Jump to content

Featured Replies

Postoje kulture u kojima se nasleđuju i ženska prezimena, više prezimena ili isključivo ženska prezimena. Eto, španska kultura.

Moj prijatelj, inače našijenac, sticajem okolnosti stekao je dva prezimena: očevo i majčino. Očevo je tipično srpsko-crnogorsko ić-prezime, majčino je retko i čudno. I kaže, ako budem postao otac, deci ću preneti samo majčino prezime. Šta im dva, a ovog očevog ionako ima previše.

Jedna poznanica, pak, nosi majčino prezime, dok njen brat nosi očevo. Roditelji su ih tako podelili. Sada imaju problema na fejsbuku: da bi dokazali da su sestra i brat oboje su, mesto prezimena, stavili zajednički nadimak.

Uglavnom, zamišljam kulturu gde bi se nasleđivalo ono ređe prezime. Ili oba, ili ono lepše, ono koje bolje zvuči uz ime. Ili da se kuje novo, kao kovanica? I to nema veze sa feminizmom, prosto mi je dosadno ovo po muškoj liniji. :) Treba nam više socijalno-kulturnih inovacija.

Vrlo moguće. Istražiću, zanima me, valjda to ide s godinama :)

Bizarno je inače da se oko trećine-četvrtine guglanih Krčadinaca nalaze u Zagrebu (na primer, ovaj lik izađe prvi), iako su pančevački Krčadinci stara pravoslavna i seljačka porodica. Kada se zezam sa mojih drugarima iz Hrvatske kažem da tu neko nekoga pokrstio :P

Ili se samo nashli na razlichitim administrativnim linijama jednom kada su pochele da se postavljaju malo konkretnije...

Meni je npr. deo familije u Novome Pazaru i Muslimani su, a deo pravoslavci u Shumadiji. E sada ovaj shumadijski ogranak se svakako selio kasnije, pa ti vidi sada... :)

Meni je onomastika mnogo dobra nauka, ali samo kada se slavi bogastvo razlichitosti u poreklu.

Inache, za sva crnogorska plemena tj. plemena sa teritorije danashnje Crne Gore, na Cetinju postoji kompletni rodoslov dostupan za pregledanje.  :)

Isto, postoji izdanje nekih zelenih knjiga, mislim da neki od nashih instituta to izdaje, i svaka knjiga (sveska) se bavi odredjenim selom, ili chak prezimenom.

Meni je onomastika mnogo dobra nauka, ali samo kada se slavi bogastvo razlichitosti u poreklu.

Upravo tako :)

Inače, jedan od četvorice pradeda prezivao mi se Grubor. Bio je Ličanin iz Otočca, kraljev gardista, nemački zarobljenik, logoraš, protivnik fašista, partizana i komunista, i zbog toga -- magacioner do kraja života. Svi su se prezivali tako, Grubor, cela njegova familija.

Mnogo kasnije, kada sam prolazio tim krajevima, video sam pokraj Une selo Grubor.

Otkuda to? Od nemačkog Gruber?

Edited by Uroš Krčadinac

Moja koleginica ima najbizarnije prezime koje sam ikada čuo, tj. najnepoželjnije prezime za ženu: Nina Kučko

Jedno ne toliko bizarno,ali svakako nepozeljno prezime je i ovo:

(Slavko) Magarac

Lik se stvarno preziva tako,ne znam ga licno,ali mi je rekao drug koji radi u banci,gde taj covek ima otvoren racun.

...jer će porodice sa isključivo ženskom decom izgubiti svoje prezime.

Sem ako se ne najde neki papucar,koji ce pristati da nosi zenino preizme.

Offtopic:

Inace,Lazare,kad ces skrenuti paznju ovoj Inni.Ivi da pise kako treba?

(OK,i ja pisem "ošišanom latinicom",ali ono je...)

Samo te cekam...

Pristao bih da dodam i ženimo prezime ako bi nam dobro zvučalo uz imena. Što da ne?

Krčadinac-Hepbern? Krčadinac-Béart? Krčadinac-Obama? Krčadinac-Magarac? :D

Ne bih, pak, pristao da žena doda moje prezime i stekne dva prezimena, a da meni ostane samo moje. To, dva prezimena kod žene, to mi je pravi malograđanski kičeraj. Ili uzmi muževljevo, ili zadrži svoje.

A znate šta je tek malograđanski kičeraj? Kada se žena uda i uzme muževljevo prezime, ali onda joj bude žao profila na fejsbuku pa doda ono EX, valjda misleći da se tako piše na engleskom.

Koliko je to glupo i nepismeno!

U engleskoj kulturi piše se née, rođena -- od francuskog naître, roditi se. Ako već žele da se igraju pokondirenih dama, neka stave née. Ako će po naški, pravo, neka stave devojačko, rođena ili skraćeno, rođ.

Kaže moja baba juče, oni već dvajs godina žive nevenčani. Sramota. I još kaže, neću da hodam s palicom, sramota, i neću da nosim tašnu, sramota, stara baba, pa da nosi tašnu! Ko je to video! I lepa ti je ona devojčura što si mi pokazo, al' vidi se da nije naša.

Edited by Uroš Krčadinac

Pristao bih da dodam i ženimo prezime ako bi nam dobro zvučalo uz imena. Što da ne?

Ne bih, pak, pristao da žena doda moje prezime i stekne dva prezimena, a da meni ostane samo moje. To, dva prezimena kod žene, to mi je pravi malograđanski kičeraj. Ili uzmi muževljevo, ili zadrži svoje.

Сасвим логично :D

A znate šta je tek malograđanski kičeraj? Kada se žena uda i uzme muževljevo prezime, ali onda joj bude žao profila na fejsbuku pa doda ono EX, valjda misleći da se tako piše na engleskom.

Koliko je to glupo i nepismeno!

U engleskoj kulturi piše se née, rođena -- od francuskog naître, roditi se. Ako već žele da se igraju pokondirenih dama, neka stave née. Ako će po naški, pravo, neka stave devojačko, rođena ili skraćeno, rođ.

Ама није то тако страшно, већ преко фејса људи ступају у контакт с неким људима с којима си, хм, изгубио контакт, а који те не знају можда по новом презимену. 

I lepa ti je ona devojčura što si mi pokazo, al' vidi se da nije naša.

Баш дуже време хоћу да те питам, а ти ваши наши, јесу ли то наши наши? ;)

https://www.youtube.com/watch?v=lMzzibhgsCo

https://www.youtube.com/watch?v=E6Ub0z9WThM

Ама није то тако страшно, већ преко фејса људи ступају у контакт с неким људима с којима си, хм, изгубио контакт, а који те не знају можда по новом презимену. 

Okej mi je da ostave i staro prezime, samo da ne stavljaju to ex. Zvuči kao Ex-Yu :P

Сасвим логично :D

Hteo sam da kažem da mi je okej da žena uzme dva prezimena samo ako i muž uzme ta dva prezimena, pa se onda svi u porodici prezivaju jednako. Zato mi je okej i da žena preuzme muževljevo prezime.

A u stvari, sve mi je okej, neka ljudi žive kako oće.

Možda sam sebičan, ali ja svojoj ženi neću dati svoje prezime, osim ako ne pokaže neku ekstremnu zainteresovanost da mi ga uzme. :D Uopšte ne vidim čemu to menjanje ili dodavanje prezimena, samo donosi bespotrebne birokratske probleme.

Moja progresivna drugarica tvrdi da je lepo kada cela porodica deli isto prezime. Iako ni meni nije blisko davanje prezimena, jebe mi se za moje prezime, mogu da razumem taj argument.

Jedino što porodicu ne vezuje prezime nego kvalitetna socijalna dinamika.

Za moju babu naši su tvoji naši :D Baba je ex Grubor :D

Ето, не сме човек да се нашали, он ми ладно озбиљно одговара... ви левичари и ваше предрасуде, то је нешто страшно :D

Него бре, ако су бабини наши и моји наши, ваљда су и твоји, није ваљда да баба није од твојих? :D

Okej mi je da ostave i staro prezime, samo da ne stavljaju to ex. Zvuči kao Ex-Yu :P

Па добро, нисмо баш писмен народ, а у медијима стално имаш баш то, екс ју, па мисле жене, екс Ју, екс презиме... мислим да иза тога не стоје неке малограђанске намере или слично :) Моја мајка има профил на фејсу и додала је девојачко презиме, и почели су да искачу људи које је знала пре 40 година, слике од пре 30 година, екипа из школе, чак и слике неких наших драгих чланова породице који више нису с нама... да, она није ставила екс додуше :D

Hteo sam da kažem da mi je okej da žena uzme dva prezimena samo ako i muž uzme ta dva prezimena, pa se onda svi u porodici prezivaju jednako. Zato mi je okej i da žena preuzme muževljevo prezime.

