Jump to content

Featured Replies

• Author

Ne znam na sta mislis pod "isti povracaj AFA-e", madjarski pdv je 25% i to ti je u konkretnom slucaju ovako, ako kupis nesto za 200 eura imaces oko 40 eura povrata pdv-a sledeci put kada budes isao.

Ne znam, nikada nisam ni radio povrat pdv-a u megamarketima, jer nikada nisam ni kupovao za 150 eura da bih imao pravo na to. Ali na ulazu u svaki taj megamarket imas info pult gde mozes dobiti sve informacije. Na kraju krajeva svuda imas Srba koji su u sopingu pa mozes i nekoga od njih na licu mesta da pitas.

Procitao sam svih 6 strana i samo da ptovrdim

1. Odem u madajrsku i kupim TV za 600 evra.( u stvari cena tv je 600 evra bruto a 450 neto ako sam dobro razumeo da je pdv 25% u madjarskoj)

2. Uzmem obrazac za povracaj poreza.

3. kada mi carine robu placam 10 posto carinu i 18 posto pdv-a na neto cenu tj na 450 evra a ne na cenu od 600 evra?

Neka me neko ispravi u greskama

Hvala

• Author

Procitao sam svih 6 strana i samo da ptovrdim

1. Odem u madajrsku i kupim TV za 600 evra.( u stvari cena tv je 600 evra bruto a 450 neto ako sam dobro razumeo da je pdv 25% u madjarskoj)

2. Uzmem obrazac za povracaj poreza.

3. kada mi carine robu placam 10 posto carinu i 18 posto pdv-a na neto cenu tj na 450 evra a ne na cenu od 600 evra?

Neka me neko ispravi u greskama

Hvala

99% si dobro razumeo.

Dakle idemo jos jednom:

Odes u Madjarsku i kupis tv od 600 eura (bruto cena), madjarski pdv jeste 25%, ali moras znati kako se racunaju postotci unazad, da bi dobio neto cenu, dakle neto cena ce ti biti 20% od bruto cene tj u ovom slucaju 480 eura (480 x 1.25 = 600).

Obrazac za povracaj pdv-a trazis i dobijas u samoj radnji tamo gde kupujes televizor.

Kad dodjes na madjarsku granicu prvo idi u skroz desnu traku da bi overio obrazac za povracaj pdv-a i tu ugasi kola i prvo idi peske do policije da ti udare pecat u pasos inace ces morati ponovo da se vracas u red kada overis papire za pdv.

Nakon sto ti madjarski carinik overi papire i pregleda robu (koja mora biti u originalnoj ambalazi) ides na nasu granicu gde ces da prijavis da imas tv i platices bas tako kako si i napisao 10 + 18% na neto cenu, tj na 480 eura i to je to.

Imas rok od 6 meseci da uzmes pdv nazad, naravno u radnji gde si i kupio tv.

Ja nikada ne bih uzimao tv ili tehniku po megamarketima, necu navesti gde sam uzeo svoj tv da ne bude reklama, ali izuzetno sam zadovoljan sa tom firmom, sve su ispostovali kako smo se i dogovrili.

Ako nije protiv pravila foruma mogu i navesti ime firme, pa molim admin/moderatore za misljenje.

Eto toliko i ako imas jos nedoumica slobodno pitaj.

Poz

Nadam se da sutra nece biti zatvoreni supermarketi zbog danasnjeg praznika.

Idem skoro sigurno, pa me zanima da li neko ima neki dobar tip za klopu tamo,

nesto interesantno a da nije riba...

pozdrav

p.s. cuo sam da ima neki hotel gde za 16-17 evra imas ceo dan uzivanje na bazenu

i ne znam sta jos...

• Author

Ma napisacu ovde pa ako smeta neka se skloni (kad vec pominjemo coru,metro, lidl itd).

Firma se zove 220volt, centrala im je u Budimpesti, a imaju i radnju u centru segedina, blizu mosta. Telefonom sam narucio tv, i cekao me je u radnji kad i kako smo se dogovorili.

