Jump to content

Featured Replies

Posted

Posle 17 godina izolacije ostalo je jos manje od 24h do pada Shengenskog zida za drzavljane Republike Srbije. (al sam ovo novinarski srocio  :D )

Kako ce izgledati vas prvi prelazak granice bez vize?

Meni ce biti najbitniji taj osecaj da mogu da odem gde hocu i kad hocu bez ponizavanja, gubljenja vremna, novca i zivaca po ambasadama.

Ja vec sutra letim za Rim pa vam prenosim moje iskustvo.  :)

P.S. Nisam nasao nigde zvanican dokument EU o stavljanju Srbije na "beli Shengen" pa nosim sa saobom odstampanu vest sa sajta delegacije evropske komisije u Srbiji jer kakvi su oni italijanski granicari nebi me cudilo da o ukidanju viza nista neznaju  shtrumpf

ja sam rezervisao put za spaniju jos pre ove najave da ce 19. dec ukinuti vize. bio sam spreman da se poslednji put cimam oko svega toga i ne bi mi bilo tesko, i onda me je obradovala ona najava od slovenaca. tako da cu 30. decembra preci granicu samo sa pasosem. ma samo osecaj da vise ne zivim u jebenom kavezu je super. jadno je sto je nama vadjenje vize sasvim normalna prcedura pred put i sada ljudi ne mogu da se naviknu. plase se necega, misle da ce da ih vracaju sa granice.. uzas.

Meni ce biti najbitniji taj osecaj da mogu da odem gde hocu i kad hocu bez ponizavanja, gubljenja vremna, novca i zivaca po ambasadama.

:spot:

P.S.Srecan put i prenesi nam utiske.

Naravno i svi ostali koji putuju...

Срећан пут и немојте много пара да потрошите.  :)

Pre par minuta u vestima video ministra koji je odveo prvu grupu bez vize u Brisel. Putnici pravi predstavnici naroda, bez znanja jezika, neobrijani, neuredni ministar vitla flašom medovače.  pijjj  Ako su njih pustili bez pitanja, pistiće i nas. Valjda.

Pre par minuta u vestima video ministra koji je odveo prvu grupu bez vize u Brisel. Putnici pravi predstavnici naroda, bez znanja jezika, neobrijani, neuredni ministar vitla flašom medovače.  pijjj  Ako su njih pustili bez pitanja, pistiće i nas. Valjda.

Vidoh i ja taj klip upravo na sajtu RTS-a. Pa mogli su bar da upozore ljude da se malo upristoje. Ipak su ih na aerodromu docekali zvanicnici. Pojedince kao da su direktno sa pijace pokupili. Al' sta ces, Srbija je to...

Фора је да обични грађани могу преко гране, а не да мораш да се улицкаш да би те пустили преко, к'о да су тамо сви очешљани и обријани + миришу.  ;D

Baš bi bilo fejk da su sve te ljude ulickavali. Odelo ne čini čoveka.

Iako je ta poslovica nastala u vreme kad su ljudi nosili istu odeću celog života, koju su vremenom samo prepravljali, smučila mi se savremena nazi uniformity

Ja nisam nista ni rekao u vezi odevanja vec u vezi pristojnosti. Konkretno, coveku koji daje intervju za RTS viri "ljubavni tepih" sto je slozicete se neukusno. Ja za dve i po godine u tudjini ne vidoh tako nesto ni na ulici a kamoli na aerodromu.

Dajte, ne vode ni svi u Evropi racuna o odevanju, bitno je da su ljudi otputovali.

Slazem se. Vratimo se na temu.

Мој "љубавни тепих" показујем с поносим у свих 200 и кусур држава и квази држава на свету. ;D

Важно је запрати се под мишком и опрати уста понекад, све остало је ствар моде и естетике. :P

• Author

Evo ja sam zapoceo moj put u Shengen zonu na aerodromu Nikola Tesla. :) Dosao sam malo ranije zbog ovog snega (opste je poznata stvar da nase putare vrlo lako iznenadi sneg u sred zime) ali nije bilo potrebe jer je sneg sugde ociscen.

Na aerodromu mi se cini da ima malo vise ljudi nego uobicajeno. Izgleda da su mnogi krenuli kod rodbine bar tako izgledaju. A kad pogledam red letenja (Zurich, Stuttgart, Vienna, Zurich, Munich, Vienna, Rome,...) sve gastarbajterske ture, 100% sam siguran da vecina ide kod rodbine :) Neka idu treba malo da vide i drugog sveta sem Srbije. Jeste da mnogima (kao sto je neko rekao u prethodnom topicu) viri ljubavni tepih al nema veze, mozda sami skontaju da to bas i nije tako pristojno. ;)

Interesantno je da se danas nesto puno ljudi gubi po aerodromu pa svakih par minuta se sa razglasa cuje da pozivaju nekoga (uglavnom na -ic :D ) da se javi na taj i taj gate :)

Inace kad ovako gledam aerodrom cini mi se bas pristojan, ni veliki ni mali ali cist i uredan, jos samo kad bi imali besplatan wireless, mozda bi cesce dolazio ranije pred let :D

Odoh sad da se cekiram pa se cujemo iz Rima :)

