Jump to content

Featured Replies

ja radim sajtove tj. bavim se pomalo web dizajnom i kodovanjem ( doduse za sad samo html css i pomalo js )

imao sam par prilika i odradio neke staticke sajtove al to nikako da mi malo bolje krene  :yok: pa ako neko ima neki savet, di da trazim, sta da radim? :) 

@chivitli, videh da si ti u tome svemu uspeo, pa baci neki savet ako nije problem ;)

thnx

• 2 weeks later...

Eto i ja sam dobila svoj prvi elance posao i skoro sam pri kraju sa piskaranjem i procitala sam tamo gomilu stvari i osoba za koju radim je u onom Escrow sistemu i sve je to divno i krasno ali ja se pitam ... kako na kraju pare stizu do mene?

Na koji nacin me oni isplacuju?

Ovo nije direktan odgovor na tvoje pitanje - do kraja godine i Srbija bi trebalo da bude u Paypal sistemu.

Ako sam dobro procitao u prethodnim postovima, mislim da je napisano da se ljudi dogovaraju izmedju sebe, ali mi se cini da konkretno u slucaju Elance-a, transfer mora da ide preko njih. Verovatno onda neki fazon preko Moneygram-a ili Western-a...

Eto i ja sam dobila svoj prvi elance posao i skoro sam pri kraju sa piskaranjem i procitala sam tamo gomilu stvari i osoba za koju radim je u onom Escrow sistemu i sve je to divno i krasno ali ja se pitam ... kako na kraju pare stizu do mene?

Na koji nacin me oni isplacuju?

Postoji vise opcija, najkomfornija za nas iz Srbije je putem bankarskog transfera. Kada ti poslodavac pusti sredstva iz Escrow sistema ili uplati direktno karticom, Elance skida proviziju i ostatak sredstava je na tvom racunu kod njih.

Da bi povukla novac u Srbiju putem bankarskog transfera, ides na "financial accounts" i tu upises podatke o racunu na koji hoces da ti uplate novac koji si zaradila. Proces za upisivanje racuna traje 5 dana i posle toga ides na "withdraw funds", izaberes da ti posalju na racun koji si upisala i za 1 do 2 dana novac legne na tvoj racun u banci. Povlacenje putem bankarskog transfera kosta 10 dolara (prvi transfer u mesecu je 10, svaki sledeci je 25 dolara) ukoliko imas besplatan nalog, a ukoliko platis clanarinu od 10 dolara, imas jedan besplatan transfer mesecno, a svaki sledeci je 25 dolara.

U sustini je bolje placati clanarinu i povlaciti jednom mesecno besplatno novac ukoliko redovno imas poslove jer uplatom clanarine dobijas neke pogodnosti koje ne postoje kod besplatnog naloga.

Postoji i opcija povlacenja novca na Maestro prepaid karticu, ali te izadje skuplje kasnije podizanje novca na bankomatu i jos neke provizije.

Postoji i opcija da povlacenje novca ide preko PayPal-a, ali nama to jos uvek nije dostupno.

Svakako je bolje da sakupis para sa vise projekata i to drzis kod njih na sajtu, pa da onda odjednom prebacis na svoj devizni racun. Kada pare budu stigle u Srbiju tvoja banka ce te zvati na telefon da dodjes i das izjavu o poreklu novca, i tek posle ce da "legne". Ima jos neka fora da ako zaradjujes vise od $10000 na godinu onda treba da prijavis dohodak poreskoj sluzbi ali otom potom... :)

Inace nemoj da se brines oko toga da ce te pare na internetu da nestanu, jer nece. Ja sam danas platio nesto preko interneta sa parama koje sam zaradio pre 2-3 godine. Nekada davno sam prebacio na Moneybookers account sa kojeg posle nisam mogao da povucem u Srbiju. Tako da sam se prijatno iznenadio kad sam video da imam jos $100 :)

• 1 month later...

Da li iko zna za nesto slicno ali na srpskom? Sa govornim engleskim sam u prijateljskim odnosima, da razumem ono sto procitam mogu ponedak, zavisi o cemu  se radi u tekstu, ali da na egleskom sastavljam tekstove :(

• 2 weeks later...

Imam debitnu Mastercard karticu izdatu od strane Americke Metabanke i htedoh sa njom da otvorim paypal account i vrtela se po sajtu i vrtela se ali nista od posla...

I sad ce gomila posla da mi propadne zbog toga sto paypal ne radi kod nas.

Da li neko ima neko resenje za mene ... bar na kratak rok dok ne odem u Indoneziju pa cu tamo otvoriti racun i pokrenuti svoj paypal.

;D

• 5 months later...

@Cruela

Sta si uradila u medjuvremenu? Ja sam otvorio PayPal preko americke kartice, istina istu sam dobio dok sam radio tamo 4 meseca... Procitao sam da nasi ljudi sa Intezinim karticama na Paypalu stavljaju Madjarske adrese, nekima radi, a nekima ne.

• 1 month later...

Pozdrav,

imam par pitanja,

prijavicu se  na Elance i Odesk...Sad racun imam u Vojvodjanskoj banci (devizni)...kako to ide sa njima. Da li ce kad skupim pare na Elance na primer i kad dodje do transfera u moju banku i kad me budu zvali da dam izjavu za proveru novca...kako to ide?

Jel imao neko iskustvo sa time?

Ili da otovroim racun u nekoj drugoj banci Intesa,Rajfajzen...?

Znam da necu da se obogatim ali bar za svoje neke troskove da imam.

Malo sam duduk sto se tice ovih stvari sa bankama i transakcijama ... :bag:

Na Elance-u funkcionise na sledeci nacin:

- Otvoris racun u banci i uzmes instrukcije za transfere, uzmi i za americke dolare jer Elance salje u toj valuti

- Na Elance sajtu upises podatke o tvom racunu sa instrukcija koje si dobio u banci

- Prodje 3-5 dana dok Elance "svari", odnosno proveri tvoj racun i omoguci slanje na isti

- Povuces novac sa Elance-a na tvoj racun, novac stize za dan-dva, neki dan vise ako je vikend

- Iz banke te zovu da das izjavu kada ti prvi put Elance uplati, posle toga za uplate sa tog sajta nema potrebe davati izjave

- Novac leze na tvoj racun

Srecno!

Ja sam na Paypal-u kao grad uneo Beograd, a kao zemlju Hrvatsku  8-). Debitnu Visa Gold karticu Unicredit banke mi nije prihvatio sa obrazloženjem da zemlja porekla nije odgovarajuća, ali kreditna Master kartica iste banke je bez problema prošla. Tako da, ako imate po više različitih kartica ima smisla isprobati svaku od njih i ne odustajati olako.

Ja sam se jutros prijavila na oDesk,otvorila racun na moneybookers pa cu possle da prebacujem pare na devizni racun u VOBAN da li je to dobra ideja videcemo uskoro... zvizhd

• 2 months later...

Jel probao neko  "Neobux"? koliko je pouzdan? Zna li neko kako funkcionise da pojasni malo..? Neki referali, trte-mrte...Nista mi nije jasno

Ne. To je neki novi sajt za zaradu preko neta. Otvaranje sajtova i to. Na forumu neobuxa ima dosta ljudi iz Srbije. Kazu da se posle nekih 6 meseci rada uzima preko 200e mesecno.

• 2 weeks later...

Ljudi, treba mi mala pomoc :) U prvom redu Chivitli-jeva, posto vidim da se on bavi programiranjem, ali i bilo ko drugi ko zna...

elem, da li neko zna za neki dobar tj pouzdan sajt za freelance web dizajnere/programere?  koji nude frilens pos'o ljudima sa znanjem HTML-a, CSS-a, JavaScript-a, JQuery-a recimo...  i kakva su iskustva ako ima neko da je radio na taj nacin?

Hvala unapred

:)

Uh, iako freelancujem, nisam koristio usluge tih sajtova, na drugi način sam dolazio do klijenata. Ali sudeći po onome što sam saznao kad sam svojevremeno istraživao koji su od tih sajtova najbolji, na vrh su isplivali www.elance.com i www.odesk.com

Kako vam funcioniše ovo sa Guglovim reklamama? Šta je sve potrebno da imate da biste se prijavili na njihov servis?