Jump to content

Featured Replies

Posted

Kakva su vaša iskustva sa studentskom vizom?

Planiram da odem tamo na 6+ meseci pa me zanima kako to ide u ambasadu i sl. Ako neko ima iskustva.

Mada nešto sumnjam da će mi trebati viza, al da pitam kakva je procedura za svaki slučaj :)

Hasta la vista.

On 12/20/2009 at 8:46 AM, DrL said:

Mada nešto sumnjam da će mi trebati viza, al da pitam kakva je procedura za svaki slučaj :)

Naravno da ce ti trebati viza. Bezvizni rezim vazi samo za turisticka putovanja, posetu familiji i slicno. Za sve boravke duze od 90 dana neophodna je nacionalna viza zemlje u kojoj se planira da boravi. Dakle to nije Schengen viza kao sto si ti napisao u naslovu vec nacionalna viza u ovom slucaju Spanije.

Ja imam, ne tako bajna, iskustva sa nemackom studentskom vizom, a za spansku ti je najbolje da se raspitas direktno u konzulatu Spanije. Oni su ti koji izdaju vize pa prema tome imaju i sve informacije.

• Author

Pa.. to sam napisao zato što imaju neku Direktivu, Amandman ili kako ga već zovu :)

(sa sajta Embajada de España en Belgrado)

Dugoročne vize

U slučaju da je bračni drug, roditelj ili predak osobe građanin ili građanka Evropske unije, Norveške, Islanda, Lihtenštajna ili Švajcarske, ta osoba treba samo da podnese prijavu za vizu za posete, ukoliko želi da živi u Španiji, a za nju važi ovaj zahtev (Prilog 1). U suprotnom toj osobi neće trebati nikakva viza da bi živela u Španiji.

(ps. moj roditelj je državljanin EEA:)

E pošto smo mi sad prebačeni na belu listo... hence.. ne treba nikakva viza.. Tako bar ja razumem.

Pozz

Kao sto rekoh, idi direktno kod njih i raspitaj se. Ovo je specifican slucaj i ne verujem da je iko ovde bio u takvoj situaciji.

• Author

U ambasadi kažu da se ne pravim lud, nego papire u ruke i kod njih.

Majka mi ima švajcarsko državljanstvo, ali su mi rekli ako ona ne živi u Španiji, onda to ne važi.

(mada ja našao: http://europa.eu/legislation_summaries/education_training_youth/lifelong_learning/l33152_en.htm  )

tako da je kontradiktorno. Videćemo, poslaću mail Ministerio de Asuntos Exteriores de España pa javljam njihov odgovor.

Procitaj ti to lepo.

Family members who do not have the nationality of a Member State enjoy the same rights as the citizen who they have accompanied.

Znaci, u slucaju da tvoja majka podje sa tobom u Spaniju i tamo ostane da zivi onda ti ne bi trebala viza.

• Author

To si u pravu,

ali to je u delu "Right to move and right of residence for up to three months"

a za "Right of residence for more than six months"  pise:

"Family members of Union citizens who are not nationals of a Member State must apply for a residence permit for family members of Union citizens. These permits are valid for at least five years from their date of issue."

nista konkretno... mada, meni nije problem da izvadim tu vizu, nego VREME, kazu u ambasadi da traje oko 1 mesec... a ja ne bih toliko cekao...

• 4 months later...

I da  dobro sam se setila... Mala nedoumica... Moram li vaditi spansku vizu, s obzirom da ne nameravam da se zadzavam duze od jednog dana u Barseloni?