Jump to content

Featured Replies

da li neko mozda zna jel se mogu naci jeftine gume za kola i felne u Madjarskoj?  pre svega mislim na Segedin...

kod nas je nestasica istih zbog novog zakona koji zahteva zimske gume od novembra do aprila...

Одложиће примену тог дела правилника, немој да се цимаш бзвз. Тек када одложе, онда купи код нас, јер су јефтиније, с обзиром да имамо одличну домаћу производњу. ;D

Odložiše zakon o zimskim gumama za sledeću godinu. 

Pozdrav dobri ljudi :)

Nov sam ovde, treba mi informacija posto idem oko 1. oktobra do Budimpeste u soping gde bih nevezano za novi pravilnik mogao kupiti gume za automobil. Kakva je Madjarska sa cenama auto guma?  Ako su cene stranih kvalitetnih marki poput Good Year Dunlop Michelin kao kod nas super mi dodje povrat afe od 25 procenata. Posto me u Srbiji 4 dobre gume mojih dimenzija dodje skoro 400 evra. Ako vratim afu ostaje mi u dzepu dobrih skoro 100 evra. Tako da ako neko zna semu posto ne bih Tigar uzimao nikako vec nesto od gore navedenog molio bih da mi objasni mi kako i gde trazim u vulkanizerskoj radnji papire i kako da samu proceduru obavim na granici. I da li ima veze sto bi gume bile montirane u povratku tj. vec na vozilu . Kontam, lakse za nase carinike a li kako i da li to pravi problem pri toj overi kod madjarskih carinika. I da gde se konretno i kada dobija tih 25 procenata AFA?

Jos nesto cuo sam da postoji i neka eko taxa za reciklazu starih guma koje bi skinuo sa mog auta. I jel se zna koliko se krece taj iznos i od cega zavisi. Pretpostavljam da to placam odmah u vulkanizerskoj radnji ako se ne varam? Ima li neko iskustva u tome?

Hvala unapred

• Author

Cao :)

Isli smo pre 2 nedelje,i povoljno je,ma neka su i iste cene kao kod nas ima da idemo. Povrat PDV-a je dovoljan da nam pokrije put a jos i da pretekne.O ogroomnoom izboru svega da i ne govorim.Ljubaznost u Cori od strane kasirke je neverovatna,zene je ladno pocela da pakuje u kese vrednost robe od 200ei istovremeno kucala.Sve stalozeno...lagano..

Dok npr,bili smo u tempu u Bg neki dan,kasirka nas je bukvalno gadjala stvarima i pored toga sto sam je zamolila da uspori a ne da uzme da pakuje sa nama...Jer je bilo i lomljivih stvari

Nama niko nije trazio zeleni karton,a Vama?

Na granici su bili svi ok. Doduse,samo smo hranu i Ariel navukli :D

E sad,obzirom da smo bili prvi put mene zanima kako do onih kartica njihovih.Iz Core i Tesc-a i iz Metroa  :cryy:

Tj da li bilo koju njihovu karticu mozemo dobiti obzirom da nismo gradjani Madjarske. Ili da li zna nekog ko je iz Madjarske pa da nam izvadi karticu.

Da li neko zna koliko se placa na carini kod nas ako se regularno prijavi neki tehnicki uredjaj. Npr ako kupim TV od 1000e,koliko ce naplatiti ovde kod nas bez da se stresiram.

Hvala najlepse.

Pozdrav Indy !

E,da! Ako nekog zanimaju cene neka pita  flowers::

Evo ti informacija iz prve ruke,

ja sam kupio televizor pre par meseci u Segedinu i procedura ti je sledeca:

-prilikom kupovine obavezno trazi da dobijes formular za povracaj AFA-e (madjarskog PDV-a)

-na izlazu iz Madjarske ides u prvu desnu traku i kod carinika overavas taj formular (prvo idi peske kod policije da ti lupe pecat u pasos pa tek onda na carinu)

-na nasoj carini prijavljujes televizor i placas 10% carine (na neto cenu televizora) i 18% pdv-a

- i to je to :)

vrlo prosto, a razlike cena su prilicno velike tako da se po meni i dalje isplati uzeti tv u Madjarskoj.

Doduse sto je veca dijagola veca je i usteda.

Evo jedan super sajt za sve zivo od igle do lokomotive, pa trazite sta vam treba a onda ganjajte da li ima ta prodavnica u Segedinu da ne morate u Budimpestu.

http://www.argep.hu/product_983742.html

znaci ja sam tu nalazio sve, i svoj tv i gume za kola itd itd

poz

• Author

Evo ga i info u vezi povrata poreza.

