Posted September 1, 2012 Verovatno nista. Žali se u Tesku, pismenu žalbu. Navedi koju štetu imaš ali s obzirom da si robu izneo iz zemlje više ne možeš overiti taj račun na granici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Pozdrav svima Imam malu nedoumicu, a nikako da nadjem konkretan odgovor. Vezano za AFA - kada kazete moras da potrosis odredjenu sumu novca na jednom mestu - da li to znaci da mogu i da udjem npr. u soping mol u kom ima 100 radnji i u svakoj od njih kupim nesto do tog odredjenog iznosa, ili se to odnosi na jednu, konkretnu radnju, u kojoj moram da potrosim taj iznos? Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 U shoping molovima uglavnom je pravilo da ne moras u jednoj radnji da kupis do tog iznosa vec u celom molu, ali najbolje je da se raspitas na info pultu tog shoping mola kakva su pravila kod njih. Malo bi glupo bilo da moras u svakoj radnji da potrosis 150 eura da bi mogao/la da imas povrat poreza zar ne? Poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Hvala Strikane. Ja sam putnik koji sada prelazi svoje prve kilometre, nemoj mi zameriti sto ne znam. I da - ako u jednom soping molu potrosim npr. 150e, a u drugom 50e, da li mi i za tih 50 vracaju AFA ili ne? Ostalo mi je prilicno jasno, dosta korisnih svari moze da se procita ovde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 U shopping molu je svaka radnja -radnja za sebe. Svaka ima svoj fiskalni racun, svoj PIB i svoj maticni broj i naziv. Dakle, ako udjes u recimo Zaru i vidis na vratima da pise TAX FREE trazis na kasi papire za povracaj poreza ali samo ako si premasio/la 50.001 forintu ili sada vec nekih 180e. Nema kumulacije racuna sa vise mesta. A ko bi ti to i overio, firma koja je izgradila Arkad ili koja ga daje u podzakup? Njihova delatnost sigurno nije prodaja odece, tehnike... Znaci, racun mora na JEDNOM mestu da premasi 50.001 Ft. Doduse, pisano je sigurno o tome bas na ovoj temi pa putnice koji prelazis svoje prve kilometre...koristi search Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Wolfbgd - nisam prvi put na nekom forumu, jos manje nisam debil. Znam da je pravilo svakog foruma prvo koristi search, pa onda pitaj, sta god - ali kako vidis da je i u prethodna dva posta doslo do nesporazuma (jedan kaze jedno, drugi drugo, a u sustini oba imaju logike), bila sam slobodna da pitam, jer mi verovatno nije bilo jasno prilikom iscitavanja. Malo vise gostoljubivosti prema novima ne bi bilo na odmet - ni ti, a sumnjam i bilo ko odavde nije dozivo prosvetljenje prilikom prvog posta, tkd. relax. I da, javno se zahvaljujem Pedjaloniju za koristan info. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Ajde da sitnicarim. O ovome sto ti pises je debatovano nadugacko i nasiroko i da si koristila opciju search nasla bi odgovor. Pored svega, dala sam ti odgovor sitno iseckan na tanjiru ali ti nije dosta vec polemises a niko ti ne trazi da kazes osnovno-hvala. Odgovor koji te je "navodno" nesporazumeo (strikanov odgovor) je stigao nakon tvoga pitanja a koje si postavila jer, opet, nisi koristila search. Nisam te uvredila vec naprotiv, dala koncizan odgovor iz prve ruke, isproban i ponavljan u praksi mnogo puta. Ovo je najgostoljubiviji forum na kom sam ikada bila (a bila sam na ihaha). I, moram da pitam... jel se kaze "jos manje nisam debil" ili "jos manje sam debil"... lingvisti, pomagajte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Hvala Pedjalon... Imam jedno kratko pitanje, u vezi Core (ili kako se vec sada zove): Da li ju je neko skoro posecivao (ja jesam-pa zato ovo i pitam), i ima li ko info. da li se ona zatvara ili sta vec, posto je poluprazna? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2012 ZNA LI NEKO DA MI KAZE DALI MADJARSKI CARINICI PRILIKOM OBRADE PAPIRA ZA AFU GLEDAJU KOLIKO STVARI IMAM I PO KOJIM CENAMA? POSTO CIJEM DA IMA NEKO PRAVILO 50 STVARI DO 1000FORINTI Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2012 Pod jedan: Dobrodosao na forum, pod dva: nemoj sve reci da pises velikim slovima, jer to izgleda kao da vices. pod tri, ako i pregledaju tebi samo treba da se slozi roba sa racunima i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2012 On 9/7/2012 at 7:34 PM, wolfbgd said: Ajde da sitnicarim. O ovome sto ti pises je debatovano nadugacko i nasiroko i da si koristila opciju search nasla bi odgovor. Pored svega, dala sam ti odgovor sitno iseckan na tanjiru ali ti nije dosta vec polemises a niko ti ne trazi da kazes osnovno-hvala. Odgovor koji