I kod povrata poreza sve je proslo bez problema i za 5 min je sve bilo gotovo.

Evo ti i njihov sajt pa pogledaj

http://www.220volt.hu/

OK znaci vidim da na njihovom sajtu ima odmah i koja je cena bez poreza, ali evo npr za Samsung 40C650 se nesto posebno i ne isplati, ja ga platim tamo 73.500 hiljade i onda odem na carinu i platim jos 17.000 carinu (racunao sam 28% na cenu bez PDV-a) i to mu izadje 90.500 + gorivo i put, maltene nema racuna bar za taj tv, ali dobro posle je povracaj kada budem opet isao u Hun  oko 12.000 dinara, opet racunam pola za gorivo, klopu, cimanje...Jedino avantura i cinjenica da je u madjarskoj tehnika sigurno kvalitetnija nego ovde.

Ipak cu morati da sacekam do leta da mi neko od rodjaka iz Beca donese TV, tamo su stvarno smesne cene, na pixmania.at 40C650 za 650 evra, Panasonic 42g20 za 890 evra....

E da kad sam vec tu ajde da pitam (i ostanem ziv) kakva je procedura kada strani drzavljani nesto unose u zemlju, to ne podleze ni carini ni pregledu....samo me to interesuje.

Unapred hvala

• Author

Znam da pixmania ima primamljive cene ali su im troskovi isporuke isto tako jako veliki, za taj panasonic je 73 eura. Oni su klasicna intenet prodavnica i nemaju svoje radnje.

A to za strance da donose nesto u Srbiju bez carine nema sanse, ranije su imali pravno da unesu bilo sta do, recimo, 5000 dolara, ali samo u slucaju da se vracaju za stalno u Srbiju.

Ova klasicna putovanja tipa godisnjeg, praznici itd, moraju i oni da placaju i carinu i porez.

Ja sam od prvog dana hteo samo Philips-a, njega sam ganjao i super sam prosao u odnosu na ponudu i cene kod nas tako da sam ja prezadovoljan.

Hmmmmm ali dobro po kojoj oni logici onda placaju 2x porez, plate austrijski PDV pa onda i srpski PDV plus carinu. To nije moguce. Ali pazi mene, logicki ramzisljam u drzavi u kojoj logike nema....sta tipa sleti neki amerikanac na aerodrom pun poklona, fotoaparata, PSP-a, 2-3 Iphona i oni ga kao zaustave i on na sve to plati PDV i carinu,  bash mi zvuci onako neverovatno i nisam cuo za tako nesto

• Author

E moj juninho kad bi to tako islo, svi bi mi koristili svoje prijatelje i rodbinu koji su preko sveta da nam donose brdo tehnike za male pare :)

Jedno je kada nosis nesto za licnu upotrebu a drugo je to sto ti navodis (2-3 iphone-a, psp-a, kamere, fotoaparati, laptop-ovi).

Druga stvar, postoji overa na nasoj carini (privremenuo uneta roba i privremeno izneta roba), gde se sve sto si uneo izneo stavlja na papir, overava pecatom u samom pasosu, i sve to moras imati i kada budes izlazio iz zemlje.

Cisto logicno razmisljaj, recimo bio si u Segedinu, za jedan fotoaparat te niko nece nista pitati jer se smatra kao tvoj, cak i ako si ga taj dan platio, pa mozes da ga provuces bez carine i poreza, ali ako nosis 2 nema sanse da prodjes ako ti ih nadju.

Plus sto taj neko tvoj sto bi nosio brdo tih igracaka bi imao dosta cimanja i maltretiranja od nasih "kulturnih" carinika.

Pozdrav svima, nov sam ovde, pa da za pocetak podelim neke svoje utiske i postavima neka pitanja.

U sredu sam isao u shoping u Segedin, prvi put, prethodno sam iscitao sve ove stranice, sto mi je dosta pomoglo.