Dakle sad sam se vratio iz Segedina i procedura je sledeca. Ponesite overen primerak za porez ali ponesite obavezno i originalni racun. Sve skupa je trajalo 5 minuta i dobio sam iznos pdv-a umanjen za 2000 forinti.

I to je to, vrlo prosto i brzo zavrseno.

• 2 weeks later...

Dakle sad sam se vratio iz Segedina i procedura je sledeca. Ponesite overen primerak za porez ali ponesite obavezno i originalni racun. Sve skupa je trajalo 5 minuta i dobio sam iznos pdv-a umanjen za 2000 forinti.

Kako mislite "umanjen" ? Vi ste uzeli AFU-u na granici ili u prodavnici gde ste kupili robu?

Hvala :)

Hvala najlepse !

Sto se tice kartice za Metro,da li neko zna kako da je nabavimo(kupimo) ili sta vec.

Metro karticu ne mozes nikako da kupis. Ona vazi iskljucivo u zemlji u kojoj je izdata i poseduju je samo drzavljani te zemlje. Ukoliko ti hoces da kupujes kao stranac u njihovom "Metro"-u, imas dve solucije: ili da nadjes nekoga ko vec poseduje Metro karticu a zivi tamo ili da odes direktno u "Metro" i sa svojim pasosem zatrazis, pa, nazovi ga, "formular" koji ce ti dati na ulazu i koji glasi na ime tamo neke X osobe koja zivi/radi u Madjarskoj, a koji oni koriste za ovakve slucajeve (ovo vazi i za "Metro" u Rumuniji).

Formular za povracaj AFA uzimas direktno u "Metro"-u, tamo ga popunjavas, overavas i ides sa njim i izdatom fakturom na granicu, kao sto je u jednom od prethodnih postova i napisano.

• Author

Kako mislite "umanjen" ? Vi ste uzeli AFU-u na granici ili u prodavnici gde ste kupili robu?

Umanjen 2000 ft za administrativne troskove (u samoj radnji prodavac lepo napomene da postoji i ta stavka, znaci nikakvo muljanje).

AFA se uzima u radnji gde ste i obavili kupovinu, granica tj carina nema veze sa tim.

Pozdrav

Strikane  klanj:: Jasno mi je to kako se uzima AFA tj to oko papirologije,nego nisam znala da uzimaju te troskove. Naravno da nije "muljanje" ,to kod njih nece da moze :)

Mozete li mi reci jos nesto,da li se u svakoj prodavnici uzima 2000ft, ili visina administrativnih troskova zavisi od robe ili neceg drugog?

Sto se tice Tesc-a,postoje dve cene(kao u Metro-u npr) gledamo vecu? Da li i za Tesc-o treba neka procedura kao za Metro za neku karticu...formular i sl? Ili se kupuje kao u obicnom hipermarketu?

Nepoznata,ma super ako moze sa pasosem da se udje,ne znam zasto ljudi pisu netacne info bzvz. Citala sam negde da se ne moze uci bez kartice , ali eto ipak moze.

Hvala puno na odgovorima. :mah:

• Author

@Jedna Indy

Pa pazi i nije neka cifra, to je oko 6-7 eura tih 2000 forinti. E sad za druge prodavnice ne znam, ali velika je verovatnoca da svi uzimaju neki iznos za administrativne troskove. Ne verujem da je vezano za iznos posto je moj tv tada bio oko 770 eura ako se dobro secam.

U drugim radnjama nisam nikada ni uzimao obrazac za povracaj poreza, tipa cora, tesco, metro itd, jer jednostavno to mi je mala suma da bih opet isao za Madjarsku samo zbog toga. Znaci, tamo kupujem samo krupnije stvari i to one na kojima mi je debela usteda u odnosu na Srbiju.

U Tesco- u ti ne treba kartica, to su klasicni supermarketi, u stvari mislim da ti samo u Metro-u treba kartica i nigde drugo. Naravno uvek gledas vece cene, tj cene sa PDV-om.

I u vezi Metro-a, sada nisam isao, ali u februaru kad smo isli nas par sa foruma, moglo se uci u Metro, das pasos, dobijes od njih neku potvrdu ili sta vec i bez problema se kupuje.

Nadam se da sam ti pomogao, a ako te jos nesto zanima samo pitaj.

PS. najbolje da vidis sa Pedjalon-om, ako on zna nesto o visini tog iznosa za admin. troskove, da li je fiksan ili klizni, posto on zivi u Madjarskoj, pa je najbolje upucen u te stvari.

