Jump to content

Featured Replies

Posted

Stavili su na sajt ambasade šta će biti potrebno od dokumenata uz novi pasoš za ulazak bez vize:

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/01/Visabestimmungen__neue__Fassung__de/unterbereich__visa__allgemein__de.html

Šta se na zahtev graničnih službi mora predočiti na granici prilikom bezviznog ulaska u šengenski prostor?

Prilikom bezviznog ulaska u šengenski prostor morate biti u stanju da na zahtev graničnih službi predočite dokaze o finansiranju boravka i troškovima putovanja, kao i o svrsi putovanja.

To mogu npr. biti sledeći dokumenti:

za dokazivanje svrhe putovanja:

turizam: rezervacija hotela, putovanja ili turističkog aranžmana

poslovno putovanje: povrda firme sa sedištem u Nemačkoj, poziv na kongres,

seminar ili sastanak sa poslovnim partnerima

privatno putovanje: pozivnica prijatelja/rođaka

drugo putovanje: potvrda o kursu jezika, potvrda škole ili drugih organizacija

za dokazivanje finansiranja putovanja:

1) gotovina u iznosu od 45,00 EUR po danu boravka

ili

putnički čekovi

ili

izjava o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) - tzv. "garantno pismo"

Izjavu o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) prema § 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (AufenthG) - tzv. "garantno pismo" – osoba sa prebivalištem u Nemačkoj koja Vas poziva može da izvadi samo u nemačkim uredima za strance. Morate biti u stanju da je prilikom ulaska u šengenski prostor predočite u originalu.

2) putničko zdravstveno osiguranje (koje ima minimalno pokriće od 30.000 EUR i važi u svim šengenskim zemljama)

3) povratna avionska karta (u skladu sa gore navedenim rokom od 90 dana)

4) važeći pasoš (mora da važi još 3 meseca u trenutku napuštanja šengenskog prostora)

Sve navedene dokaze treba na zahtev predočiti prilikom ulaska na teritoriju država-članica Konvencije o sprovođenju Šengenskog sprazuma (tj. na tzv. spoljnoj granici šengenskog prostora). Ukazujemo na to da strancu na granici može biti uskraćen ulazak na teritoriju šengenskih zemalja, ako on ne raspolaže potrebnim finansijskim sredstvima, odnosno ako ne može da na legalan način stekne sredstva koja su potrebna za njegov boravak, ili ako ne može da dokaže (npr. avionskim kartom) da će se vratiti u zemlju porekla, odnosno u treću zemlju za koju ima dozvolu za boravak i u koju se na osnovu te dozvole može vratiti. Stranac može biti vraćen sa granice i u slučaju da ne može predočiti dokumenta koja dokazuju svrhu i okolnosti njegovog boravka u šengenskom prostoru.

Bezvizni boravak u šengenskom prostoru je moguć max. 90 dana u polugodištu, pri čemu rok teče od datuma prvog ulaska u šengenski prostor.

pa u cemu je fora :?, izgleda da ne treba samo potrvda o zaposlenju/studiranju. Nije im fazon, uopste :(

Mislim da ce to ipak biti samo neko vreme i verovatno ce traziti da se pokazu pare kao sto su trazili rumunima kada su im ukinuli vize,tako da ako idete u svojoj reziji bilo bi dobro da znate neku adresu kod koga idete jer ne ide se tek tako za nemacku ili bilo koju zemlju evropske unije a da neznas gde ces i kako ces!!!! Jos samo da im objasnimo couch surfing jer nista bistriji nisu tamo policajci nego ovi nasi koji su zavrsili kurseve od 6m  ;D

I koja je verovatnoca da te na Nemackoj granici zaustavi carinik, koliko mi se cini to je jako mali procenat, jer naravno nema zvanicne granice?

A sto se tice tih novcanih sredstava, moje misljenje je sledece, mozda sam ja dosao na jedna dan i poneo tih npr 50 ili koliko vec eura, ali mi se mnogo svidelo ili sam upoznao neke ljude pa smo iz nekih razloga ostali jos 20 dana. Tako gledano ja sam imao dovoljno sredstava za taj 1 dan, sta ce oni onda u tom slucaju, da me ne puste mozda  nono nece da moze !

pa u cemu je fora :?, izgleda da ne treba samo potrvda o zaposlenju/studiranju. Nije im fazon, uopste :(

Ja sam i pretpostavljala da ce morati da se pokaze nesto na ulazu u zemlje sengenskog prostora, necemo mi ipak tako brzo putovati sasvim slobodno, nazalost. Ipak,i ovo je napredak u odnosu na sve do sada.

Sacekajmo izvestaje nasih drugara koji su vec isplanirali da 19.12 krenu na put.

Nadam se da ce podeliti impresije sa nama ovde.

I koja je verovatnoca da te na Nemackoj granici zaustavi carinik, koliko mi se cini to je jako mali procenat, jer naravno nema zvanicne granice?

U pravu si, potpuno sam na to zaboravila. Buduci da planiram tamo kopnenin putem male su sanse da me kakav carinik zaustavi.

Kad te madjarski granicni policajac pita kuda ces, odgovorida ides u soping u Segedin i vec istog dana se vracas kuci...

I onda ides gde hoces - od Portugala do Estonije... da ne kazem do Kamcatskog Petropavlovska. ;)

Kad te madjarski granicni policajac pita kuda ces, odgovorida ides u soping u Segedin i vec istog dana se vracas kuci...

word

samo ako neko na primer ide sa brdo kofera ili necim sto ukazuje da putuje na duzi period, moglo bi da bude zajebano.

mada mislim da u praksi ovo nece biti tako strasno.

Ja se ne brinem oko ovoga, mislim da je njihovo pravo da nam sve to traze, ali ne i obaveza, i da u opstem slucaju nece mnogo cimati - osim ukoliko im se ucinite sumnjivi :)

I do sad je vazilo da viza ne garantuje ulazak u Sengen, da policija uvek moze da zahteva dodatne dokaze (sve one papire koje ste prethodno ostavili u njihovoj ambasadi i vise ih nemate sa sobom)... Tako da, po mom misljenju, opusteno ;)

A sto se tice tih novcanih sredstava, moje misljenje je sledece, mozda sam ja dosao na jedna dan i poneo tih npr 50 ili koliko vec eura, ali mi se mnogo svidelo ili sam upoznao neke ljude pa smo iz nekih razloga ostali jos 20 dana. Tako gledano ja sam imao dovoljno sredstava za taj 1 dan, sta ce oni onda u tom slucaju, da me ne puste mozda  nono nece da moze !

Ali, vidis da ti je potrebna povratna karta, po tome ce videti koliko ostajes. Bezveze, bas sam se razocarala. A pomislila sam da cemo konacno biti kao sav normalan svet...

A za ono prvo, verovatno ce se primenjivati u svim zemljama na spoljnom zidu EU, dakle na ulazu... :?

Ljudi aj samo opusteno, nece vas niko cimati, verovatno nece Vas ni pitati gde idete sem ako nelicite ne kriminalca.

Mi sad imamo isti status kao hrvati (sem sto oni mogu i u Italiju i u Madjarsku sa licnim kartama ili se bar tako prica) a ljudi sa njihovim pasosima kad putuju nemaju problema. Uobicajeno je da te pitaju gde i zasto putujes i na tome se zavrsi, znaci ovo je u 99% slucajeva. E sad nekazem da nekome nece traziti i dodatna dokumenta ali to ce biti bas bas retkost i to ce raditi samo onima koji su sumnjivi.

A sto se tice ulaska preko aerodroma uvek mozete da kazete da se vracate low costom i da je karta elektronska i shlus! ;)

Pa beli sengen je valjda isti za sve ili su se ovi stvarno uplasili da cemo mi svi da pohrlimo kod njih, kao da se tamo zivi za dz  :o

Ja sa hrvatskim pasosem kada ulazim u Nemacku carinik me pita gde idem i koliko ostajem, ja kazem kod tetke, (navedem grad u blizini) i da ostajem dve nedelje i to izreceno sigurnim tonom, trebalo bi biti dovoljno.Mozda nije lose znati naziv neke ulice, ako bas pita  :)

Pogledajte samo kako ovi zlobnici iz Kurira komentarišu to da će nam trebati navedeni papiri pri ulasku u EU:

http://www.kurir-info.rs/

Noge su mi se odsekle kada sam video jutros na trafici naslovnu stranu.