Isao sam prvo u Metro, iako nisam imao karticu, na info pultu sam dao pasos i za nekih 5 minuta dobio potvdru za kupovinu.Iznos potreban za povracaj poreza nisam presao, jer sam kupovao za manje para, ali uglavnom se moze uci u Metro i bez kartice, bez ikakvog cimanja.Ocekivao sam malo nize cene, jer, iskreno, kozmetika je, po cenama, ista kao i kod nas, hteo sam da kupim Milka cokolade od 300 g, jer znam da ih kod nas na pijacama prodaju po 200 dinara, a u Metrou su po 260 dinara, pa mi nije jasno odakle ih ti preprodavci donose, odnosno gde mogu da se nadju za manje od 200 dinara.Bio bih zahvalan ako neko zna pa da otkrije tajnu.Pazario sam vise sireva i suhomesnatih proizvoda, neke na akciji, to je dosta povoljnije nego kod nas.

Posle sam presao u Coru, tamo sam isto na akcijama nasao neke suhomesnate proizvode, kao i recimo, dve ipo litre Coca Cole, koja izadje oko 84 dinara, to je bas povoljno, iako je slabije gazirana od one od 2 litra, a za te pare se isplati uzeti je.

Planiram ponovo da idem za koji dan.Na povratku carinici su samo overili pasose, nisu trazili da se otvara gepek, a nije ni bilo guzve.

To je to, za prvi put.Pozdrav svima!

Bas mi je drago da sam naisla na ovu diskusiju :)

Puno vas sve pozdravljam i zelela bih ako bi mogao neko da mi kaze kako se od centra Segedina stize do Metroa i Core, da li je i Tesco u blizini? Takodje me zanima da li se od granice do Segedina placa putarina?

Puno vam se unapred zahvaljujem!

Ne placa se putaria od granice sve do treceg izlaska ka Szeged ESZAK. Na putu je obelezeno da se putarina placa ali ta se tabla (obavestenje ) odnosi za kamione i autobuse.

Na Google map mozes da vrlo precizno vidis gde se na;aze navedeni marketi.

Hvala lepo!

Nisam bila od 1998. godine, znam da smo isli nekako samo pravo, nije bilo mnogo skretanja. Imam mapu i uputstvo sa Miselin map, pogledala sam na guglu i to je u principu to, prati se put 5. Metro je sa leve strane, a Cora sa desne, jedno su preko puta drugog prakticno. Te 1998. ne secam se da je postojala Cora, isli smo iskljucivo u Metro, a pre toga u prodavnice u centru Segedina... Sada je to jednostavnije...

Za one koji bi voleli da naprave pauzu u Segedinu tj. u centru, preporucujem divnu poslasticarnicu Virag sa odlicnim galuskama i ostalim kolacima...Centar je takodje vrlo lep, nadam se da je i sada posle 12 godina tako...

Hvala jos jednom, pa se  :comp:  kada se vratimo!  :mah:

Varaminc, sto se tice Milka cokolade, kako sam ja cula, ne znam da li je to tacno, no kazu da te cokolade nasi preprodavci na pijacama kupuju na pijacama u Madjarskoj. Nisam bila nikada na pijaci u Segedinu ili Budimpesti, pa zato ne mogu da tvrdim da je to tacno. Takodje, oni dobijaju kao neki popust na kupljenu kolicinu kod svojih madjarskih kolega  ;D

Hvala, ici cu ovih dana, pa cu proveriti, na Google earth sam nasao da ima neka pijaca kod autobuske stanice, pa cu videti, a onda javljam.

• Author

Bas mi je drago da sam naisla na ovu diskusiju :)

Puno vas sve pozdravljam i zelela bih ako bi mogao neko da mi kaze kako se od centra Segedina stize do Metroa i Core, da li je i Tesco u blizini? Takodje me zanima da li se od granice do Segedina placa putarina?

