Jump to content

Featured Replies

znas kad` ces ga docekati? mislim, taj, AFE..

kad` i odgovor ovde...  ako ne nikad, ono bar za 6 meseci, mislim.. :?

:)

znas kad` ces ga docekati? mislim, taj, AFE..

kad` i odgovor ovde...  ako ne nikad, ono bar za 6 meseci, mislim.. :?

:)

kako to mislis "kad i odgovor" ovde? Ovde se ljudi zaista trude da svima pomognu, bez obzira koliko neka pitanja bila nesuvisla, a oko povrata madjarske AFE, samo na osnovu pisanija ovde, mogao bi udzbenik da se napise, samo sto neko treba da procita sta je neko napisao pre

dugoprugash, a sto ne odgovori drugu Clanu?

edit: covek je konkretno pitao, a ne,

...`gde bi moglo da se procita nesto vise o..`?

na ovom istom topiku ima da se procita, a pomaze i opcija "search". nemoj da mislis da sam bezobrazna, ali vecina clanova , bar ja tako radim, provedem sate guglajuci, trazeci neku informaciju, i tek onda kad vidim da zaista odgovora nema, postavim pitanje ovde. Najlakse je postaviti pitanje i cekati da neko potrazi za tebe. a pitanje AFE bar nije problem, samo malo citati. Sto bi gusili topik sa istim pitanjima i istim odgovorima, gubi se sustina i u moru ponavljanih informacija dolaazi do toga da ovaj topik ima , mozda i najvise posle americke vize, strana

• Author

breskvice na prvoj strani ove teme, drugi post, milos je lepo napisao da povrat AFA-e vredi 6 meseci, dakle, ni prvu stranu covek nije nasao za shodno da procita, vec s neba pa u rebra, zato je hekata debelo u pravu, svi sve zele na gotovo, a ne nadju za shodno ni da se malo potrude sami da nadju neki info.

I kao sto hekata rece, bar na 20 stranica na ovoj temi ima sve o vracanju AFA-e, do u najsitnije detalje sta i kako.

zove se Laslo tepaju mi Laci  ;D

nego, skapirala sam da je afa  sa drzavnim papirima i sa povratkom u prodavnicu 27% a ako se radi u bgd u rf banci ( po kalkulatoru) ispadne 14%. znaci upolo vrate.

e sad, vidim da moze 6 meseci da se iskoristi i vraca se u istu radnju u kojoj je kupljeno i sve to. a da li je moguce nakon overe na madjarskoj granici i izlaska iz zemlje vratiti se opet tamo i skoknuti do radnje da se odmah uzmu pare, ili ne moze se vrracati nakon izlaska?

osim segedina skoknucu jedan dan i do erzebet banje, dan kupanja dan kupovine, da se upotpuni vikend. zanima me da li je vinjeta potrebna na toj relaciji ( srb-banja-segedin-srb) ?

i jel bio neko na tim njihovim bazenima uopste? kao mnogo dobro a ulaz samo 5 e?!

• 2 weeks later...

Da li neko zna gde bih u Segedinu mogao povoljno da kupim Nintendo Wii i Wii Fit Balance Board?

...ili ako zna neku prdavnicu koja prodaje ovu konzolu za igranje sa dodacima.

Pozdrav svima,

procitao sam 90% postova ali nigde da nadjem ono sto mene interesuje. :)

Video sam da je moguce dobiti formulare sa povracaj poreza u Segedinu, ispred marketa ili radnji. Mene zanima da li moze negde drugde da se dobije taj papir (granica, preuzme sa interneta...), posto treba mi za radnju koja trazi da se to donese (nije u Segedinu) ?

Hvala unapred.

Prvo, dobro vece. Pa da se predstavim: ja sam Ljubisa iz beceja citam vas tj. nas forum vec duze vreme pre par dana sam se registrovao. Procitao sve o soppingu u madjarskoj. Uvek pazarim u szegedu kada se vracam iz nemacke ili holandije, stim da sada bi pazario u tompaker i hataru kako se vec zovu . Nisam do sada bio tamo i zeleo bi povratiti porez tj. afu. Sve jasno samo kako platiti ? Sa karticom ( unicredit ) banke? Evri ili forinti, i gde promenuti forinte. Da se na zamajavam po madjarskoj, uzeti kod na? jer ja nosim samo toliko forinti kada idem u holandiju za putarinu u oba smera. Hvala vam na odgovoru, i izvinite na smetnji

Zanima me nesto, ako je ova tema aktivna

Vidim da na www.kupujemprodajem.com prodaju televizore LCD (vecina njih je iz Sente, Subotice i Novog Sada).

Tako da sam dosao do zakljucka da oni nabavljaju iz Madjarske.

Ali evo jedan primer, oni prodaju Televizor za 600e, a toliko kosta i kada gledam na www.agrep.hu

Eto neka je 600e i 25% se skine porez i tu vec ima neka racunica.

