Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

Prvo pozz svima. A na ovo sta treba za Nemacku po meni ne treba nista. Kakav je problem uci na Horgos . Idem do Segedina u soping. Koliko ostajete? Par sati. I onda lepo pravac gde hoces nema granica. Poslovno sam putovao u Nemacku i Austriju bezbroj puta i svaki put zadnji pecat mi je bio ili Madjarski ili Slovenacki a isao sam na razne vize. Pslednji put sam bio u Salzburgu na Italijansku vizu cak me je i policija proveravala (jbg. BG tablice i odmah upadas u oci) u Austriji i nikakvog problema nije bilo. Kaze rutinska kontrola stranaca i to je to. Bitan je datum da ne predje 90 dana a idi gde hoces.  Neko osnovno poznavanje jezika se naravno podrazumeva

Prvo pozz svima. A na ovo sta treba za Nemacku po meni ne treba nista. Kakav je problem uci na Horgos . Idem do Segedina u soping. Koliko ostajete? Par sati. I onda lepo pravac gde hoces nema granica. 

Potpuno se slazem sa ovom konstatacijom,i to sam vec nekoliko puta pomenuo ovde :)

Naravno da postoje mogucnosti da te neko pita sta,kako,gde i koliko,ali to moze i u Srbiji da te pitaju.

Ljudi uzivajte

Evo jos jedno iskustvo od juce, pariski aerodrom Charles de Gaulle:

uzela policajka pasos: dobar dan

ja: dobar dan

lupila pecat i vratila pasos: hvala

ja: hvala

i to je bilo to, ni pitanje gde idem, na koliko idem, kinta...

francuzi obicno nista ne pitaju, kao ni spanci...

ali zato npr. italijani obavezno pitaju ....

Cao svima,ja sam imala madjarski shengen 15 dana,pa sam otisla kod muza u Nemacku (on je tamo zaposlen).Tempirala sam da mi se poklopi sa 19.12.tako da sam produzila na onih famoznih 90 dana koje smo dobili.Planiram da ostanem ovde do kraja pa da onda pokusam da dobijem turisticku vizu odavde (na jos 3 meseca),ako je to uopste moguce?Da li neko moze da me posavetuje po tom pitanju?Ili cu morati da se vratim za Srbiju?Koliko cujem od onih sto dolaze iz Srbije istina je da traze papire,postavljaju pitanja,tako da to ne treba uzeti olako. 

Cao svima,ja sam imala madjarski shengen 15 dana,pa sam otisla kod muza u Nemacku (on je tamo zaposlen).Tempirala sam da mi se poklopi sa 19.12.tako da sam produzila na onih famoznih 90 dana koje smo dobili.Planiram da ostanem ovde do kraja pa da onda pokusam da dobijem turisticku vizu odavde (na jos 3 meseca),ako je to uopste moguce?Da li neko moze da me posavetuje po tom pitanju?Ili cu morati da se vratim za Srbiju?Koliko cujem od onih sto dolaze iz Srbije istina je da traze papire,postavljaju pitanja,tako da to ne treba uzeti olako. 

Ako ti je muz legalno zaposlen u Nemackoj zanci da ima boravisno dozvolu, ti kao bracni drug mozes da izvadis istu boravisnu dozvolu tamo. Ne znam samo da li ces moci odma da radis ili ne ali sam 100% siguran da ces je dobiti, moj ujak je tako izvadio za svoju zenu bez ikakvih problema. Samo se raspitaj malo.

Da,muz mi je legalno zaposlen,mada si ti prvi koji mi dajes ovakvu informaciju.Puno ti hvala.Ne znam gde da se raspitam vezano za to,mada bi mi mnogo znacilo ako je tako.Mozda bi ti mogao da pitas ujaka odakle da krenem?Nisam ni planirala da radim ovde,komplikovano je sve...

