coffee shop-ovi gde mozes da se napusis  flowers:: i najedes  :eat: svaceg da poludis  ::crazy: . Centar grada je lep i stvarno ima sta da se vidi (ja na zalost nisam bas puno toga vide jer sam izigrava babysitter-ku dvojici drugara koji nema sta nisu probali tamo). U gradu ces sresti gomilu stranaca (najvise engleza i amera) koji su dosli iz istog razloga kao i gore spomenta moja dva drugara  :D . Sve u svemu svideo mi se muzej vostanih figura Madame Tussauds, on ti je u samom centru nemozes poromasiti.

• Author

upravo ti kafe shopovi i ono konobar;  :pivoooo: :pivoooo:  molim dva tocena i jedan dzoint ....negro; kakvu ponudu imaju smestaji osim hostela ima li privatnog smestaja van grada, mislim na neka bliza predgradja ili seoceta u blizini grada...

Мени се због тог шатро легализованог фазона и не иде у Амстердам. То је чист хардкор туризам.

Amsterdam je prelep, interesantan i ima za svakog po nesto. Mnostvo klubova, muzeja, a sto se tice smestaja, mi smo se bili smestili na brodu-hotelu New Amsterdam i bilo nam je sjano, jeftinije nego u hotelu, a nezaboravno iskustvo. Obavezno overi Van gogov muzej i onaj u njegovom najblizem komsiluku (kome naravno zaboravih ime) a koji se do nedavno nekoliko dugih godina renovirao i preuredjivao.

Muzej na drugom kraju trga je "Rijksmuseum"iliti "Kraljevski muzej" ( i dalje se renovira,ali nema frke, a ulaz je preko puta JAT-a)120 metara od "Van Gogovog muzeja". Oba su na Muzejskom trgu. Onaj muzej vostanih figura sto ti gore pomenuse bolje da APSOLUTNO izbegnes jer je to ispala kao i svuda po svetu. Ova prva dva su odlicna, naravno, a vostenjak je glup. Uostalom , zamisli Holandeza u nekakvom vostanom u Beogradu kako ulazi i gleda vostanu Cecu ili tako neku kalasturu. E tako bi i tebi bilo zanimljivo u ovdasnjem vostanom.A i skup je'ote.

Mogu ljudi da lupaju sta hoce , ali Amsterdam je prelep grad, ocuvan(najocuvanija arhitektura 17. veka)

, ne sterilno cist k'o u Svajcarskoj,prijateljski itd...

PS. U tramvjima (nekim bez konduktera) jos uvek mozes ladno da se svercujes (npr.16 za PIJP(pijaca i lep kvart, kao i Muzejski trg ili 24 i jos neki. Ja kontrolu nisam video vekovima pa se i ja naravno svercujem)

Supermarketi su ok za jeftinu klopu i jeftino((i ako hoces jako(7-12%alc.)) pivo. I vino...

Jel bio neku u muzeju hajnekena i u kuci Ane Frank? I kakvi su utisci?

Bio sam prosle godine u Amsterdamu, 6 dana i stvarno je toliko dobro bilo, da se uopste ne sjecam:) hm, zahvaljujuci coffe shopovima:)

S obzirom da sam imao interrail kartu ( nas nekoliko) mi smo se smjestili u Utrechtu, koji je 25 min vozom od Amsterdama.

Mislili smo da ce to biti malo problem, ali zapravo nije - vozovi saobracaju cijelu noc, a taj hostel u Utrechtu, kojem sam zaboravio ime, ali se sjecam da pripada medjunardonoj federaciji Youth hostela je u najmanju ruku - LUDNICA!

Svi moji frendovi su upali u hostel, platili 20 eura po danu u koju je ukljucena i hrana ( vavijeka puna kuhinja) i ja sam kasnio iz luxembourga i samo se uvalio u hostel. spavao sam na slobodnim krevetima a samo jednu noc na podu. Svakako sna nije ni bilo, po cijelu noc smo visili u Ams.

Ovo je jedna od jeftinih opcija ako imas interrail.

Van Gogh ne propusti. Ja nisam pojma imao o njemu, a jedva sam izasao iz muzeja.