te je "navodno" nesporazumeo (strikanov odgovor) je stigao nakon tvoga pitanja a koje si postavila jer, opet, nisi koristila search. Nisam te uvredila vec naprotiv, dala koncizan odgovor iz prve ruke, isproban i ponavljan u praksi mnogo puta. Ovo je najgostoljubiviji forum na kom sam ikada bila (a bila sam na ihaha). I, moram da pitam... jel se kaze "jos manje nisam debil" ili "jos manje sam debil"... lingvisti, pomagajte. Ja ne znam sta tebi nije jasno u konstataciji da i pored search-a nisam bila sigurna u to sta je ispravan odgovor, pa sam postavila konkretno pitanje, jer na tako formulisano nisam nasla odgovor? Citaj malo pazljivije ono sto pisem, ipak si iskusan forumas - naravno da odgovor stigao posle mog, ali je i tu bilo nesporazuma prilikom odgovaranja, kao i u onome sto sam pronasla pretrazujuci forum, sto bi trebalo da bude dokaz da pitanje nije postavljeno bez razloga, iako je o tim stvarima vec pisano. Sto se tice moje kulture i zahvaljivanja - onaj ko je bio pristojan i kulturno mi odgovorio na pitanje, sto putem inboxa, sto ovde - dobio je hvala. Onaj ko nije - nece ga ni dobiti. Pozz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2012 Ja se izvinjavam, verovatno da je ovde vec to napisano, ali sutra idem preko jedne agencije u Segedin pa bih da pitam gde u ovo vreme moze da se nadje najjeftinija garderoba u Segedinu i sta posetiti u gradu od znamenitosti? Puno bi mi znacio odgovor. Hvala unapred. :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2012 Informacije o Segedinu http://en.wikipedia.org/wiki/Szeged http://wikitravel.org/en/Szeged Arkad za soping, i ranije je bila seged plaza, u plazu nisam isao davno tako da ne vredi da pricam o tom mestu. stvari poput hrane, za kucu i sl. su Cora, Metro, Praktiker. Sve lokacije i potrebne informacije o tim mestima se mogu naci na internetu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2012 Definitivno fali neki 'vaki smajli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2012 znam coveka koji donosi ikea namestaj.evo kont. 062253311 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2012 hehehe Pa mogao je i neki drugi nick...npr tvoje ime da znamo koga da trazimo kada okrenemo broj... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2012 Pozdravljam sve na forumu, ovo je moj prvi post, upoznat sam sa generalnim pravilima foruma uopste i unapred se izvinjavam ako cu ponoviti neka pitanja. Vracao sam se nazad do 40te strane i ne vidim puno informacija o trenutnom stanju u madjarskoj. Imam neki plan da 6 i 7 oktobra krenem put segedina preko keckemeta do budimpeste i da tamo prespavam pa da se vracam sutradan istim putem za Novi Sad. Interesuje me gde vredi TRENUTNO otici, gde su popusti i sta vredi pogledati u tim mestima? Da li se isplati ici do Premier Outleta kod Peste ili sve to ima u segedinu? Sta se nalazi u Keckemetu? Video sam da je neko kupio TV, da li ima jos nekih radnji koje prodaju i odecu i obucu? Planirao sam da obidjem sve na putu tamo i da u povratku shopingujem tamo gde smatram da je najbolje. Interesuje me takodje kako sa AFA-om. Mora da bude jedan racun iz jedne radnje? Kazu da neki veliki centri daju objedinjavanje racuna iz svih radnji, Da li neko moze da mi kaze koji je to outlet, otisao bi samo do njega buduci da to mnogo olaksava stvari. Da li je moguce te papire sa AFA-om poslati drugaru u Madjarsku da ti podigne novac? Ili dobijas novac odmah? Ne znam kako to ide, nisam nikada isao u shoping vecih razmera a sada planiram da utrosim 500 e ali samo na garderobu i odecu, tako da moram da pazim da naguram tih 50.001 forinti po racunu. Toliko, unapred se zahvljujem na bilo kojoj od gore pomenutih informacija, ja cu dati svoj doprinos pri povratku tako sto cu vam doneti informacije iz prve ruke i pogledacu kakve su im najave za ubuduce, cisto da mozete da planirate. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2012 Ja sam u subotu bila u Segedinu. Nista spec od popusta. Mozda je bolje da pricekas do pred Bozic. Sve sto ima u Segedinu ima i u Keckemetu. Neko je kupovao TV u Keckemetu a mislim da je isao u E Digital jer tog modela nije bilo u Szegedu. Opet : ne znam ko je i kada uspeo da kupi u jednom trznom centru u vise razlicitih radnji robu i za to dobio grupni racun i povracaj TAX-a. Ako je neko uspeo neka kaze sada i ovde koji je to TC u Evropi ili neka cuti zauvek. Da resimo vise jednom tu misteriju. Ja sam bila u bar 60% svih mogucih TC-a u Minhenu, Lisabonu, Becu, Madjarskoj u skoro svakom, Parndorfu, Freeportu, Kosmosu, Bugarskoj u skoro svakom (od Sofije, Zlatnih pjasaca do Burgasa, Varne i Plovdiva) .... i stoti put cu ponoviti : jedna radnja, jedan povracaj poreza u visini propisanoj za tu zemlju (uglavnom od 70e pa na vise..). Ako je Global Blue Tax free nakon sto na granici overis papire mozes i u Srbiji da dizes pare u Rajfajzen banci (racunaj da je prilicno nepovoljan procenat). U protivnom, ako ides u madjarsku po novac treba da prodje odredjen period (oko nedelju dana) od kada mozes da uzmes kesh. To se odnosi na Tesco, Metro, InterSport, E.Digital, Mediamarkt.... Racunaj da ce ti traziti pasos tako da drugaru treba da posaljes pasos. Po gospodinu Marfiju....ocekuj da ce da traze da bas vlasnik pasosa podigne novac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2012 Ne znam ni ja da se može objediniti račun na osnovu koga bi se odradio povrat Afe (mađ, poreza). To su različiti pravni subjekti, tj svako radi za sebe. Da bi se povratio porez a na osnovu Global Blue Tax, novac može dobiti samo vlasnik računa ili ovlašćena osoba. (Ovlašćenje ne mora biti nigde zvanično overeno, već su dovoljni potpisi vlasnika računa, onoga ko se ovlašćuje i dva svedoka). Provizija koju uzima GBT je ista i u prodavnici koja ga izdaje, kao i u Rajfajzen banci u Srbiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2012 Lose sam se odrazila.... vezano za Global Blue Tax. Svakako da je isto gde ga dizao a poenta price je bila da ga nekako izbegnu. Znaci, zeleni papir za AFA-u treba traziti gde vam prodavac vraca pun iznos AFA-e a izbegavati plavi od Global Blue-a...naravno, gde postoje mogucnosti za to. Meni je pun porez vracen u E.Digital-u, Mediamarkt-u i Zari.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Hvala vam na odgovorima, potpuno mi je logicno da svaka radnja radi za sebe i da se niko nece dodatno cimati kako bi nekom olaksao da mu vrati novac, njegove drzave Nego malo sam se izgubio kod Global Blue Tax i plavog i zelenog papira Global blue tax je takoreci alat za povracaj AFA-e? A postoji i zeleni papir ili neki drugi alat kojim je lakse sve to postici? Prosvetlite me, sta moram da pazim kada placam, na kojim dokumentima da insistiram posto sam siguran da ima i tih fora za neupucene. I jel neko isao do premijera kod Budimpeste? Imali to vise smisla od Segedina i Keckemeta? Razmisljam da mozda pazarim Lap top tamo, ne znam da li je neko kupovao pa da mi kaze kakve su cene i vredi li 5 minuta straha na carini? Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Lap top kupi u E Digitalu...mozes da porucis model na sajtu i ceka te u Segedinu. Kod njih dobijas pun povracaj. Global Blue je posrednik koji obavlja u svojim filijalama sirom sveta povracaj poreza da se ne bi vracao npr u Australiju. Za te usluge, naravno, uzmu golemu proviziju. E pa sad...imas kompanije koje imaju ugovor sa njima i koji daju iskljucivo njihove formulare. U E.Digtalu daju zeleni (drzavni) papir za povracaj AFA-e i meni su na 179.000Ft vratili oko 43.000 sad se ne secam vise...pisali smo ovde ranije tacne cifre. Na granici laptop na zadnje sediste preko toga kese iz Tesc-a....i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Hvala za savete, evo sad gledam na http://www.edigital.hu ako je to taj E digital. Nesto nisam odusevljen cenama, mozda je los trenutak a mozda ne azuriraju redovno ponudu, malo im brlja sajt. E sad mi je sve jasno oko AFA-e, fala i za to. Za lap top sam kontao da ga drzim u ruci, tj da ga koristim za vreme prelaska granice, kutiju bi negde zabacio. I ako me pita samo da kazem da je to moje, koristili smo ga za navigaciju... Sve sam smislio nadam se da ne citaju carinici ovaj forum )) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Ma nema sta da ga stavljas u krilo, tako si sumnjiviji ako vec mislis da si sumnjiv. Meni je cena u ED bila skoro pa ista kao u ostalim radnjama (mislim 4.000Ft veca od najjeftinijeg istog modela u Madjarskoj) ali sam povracajem AFA u punom iznosu tu razliku nadoknadio i premasio za 50tak evra. ukucaj model na www.argep.hu pa vidi gde ti je najpovoljnije i obrati paznju na povracaj AFA-e. Pazi, ne vracaju sve radnje AFA. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2012 Ne mogu da nadjem tacnu adresu te prodavnice na sajtu. Hteo bih licno da odem da kupim proizvod da bih dobio povracaj AFA. E sad, ne znam da li oni salju na kucnu adresu iskljucivo ili ima sanse do njih doci i licno. poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites