Jump to content

Featured Replies

Sto se mene tice neki im poklone JAT, evo ja se javno odricem JAT-ovih akcija koje je drzava obecala meni kao gradjaninu ove nase Srbije

Super mi je kod B92 što kada objave vest posle nekog vremena osvanu kul komentari od strane čitalaca, tako da možemo da sagledamo i drugu stranu priče. Za ovu vest ih nisam čitao, ali imam neki osećaj da ako se skupi dovoljno dobro volje za kupovinu JAT-a da će se pojaviti i neka uslovljavanja, tipa odlaganje sporazuma o slobodnom nebu (malo verovatno) ili nešto slično (kao što je bilo u slučaju FIAT-a i Zastave, tj zadržavanje visokog poreza na uvoz automobila još godinu dana...).

Videćemo kako će se situacija odvijati, ali za sada ne vidim koji je interes Marfin grupe, pogotovu na duži period... Saniranje ogromnog poslovnog gubitka, pojava kvalitetne konkurencije sa boljim avionima....

• Author

FIAT ni ne zna sta je kupio. Mislim na Zastavu. Sad polako saznaje. Zato se potpisivanje ugovora i odlaze.

Drzava u ovom trenutku "sminka" Jat kako bi ga prodala. Jedino, sto nikada nije uspela (niti u slucaju Zastave, niti ce u slucaju Jata) jeste da resi problem prekobrojne i nedovoljno kvalitetne radne snage. Sve ce nekako pokriti, ali problem ljudi - tesko. I da, drzava ce praviti neke ustupke.

...skupi dovoljno dobro volje za kupovinu JAT-a da će se pojaviti i neka uslovljavanja, tipa odlaganje sporazuma o slobodnom nebu (malo verovatno)

Videćemo kako će se situacija odvijati, ali za sada ne vidim koji je interes Marfin grupe, pogotovu na duži period...

Споразум о слободном небу је ратификован, има већ месец дана, а примењује се већ од почетка децембра.. Шта мислите, да су Малев, Таром и комапнија тек тако дошли до дозволе за летење из Београда? :) Све је то део тог споразума, где више не постоји могућност да се некој комапнији "забрани" да обавља летове из Србије због ЈАТ-а, који се више не пита.

Што се тиче интреса Марфин Групе, мени је он кристално јасан - пре пар месеци су купило грчки Олимпик који је правио губитак од 1мил. евра дневно, тако да је ЈАТ за њих мала беба, једино што они желе од ЈАТ-а су ново тржиште, тенценција да постану регионални лидер (уз Олимпик), практично имају цео Балкан.. Не треба заборавити ни ЈАТ-ово власништво над слотовима у Паризу, Лондону и Франкфурту, чија се вредност мери милионима евра..

Ја бих волео. Видећемо шта ће бити.

Споразум о слободном небу је ратификован, има већ месец дана, а примењује се већ од почетка децембра.. Шта мислите, да су Малев, Таром и комапнија тек тако дошли до дозволе за летење из Београда? :) Све је то део тог споразума, где више не постоји могућност да се некој комапнији "забрани" да обавља летове из Србије због ЈАТ-а, који се више не пита.

Што се тиче интреса Марфин Групе, мени је он кристално јасан - пре пар месеци су купило грчки Олимпик који је правио губитак од 1мил. евра дневно, тако да је ЈАТ за њих мала беба, једино што они желе од ЈАТ-а су ново тржиште, тенценција да постану регионални лидер (уз Олимпик), практично имају цео Балкан.. Не треба заборавити ни ЈАТ-ово власништво над слотовима у Паризу, Лондону и Франкфурту, чија се вредност мери милионима евра..

Ја бих волео. Видећемо шта ће бити.

Sporazum o slobodom nebu je potpisan pre 5-6 godina, a ratifikovan pre pola godine i konacno je poceo da se primenjuje i nadam se i verujem da ne mogu sad da obustave primenu.

Nije potrebno kupovati JAT da bi dobio trziste i tu se nikako ne slazem da je zbog trzista, jer sporazum o slobodom nebu dozvoljava da bilo koja avio-kompanija postavi i 100 svojih aviona, ako hoce  i ima,  u Beograd (kao svoju bazu) i da leti ka bilo kojoj evropskoj destinaciji.