Puno vam se unapred zahvaljujem!

Tesco koliko se secam nije pored Metro-a i Core, tu ti je jos Praktiker. Ako imas od nekoga da pozajmis navigaciju to bi te resilo muka, mislim mozes i sa odstampanom rutom sa ViaMichelin, ali sad skoro svaki drugi covek ima neku navigaciju.

Kao sto je Pedjalon rekao, ne placa se putarina, nemoj izlaziti odmah na prvom izlazu sa autoputa gde pise Szeged, nego na drugom izlazu izadji.

Kada se ukljucis na lokalni put ka Segedinu sve ti je ravno do ulaza u grad.

Odmah na ulazu u Segedin imate elektro outlet sa leve strane, zna da bude zanimljive tehnike po pristupacnim cenama.

Poz.

Super, Varminc, ako ti nece oduzimati vreme, poseti tu pijacu, pa javi da li su tacni navodi da je na tim pijacama jeftina roba :)

Strikane, hvala za savet, nabavili smo navigaciju! Ali cemo lepo kupiti svoju  :dance:, posto cesto putujemo i uvek tako gledamo karte i mape, interesantno jeste, ali prakticnija je navigacija, malo su nam mape dosadile, moram priznati.

Ostaje da vam se javim sa svojim iskustvom kupovine u Segedinu posle 12 godina pauze... :mah:

koliko kostaju galuske po lepoj nam madjarskoj?Nisam imao cast da probam kolac ali deluje vrlo primamljivo!!!!!!!!! :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat:

• Author

Super, Varminc, ako ti nece oduzimati vreme, poseti tu pijacu, pa javi da li su tacni navodi da je na tim pijacama jeftina roba :)

Strikane, hvala za savet, nabavili smo navigaciju! Ali cemo lepo kupiti svoju  :dance:, posto cesto putujemo i uvek tako gledamo karte i mape, interesantno jeste, ali prakticnija je navigacija, malo su nam mape dosadile, moram priznati.

Ostaje da vam se javim sa svojim iskustvom kupovine u Segedinu posle 12 godina pauze... :mah:

Pazi, imas u Segedinu prilicno veliki izbor navigacija u Mediamarkt-u, pa vidite da li vam se isplati uzimati tamo (zbog njihovog pdv-a) ili ovde kod nas pa da odmah imate navigaciju na srpskom jeziku.

Ja koristim garmin navigaciju na svom telefonu i prezadovoljan sam, kazu da su dobre i Igo mape ali nisam ih koristio pa ne znam.

Ja koristim garmin navigaciju na svom telefonu i prezadovoljan sam, kazu da su dobre i Igo mape ali nisam ih koristio pa ne znam.

Jesi ;)

• Author

Ah da jesam :), sori Slobo godina proizvodnje krece da me zeza :)

Koristio sam i Igo mape i odlicne su (hvala Slobi).

• Author

Za sada ne, ali Boze moj, ja sam uvek za neka desavanja, tako da ako i kad bude interesenata uvek mozemo da podelimo troskove i odemo do Segedina ili Budimpeste itd.

Darko, Solmoi galuska je jako lep kolac, karakteristican za Madjarsku, servira se u cinijicama za sladoled. Pravi se od klasicne piskote (nekako je iseku na trake) koja se preliva cokoladnim kremom, vanil kremom, dodaju se orasi, lesnici, suvo grozdje, rum i slag i to se tako sve lepo servira. To nije skup kolac, ne bi trebao da bude vise od 2 evra u Madjarskoj, a u Maloj gostioni na Palicu su, recimo, najpribliznije originalu i tu su negde oko stotinjak dinara. Kod nas u Novom Sadu ih mozete probati u poslasticarnici Carigrad, one su losije od Male Gostione, ali su nama i dalje super. Uvek ih  :eat: sa zadovoljstvom  :hihi:  :hihi:  :hihi: U Segedinu su najlepse u poslasticarnici Virag, u centru.