Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko zna da li je potrebna viza za F.P

Sajtu klubputnika su iz ambasade  rekli da ne treba a meni  iz odeljenja za vize da treba  meni to nije svejedno da li neko zna o cemu se ovde radi

pa čekaj, zar to nije francuski prekookeanski departman? Nekako mi nelogično zvuči da treba. Zvala si francusku ambasadu?

Najbolje da pozoveš ambasadu. Ovo sam je našo:

http://www.consulfrance-chicago.org/spip.php?article674

To je sajt francuskog konzulata u Čikagu. Kaže sledeće: Ukoliko dolazite iz zemlje čijim državljanima treba viza za ulazak u Francusku, morate imati posebnu vizu za ulazak u neku zemlju iz francuskih prekomorskih teritorija (u koje spada i Francuska Polinezija), sa običnom šengen vizom nije dozvoljen ulazak. Ukoliko vam ne treba viza za Francusku (beli šengen), možete ući bez vize u zemlje fr. prek. teritorija  i ostati do 30 dana. Srbija je izlistana u grupi zemalja kojima trebaju šengenske vize, s tim da stoji napomena da su imaoci biometr. pasoša izuzeti iz obaveze pribavljana vize, što ih efektivno svrstava u ovu drugu grupu, kojima ne trebaju vize; dakle, koliko je kapiram, ako imaš biometr. pasoš možeš da ideš u Fr. Polineziju bez vize i da ostaneš do 30 dana

Imam jednu poznanicu koja je rodjena na Reunionu, takodje jednoj francuskoj prekomorskoj teritoriji. Koliko mi je ona govorila pre nekoliko meseci, za odlazakk tamo bi mi trebala redovna sengen viza. A koliko se meni cini, te teritorije bi i formalno trebalo da predstavljaju deo Evropske Unije, za koju nam sad vise ne treba viza. To je samo moje misljenje, koje nije cvrsto potkrepljeno materijalnim dokazima, ali zvuci mi sasvim logicno. Moguce da postoje i neka druga pravila vezano za duzinu boravka, no svakako je najbolje da kontaktiras ambasadu Francuske i proveris sve to.

@Dragance

Izgleda da je u ovome stvar:

http://wikitravel.org/en/France#Regions

Overseas departments

* Guadeloupe

* Martinique

* French Guiana (Guyane Française)

* Réunion.

Overseas territories

* French Polynesia (Tahiti)

* New Caledonia (Nouvelle Caledonie)

* Saint-Pierre and Miquelon (Saint Pierre et Miquelon)

* Mayotte

* Wallis and Futuna

Izgleda da jedan režim važi za prekomorske departmane (tu je Reunion), i tu je izgleda vizni režim identičan sa v. režimom šengena, a drugi za prekomorske teritorije, gde je Fr. Polinezija za koju ona pita...onaj link što sam ja dao u prethodnom postu se odnosi na teritorije. Ipak, najsigurnije je pitati u ambasadi da bi se izbegla neprijatna iznenađenja, ipak je to na drugom kraju sveta...  :)

@ vlada131,

Hvala za info!

@ annaaurora,

poslusaj Vladu, on je to detaljnije ispitao, ali svakako, najbolje pozovi ambasadu Francuske.

Mogu da ostanem 30 dana a ne 90. A sta je potrebno za 90 dana ?

http://www.consulfrance-chicago.org/spip.php?article674

*  You may stay more than 30 days only if you are a citizen from the European Union or Iceland, Norway, Switzerland, Liechtenstein, Monaco, San Marino.

* If not, you will need a visa if your stay is between 30 days and 90 days.

Dakle, ako nisi državljanin ili neke od članica EU, ili Islanda, Norveške, Švajcarske, Lihtenštajna, Monaka, San Marina, moraćeš da izvadiš vizu da bi ostala duže od 30 dana, s tim što ni u tom slučaju ne smeš da ostaneš duže od 90 dana.