Jump to content

Featured Replies

Posted

Drugari potrebna mi je mala pomoc.

Da li neko zna gde se moze pronaci neka literatura ili bilo koji clanak (a da je iole ozbiljan) o nastanku cudnih prezimena na nasim prostorima?

Ja sam do sada cuo razne price i procitao par tekstova na forumima ali nigde nisam nasao neko istrazivanje. Ono sto sam do sada cuo a to je da su prezimena tipa Guzina, Kenjalo, Nakarada i sl. nastala tako sto kad su austro-ugarski cinovnici vrsili popis stanovnistva. Stanovnistvo je iz bunta prema okupatoru (tako su ga smatrali) bukvalno mlatili gluposti kad ih ovi pitaju za licne podatke. Ali posto se austrougari nisu salili oni su lepo uneli to u njihove papire i eto kako su nastala takva prezimena.

Ovo konkretno netreba meni nego ocu moje devojke, on sad zavrsava neku knjigu o poreklu italijanskih prezimena pa je otkrio da se ovako nesto desavalo i u Italiji kad su rimljani pokusavali da popisuju hriscansko stanovnistvo.

Unapred zahvalan na pomoci  :)

Ne znam nikakvu literaturu, ali se secam da sam negde citao o tome kako su u Srbiji nastajala prezimena. Najpre, najveci broj je po ocevom imenu, Nikola-Nikolic, Petar-Petrovic i td.. Potom, po zanimanju, Kovac i slicno. Jedan broj po mestu/regionu porekla (ne pada mi ni jedan primer na pamet :) ). I na kraju, ono sto tebe najvise zanima, je po nadimku. A kako su u Srbiji takvi podrugljivi nadimci dosta upecatljivi, onda je tako potekao najveci broj ovih prezimena. Ima naravno i suprotnih primera, npr. Kralj. Osim gore navedenog, cesta je pojava da su stranci koji bi se asimilovali u Srbiji svom prezimenu dodavali ić.

To anegdota sa Austrougarima je mozda istinita, ali sam ja vise sklon da mislim da prezimena nastaju spontano a ne na osnovu jednog dogadjaja...

Како сам ја чуо(од другарице која поседује једно од горенаведених презимена) то за аустро-угаре је тачно али су то радили само становници из Херцеговине.Не узимај то као тачан податак јер нисам сигуран али можда ти помогне у даљој потрази.

• 3 years later...
...prezimena tipa Guzina, Kenjalo, Nakarada i sl.

Ovde,u ZR-u,imas prezime Nepergaća :)

Ne znam kako se osecaju ti ljudi sada,zbog svog "nakaradnog" prezimena...

Ja sam do sada cuo razne price i procitao par tekstova na forumima ali nigde nisam nasao neko istrazivanje. Ono sto sam do sada cuo a to je da su prezimena tipa Guzina, Kenjalo, Nakarada i sl. nastala tako sto kad su austro-ugarski cinovnici vrsili popis stanovnistva. Stanovnistvo je iz bunta prema okupatoru (tako su ga smatrali) bukvalno mlatili gluposti kad ih ovi pitaju za licne podatke. Ali posto se austrougari nisu salili oni su lepo uneli to u njihove papire i eto kako su nastala takva prezimena.

Varijanta koju sam ja cuo je da su Austrougari prvo dosli da popisu stanovnistvo i da su tu svi tako skrnavili jer su mislili da nije vazno, ali da su posle toga popisivali i zemljista i imovinu  pa su zato morali svi da zvanicno usklade svoja imena sa onim sto su rekli na popisu inace bi izgubili zemlju..

naravno nemam pojma da li je tacno

• 3 weeks later...

Ta prezimena,kao Kenjalo,Guzina,Biber,Konjovod,Krmetic i slicno i Jesu nastala kao plod satire i ironije Srbskih seljaka iz Hercegovine,djelova Bosne,koji su bili pod AU okupacijom.Nastali su iz raznoraznih protesta i neslaganja sa tadasnjom vlascu.

• 8 months later...
  • 9 months later...
Непергаћа

Презиме је регистровано у Српском Арацу у XIX веку.

Ko da svi znaju gde je Srpski Aradac (tj. Aradac) :)

(mesto 10-ak km od Zrenjanina)

Inace,prezime je i dalje "aktuelno" (naveo sam par postova iznad)..

Znam za slučajeve da je neko promenio svoje prezime zbog toga što je zvučalo jako nakaradno. Verovatno čoveku dosadi što stalno mora da izgovara to "Nepergaća" ili "Guzina"  shtrumpf

Kada su prezimena uopšte počela da se koriste u ovom delu sveta? 