Najbolji provodom subotom je u gay street-u, prepoznaces he he..tamo svi idu, i ovi i oni:)

BLAGO TI SE!:)

I ja potpisujem da je grad prelep. Ja sam bio par sati 2. januara ove godine i bilo mi je fenomenalno da se setkam pored kanala i gledam srednjebekovne krive zgrade (mozda nisu krive al' su mi tako delovale, ne smem da tvrdim). Secam se da je grad bio stravicno prljav, verovatno nisu cistili od nove godine, ali tolike gomile smeca nisam u zivotu video. Red light district, dileri lakih i teskih droga, pijani turisti, nadrndani konobari....sve mi je bilo skroz interesantno i rado cu ga posetiti opet cim se ukaze prilika...

A'dam je divan gradic, specifichna arhitektura, gradjevine iz chak 14.veka, mada najcheshce iz 17., ne lichi ni na jedan drugi evropski grad...ima preko 50  muzeja-Van Gogh i Rijks su definitivno najbolji (za ovaj drugi odvoj par sati), zatim Rembrandt-ova kuca,pa nazovi muzeji Heiniken muzej, Hash muzej, muzej erotike,mada ih ne preporuchujem, pa kuca Ane Frank (don't go there, smor), najbolje da uzmesh Museum card za 1, 2 ili 3 dana,pa lepo posetish shta te zanima...houseboat museum je interesantan, u svakom sluchaju spremi se da chekash u duuuuugim redovima ispred muzeja

Anyway mojih top 10 u A'damu su (ne ovim redosledom) :

1.Wondelpark (na prolece)

2.Waterlooplein pijaca (uvrnuta hippie-alternativna-afro-azijska pijaca)

3. Squat u Overtoom Straat-u br 101 (za zurke i performanse i sl. deshvanja)

4.Botanichka bashta (jedna od najstarijih u svetu)

5.chetvrt Jordan (lepe gradjanske kuce, obavezo proshetaj)

5.Rokerij coffee shop (u turistichkoj zoni, mada procunjaj van turistichke zone i pronaci cesh mnogo bolje coffeeshopove)

6.stroopwafel (odlichan slatkish-vafle koje morash da probash)

7. Van Gogh muzej

8.Rijks muzej

9.Mashroom gallery-galerija slika nastalih pod dejstvom churkica i smart shop u isto vreme

10. i xxx ;p vidi br. 9

bonus, e da, nadji najuzu zgradu na svetu :)

pa tu van grada je i Ajax-ov stadion za fanove itd.

pa svrati do Scheveningen-a i proshetaj plazom na Severnom moru, poseti i grad vetrenjacha-Alkmaar, i kokni do Roterdama moderne luke u kojoj ni jedna gradjevina nije starija od 15 godina :) Holandija je mala, pa nishta nije mnogo daleko

Uzivaj :)

i da, najeftiniji je Purple Pig Hostel, ima ih nekoliko u centru grada, van centra imash u Harlemu razne hostele koji su jeftiniji od ovih u centru, ali je nepraktichno da placash prevoz...

U Alkmaru se svakog petka negde od aprila do septembra (ne mogu tacno da se setim) odrzava pijaca sira :)

• Author

A'dam je divan gradic....

klanj::  hvala na ovako opsirnom prikazu Holandije.....ovo je kao web-turisticki vodic

ako Holandija nije tako velika mislim da bi iznajmljivanje bicikle bio pravi potez za obilazak ....nadam se da nema nekih vecih uspona.... kiklop

edit: izbačen nepotreban citat

nema na chemu  :)

bicikl je super za A'dam, ali izmedju gradova je najbolje koristiti voz...mada je sve blizu, nisu bash jeftine vozne karte...

Bio u Damu više puta.

Najbolju definiciju Amsterdama dao je moj garisha holandez.

"U Roterdamu se prave pare a u Amsterdamu troše".

Ne bih da polemišem sa forumašima ali na mene Dam nije ostavio nikakav ustisak.

Preporučujem da pročitate knjigu "Holandska mućkalica" Velibora  Vidakovića,koja više govori o holandezima nego o Amsterdamu.

Sve će vam biti jasno.

Vredno hvale je voz tj.železnički saobraćaj.Iz Rota do Dama cca sat vremena vožnje.I to direkt u centar grada.

Stadion?Bio tekmi Ajax-Roda.Navijači su gori od Voshinih.

Muzej voštanih figura nisam posetio jer sam znao za jadac.Ali sam posetio Hard Rock Cafe koji je sranje kao i svuda u svetu.

Cjene prava sitnica!

Da skratim priču Amsterdam još nekako možete da posetite ali Roterdam zaboravite.

http://travelgarisha.blogspot.com/2009/03/rotterdam-grad-eksperimenta.html

• 1 month later...

Pocetkom februara idem sa dva druga u Amsterdam...