Nista novo. Sve ovo je moglo biti zatrazeno i dok je bilo viza.

To sto smo naviknuti da sve gledamo pesimisticno...

Noge su mi se odsekle kada sam video jutros na trafici naslovnu stranu.

Isti slucaj, ja videla naslovnu stranu kod nekog lika dok je citao Kurir. Nisam mogla da verujem!!! :o Videcemo od 19.-og kako ce to izgledati u praksi... nadam se da su ovo morali formalno da kazu, a da ce zapravo biti - prolazi, osim ako nisi extra sumnjiv.

Kao sto vec rekoh, ajde da sacekamo nase drugare koji su vec resili da zapale negde prvih dana belog sengena pa da nam jave sta je bilo

Ne budite naivni, novine zive od popaljivackih vesti, mogu oni da napisu da nem nista od ukidanja viza i vi cete im poverovati??? Ako nemam 45e po danu u Nemackoj ne treba ni da idem tamo, jer idem da nesto muvam, zar ne? Ne bih ni ja pustio nekog bez love u Srbiju. Ko ide posteno nema cega da se plasi, pokazes lovu za tri dana bar i uzivas, ja idem motorom, pa ne mogu imati avio kartu, a uvek se moze bukirati neki hostel na par dana i zavrsavamo posao. Radujte se ljudi, do sad su nam trazili sve zivo i opet nam nisu davali vize, cekali ste u redovima danima, a sad ne valja sto ce neko da mi trazi pasos na uvid :roll:. A mozda me i pita dokle putujem, pa to me pitaju i nasi panduri. Opustite se i uzivajte u istrazivanju EU, konacno smo pusteni iz pritvoraaaaaa :banana:

U tekstu u onim "novinama" piše :

"Jedino bi vas španski i slovački graničari pustili da uđete u njihove zemlje samo na osnovu putne isprave. Svi ostali traže i dodatnu dokumentaciju, maltene identičnu onoj koja je bila potrebna za dobijanje ukinutih viza!"

Španija i Slovačka! Jedino one nisu priznale Kosovo (ok. i Rumunija).

Ja mislim da će ove druge zemlje proveravati samo da nismo slučajno sa Kosova (jer ako su ih priznali neće im dozvoliti da ulaze sa srpskim pasošima).

ali sačekajmo 19.12. pa će se sve razjasniti. :spot:

Iz policije tvrde da je dokumentacija poželjna samo ako postoje jezičke barijere pa ne možete da se sporazumete sa graničarem, carinikom i sl. Inače ostaje stara priča da može samo sa pasošem... To sam juče gledao

Iz policije tvrde da je dokumentacija poželjna samo ako postoje jezičke barijere pa ne možete da se sporazumete sa graničarem, carinikom i sl. Inače ostaje stara priča da može samo sa pasošem... To sam juče gledao

Meni to ima logike, dobro, mora se imati nesto para za put to je normalno, a i racunam da oni sa "jezickom barijerom" ionako nece ni putovati.

Sta to tacno mislite pod jezickom barijerom, da li moram da znam sve jezike sveta da bi se sporazumevao sa njihovim pandurima, ili su svi ti panduri pametni pa svi znaju engleski? Ne bih bas bio siguran u ovo drugo?Bar iz dosadasnjeg iskustva.

Ne mogu da zamislim da cak i oni koji krecu na "sljaku" u EU krecu bez kinte. Nije kod njih valjda takvo blagostanje da ti prvog radnog dana daju soma eura.

Meni to ima logike, dobro, mora se imati nesto para za put to je normalno, a i racunam da oni sa "jezickom barijerom" ionako nece ni putovati.

Hoce, kontam da ce od svih ljudi koji budu prelazili granicu cirka 50% biti sverceri. Oni ce ici u Madjarsku, Rumuniju...eventualno (ali ne verujem) u Italiju.