Тамо где су се рано почеле водити матичне књиге и где је вођена добра администрација, првенствено на просторима Аустроугарске и Млетачке републике, на тим просторима су презимена фиксирана веома давно. Такође, тамо где је био јако изражен племенски систем, стара родовска имена су се дуго одржавала не мењајући се често. Истраживања показују да су се презимена највише мењала на простору данашње централне Србије и она су на том простору доста касно уведена.

Аустроугарска

Државне власти Аустроугарске су административним путем забрањивале постојање презиме са наставком –ић код Срба, доношењем посебног нормативног акта. 1817. године издале наређење, по којем Срби у Аустрији нису смели да носе презимена са наставком -ић, што је на подручју Угарске посебно строго спровођено. Тако су презимена која су се завршавала са –евић и -овић остала са наставком –ев и –ов. Код презимена где је деминутивни додатак –ић био директно придодат на презименску основу, наставак –ић замењиван је са –ин:

Кнежевина Србија

Настанак данашњих презимена у Србији везује се за кнеза Александра Карађорђевића, који је 1851. године једним актом наредио успостављање трајних презимена по најстаријим и најзначајним прецима.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.98.D0.B0

:)

Zapravo, nije :) Krčadinci su među najstarijim Pančevačkim porodicama, nekada davno i najbrojnijim, dakle stara pančevačka paorska porodica. U Krčedinu ih uopšte nema, kao ni u ostatku Vojvodine. Odakle su došli u Pančevo -- niko pojma nema.

Možda su stvarno došli iz Krčedina, ali verovatnijom opcijom deluje mi teorija da su tokom nekih pradavnih seoba ljudi sa tim imenom (nadimkom, prezimenom, špic-namenom, šta god) došli u Vojvodinu, pa su neki od njih otišli u Krčedin a neki u Pančevo.

Da stvar bude zapetljanija, postoje još dva slična i jednako retka prezimena: Krčedinac i Krčevinac.

Na kraju, šta je koren Krčadina? Krčenje šuma? Pravljenje krčaga? Ne znam, niko ne zna...

U Krčedinu ih uopšte nema, kao ni u ostatku Vojvodine.

Не дај да те ово збуњује. Сети се писца Стевана Сремца. Он није рођен на простору Срема али вероватно му је неки предак дошао одатле. Такође, нисам проверавао али верујем да у Срему нема Сремаца (презиме). Тамо су сви Сремци (географска одредница) па је непотребно правити дистинкцију. :)

Па логично је да их нема у Крчедину, људи су презимена добијали по местима из којих су дошли (нпр. Срби који би се доселили из Македоније некад би добили презиме Бугарин јер би их тако погрдно звали). Зашто би неко у Крчедину добио презиме Крчадинац кад су сви Крчадинци? :)

А могуће је да нема везе са селом, иако то звучи логично. Могуће је да су живели на неком земљишту које је недавно искрчено, а да је само основа презимена и имена села иста, јер је и у Крчедину неко нешто крчио :) Логички се неке ствари могу наслутити или претпоставити, али никад то не значи да је закључак 100% тачан. 

Мада, у Војводини архиви досежу доста далеко, мислим чак до неког 18, 17. века, могао би то истражити.

I meni Reljina teorija deluje daleko verovatnije nego ta Uroševa o "tokom nekih pradavnih seoba"... (Mada potonja ima jednu mističnu atraktivnost) Okamova oštrica i tako to. ;)

Vrlo moguće. Istražiću, zanima me, valjda to ide s godinama :)

Bizarno je inače da se oko trećine-četvrtine guglanih Krčadinaca nalaze u Zagrebu (na primer, ovaj lik izađe prvi), iako su pančevački Krčadinci stara pravoslavna i seljačka porodica. Kada se zezam sa mojih drugarima iz Hrvatske kažem da tu neko nekoga pokrstio :P

Прекрстио, јер и једни и други су крштени :)

Не бих сад да износим неке Шешељеве теорије ко је како настао, али могуће је да се и по Хрватској нешто крчило? :)

Само да напоменем да је теорија о "прадавној сеоби" уствари таутологија. Јер, у свим породицама (појединачно или заједно са племенима, народима) се пре или касније појави нека сеоба (осим ако ниси у стању да докажеш континуитет своје породице од неолита :spot: )

Zanima me da li i kako danas nastaju nova prezimena.

Po logici nasleđivanja prezimena po muškoj grani zaključujemo da prezimenâ, nakon što su jednom formirana, mora biti sve manje -- jer će porodice sa isključivo ženskom decom izgubiti svoje prezime.

Ako ne računamo uvozna prezimena, dakle strance-muškarce koji dolaze i ostavljaju nam svoja prezimena, da li to znači da prezimena nepovratno izumiru?