A u stvari, sve mi je okej, neka ljudi žive kako oće.

Звучало је као "ок је да ја узмем женино презиме ако ми лепо стоји, ал жена да дода мужевљево на своје, е то је тешка малограђанштина и на колац с њима" :D

Постоји ли на нету форум да се није бавио овим питањем? Ја одбијам да се изјасним да ли је боље ово питање решити царски као ја или папучарски као неки други... :P

Nego, šta je sa prezimenom Putnik? Da li se i danas neko preziva Putnik?

Jer:

Samo je Radomir putnik sa velikim P.

Иди на сајт Беле стране па се забављај :)

Знам их шесторо с тим презименом чини ми се... 

Jedno ne toliko bizarno,ali svakako nepozeljno prezime je i ovo:

(Slavko) Magarac

Lik se stvarno preziva tako,ne znam ga licno,ali mi je rekao drug koji radi u banci,gde taj covek ima otvoren racun.

Offtopic:

Inace,Lazare,kad ces skrenuti paznju ovoj Inni.Ivi da pise kako treba?

(OK,i ja pisem "ošišanom latinicom",ali ono je...)

Samo te cekam...

Auuuuuuu, pa shto mi ti ne kazhesh direktno? Hahahahha :) Pishem i gajicom kada ne zhurim da izmedju poslovnih obavezna malo pouzhivam ukljuchivshi se u forumske razgovore... :) 

@Laza_GNR: Ja sam te samo molio da udaraš razmak posle zareza, da bi forum bio pismeniji i lakši za čitanje... Ti si rekao da nećeš jer te mrzi, i okej, ja tu stvarno ništa ne mogu. Ako ti smeta kako neko drugi piše, nemoj mene da mećeš u usta nego se sam požali  flowers::

Мени то баш некако изгледа архаично. Као да је из доба ИРЦ-а. :spot: Само немој дупло ве да убацујеш, и то је то.

Što se postanka prezimena tiče, deda mi je iz okoline Pirota i sećam se da mi je pričao da su se prezimena nakon pokrštavanja davala na osnovu porodične slave. Jovanović a slava Sveti Jovan, Nikolić sa slavom Sveti Nikola itd. Dok su se kasnije prezimena uzimala na osnovu očevog imena. Moj pradeda se zvao Jovan, moj deda se preziva Jovanović, ali deda se zove Miroslav tako da je moj tata trebalo da bude Mirosavljević ali tu se negde cela ta tradicija prekinula pa je moj tata zadržao prezime Jovanović. A igrom slučajeva i slava nam je Sveti Jovan. Hmm.. moraću detaljnije da ispitam dedu sledeći put.

Znam za slučajeve da je neko promenio svoje prezime zbog toga što je zvučalo jako nakaradno. Verovatno čoveku dosadi što stalno mora da izgovara to "Nepergaća" ili "Guzina"  shtrumpf

Ovo je i moje "omiljeno prezime", da mi se budući muž preziva Guzina verovatno da ne bih uzela njegovo prezime, a ne znam ni da li bih dozvolila da se moja deca tako prezivaju. Ipak deca umeju da budu jako surova u tom nekom periodu zabavišta i osnovne škole. 

А шта мислиш шта би твој муж мислио о томе? :D

Знам људе који се тако презивају, и њихове супруге су узеле и с поносом носе та презимена... да их не помињем сад ;)

У околини Мостара има презиме Шаговновић, и пријатељица ми прича како се представља један лик који се оженио из те фамилије кад му супруга није ту. "Мај нејм из Говновић. Ша Говновић" :D

Edited by Relja

Ko zna možda bih se i predomislila ako budem zaslepljena ljubavlju haha