Jump to content

Gruzija i Ruska Federacija opet otvaraju granicu kod Stepansminde/Vladikavkaza?

Featured Replies

Posted

http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2009/12/091224_russia_georgia.shtml

ako ovo bude realnost krajem marta 2010, i ako bude moguce da tu granicu prelaze i drzavljani trecih zemalja (ne samo Gruzije i Ruske Federacije), sta mislite, ima li interesantnija opcija za relativno neudaljeno backpack putovanje, nego severni Kavkaz! Jes da maltene nije moguce da se tamo putuje bez posebnih dozvola, i da ima policijskih punktova na sve strane, da postoji mogucnost kontrolisanja na punktovima pobunjenika, da se tu i tamo dogodi koja otmica stranaca i novinara, ALI, ej, severni Kavkaz! Vladikavkaz, Severna Osetija, Kabardino Balkarija, Cherkezija, Abhazija, Ushba sa severne strane, Elbrus, Dagestan, Grozni, eventualno i Ingushetija, ej!

Oce neko samnom?

(domen fantazije, 99% granica nece da se otvori za strance, al ajd, bar imamo ovaj info sad opet :D )

Nacelno je dogovoreno da se granica otvori 01. 03. 2010. godine, a Lavrov je naglasio da bi to "teoretski" moglo da se desi, obzirom da su Rusi postavili gruzijskim vlastima poprilicno mnogo bezbednosnih uslova.

Takodje se razgovaralo o ponovnom uspostavljanju avio saobracaja, ali ovde bezbednosnih uslova ima jos vise.

Otvaranje ovog prelaza je od vitalnog interesa za Jermeniju, jer oni trenutno nemaju kopnenu vezu sa Rusijom, obzirom da je za njih granica sa Azerbejdzanom zatvorena. Verujem da ce se granica ipak otvoriti, jer su Rusi uveli vize Gruzinima (za koje oni moraju da apliciraju van zemlje, jer su diplomatski odnosi prekinuti). Prema tome, Gruzini definitivno nece pohrliti u Rusiju, a Rusija ce ostvariti kopnenu vezu sa svojim najznacajnijim saveznikom na Kavkazu.

Nadam se samo da Rusi nece uvesti rezim kao sa Azerbejdzanom - da samo drzavljani ZND-a mogu da predju granicu.

Izgleda da ce od ovoga biti nesto. Ruske vlasti su dozvolile gruzijskoj aviokompaniji da pocne sa letovima ka ruskim destinacijama od 08. januara, sto je jedna od tacaka sporazuma koji obuhvata i otvaranje kopnene granice.  clap.gif' alt=':clap:'>

• 2 months later...

Ja tražio nešto da vidim da li je neko sa stranim pasošem prelazio tu granicu, nikakvih vesti još nema...

Ja sam kontaktirao prijateljicu iz Gruzije u vezi ove vesti i ona mi kaze da granica uopste nije otvorena ni za koga osim za ljude sa specijalnim dozvolama za prelazak te granice, sta god to znacilo...

pa da, pretpostavio sam te ;). E pošto si pretpostavljam bio u Gruziji, znaš li, može li na Aerodromu u Tbilisiju da se dobije viza? ali sa 2 ulaska ili multi?

Ma sve moze da prodje kod njih! Ja sam uspeo i bez vize da udjem u zemlju i izadjem najnormalnije. Hehehe, verovatno su mislili da sam iz neke zemlje Evropske Unije. Elem, stvarno nemam iskustva sa dobijanjem vize na aerodromu tako da najbolje da zovnes neki od njihovih konzulata...mada me ne bi cudilo da dobijes razlicite informacije od konzulata do konzulata. Ajd pa ti zelim lepo putovanje na tu stranu!

Granica je otvorena samo za prelaz uz specijalnu dozvolu koja se dobija od ruske vojske izgleda (treba da se dobije od komande ruske kavkaske vojske u Stavropolju). Dozvolu dobijaju mahom vozaci kamiona, lokalci tesko a stranci nikako.

Osim ako nemate veze u ruskoj vojsci.

Granica ponovo moze biti zatvorena jer povodom ovih eksplozija u Moskvi ruski mediji pominju "moguce elemente iz Gruzije".

Sto se tice letova izgleda da to nisu redovni letovi nego carteri uz posebnu dozvolu.

Interesuje me koji narod zivi u Adigeji glavni grad Majkop bas gledam na karti taj Kavkaz.

Da li neko moze da mi kaze koji su jos Hriscanski narodi na Kavkazu {Jermeni i Gruzini znam ko su}kako se zovu i kog su porekla hvala unapred svima koji odgovore.