Ali ako oni plate i carinu i PDV u Srbiji to onda ne moze da se zaradi

Ja na primer kupim neke tehnicke uredjaje. I hocu povracaj PDV.

Da li je moguce sada da ja dodjem na granicu, da dam carinicima 30 - 40evra i da prodjem, a opet da mi se vrati PDV

I da li primaju mito, kako njihovi tako i ovi nasi

Ljudi iz pogranicnih delova uglavnoj zaradjuju na AFI - povratu poreza. A sto se tice mita, zaista, da li zaista mislis da odgovor koji dobijes je ovde irelevantan? Toliko razlicitih sluzbenika ima, tako da.....negde ces da prodjes sa tim a negde mozes (da sam ja carinik) i da odgovaras za pokusaj podmicivanja.  Dakle, niko ti sa sigurnoscu ne moze reci. Ti nema sta da podmicujes madjarske carinike jer su oni ti kojima moras pokazati robu da bi overio racun sa kojim kasnije podizes afu, a sa nasima, jedino mozes da budes siguran ako si u nekoj semi sa njima.

Aha znaci 600e proizvod i Madjari mi skinu 25%

To onda znaci da televizor izadje 450e

I ako ne platim carinu u Srbiji cena konacna je 450e

I da pitam

Da li se porez vraca i kada kupujem parfeme, laptopove, mobilne telefone, garderobu? Ili to vazi samo za Televizore i takve vrste proizvoda, ili je to od prodavnice do prodavnice.

Da li je porez sada isto 25% kao i pre par godina, jer sam citao postove na pocetku

Iscitaj ti lepo do detalja ovu temu, svasta ces zanimljivo naci.

Porez se vraca na sve, vazno je samo da je je roba kupljena u jednoj radnji i da ukupno u zbiru ima minimalno valjda 50001 forinti i da imas popunjene papire za povracaj poreza, koje predajes na granici. Porez na vecinu proizvoda u Madjarskoj je 27% i u vezi s tim, jedan komentar vezan za matematiku: to ne znaci da od cifre od npr 600 evra za tv prosto oduzmes 27% te vrednosti(600), nego je u pitanju cena proizvoda+27% poreza na tu osnovicu(X). Dakle, jednacina bi bila X+0,27*X=600, sto kad se resi, daje da je X=472,44 evra, sto je cena za tv koju ti placas nakon povracaja poreza.

Da, i poenta je da se ne plati carina u Srbiji. Jer svaki diler televizora, kao sto sam vec naveo, sigurno ne placa carinu u Srbiji. Kao sto sam i primetio da su parfemi jeftini i plus povracaj AFE

• 3 weeks later...

bili, videli vratili se

hangare koji su se ovde pominjali odmah nakon granice nismo nasli tako to nismo ni videli ni uporedili cene,  ostalo je jedva malo jeftinije. Neke sitnice po buticima na snizenji mozda su malo jeftinije nego u bgd ostalo isto ako ne i skuplje.

hrana je u lidlu jeftinija dok u tesku cene su iznad tempa. tehnika i skuplje stvari se isplati uzimati zbog povracaja afe ostalo bataliti.

Vinjete ne trebaju do segedina ni zeleni karton. Ko bi uzimao tehniku tj planira povracaj afe na granici a ne u RF onda da izbegne letnje guzve jer zbog turaka na granici se u redu izgubi pola dana.

to bi bilo to

Samo da dodam nekoliko informacija iz ličnog primera: Za one koji idu u tompaker ili hatar, kada izlazite sa parkinga ne skrećite odmah levo prema granici, tu je puna linija a policija ume da se sakrije pre granice ( kazna 10000 forinti ), krenete desno prema Tompi i posle nekih 300 m imate isprekidanu liniju pa okrenite na granicu. Sad mađarska policija naplaćuje kazne na licu mesta, ali ako Vam daju uplatnicu da platite sami, ima pošta u Tompi ( neradi vikendom ), a može se platiti i na Horgošu ( na mađarskoj strani, na samoj granici ima bela kućica, primaju uplate uz malo veću proviziju... 16 evra na 10000 forinti ). Što se afe tiče, na mlečne proizvode je 18%, a za ostalo 27%, s tim da od ukupnog iznosa za povraćaj kada dođete da podignete novac zadržavaju 15%...!  :?

Ja koliko znam madžarska policija ne naplaćuje kaznu na licu mesta, sem ako imaju aparat za kartice. Ako su uzeli keš, stavili su sebi u džep.

Rok za plaćanje kazne je 8(?) dana, tako da ne morate dati pljačkašima 16eura, nego platite kada dođete po Afu.

• 1 month later...

Postovani :)

Imam jedno malo pitanje... zanima me da li neko zna gde se nalazi veleprodaja Disney garderobice, gde se uzima na pakete robica i tako to... Meni ne trebaju paketi ali me zanima gde mogu po tim niskim cenama da kupim tu robicu. Mislim da se nalazi negde u okolini Budimpeste, ali nisam sigurna :) Ako neko zna, bilo bi super da mi kaze :)