Molim sve koji imaju volje(mogu i licnu poruku da mi posalju) da napise par saveta...

Konkretno, gde kupovati hranu, ima li negde jeftinija mesta za kupovinu odece, sta obici obavezno(imajte u vidu daje nas trojica i imamo 25 godina), cime ici na stadion(plan je jedna utakmica i muzej Ajaksa), ima li u gradu cenkanja(posebno mislim u red light street-u) :) ...

i drugo...svaki savet je dobrodosao, s obzirom da prviput idemo!

Pa kad se vratim sledi detaljan putopis!!!

Pocetkom februara idem sa dva druga u Amsterdam...

Molim sve koji imaju volje(mogu i licnu poruku da mi posalju) da napise par saveta...

Konkretno, gde kupovati hranu, ima li negde jeftinija mesta za kupovinu odece, sta obici obavezno(imajte u vidu daje nas trojica i imamo 25 godina), cime ici na stadion(plan je jedna utakmica i muzej Ajaksa), ima li u gradu cenkanja(posebno mislim u red light street-u) :) ...

i drugo...svaki savet je dobrodosao, s obzirom da prviput idemo!

Pa kad se vratim sledi detaljan putopis!!!

Prvo i osnovno,ponesi jaaaaako puno para :)

Salim se,ali i ne. Za mene je Amsterdam Preskup i cisto bacanje para. A ako ti je do provoda,bolje idi u Berlin. Znam da ce me mnogi napenaliti sada,ali mene stvarno odbija da placam pivo 5 eur... :)

evo ja cu te podrzati makaveli, potpuno se slazem s tobom...

nikad mi nije bilo jasno kako se neki ljudi loze na amsterdam...

3 ulice, par kanala, i kao ulica crvenih fenjera, i to je to...nocni zivot im isto nije na zavidnom nivou, ako ne racunamo sex show-ove :)...

cijene- odmah mi se smuci kad pomislim da za pare koje cu za jedno vece  potrositi u damu, ljudi u kambodzi zive mesec dana...

dobro, dajte neke pozitivne stvari... :)

Meni je najpozitivnija stvar da se naduvas i jedes,jer cega sve ima,to je strasno  clap.gif' alt=':clap:'> :eat: Najzanimljiviji mi je bio fast fud sa oooogromnom vanglom pomfrita i iz visecih posuda sibas u ogromne fiseke koje dobijes kecap i belgijski majonez :D

Nisam siguran za adresu,ali kad ides od Flying pig hostela ulicom Nieuwendijk,sa leve strane negde kod broja 23. videces dva steak restorana,prvi oronuli i drugi fancy,udji u prvi. I naruci drugi najskupljii stejk sa prelivom od pecuraka,feta sirom,i naravno kriglu hajnekena. :)

Najbolji stejk koji sam pojeo u zivotu :)

Onda nemoj da zaobidjes Fabriku hajnekena,voznju brodicima kanalima,to je jedna od jeftinijih zabava,imas ih preko puta zeleznicke sa leve strane.

Sta drugo da ti kazem,ima svega,ali nema nicega. Prepuno je Amerikanaca,radnje su kao na uscu,i to je meni posle Londona grad koga su multinacionalne kompanije najvise preuzele: Mcdonalds,Zara,H&M,Zara,H&M,Zara,H&M,Jack&Jhones,Burger King,Mcdonalds...

Otprilike ti je takav raspored na toj glavnoj ulici :)

Idi obavezno i u Begijnhof,samostan gde su se krile monahinje,koja je u stvari ulica sa kucama u koju se ulazi kroz vrata druge kuce,potpuno ludilo :)

I nemoj da propustis da iznajmis bicikl i sa njime se provozas do Vondelparka.

Cuvaj se dzeparosa,i izbegavaj nocu zabacene ulice. Ja se uopste nisam osecao sigurno kada sam bauljao sam nocu,a i video sam svasta bas :)

I racunaj da ti treba bar 50 eur dnevno za klopu,pice i poneki dz u coffee shopu :)

Eto,nadam se da sam ti bio od pomoci,sretan put i  :pivoooo: 

• 3 weeks later...

Ljudi kako najlakse i najjeftinije doci do Amsterdama?

Meni su padala na pamet neka presedanja, prag,bec,amst..interrailom i to?

STa mislite, neki savet mozda>?

Idemo celo drustvo a njih mrzi pa je sve spalo na mene a meni je dosto zbunjivo kad gledam na sajtu interraila i slicnim...