Jump to content

Featured Replies

• Author

drago mi je da ovo cujem za zenevu jer cemo odande leteti za egipat, pa smo odlucili da tri dana ranije stignemo i obidjemo grad, mada je svajcarska i meni na listi manje interesantnih destinacija. ipak, od cele svajcarske imam utisak da je zeneva mozda i najinteresantnija...

post sovjetske zemlje su na istoj listi, mada imam drugaricu ukrajinku koja prica da u ex sssru mozes da nadjes ceo svet u malom, kao i da je priroda prelepa. mada ne verujem da cu ici uskoro tamo.

Ja idem svuda gde mogu i ne pravim razliku.

Prioritet su mi mesta gde vecina ne bi isla po principu sto gore to bolje.

Verovatno sam  ::crazy:

Prosao sam sve zemlje nastale raspadom SSSR-a i to po nekoliko puta.

Najvise Rusiju (36 puta) i Belorusiju (32 puta) :)

U oktobru bio u Iraku, ponovo na prolece.

Polovinom januara u DR Kongo i to istocni deo - Kisangani. :o

Viza vec u pasosu i uspricao sam se od svega i svacega.

post sovjetske zemlje su na istoj listi, mada imam drugaricu ukrajinku koja prica da u ex sssru mozes da nadjes ceo svet u malom, kao i da je priroda prelepa. mada ne verujem da cu ici uskoro tamo.

Iz mog siromašnog post-sssr iskustva mogu reći da ja te prelepe prirode nešto i nisam videla. Mada, ako to dolazi iz istih ustiju kao i ono da su srpske planine sa po četiri mršava drveta lepe*, onda kontam. Možda su mi stoga stani na kraju liste ;).

*pre nego što neko skoči, ne kažem da su sve naše planine u ovoj kategoriji

Ja idem svuda gde mogu i ne pravim razliku.

Prioritet su mi mesta gde vecina ne bi isla po principu sto gore to bolje.

Verovatno sam  ::crazy:

Prosao sam sve zemlje nastale raspadom SSSR-a i to po nekoliko puta.

Najvise Rusiju (36 puta) i Belorusiju (32 puta) :)

U oktobru bio u Iraku, ponovo na prolece.

Polovinom januara u DR Kongo i to istocni deo - Kisangani. :o

Viza vec u pasosu i uspricao sam se od svega i svacega.

Ako nije tajna cime se bavis kad posecujes tako interesantna mesta ;)

Nema zemlje na kugli zemaljskoj gde ne bih otisla da mi se ukaze prilika!

I zaista ne mogu da razumem bilo koga ko drugacije misli...

Што се природе тиче, моје оштро око је запазило да свака држава на свету има лепу природу, једино је појам лепоте релативан. :)

Hehe, da, to sam htela da naznačim (subjektivni faktor), ali sam znala da će već to neko uraditi umesto mene :). No, hijerarhija mora da postoji, ili termin gubi svoje značenje. Ako je Srbija lepša od Bugarske (a, dođavola, jeste), onda je i Francuska lepša od Srbije. I tako dalje :). Ne govorim o poređenju Sahare i Sibira, ali slično se porediti može. No, baš mi je skoro palo na pamet, ne znam ni gde sam bila, ali su mi se pred očima ukazali nazubljeni planinski vrhovi. I pomislih - kul. Lepo je jer je drugačije od zaobljenih brda-planina koje ja konstantno gledam u svom okolišu. I tada mi strahotna misao pade na pamet - ta možda je tim brđanima interesantna Avala! Mada, iskreno, zašto bi bila.. Budimo realni. Postoji gradacija.

:)

Kad bih morao da se odreknem odlaska u neke zemlje, posto bih inace isao bas svugde, bile bi to Kanada (deluje mi kao bleda senka USA i nezanimljivo), Kipar (ne znam zasto), Svajcarska (deluje mi kao nestvarna scenografija prirode i drustva), Kuvajt i Katar...a naravno, da bih otisao i u te zemlje kad bih imao priliku, ali se ne trudim previse da stignem tamo.

Ne bih išla (osim da mi neko plati put i sve tamo  :) ) u Dubai, USA i Crnu Goru (bila sam ranije, ali ne mogu da izostavim  :yok: )

Jaoo, gde se ne setih ranije Crne Gore... Definitivno tamo ne bih išao više nikada na more, ali Bjelasica, Durmitor i taj sever bih rado obilizao...

Ne znam zasto ljudi uvek zele da porede stvari i da biraju nesto naj. Najbolja fotografija, najbolja destinacija, najdalja destinacija, najdosadnije mesto, najveca svedska cuca i sve tako. Bas bi bilo lepo odreci se te navike.

Што? Мени је увек било супер да ватам најбоље рибе.  ;D

(Ова претенциозна шала није истинита. Не обазирите се на њ.)

БТЊ. За Црну Гору се слажем. Тамо моја нога није крочила од 1998. године и неће још до 2088.  ;D

Ne znam zasto ljudi uvek zele da porede stvari i da biraju nesto naj. Najbolja fotografija, najbolja destinacija, najdalja destinacija, najdosadnije mesto, najveca svedska cuca i sve tako. Bas bi bilo lepo odreci se te navike.

Reče naš najmlađi forumaš  ;D.

od pre neki dan kad se otvorila tema pa do sad se mislim gde to ne bi isao, i nista mi ne pada na pamet.

ne znam zasto vi ljudi ne bi isli tu i tu, a isli bi ovamo il onamo. kakve veze ima?

mislim, ajd sad, neko spomenu Somaliju il Ruandu. Tu nesto mi se i ne ide, ko sto mi se ne ide ni u 99% mesta na svetu sad ovog momenta. Prosto, ne mogu da se cimam, imam trenutno prece stvari nego da razmisljam o lutanjima i razlicitim krajevima. A sad ako bi mi se islo negde, ko sto mi se sad ne izlazi iz stana, ne bi pravio razliku, s tim da mi nije neko veliko cimanje da tamo gde odem da se snadjem ili sta ti ja znam. Nekako, bas ne znam ni jednu zemlju il kraj na svetu il sta znam, gde ne bih isao. Znam samo delove o kojima slabo znam, pa ne mogu da kazem dal mi se ide ili ne, kad nista ne znam. A da odem i nista da ne znam o mestu gde sam se nasao, to mi je skroz glupo. tako da eto, tako razmisljam

i interesantne su mi generalizacije na ovoj temi sto ih vi ljudi pisete. hm. interesantno.

nekako, razmisljam, nit je Svajcarska dosadna, ako se posreci pa vidim interesantan njen deo, ili ljude. Nit su stanovi bez drveca ko sto neko reche tu nebulozu, nit je Srbija lepsa od Bugarske niti Bugarska od Srbije.. sta ga znam. zavisi sve od momenta, ljudi, raspolozenja.

Al za mene ne postoje mesta na koja unapred znam da ne bih isao. Totalna glupost je to po meni.

E sad , zavisi sta su nasi pojedinacni motivi za putovanja, sta nas najvise cini zadovoljenim kad putujemo, i sta najvise pamtimo.

meni je to uvek bio neki spoj ljudi, ljudi, i situacija. zemlje, kako izgledaju, gde su, to mi nekako manje bitno, ali doprinosi da je interesantnije.

tako da tom logikom mi je dovoljno interesantno i srbijom da putujem za sad.

sta znam..

Reče naš najmlađi forumaš  ;D.

Nemoj se ljutiti, nisam nista mislio lose. Pa i ja uvek uporedjujem, ali bilo bi bolje da to ne radim.  :) Ovo gore je bio trenutak inspiracije.  :D

Ne znam da li ima neko mesto na koje baš jako ne bih želeo da odem, ali recimo da su mi one zemlje zapadne Evrope koje do sada nisam posetio (pre svega Švajcarska, Belgija, Danska, itd...) prilično nisko na listi prioriteta. Nekako mi se čini da se tamo stvari mnogo sporije menjaju nego recimo na Bliskom Istoku, ili u Rusiji. Možda grešim, ali rekao bih da Švajcarska 2050. neće biti značajno drugačija od Švajcarske danas, dok će Sirija 2050. sigurno biti drugačija nego što je sada. A ko zna kakav će biti, recimo, Iran?! Kada kažem "značajno drugačija" mislim pre svega na sistem vrednosti, način funkcionisanja društva, nivo povezanosti sa ostalim delovima sveta, itd. Prema tome, u te razne Švajcarske mogu da odem i kad omatorim, a ovo ostalo treba uhvatiti dok još nije duboko zahvaćeno globalizacijom.

БТЊ. За Црну Гору се слажем. Тамо моја нога није крочила од 1998. године и неће још до 2088.  ;D

Same here. Barem što se mora tiče.

Nit su stanovi bez drveca ko sto neko reche tu nebulozu..

Dear f*** ;), ovo se nadovezuje na moju repliku, pa moram da reagujem, pročitaj ponovo šta sam napisala, haha, to što si karikirao nema ni dodirnu tačku sa rečenim :). A meni (magična reč :) ) je Bugarska prilično nezanimljiva zemlja. Nisam je, naravno, obišla od ivice do ivice, i popela bih se na Musalu, eto, i to je otprilike to.

A ne znam kako su ostali protumačili ovu temu, ali ja sam joj pristupila po principu - pošto nisam počasni konzul Slobodan Mićić, sumnjam da ću overiti 180+ zemalja u svom životu, ma koliko mi se to radilo, pa ako već idem određenim redosledom, tamo pred smrt će mi ostati Kazahstan ili Australija. Ali, ne, predomislila sam se, hoću da zapljunem i Oz.

pa kapiras li u cemu je fora, kazem da za bilo koju zemlju il mesto, grad, selo, obalu, ne bi mogo da kazem nesto tipa popeo bi se na taj vrh i to je to. Prosto mi ne ide ta logika, mislim da je to preduslovljeno neznanjem o mestu mada je to savrseno OK, jer i ja a i valjda velika vecina svih nas, o 99% mesta na zemlji ne znamo dovoljno il skoro nista da bi uopste znali sta bi tamo radili. Zato i kazem, unapred da znam gde ne bi isao, ne mogu da odredim, i ne vidim sa te strane posmatrano, neki smisao takve logike.

A za planine i drvece, ok, lose sam ti razumeo post, karikiranje postova mi poslednje sto imam vreme da odvojim za to :S

e da, aj bar planine u Srbiji, cisto pitam, koja to planina je takva kod nas? Ja ne znam ni jednu, sem one scene sa razglednica sa Zlatibora.

Panonski, mislim da imam slicno misljenje ko tvoje sto se tice Svajcarske, Belgije, itd. Hm, zato mi verovatno to nisu prioriteti ovog momenta.

• Author

A ne znam kako su ostali protumačili ovu temu, ali ja sam joj pristupila po principu - pošto nisam počasni konzul Slobodan Mićić, sumnjam da ću overiti 180+ zemalja u svom životu, ma koliko mi se to radilo, pa ako već idem određenim redosledom, tamo pred smrt će mi ostati Kazahstan ili Australija. Ali, ne, predomislila sam se, hoću da zapljunem i Oz.

pa mislim da treba da se shvati upravo ovako tema.

a meni je manje vise zanimljivo da poredimo predrasude, i pricamo o njima, valjda je i to nacin da se one razbijaju.

@marko

Kapiram u čemu je fora :). A ja sam u Bugarskoj već bila, more than once, videla tušta i tma, i kažem da me jedino još taj vrh zanima, i to više u stilu - ha, popela sam se na najviši vrh Balkana, mada su mi drugarice rekle da im je bilo interesantno, pa ko zna. Pošto sad imam uzorak, radije bih išla na neko drugo mesto, nego opet u Bugarsku, koja me nije oduševila. Jasno je da svako mesto na ovom svetu ima sopstveni šarm (osim Uba), ali nemam vremena za to*.

A što se tiče mršavih drveća.. Ne znam, imam određeni kriterijum za izgled šume. Manje volim kad je puna šipražja i suvih tankih stabala, što je nekako preovlađujuće u našim krajevima, što ne znači da mi i to nije zanimljivije od nečeg drugog, no, da ne dužim. Možda tripujem. Kako god.

edit: *jasno, ovo se odnosi na destinacije koje sama biram, po prirodi sam bokononista, pa ne bih odbila apsolutno ništa, kad bi se neko od mojih napr setio da organizuje (haha), ili kad bi me put negde naneo

Isao bih svuda i nemam neke stereotipe i predrasude da je tamo negde sve sterilno, armirano, siromasno i slicno. Jedino sto me sprecava jesu pare. Od buzdeta i slobodnog vremena zaivisi svako moje putovanje. Svi drugi faktori su manje bitni (osim onih ratnih)

Ou-ou-ou... sto se tice Svajcarske u potpunoj ste zabludi i imate apsolutno neopravdano negativne predrasude. Svajcarska me je oborila s'nogu - najlepsa priroda koju sam ikad video - jezera, potoci, Alpi, brvnare, bondrucare, vizure... svakome zastaje dah. Nisam verovao dok nisam otisao, ali zaista sve izgleda kao na reklami za Milka-u samo fale ljubicaste krave. Alpi su ocaravajuci!

• 4 weeks later...

Ne postoji ni jedna zemlja na svetu u koju ne bih otišao ;) čak naprotiv, pre bih otišao u Burundi nego Veliku Britaniju, jasno je da naravno ima mnogo manje stvari (tj otprilike ništa) u odnosu na UK, ali to sve zavisi šta osobu privlači opušta, nekome je to shopping u Avenue Montaigne, a meni je bilo npr kampovanje u sred pustinje u Jordanu sa par interesantnih opuštenih ljudi iz celog sveta...

Ali a priori odbacivati nešto je kukavičluk... I ništa drugo... Tako moj najbolji drug, kad sam išao za Bliski Istok reakcija je bila: Ubiće te neko, za Iran kako možeš tamo, pa oni krše ljudska prava, za Indiju navućićeš neku boleštinu itd.....

HaHaHa svaka ti čast, to se zove dobar dečko... Doduše, ja sam u toj aveniji sredio kevinu kreditnu za vjek vjekova, i mislim da sam tada odlučio da se posvetim vanevropskim destinacijama (previše iskušenja) ;)....

Ako ti nešto izmuze u Dioru nemoj posle da se žališ;)