Jump to content

Featured Replies

Posted

Drugari potrebna mi je pomoc savetodavne prirode.

Stvari sto je ovako: moja devojka nasla preko neta kola (Fiat Stilo 2005) za neke smesne pare ali kola su u Irskoj u Dablinu. Kola imaju italijanske tablice i volan na normalnoj strani  :) E sad posto ona nema dozvolu treba neko da dotera ta kola do Rima i naravno ko ce drugi nego ja  :roll: Tu se javlja prvi problem, drzavljanima Srbije je i dalje potrebna viza za Irsku koja se ceka u proseku 6-8 nedelja a ja bi po ta kola treba da odem do kraja januara.

STA DA RADIM???

Evo sta sam ja razmisljao pa mi vi recite ako neko zna ili je nesto cuo da li je ovako nesto moguce:

1. Posto normalnu vizu za Irsku nemogu da dobijem na vreme da li neko zna da li se tranzitna moze dobiti na granici (npr. dosao bih avionom u Dablin i na aerodromo uzeo tranzitnu, imam u pasosu i vazecu USA vizu pa da grbavim kao u tranzitu sam preko Dablina ne znam da li to moze!?) u ovom slucaju bih leteo Temisvar ili Budimpesta - Rim - Dablin pokupio kola i oterao na trajekt za Francusku i posle je lako.

(Ovo mi deluje kao najjeftinija opcija ako je uopste izvodljiva)

2. Apliciram za UK vizu (ona se dobija za 10-ak dana) i sa njom zapalim Temisvar ili Budimpesta - Rim - London - Belafast pa od Belfasta busom (ili vozom ne znam sta je bolje da se izbegne kontrola izmedju Severne Irske i Irske) do Dablina, pokupim kola, vratim se u Belfast pa na trajekt za Englesku pa iz Portsmutha za Francusku (ili mozda cak EUROSTAR-om ispod LaMansa ne znam sta je jeftinije) i posle je lako.

(Ovo mi deluje kao najskuplja opcija)

2a. Sve isto kao gore sem sto iz Dablina pravo zapucam na trajekt za Francusku ali tu imam veliku nedoumicu sta ce se desiti kad budem hteo da se ukrcam na trajkt za Francusku sa pasoskom kontrolom kad vide da nemam Irsku vizu!? Da li neko ima iskustva sa izlaskom iz drzave Irske bez Irske vize?

(Ovo mi deluje kao srednje skupa opcija ali najrizicnija)

3. Da mislite da ima sanse da nahvatam nekoga da doveze kola iz Dablina za Francusku? Voznja trajektom traje 18h, naravno bili bi mu placeni svi troskovi puta + avio karta Pariz - Dablin. Da li poznajete tako nekog ko bi to ucinio? Da li postoji takav servis ili mozda web sajt gde mozes da nadjes nekoga ko bi da putuje pa da on vozi kola.

4. Da li ima neko na ovom forumu ko ima vizu ili ima pasos sa kojim netreba viza za Irsku, ima viska vremena, dobre volje da mi pomogne oko doterivanja kola? Naravno svi troskovi bi bili pokriveni :)

Gledam kako da ispadne najjeftinije a izvodljivo.

Naravno u svakom slucaju moja devojka ide u Dablin pa pogleda kola.

P.S. Nadam se da nemislite da sam lud  ::crazy:

Vise ne mislimo da si lud. Sad smo sigurni ;D Aj, samo objasni koja je to logika da je Fiat, italijanksi auto, toliko jeftiniji u Irskoj nego u rodjenoj Italiji?! Toliko da se isplati da se covek nevidjeno iscima i provoza celom Evropom? Meni to deluje ko naucna fantastika!

• Author

Vise ne mislimo da si lud. Sad smo sigurni ;D Aj, samo objasni koja je to logika da je Fiat, italijanksi auto, toliko jeftiniji u Irskoj nego u rodjenoj Italiji?! Toliko da se isplati da se covek nevidjeno iscima i provoza celom Evropom? Meni to deluje ko naucna fantastika!

Tvoja dijagnoza je verovatno tacna  ::crazy:

I ja sam se zacudio ali onda sam shvatio zasto je takva cena. Prvo kod njih ubija (cifra je cetvorocifrena na godisnjem nivou koliko sam cuo) porez na kola koja su dizelasi i imaju vecu kubikazu a ovaj je 1.9JTD. Drugo, osiguranje i registracija mu isticu valjda krajem januara. Trece auto je sa volanom na levoj (za nas normalnoj strani) a oni voze levom (za nase nenormalnom stranom) pa ga je tesko tamo prodati. Cetvro Fiat nije na ceni u Irskoj ni UK a ni u ostalim zapadnim zemljama koliko mi se cini  ;)

u jeeeeee... slobo svaka cast.

Priznaj da nije tebi do kola nego da vidis irsku i provozas se evropom! :eat:

Da ti neko doveze auto iz Irske, to ja mislim da nema sanse. Da ti odes po njega, kojim god putem, mislim da je jedina opcija. Da je taj auto nesto dzabe za nase uslove, u Irskoj, jeste. To moze na otpad da ide jer su ti automobili ionako sa niskom cenom, a tek sa volanom na suprotnoj strani siguran sam. Jednom sam upoznao devojku koja je dovezla fiat punta stariju verziju od ove zastavine, iz Irske, ali sa volanom na desnoj strani tj. kako se i vozi tamo.