Poz

Da,nije puno. Nego pitam informativno da li se razlikuje cisto da budem upucena. Da se nebi desilo da napenalim nekog tamo ni krivog ni duznog . (Poznavajuci mene :D ) hahahaha :happyyy:

Hvala najlepse !  :spot:

• Author

Samo nemoj zaboraviti da ti je uslov za povracaj poreza kupovina na jednom mestu i na jednom racunu u iznosu od 150 eura (protivvrednost u forintama)

• 2 weeks later...

Cao svima,

treba mi neka informacija o sopingu u Segedinu. Trazim neke sitnice za bebu

i neke klopa. Ovo mi je prvi odlazak u Segedin pa ako neko moze da mi pomogne

u koji supermarket da idem...

Koliko treba da se potrosi da se dobije povracaj PDV-a.

veliki pozdrav

Pošto na ovoj drugoj temi nema mnogo o ‚‚sitnicama za bebu" reci šta te konkretno zanima. Mi smo prošle nedelje u povratku iz Budimpešte proveli ceo dan po segedinskim hipermarketima i kupovali neke stvari za devetomesečnu devojčicu (bila je sa nama). Ukratko: Cora, Metro i Szeged Plaza su medjusobno veoma blizu i tu smo našli glavnicu stvari. Tesco me nije oduševio, sve je već vidjeno u Cori za manje parapa nismo gubili vreme u njemu. Za ostale markete nismo više imali snage.

Cao Vladarr, hvala sto se javljas za pomoc.

Hteo bih da vidim koliko su hippove kasice, pampers pelene i eventualno pokretni

krevetac (ako je povoljniji nego kod nas). Usput bih kupio i nesto tih suhomesnatih i mlecnih

proizvoda. Gde mogu da kupujem da mi ne traze neku karticu?

Sto se tice povracaja PDV-a, jel mora na jednom racunu da se potrosi ...?

Jel Madjari vracaju odmah na granici ili ne?

Ako ima jos neki koristan savet, hvala unapred.

Pozdrav

• Author

Samo u Metrou ti treba kartica, kao kod nas, ostali hipermarketi su kao i kod nas i ne treba ti nista od papira.

Da bi napravio povracaj poreza moras na jednom racunu da imas potroseno 150 eura ili 40000 forinti ako se dobro secam.

Procitaj par postova iznas sve imas lepo objasnjeno.

PS.

Sto se tice pampersa evo ti cene u Madjarskoj pa gledaj, nemam decu pa ne znam koje ti trebaju da suzim izbor :)

http://www.argep.hu/main.asp?suche=pampers&x=0&y=0

1euro = 275 forinti

Hvala "strikane",

ove cene iz "agrepa", jel to neki supermarket, veleprodaja ili ne...

Znaci samo za metro mi treba kartica?

Ima neko lepo mesto da se preporuci da se ode na rucak u Segedinu?

pozdrav

Pozdrav svima,

treba mi hitno jedna informacija!!!

Hteo bih u nedelju da idem u Segedin, a cuo sam da je tamo neki praznik,

pa samo bih voleo da mi neko potvrdi da li je to istina.

Da li uopste nedeljom rade svi supermarketi?

pozdrav

U subotu, 23 oktobar, je praznik i nista nece biti otvoreno. U nedelju ce sve normalno raditi i hipermarketi.

• Author

Hvala "strikane",

ove cene iz "agrepa", jel to neki supermarket, veleprodaja ili ne...

Znaci samo za metro mi treba kartica?

Ima neko lepo mesto da se preporuci da se ode na rucak u Segedinu?

pozdrav

U vezi sajta, to ti je klasican pretrazivac, gde firme nude svoju robu i gde imas sve da nadjes od igle do lokomotive, meni je mnogo pomogao kada sam kupovao svoj tv. Plus imas i ocene kupaca (naravno na madjarskom ali google translate prevede dovoljno dobro da razumes poentu).

Kartica samo za Metro, a i nemas potrebe u njega da ides, 90% srba ide u Cora-u, verovatno zato sto je tamo najpovoljnije. Na kraju krajeva Metro i Cora su ti jedno do drugog, tu ti je i Praktiker (sve za kucu i vrt) pa mozes sve da obidjes ako imas vremena.

Ako imas navigaciju obavezno je ponesi, ja sam koristio garmina na svom telefonu i svuda me je odveo tacno na adrese svih radnji.

U ovoj temi imas i tacne adrese svih megamarketa pa ako imas navigaciju resio si problem.

Takodje imas i lep trzni centar zove se Szeged Plaza, pa mozete i tamo da odete, nije daleko od Core i Metro-a, cca 2 km razdaljine.

Eto pa ako te jos nesto zanima a ti pitaj.

Strikane cudo si, hvala puno na informacijama.

Jos jedno pitanje imam u vezi AFE, jel u svim tim nabrojanim marketima isti povracaj

ili ne...

pozdrav