• Author

Check-irah se :) Doduse ne bas na najlepsi nacin. Salterusa (ova nasa domaca aerodromska) mi prelista pasos od korice do korice i dobro zagleda svaku vizu (a ima ih dosta i to raznih) i konstatova da mi nijedna Shengenska viza nije validna :? Blago se osmehnuh i pokazah zube (u smislu UJESCU TE) ona spusti pogled i brze bolje izda boarding kartu :D

Zatim odlazim na kontrolu stvari gde dodajem onu posudu za stvari jednoj nasoj provincijskoj sponzorusi sa kvazi BG naglaskom. Riba me ladno startuje "Ti mora da si italijan kad si tako kulturan":D na moj odgovor "Nemoram biti italijan da bih bio kulturan" njeni snovi o italijanu padaju u vodu :D i ona gubi interesovanje za mene (srecom). I evo sad se ista ta "riba" sa jos dve drugarice mota tu oko mene (verovatno ne zbog mene nego sto je ulaz na gate blizu) i njih tri pricaju o strategiji kako da izvuku sto vise od ovog puta u Rim (urnebesna komedija) :D.

U medjuvemenu sam pomogao jednom nasem decku iz unutrasnjosti da nadje gate za Bec. Sta ce decko jadan ne zna gde je, izgleda prvi put leti avionom pa stislo, ne zna ni sta mu pise na karti. Pokusao sam da mu objasnim par puta sta znaci sta ali bez uspeha. Na kraju mu kazem pici levo pa kad vidis TV na kom pise Vienna pitaj tu. Ovog ako neko nesaceka u Becu kuku njemu :D

Evo pocinju sa ukrcavanjem.

Cujemo se iz Rima ;)

• Author

Ali AlItalia nebi bila AlItali da nekasni u polasku 40min. S obzirom da avion jos nije ni sleteo ko za kolikoce ovo da potraje.

A misljenje o aerodromu mi se drasticno promenilo s obzirom da im u prostoru gate-a grejanje nije bas najbolje pa se smrzavam :(

P.S. (Na prethodni post) Ja sam isto decko iz unutrasnjosti iliti provincije :D A fakat je da ljudi iz unutrasnjosti manje putuju i slabije se snalaze, zato im treba uvek pomoci :)

Izgleda da ga nisu pustili, da ceka u celiji za deportaciju, da mu je oduzet mobilni telefon, pa ne moze da nam napise izvestaj...  zvizhd

• Author

Evo me u Rimu bez vize :dance:

Put je prosao ok ako izuzmemo da je pilot prvi put promasio pistu za sletanje u Rimu  :shockkk: umalo da nastane opstenarodno veseclje  :death:

Po sletnju lepo se iskrcasmo dodjosmo do gate-a ali ne moze unutra u aerodrom direktno (to je samo za letove iz EU) nego aj sad napolje pa busom do granicne kontrole. Kad smo usli u zgradu aerodroma gde je pasoska kontrola nasta stampedo (naravno trce samo nasi i vitlaju sa crvenim pasosem kazo sa VIP ulaznicom za koncert Madone  ;D ). I tako stojim u redu i cekam da dodje na mene red kad osetm nesto me probada po bubrezima, kad ono deda (naravno nas deda  :D ) gura se da prodje da se cekira sto pre ali mu smeta moja torba na ramenu pa totije  :P. Utom se jos utrpa neki lik sa dvoje male dece, aj meni nije smetalo ali oko mene nasta galama na italijanskom, srpskom, engleskom i arapskom ma oce da izujedaju coveka, srecom pobeze.

Dodjoh konacno i ja na red za kontrolu, otvori policajac moj pasos, izlista ga, pogleda sve vize i provuce kroz masinu i rece mi Benvenuto, ja njemu Gracia i krocih u Italiju  :)

Jako lep osecaj da znas da mozes da dodjes kad hoces, ostanes koliko hoces (naravno grsanicama normale) i da te niko nista nepita. Onog dedu iza mene nije skor ni pogledao samo provuce pasos udari pecat i pokaza rukom da prodje.

Za divno cudo ovaj put mi nisu izgubili kofer :)  Podigoh kofer prodjoh carinu koju apsolutno nije nista zanimalo (nesto su mlatili rukama kao da igraju tasi tasi tanana  ;D). Dodjoh do saltera da kupim kartu za voz kad damo neka "zenska" igra karte (solitare) na racunaru ja pokusavam da je dozovem i tako jedno minut, nakani se i dade mi kartu, potrcah prema vozu udjoh i zatvorise se vrata. Za pola sata sam stigao na meni drago mesto  :tt: gde me je sacekala vecera.

I evo sad posle vecera zatvaram ovo poglavlje o prelaksu bez vize. Znaci netreba vam nista sem pasosa i dobre volje.

SRECAN PUT DRUGARI  :mah:

Hvala ti, Slobo. Ja mislim da sada svi lakse disemo, znajuci da nema problema sa nasim crvenim pasosem  :banana:  Pisi ako bude jos nekih interesantnih situacija :)

Svaka cast Slobo, probio si led :blob:. Uskoro stizemo i mi, da okusimo slobodu konacno.. ;D