Da,muz mi je legalno zaposlen,mada si ti prvi koji mi dajes ovakvu informaciju.Puno ti hvala.Ne znam gde da se raspitam vezano za to,mada bi mi mnogo znacilo ako je tako.Mozda bi ti mogao da pitas ujaka odakle da krenem?Nisam ni planirala da radim ovde,komplikovano je sve...

Prvo sto treba da uradite je da tvoj muze ode u onu sluzbu (mislim da je u pitanju imigraciona sluzba u Nemackoj e sad nisam siguran da li se nalazi pri policiji ili opstini za to se raspitaj) koja izdaje boravisne dozvole. Tamo gde je on dobio svoju neka ode da se raspita sta je sve potrebno za bracnog druga. E sad ja znam posto moj ujak nije bas dobar sa nemackim jezikom on je platio advokata da mu sve to uradi. Ja licno mislim da mozete sve to sami uraditi, malo vise cimanja ali cete ipak ustedeti pare.

neverovatno, ali u portugalu koji je boze pomozi sa administracijom, ta dozvola se izdaje za jedan dan, ako imate svu dokumentaciju (vencani list, krstenice prevedene). ta sluzba je imigraciona policija, tj. jeste pri policiji.

sa tom dozovolom mozes odmah da radis.

Ovde cu kopirati post sa jedne druge diskusije (drugi sajt). Radi se o letu Nis-Forli Windjetom. Mozda covek preteruje, ne znam. Sta mislite? Ima li drugacijih iskustava sa Forlijem? Nisam bas shvatila odakle je krenuo i gde stigao ;). Poz.

"Otishao 28 i vratio se danas.U polasku avion kasnio sat vremena iz Catanie,u dolasku 3 sata jer zbog magle nije mogao da poleti u Forliju.Na prvom letu bilo je 40-ak putnika,dok je danas bilo oko 80.Ako se izuzmu ta kashnjenja sve ostalo je proteklo u najboljem redu.Put traje oko sat i 10 minuta,a ketering u avionu se dodatno naplacuje.

I jedna stvar koju sam zapazio.Prilikom pasoshke kontrole na aerodromu u Forliju,policija je od onih koji su doshli samo sa pasoshem,izrichito zahtevala da dokazu gde će boraviti tj kod koga."

Kako da dokazu? :o "Izricito zahtevala... ":(

• Author

I jedna stvar koju sam zapazio.Prilikom pasoshke kontrole na aerodromu u Forliju,policija je od onih koji su doshli samo sa pasoshem,izrichito zahtevala da dokazu gde će boraviti tj kod koga."

Mislim da je pogrešno sročeno, verovatno su hteli da kažu ko je došao sa bio. pasošem bez vize; ako si došao samo sa pasošem, kako ćeš da dokažeš bilo šta?  :?

Verovatno su tražili od svih da pokažu ili da imaju rezervaciju smeštaja, ili garantno pismo; to su oni dokumenti koje mogu da potraže ako im se ćefne (kao i da pokažeš koliko para nosiš), a po ovome izgleda da Italijani baš dosledno primenjuju pravila, bar zasada... :-\

Носи са собом потврду из банке да поседујеш нпр. 1000 еур на рачуну и домаћин ти не треба. ;D

Ovde cu kopirati post sa jedne druge diskusije (drugi sajt). Radi se o letu Nis-Forli Windjetom. Mozda covek preteruje, ne znam. Sta mislite? Ima li drugacijih iskustava sa Forlijem? Nisam bas shvatila odakle je krenuo i gde stigao ;). Poz.

"Otishao 28 i vratio se danas.U polasku avion kasnio sat vremena iz Catanie,u dolasku 3 sata jer zbog magle nije mogao da poleti u Forliju.Na prvom letu bilo je 40-ak putnika,dok je danas bilo oko 80.Ako se izuzmu ta kashnjenja sve ostalo je proteklo u najboljem redu.Put traje oko sat i 10 minuta,a ketering u avionu se dodatno naplacuje.

