Jump to content

Featured Replies

Posted

Vecina nas ima odredjene predrasude prema raznim zemljama. Ja, naprimer, zamisljam uvek Svajcarsku kao sve pod konac zemlju, Brazil kao mesto gde su svi opusteni i nasmejani, itd, itd. Ovo naravno u 90% slucajeva nije tacno, a da sam se prevarila videla sam npr. na primeru Portugala, koji sam zamisljala kao uvek suncano mesto. Evo, upravo se smrzavam u pomenutoj "uvek suncanoj" drzavi.

Zamislila sam ovu temu kao mesto gde mozemo da napisemo u koju drzavu nikad ne bismo otisli, ili nam je bas pri kraju liste za putovanja, i zasto. A onda neko ko je bio tamo moze da kaze svoje misljenje o tome.

Evo ja npr ne bih isla u Dansku, zamisljam je kao uzasno dosadnu zemlju, a Kopenhagen kao takodje dosadan grad (mada se ovih dana tamo bas svasta desava). Takodje, ne privlace me posebno Ukrajina, Gruzija, Moldavija... ovo mislim da je zato sto se nikad nisam potrudila da saznam nesto vise o ovim zemljama (osim u novinama kad ih spomenu po nekoj politickoj liniji)...

Za Kanadu kazu ljudi da ima prelepu prirodu, ali ni tamo mi se nesto bas ne ide.

Sta vi kazete?

Celog života automatski odgovaram na ovo pitanje sa - Australija. Kada bolje razmislim, posle ispaljivanja dotičnog, skontam da bi mi bilo interesantno da bacim pogled na narandžaste pustare i koralni greben, dok mi gradovi u Australiji i dalje deluju kao najdosadnije mesto na čitavoj planeti. Sistemom eliminacije, ipak, dolazim do zaključka da bih radije tamo (i to kad se setim Until the End of the World ili još ponekog filma) nego u Kirgistan ili bilo koji stan, naprimer, a verovatno bi mi bilo zabavnije u Australiji nego u Čadu ili Nigeru. Sve ostale destinacije me manje-više privlače, pa sad, otom potom.

Ni za jednu zemlju ne bih mogla da kazem da ne bih isla... kad bi mi se ukazala prilika, isla bih gde god mogu  :)

Drugo je pitanje koja najmanje privlaci, u mom slucaju to su SAD.

Od mnogih ljudi koji su isli i turisticki i ziveli tamo, iskreno, cula sam uglavnom odusevljenje. Ali sve cime su ljudi tamo fascinirani meni uopste nije privlacno  :-[ Ne mogu precizno da kazem sta je to sto me ne zove, ali rekla bih da je to odsustvo nekog sarma, smeka, duha... ne znam kako bih to definisala, ali ja tako dozivljavam to mesto, nekako vestacko, prazno...

Verovatno cu da popijem neke packe zbog ovoga, ali jos me nicija prica i nijedna informacija o Americi nije zaintrigirala dovoljno, da kazem: hmmmm bas bih volela da to da vidim  :roll:

Канада ме такође не привлачи,а ту су још и земље типа Летонија,Естонија,Литванија и већина  бивших чланица СССР-а...Вероватно кад бих се мало потрудио и сазнао више о тим земљама(ту Канаду не рачунам,о њој све да знам мислим да не бих променио садашње виђење) променио бих своју слику о њима и ослободио се окова предрасуда.

Meni se uopste ne ide u Svajcarsku, predrasude prema toj zemlji su u meni izazvale raspalo dosadne emisije nedeljom na travel kanalu o putovanju turistickim vozovima po Svajcarskoj. Da ne bude zabune, ja obozavam vozove, ali su te emisije toliko dosadne i svi ti predeli mi izgledaju nekako previse idilicno, kao da tamo nikad niko nije ziveo. Takodje bih dodao i jednu totalno drugaciju destinaciju, a to je Dubaji... previse se ga furaju i picane i karajnosti te verste mi se uopste ne svidjaju. Ne mogu niceg drugog da se setim.  :)

offtopic

Sad ću ja malo da se čudim tuđim odgovorima ;D.

o Americi nije zaintrigirala dovoljno, da kazem: hmmmm bas bih volela da to da vidim  :roll:

Phhhr.. Pa samo prostudiraj nekoliko njihovih nacionalnih parkova. Dođavola, Oregon! Išla bih sutra. Ne razumem zašto ljudi zanemaruju komponentu prirodnih lepota USA i Kanade. On a totally different note, uvek volim da citiram Fatiha Akina, koji reče isto što i ja, ali je poznatiji, pa šta da se radi, If you love the cinema, you have to love America. A ako sam i imala neke sumnje u svoju želju da posetim Kanadu, Kenet Vajt je to odagnao sa Plavim putem. Izvinjavam se što opet lutam od teme, ali Island! Island. Da im većina poslastica ne liči na pihtije, tamo bih mogla da živim.

/offtopic

Ni meni se ne ide u Dubai.

• Author

...svi ti predeli mi izgledaju nekako previse idilicno, kao da tamo nikad niko nije ziveo...

upravo ovaj utisak i ja imam o svajcarskoj.

Finska, zivim u komsiluku ali me nikada nije posebno interesovalo da odem tamo. Takodje, npr. Moldavija od evropskih zemalja.

Ипак сам био, али ако живот није у питању моја нога више неће крочити у Хрватску. ;D

Ja ne bih voleo da idem u zemlje u kojima su trenutno ili su do skoro bili građanski ratovi... Sad ne znam tačno koje su, ali znam da su u Africi

Celog života automatski odgovaram na ovo pitanje sa - Australija. Kada bolje razmislim, posle ispaljivanja dotičnog, skontam da bi mi bilo interesantno da bacim pogled na narandžaste pustare i koralni greben, dok mi gradovi u Australiji i dalje deluju kao najdosadnije mesto na čitavoj planeti. Sistemom eliminacije, ipak, dolazim do zaključka da bih radije tamo (i to kad se setim Until the End of the World ili još ponekog filma) nego u Kirgistan ili bilo koji stan, naprimer, a verovatno bi mi bilo zabavnije u Australiji nego u Čadu ili Nigeru. Sve ostale destinacije me manje-više privlače, pa sad, otom potom.

http://www.shootandscribble.com/sr/page6/page18/page18.html

a i Gruzija, Jermenija, dobar deo Rusije su sve 'stanovi.

Uh, mene baš ti stanovi jako interesuju. Interesuje me i Belorusija, Severna Koreja, Interesuje me i Čad i Niger i Nigerija... ...i svako prazno, zaboravljeno ili bilo kakvo mesto na svetu...

Primetio sam da me samo jedna stvar sve manje zanima i da mi generalno smeta. Ima puno veze sa onim što je G.Šoferšajbna rekao o Švajcarskoj.

Mene su počela da zamaraju mesta koja "moraju da se vide". Prag je prelep, ali sam se njime konačno oduševio tek kad sam pobegao iz centra... ...Rim isto. Venecija...  :( Ta mesta namenjena gledanju su mi nekako tužna, kao da je iz njih neko isisao život i od njih napravio razglednicu. S druge strane, mesta na kojima se živi, radi, na kojima se stvaran život događa ili na kojima život ne može ili ne želi da opstane umeju da me pogode i da mi prijaju.

Verujem da i samo mesto, čak i ono koje je postalo razglednica može da da više ako se gleda na neki drugi način ali... trenutno mi ne prija.

Slažem se za nacionalne parkove Severne Amerike, ali ja bih voleo da vidim i Memfis, Nešvil, Majami, San Francisko, Njujork, Čikago, Detroit, Sijetl, NJu Orleans (za svaki imam objašnjenje) i na kraju pod obavezno neku vuko*ebinu iz Nebraske u kojoj živi 250 ljudi.

E, sve to što sam napisao gore je licemerje, zato što ipak postoje mesta sa kraja liste putovanja.

Negde na kraju liste mi je centralno-zapadni deo Nemačke. Iako znam da tamo ima svašta, imam utisak da je to bezvezna i sterilna regija pa ću je ostaviti u planovima i idejama za... ko zna kad.

Ne žuri mi se u Poljsku, opet zato što zamišljam da tamo nema šta da me iznenadi.

Nešto me ne vuče da idem ni u Saudijsku Arabiju i Kuvajt. Mooooožda jednom...  Dubai me zanima fenomenološki, kao što me zanima Astana, Brazilija i Neftogorsk.

Mislim da još neko vreme neću poželeti da odem u Somaliju, Balučistan, Darfur, istočni deo Konga...  ne izaziva mi se sudbina.  :death:

Mene odbijaju ekstremne destinacije: već pomenuta Švajcarska, Danska i sl. zemlje koje mi se čine poprilično uređenim, i sa druge strane, Čad, Centralnoafricka Republika i sl. koje mi preterano mirišu na bedu i haos. U pricipu, za sve između te dve krajnosti, moj prtljag stoji k'o zapeta puška!

Pored ovog dvojca sterilnost-beznađe, odbijaju me i Finska i Estonija. Em su evropski (znači već viđeno), em ih ništa ne razumem.

Treći faktor odbijanja su turistički rasprodana mesta. Na primer, Venecija i Firenca. Bio sam u ovim gradovima i zaista se tamo više ne bih vraćao.

Ja sam vise na Acketinoj strani... haos i nered centralne Afrike je uvek in  :hihi:

Golosina predlazem ti da se predomislims za Ukrajinu  ;D

Ne privlaci me nikako USA, uvek kazem da je USA poslednja na mojoj listi i da bi sad tamo isla samo kad bi mi neko platio kartu i sve ostalo a da ne mogu da ga ubedim da mi da te pare za nesto drugo  :hihi:

Naravno slazem se za prirodne lepote i to je jedino sto bi isla tamo da vidim

;D

Uzasno me privlaci Saudijska Arabija upravo zbog toga sto je jako teska to get in ali pola u sali pola u zbilji sam rekla da cu jednog dana da menjam religiju samo da bi otisla tamo.

:hihi:

I ja bih, kao većina, rekao da je Švajcarska među zemljama koje bih manje želo da posetim.

Sad, da li je to zbog mita da su Švajcarci hladan narod (iako se ređe kaže za Francuze, Nemce i Italijane da su hladni, a oni upravo čine većinu stanovnika Švajcarske), ili možda zbog duboko ukorenjenog kapitalizma ili, pak, zbog previše švajcarskih banaka u svetu (možda deluje smešno, ali meni kao laiku za ekonomiju sve te banke deluju sumnjivo :) ), ne znam.

S druge strane, skroz su mi kul zemlje poput Norveške, Danske, Islanda. Rado bih posetio i Litvaniju (zemlja u kojoj određeni broj ljudi još uvek neguje pagansku tradiciju svojih predaka), Letnoju, Estoniju, itd.

Такође ме САД нешто не интересују претерано, ал' Канада ме нпр. интересује :)

Мислим, мене занимају разне ствари па тиме се и руководим. Нпр. волим уређене земље јер ту проучавам начин живота, легислативу итд. С друге стране, то ми је занимљиво и код мање уређених земаља. :)

Опет, занимају ме и природне лепоте, а тога има у свакој држави.

Има ту и она важна компонента - људи. Ту се већ стереотипи не могу пренебрегнути, али често се покажу као нетачни. Упознао сам неке "кул" Швајцарце, али сам упознао и досадне Италијане итд.

Додуше, Швајцарска ни мене не привлачи, пре свега због стерилности исте. Уопште сматрам да сваки систем мора да има одређену количину хаоса да би ја могао лепо да се осећам у њему, ал' иако нисам био, Швајцарска ми делује као држава са најмање хаоса. Штавише, имам утисак да у води за купање има и одређен проценат алкохола да би људи били додатно стерилнији. ;D

Interesantno pitanje.

Imam predrasude za Hrvatsku, Bosnu.  Irak, Iran, Afganistan, dobar deo Afrike sve me to podseca na rat, jad i bedu. Moram priznati da ne znam puno stvari o mestima o kojim imam predrasude, verovatno ako budem citao o njima predrasude ce se smanjivati.

Mogu reci da imam neobjasnjiv strah od nekih zemalja i da zaista nebih zeleo da ih posetim. Kao sto su estonija i letonija. Cenim da je tamo pakao i uzas.  Mesto na supku sveta u sred nicega. Nepoznat jezik, besmisleni gradovi i sela...

U Bugarskoj nisam bio, ali Bugarska mi deluje kao totalno užasna zemlja.

Acketa, što se Poljske tiče, i ja sam tako mislio dok nisam bio. Planiram da idem ponovo. Prelepa zemlja. Obažavam te njihove šume, arhitektura im je za moj ukus možda i najlepša u Evropi. A ono što mi se najviše sviđa je što Poljaci imaju neki mentalitet sličan Srbima. Uostalom ljube se 3 puta, kao Srbi.  ;D

Да је овај форум рецимо Фински,а ми сви финци и да има ову исту тему,већина људи би одговорила - "Србија,због ратова,беде,не бих био безбедан..." а уствари кад би дошли много би се изненадили...Тако да треба гледати и са те (Финске) стране...

Priznajem da ovo nisam očekivala. Švajcarska najnepoželjnija destinacija, haha. Ne znam, meni su Alpi sasvim zanimljivo štivo, pa Hajdi ;D! Treba otići i na sterilna i perfektno uređena mesta, ako ni zbog čega drugog, onda zbog tog osećaja da si izmetnut iz stvarnog života, a i zbog preispitivanja pojma normalnosti. Meni je ta, Acketa valjda pomenu, savršena centralna i zapadna Nemačka bila neverovatno pozitivno iskustvo. Nisam bila sigurna ko je tu lud, ali sam prihvatila pravila, uživala u biciklu i domaćem vinu i lepim fasadama i nasmejanim ljudima i preciznom rasporedu. Da, nemaština ume da iz ljudi izvuče lukavu kreativnost ili lucidnu životnu priču, ali ne vidim ništa loše u povremenoj iluziji da svet može i sasvim fino da funkcioniše.

Mesta o kojima imam predrasude svakako nisu mesta na koja ne bih voleo da idem. Baš bih i voleo da odem i rešim se tih predrasuda. Recimo Ruanda i Etiopija mi deluju zastrašujuće. Mislim, ko bi "normalan" želeo da ode u zemlju gde se 800000 ljudi (valjda) poubijalo u građanskom ratu ili gde je težina prosečnog čoveka 30 kilograma (predrasuda zasnovana na slikama etiopljana koje se viđaju na raznim prezentacijama UNa...). Ali ja bih ipak rado išao, da se uverim da nije tako.

Mislim da u Irak sigurno neću ići u skorijoj budućnosti.

Što se Švajcarske tiče, u Ženevi sam bio, i baš je fino i interesantno, a kroz dobar deo Švajcarske sam prošao i priroda je prelepa kao i na svim dokumentarcima, fotografijama,... Ko voli spoj najboljeg što grad (blistav, evropski) može da pruži i prelepe prirode, toplo mu preporučujem da obiđe Švajcarsku. I ja ću jednom prilikom da posvetim malo više vremena tome...

Moram da se nadovezem za Zenevu. Bio sam ovo leto ne tamo na neki 5-6 sati. Meni se grad jako svide, lepo sve uredjeno, vozio sam se nekim brodicem, a voda cista bistra, imao sam osecaj kao da je morska voda. Setao sam i starim delom grada, bio u nekoj katerdrali sa odlicnom panoramom. Uhvatio nas i je mrak, i moram vam reci da je jako lep nocu. Vratio bih se tamo sigurno!

I ne deluje nista preteano pod konac, ili kako se to vec nekima cini. Delu normalno, onako kako treba da bude. A jako vole i turiste po gradu su bili svuda neke pokretne trafike gde si mogao da se nakupis mapa, prospekata, razglednica, pitas sve zivo i to sve za dzaba.