Jump to content

Featured Replies

Posted

Palim za Irsku.

Od Beograda do Londona idem JAT-om, a iz Londona do Irske - Ryanairom. Medjutim, JATom slecem na Heathrow, a avion za Irsku polece par sati kasnije sa Stansted aerodroma, pa me zanima da li mi treba posebna UK viza za to?

Ako imas Irsku vizu trebalo bi da mozes odma na aerodromu da dobije tranzitu u pasos. Znam 100% da to funkcionise kad imas USA vizu, samo ti lupe neki crni pecat i to je to. Kontkatiraj UK ambasadu za svaki slucaj.

Na zalost, ovde nije u pitanju airport tranzit tako da ce ti trebati tranzitna viza (ukoliko UK nije nesto promenila u zadnjih godinu dana). To sa USA, CAN i sl. vizom vazi ako se ne menja aerodrom.

Iskreno se nadam da imas vise od par sati izmedju letova posto je razdaljina izmedju ta dva aerodroma ogromna

Kao sto je vec receno, ta tranzitna viza je samo ako se ne menja aerodrom - Direct Airside Transit [DAT] - a posto ti hoces da izadjes iz jednog i odes do drugog, trebala bi ti C viza.

I kao sto rece Cruela, par sati ti verovatno nece biti dosta ni u nekoj skupljoj varijanti tipa Heathrow Express+Tube+Stansted Express, a tek ne busom.

Koliko je meni poznato (sestra mi je išla pre dva meseca za Arg preko Londona), UK tranzitna viza omogućava boravak na teritoriji UK u trajanju od 48h. To se zove 'visitor in transit' viza.

Koliko je meni poznato (sestra mi je išla pre dva meseca za Arg preko Londona), UK tranzitna viza omogućava boravak na teritoriji UK u trajanju od 48h. To se zove 'visitor in transit' viza.

OK, to je onda treca, izmedju ove DAT i C vize. Ja sam mislio da su ukinuli tranzit vize u UK poodavno...

Ali, imam izgovor - poslednju ne-rezident vizu za UK sam trazio 1999/2000 - pa se ne secam :)

• 2 weeks later...
  • Author

I meni i vama je promakla jedna stvarcica.

Grad u koji idem (Derry) nije u Irskoj, vec u Severnoj Irskoj, sto znaci da mi je UK viza dovoljna za sve  :D  :D

Planiram da pri povratku iz Irske u Londonu ostanem dan-dva. Ima neko preporuku za hostel ili neko dobro mesto (pored uobicajenih must see)?

I meni i vama je promakla jedna stvarcica.

Grad u koji idem (Derry) nije u Irskoj, vec u Severnoj Irskoj, sto znaci da mi je UK viza dovoljna za sve  :D  :D

Planiram da pri povratku iz Irske u Londonu ostanem dan-dva. Ima neko preporuku za hostel ili neko dobro mesto (pored uobicajenih must see)?

Nama nije promakla, posto ti nisi nikad rekao u koji grad ides :D

A onda u drugom delu posta opet kazes Irska, a ne Severna Irska. Iako je jedno ostrvo, dve su drzave u pitanju.

Ja sam par puta leteo bez problema izmedju UK mainland-a i Severne Irske, i uvek se tretiraju kao domaci letovi, tako da ti niko nece gledati vize.

Nasao sam kartu preko Wizz-a, Zagreb - London Luton 25 evra u jednom pravcu, i London - Majami 220 u jednom pravcu British Airwaysom.

Verovatno pogadjate - tranzitna viza. Pod pretpostavkom da dobijem USA vizu za Work and Travel, kakve su mi opcije za transfer izmedju ova dva aerodroma? I ako ipak moram da vadim tranzitnu vizu ovde, koliko ce da me kosta...

I ovo je pitanje ponajvise za Slobu - da li mogu da kupim kartu u jednom pravcu, pa da za povratak kupim odande, jer bih menjao grad, npr. leteo bih nazad iz Njujorka... ili ipak moram da nabavim povratnu?

Voleo bih Majami, ali bih bio zadovoljan i bilo kojim drugim delom Floride, odnosno mestom koje se nalazi na potezu između Majamija i Orlanda...

• 2 months later...

A jesi li razmišljao o opciji da uzmeš BEG - JFK (ja je platio 480eur - Austrianom), a onda lepo uzmeš iz Nju Jorka kartu u jednom smeru za Majami taj isti dan i malo kasnije... Tako sam ja kad sam išao na Floridu radio. Ovo kupio regularno u agenciji, a ovaj segment JFK - Pensacola preko Expedije.

I tako si free da odlučiš kako i šta ćeš.. Em ćeš izgubiti pare do Zagreba, em kad stigneš u ZG do aerodroma, em cimanje, em onda tranzitna viza, em tranzit između aerodroma u Londonu (što ne verujem da je baš džabe)... Po mom mišljenju, veća dara nego mara