• Author

Da ti neko doveze auto iz Irske, to ja mislim da nema sanse. Da ti odes po njega, kojim god putem, mislim da je jedina opcija. Da je taj auto nesto dzabe za nase uslove, u Irskoj, jeste. To moze na otpad da ide jer su ti automobili ionako sa niskom cenom, a tek sa volanom na suprotnoj strani siguran sam. Jednom sam upoznao devojku koja je dovezla fiat punta stariju verziju od ove zastavine, iz Irske, ali sa volanom na desnoj strani tj. kako se i vozi tamo.

Netreba skroz iz Irske da doveze nego samo do granice sa Francuskom. Taj auto nije otpad, godiste 2005. 1.9JTD, ima predjenih oko 85.000km i full opremu. Volan NIJE na suprotnoj strani nego za nas normalnoj, ta kola jos imaju italijanske tablice na sebi. Znaci jedan nesretni italijan otisao da radi u Irsku i odvezao svoja kola tamo i onda skontao da ce da ga osiguranje i registracija, servis (UK+IRL nisu bas ljubitelji Fiat-a) ubiti gore + volan na normalnoj strani pa mu je jeftinije da ga proda a sebi uzme nesto sto je "lokalizovano" tako gore, znaci volan na desnoj strani.

u jeeeeee... slobo svaka cast.

Priznaj da nije tebi do kola nego da vidis irsku i provozas se evropom! :eat:

Ma Nikola veruj mi dosta mi je voznje, ja nju ubedjujem da za malo vise para uzme tako nesto u Italiji ili okolini da se necimam, ledja me bole od voznje osecam se ko sofer, samo jos da peskirce prebacujem preko vrata  ::crazy:

Nego bre ljudi imate li vi neku ideju sta da radim? Odnosno da znate nekoga (a da nije doktor  :roll: ) a da moze da mi pomogne?  :)

Kazi prodavcu da dotera kola u Francusku.

Ugovor spremite unapred i samo overite potpis kod notara u Francuskoj, gde cete izvrsiti isplatu i primopredaju vozila.

Ako ti se kola ne svide, ti vlasniku plati za gorivo i pice u kafani za trud.

• Author

Tako sam i ja nesto kontao da ga pitam ali sta ako nece da se cima, trajekt voznja traje 18h? Treba mi back-up varijanta.

Pre nego sto kupis auto, trebalo bi ga dobro pregledati (niska cena ukazuje na to da niko tamo ne zeli da ga kupi, te da sigurno nije rec o sjajnoj ponudi i zato budi oprezan). Da bi to uradio, moras biti fizicki prisutan na istom mestu sa vozilom.

A to mozes izvesti na dva nacina - ili da nabavis vizu i odes u Irsku ili da prodavac dodje na mesto na koje ti mozes doci bez vize.

Ako ces da ga kupujes bez provere, moze ti ga neko treci doterati u Francusku, pa da ti nastavis dalje. U tom slucaju ugovor mozete potpisati i odvojeno - svako kod svog notara, a isplatu izvrsiti preko Western uniona.

Daljih opcija nema.

Ne bih da ti kvarim entuzijazam, ali sam veoma skeptican u vezi ovog posla.

• Author

Ma znam ja sve to i ja sam malo skeptican, al' ajd sad to objasni mojoj devojci ;)

...

Pre nego sto kupis auto, trebalo bi ga dobro pregledati (niska cena ukazuje na to da niko tamo ne zeli da ga kupi, te da sigurno nije rec o sjajnoj ponudi i zato budi oprezan). Da bi to uradio, moras biti fizicki prisutan na istom mestu sa vozilom.

A to mozes izvesti na dva nacina - ili da nabavis vizu i odes u Irsku ili da prodavac dodje na mesto na koje ti mozes doci bez vize.

Ako ces da ga kupujes bez provere, moze ti ga neko treci doterati u Francusku, pa da ti nastavis dalje. U tom slucaju ugovor mozete potpisati i odvojeno - svako kod svog notara, a isplatu izvrsiti preko Western uniona.

Daljih opcija nema.

Ne bih da ti kvarim entuzijazam, ali sam veoma skeptican u vezi ovog posla.

Ali zar ne ide zato devojka? Da vidi i kupi auto. Znam da je stereotip, ali mozda se i razume u automobile? :)

3. Da mislite da ima sanse da nahvatam nekoga da doveze kola iz Dablina za Francusku? Voznja trajektom traje 18h, naravno bili bi mu placeni svi troskovi puta + avio karta Pariz - Dablin. Da li poznajete tako nekog ko bi to ucinio? Da li postoji takav servis ili mozda web sajt gde mozes da nadjes nekoga ko bi da putuje pa da on vozi kola.

Pazi imam ja neke Rumune koji zive u irskoj,mogu da pitam...

• Author

...

Ali zar ne ide zato devojka? Da vidi i kupi auto. Znam da je stereotip, ali mozda se i razume u automobile? :)

Ma ide, ali je problem sto ona jos nema vozacku  :roll:  treba u martu da polaze.

Pazi imam ja neke Rumune koji zive u irskoj,mogu da pitam...

To ne bi bilo lose jedino sto taj lik sto prodaje kola vec par dana neodgovara na E mail a nije u prolsom e mailu ostavio telfon, tako da nam je sve to pomalo sumnjivo. U svakom slucaju javicu sta ce ispasti do kraja.