Ako je ovo i tacno u sta cisto sumnjam, zasto pisac posta nije naveo sta je sa onima koji nisu imali nista sem pasosa?

Za 3 dana se vracam u DE pa cu pokusati da snimim na aerodromu kako se granicna policija odnosi prema putnicima koji putuju bez viza.

Pozdrav svima. Mogu da podelim sa vama moje iskustvo ulaska u Nemacku - 28.12. berlinski aerodrom Tegel, Jatov let iz Beograda. Na pasoskoj kontroli 2 saltera i na oba su gotovo svima uz pasos trazili da se pokaze i povratna karta. Kazem gotovo svima jer recimo meni nista nisu trazili. Dok sam cekala u redu, ispred mene je bilo dvadesetak ljudi i svako je dobio pecat u pasos  :)

Pa dobro Talijani se sad ne sme zameriti sto su tako predostrozni, imaju ljudi frku.

kakvu frku:)?

mislis na one demonstracije imigranata od pre neki dan?

Prolazak praktično bez zaustavljanja... čak smo prošli kroz šalter za građane EU...  ;D Isto aerodrom Tegel...

Jel mozes da nam das adresu tog foruma?

Serbiancafe - Diskusije - Italija - Low cost letovi Ita Srb

Ono kada kaze "oni koji su dosli samo sa pasosem", misli samo pasos, bez onih papira koje imaju nasi koji rade i zive u Italiji tipa permesso di soggiorno, ricevuta...

Ja danas pristigao u Minhen, ali posto sam se zurio, samo sam projurio kroz pasosku kontrolu i nisam mogao da spijuniram da li traze neke dodatne papire od ljudi koji putuju bez vize. Mene je lik pitao koja mi je krajnja destinacija, posto se nije potrudio ni da prelista pasos i pronadje boravisnu dozvolu, na sta sam ja odgovorio da zivim ovde i zatim preleteo kontrolu brzinom svetlosti.

E sad, verovatno pitaju svakoga gde (i kod koga) ide.

• 2 weeks later...

Ja sam išao 31.12. Jat-om u Štutgart na 3 dana i nisam imao nikakvih problema. Policajka na granici me je pitala da li idem poslovno ili turistički, koliko dana ostajem i da li imam povratnu avio kartu, koju je i jedino želela da pogleda.

Prilično ljubazna i sve je trajalo oko 2 minuta. Nije pitala ni za novac, ni za rezervaciju hotela, ni za osiguranje(na kome Nemci insistiraju btw), iako sam sve to imao spremljeno. Snimao sam malo kako se ponašaju, uglavnom su pitali gde i kod koga idete i nekome tražili povratnu kartu, nekome ne. Sve su pustili, osim jednog čikicu od nekih 50-tak godina, koji nije imao povratnu kartu, a išao je kod rođaka, nije govorio ni engleski, ni nemački, pa je prevodio momak iza njega, verovatno su i njega pustili, ali sam već prošao pasošku, pa nisam video nastavak...

Mislim da je najbolje pogledati sajt ambasade zemlje u koju putujete, na nekima od njih, kao na nemačkom, jasno piše šta graničar može(a ne mora i ne znači da će)da vam traži.

Sve u svemu, ne treba praviti dramu oko prelaska grane, to pitaju koju ulaze bez viza, a Nemci važe za one koji rade sve po p.s.-u, tako da neke druge zemlje, verovatno, pitaju čak i manje...Zavisi i od zemlje i od carinika pomalo...

• 2 weeks later...

Evo kratko da se javim momku koji me je posavetovao da odem u imigracionu sluzbu i sredim svoj boravak ovde u Nemackoj,gde mi je muz zaposlen.Nista nisam uspela da uradim...Navodno moram da se vratim za Srbiju,podnesem zahtev za spajanje porodice,proces traje oko 4 meseca.Dakle,ja se vracam,muz ostaje,...kakva smo mi zemlja...Pozdrav