Jump to content

Featured Replies

Posted

U susret padu Schengenskog zida za gradjane Srbije mislim da bi bilo dobro da se malo informisemo o cenama i kvalitetu goriva koje cemo tociti na putovanjima. Znam da vecina ljudi sa foruma retko putuje svojim kolima ali mislim da nas ima bar 20-ak bar koliko sam ja do sada zapazio a bice nas i vise jer kad putuje vise ljudi kola su na nivou cene low cost leta.

S obzirom da ja vozim kola koja trose euro dizel evo mojih zapazanja

U Srbiji je najskuplje gorivo u regionu a kvalitet bas i nije neki, eurodizel je trenutno 103din

U Rumuniji je mnogo jeftinije, oko 20%, kvalitetniji euro dizel na OMV (a i na pumpama nacionalne kompanije cije je vlasnik OMV) je 4.03 RON-a (1EUR=4.3RON). Po reci ljudi iz Rumunije koji sipaju i tamo i kod nas kazu da je rumunski dizel kvalitetniji, ja za sada nisam osetio neku veliku razliku. Sa rumunskim Lukoil-om imam negativno iskustvo, prosle nove godine smo tamo sipali neki dizel to je bilo uzas kola kao da nevuku.

Bosna (Republika Srpska), zaboravio sam cenu ali je bila oko 10% niza od ove u Srbiji. Kvalitet je prilicno diskutabilan. Jednom sam sipao i bilo je OK drugi put katastrofa kao na onoj pumpi Lukoil-a u Rumuniji.

U Sloveniji je cena evrodizela letos bila nesto povoljnija nego kod nas a kvalitet bolji.

U Austriji je letos cena bila oko 0.9 eur a kvalitet mnogo bolji.

U Italiji je leto cena bila oko 1 do 1.1 eur a kvalitet kao u Austriji

Kakva su vasa iskustva?

U Bosni i Hercegovini (RS je u pitanju), cena bezolovnog benzina se pre petnaestak dana kretala od 1,69 do 1,80 KM, sto je u tom trenutku bilo od 80,3 do 85,5 dinara. Iskreno, nisam primetio neku posebnu razliku u kvalitetu, ali je razlika u ceni OGROMNA 23 dinara po litru, u odnosu na nase pumpe!!!

Самим тим што ми у резервар стаје 70 литара ретко имам прилику да сипам у иностранству јер са пуним истим могу да пређем више од 1200 километара. Има једна нејасноћа везана за дизел у Бугарској а то је да свака пумпа  има неки свој назив за разне врсте дизела. Тако на пример на ОМВ-у постоји неки Српинт дизел, затим ако се не варам Премиум дизел. Нисам знао шта да сипам јер бугарски точиоц није знао који одговара нашем Д2. Затим поред мене стаје Турчин са истим аутом па сам гледао шта он сипа. ;D На Шеловим пумпама постоји Дизел и V-Power дизел. Ту сам сипао само Дизел. ;D

Ni ovo Evropska unija nije prepustila slucaju:

http://www.energy.eu/

Pored svakodnevnog azuriranja cena razlicitih vrsta goriva, na tom sajtu mozete pronaci i mnoge druge manje-vise korisne informacije.

Rumunski OMV je kupio Rumunski Petrom,tako da u stvari,kupujes Rumunsko a ne austrijsko gorivo. Ali ja osecam razliku u gorivu,mnogo je kvalitetnije,i minimum je euro 4...

• Author

Ja sad zadnji put kad sam sipao na PETROM-u onda sam i citao sta pise na aparatima za tocenje goriva, za obe vrste dizela koje prodaju (Alpine i Sprint) pise da moze da se sipaju u motore sa standardom euro3, euro 4 i euro 5 a jedina razlika koju sam mogao da uocima (sem u ceni) je da Sprint sadrzi 5% bio dizela i izdrzava temperaturu do -5 a Alpine nema primese bio dizela i izdrzava temperaturu do -20

Ja sad zadnji put kad sam sipao na PETROM-u onda sam i citao sta pise na aparatima za tocenje goriva, za obe vrste dizela koje prodaju (Alpine i Sprint) pise da moze da se sipaju u motore sa standardom euro3, euro 4 i euro 5 a jedina razlika koju sam mogao da uocima (sem u ceni) je da Sprint sadrzi 5% bio dizela i izdrzava temperaturu do -5 a Alpine nema primese bio dizela i izdrzava temperaturu do -20

Npr meni na rezervoaru pise da ne smem da sipam gorivo sa primesama bio dizela...

• Author

U jedom razgovou sa mojim tecom iz austrije inace velikim fanom  i ekspertom za brza kola koliko sam ga razumeo to sto pise da se nesipa biodizel ima jedino veze sa tim sto se biodizel vremenom razgradjuje, za par nedelja izgubi jako puno na karakteristikama (e sad ja nisam expert za tu oblast) pa se proizvodjaci unapred ograde da nekom nebi ostalo gorivo u rezervoarau par meseci i onada problem.

• 5 months later...
  • 8 months later...

U jedom razgovou sa mojim tecom iz austrije inace velikim fanom  i ekspertom za brza kola koliko sam ga razumeo to sto pise da se nesipa biodizel ima jedino veze sa tim sto se biodizel vremenom razgradjuje, za par nedelja izgubi jako puno na karakteristikama (e sad ja nisam expert za tu oblast) pa se proizvodjaci unapred ograde da nekom nebi ostalo gorivo u rezervoarau par meseci i onada problem.

Skoro sam bio u fordovom servisu i čovek je imao problem sa viškom ulja u motoru jer sipa biodizel. Jes' da meni nikako nije jasno kako je to moguće ali u servisu su mu tvrdili da se sagorevanjem biodizela oslobađa određena količina ulja koja se vraća u motor i zato će on morati svakih 2500km da ide u servis da mu ispuštaju ulje.

Skoro sam bio u fordovom servisu i čovek je imao problem sa viškom ulja u motoru jer sipa biodizel. Jes' da meni nikako nije jasno kako je to moguće ali u servisu su mu tvrdili da se sagorevanjem biodizela oslobađa određena količina ulja koja se vraća u motor i zato će on morati svakih 2500km da ide u servis da mu ispuštaju ulje.

pa to je odlicno onda, ne mora uopste da sipas ulje kola! samo se pravi  :D

:bang:

Majstor i Margareta