Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo nekoliko saveta za potencijalne putnike u Maleziju, ili korisnike Air Asia koji tranzitiraju kroz maleziju...

Malezija je na moje veliko iznenadjenje, bila jedan veliki promasaj, bar ovaj kopneni deo, i sad mi je vrlo zao sto sam na tu zemlju potrosio vise od par sati, koliko treba za tranzitiranje preko LCCT terminala na aerodromu u Kuala lumpuru..

sto rece moj drugar- u maleziji samo jedna stvar valja , a to je Air Asia :)...

prvo da krenemo od klime- tamo ne vaze monsuni, kisna susna sezona i te gluposti, nego kisa pada konstantno, skoro svaki dan, tokom cele godine..a sto je jos gore izuzetna je vlaznost i zasicenost vazduha vodom, sto na temperaturi kakva je tamo izaziva osecaj stalnog blagog umora, ulepljenosti i teskoce u disanju...

onda- ljudi...originalni malajci su do pre 70-ak godina bili pirati, pa su ih zauzeli englezi, doveli tu kineze i indijce, malo kultivisali, ali problem je sto oni nemaju svoju originalnu kulturu, nego pokusavaju da kradu tudju, narocito iz zemalja okruzenja, pre svega indonezije...nezavisnost su stekli pre 30-ak godina, pa nije ni cudo sto nemaju ni ovu kulturu novijeg datuma...

u kuala lumpuru cete videti ogromne nebodere, petronas tower, magnetni voz, ali sve je to samo privid, sminka, jer 95%malezijaca su velika sirotinja, i kao nigde u regionu, nemaju ni osnovne stvari za zivot, kao npr. krov nad glavom i hranu...zato ce kao turistu pokusati da vas pokradu i prevare bukvalno svuda, pa cak i na najneverovatnijim stvarima, kao sto je casa vode, ili par banana....i vrlo su uspesni u tome, i mene su kao iskusnog putnika prevarili par puta, medjutim posle mi je bilo zao, kada sam posle video jednog od prevaranata kako izlazi iz prodavnice sa kesom punom hrane, kupljenom od mojih para....njegov prijatelj koji je bio za tezgom pored njegove mi rece da nije nista jeo 3 dana, i da se ne ljutim na njega sto me prevario, jer je bio gladan...

to je stvarnost malezije, i podatak da vecina velikih multinacionalnih kompanija koje rade u tom regionu imaju sediste u maleziji, jer porezi na dobit firmi bukvalno ne postoje, ako su u evropi po 30-40 ili 20 %, tamo su 2-3 %...iz tog razloga ne postoji nikakva briga drzave o pjedincu, ne postoji besplatno i drzavno zdravstveno, socijalno osiguranje, kao ni besplatno skolstvo...jednom recju, za sirotinju nista, za bogate sve...

cene su takodje nesrazmerno visoke u odnosu na region, jedan obrok(mali, glavno jelo i pice) na ulici u KL ce vas kostati 6-7-8 evra, znaci skoro isto kao u beogradu, u nekom slabijem restoranu..

takodje, zbog takve klime im ne uspeva nikakvo voce i povrce, sve moraju da uvoze, pa nemaju nista sveze, kao sto smo navikli u okolnim zemljama....iz tog razloga im klopa nema bas neki ukus..

smestaj je takodje skup, krevet u dorm sobi sa 4-6 kreveta, u osrednjem hostelu, sa kupatilom i wc-om na 4 takve sobe, je 6 evra, bez dorucka, sto je izuzetno puno, za te pare mozete da dobijete sami svoju sobu u centru bankoka, sa kupatilom u sobi..

mogao bih da navodim jos dosta stvari, kao i cinjenicu da kome god iz okolnih zemalja pomenete maleziju, samo odmahnu rukom u fazonu-ne pominjite mi tu zemlju..

takodje, vlada strogo serijatsko pravo, zene u javnim ustanovama moraju da nose marame, ima dosta sa feredzama na ulicama, a nocnog zivota skoro da i nema, i alkohol je izuzetno skup...

znaci, moj savet je, ako letite sa KL, ne izlazite sa aerodroma, picite dalje i ne gubite vreme, jer ne zavredjuje zadrzavanje...takodje, ulice gradova su jako prljave, i tamo sam video najvise pacova u odnosu na celu aziju...

sto se nas tice, izuzetno nas ne vole, i strasno zezaju u vecini ambasada, negde su i kul, ali odvojite bar 3 dana za vadjenje malezijske vize, negde i citavih 7, kao npr. u Hanoju..

takodje, srpskim drzavljanima daju samo single entry, tako da svaki put kad letite preko KL, morate da vadite novu vizu, jer LCCT terminal nema bescarinsku zonu, uvek se prolazi carina...takodje se izdrkavaju na carini, narocito ako ulazite kopnom iz singapura ili tajlanda, i mogu da vas drze i po ola sata..obicno vas onda prebace na neki specijalni salter, gde radi sef :), tako da je moj savet da kad dodjete na carinu, ako ulazite kopnom, odma odete kod sefa heheh....

i jos jedan oprez...ako bas hocete da izadjete u grad, cisto da znate da je aerodrom jako udaljen od grada, i da treba punih sat vremena ciste voznje da bi se stiglo, i to po praznom drumu, npr. rano ujutru ili kasno uvece...preko dana treba znatno vise vremena..

eto, ako neko ima nekih pitanja, slobodno, ali obisao sam, vec sam negde rekao, i ne hvalim se time :), vise od sto zemalja sveta, i moram da svrstam maleziju na br. 1, kao najgoru..

• Author

vizu za indoneziju sam dobio za 5 minuta, licno sam vadio u hanoju, ali i u ostalim ambasadama je ista prica...oni nas vole, pa  njihovo vazduhoplovstvo jos leti na nasim avionima, i proteruje malezijce koji svake godine upadaju u njihovu teritoriju na borneu :)...

To uopšte nije tačno, molim te prvo proveri na netu pre nego što lupiš tako nešto...

Tačno je da su šest aviona tipa Soko G-4 Super Galeb prodata Burmi, današnjem Mjanmaru. G-2 je koristilo RV Libije.

kisa pada konstantno, skoro svaki dan, tokom cele godine..

95%malezijaca su velika sirotinja, i kao nigde u regionu, nemaju ni osnovne stvari za zivot, kao npr. krov nad glavom i hranu...

cene su takodje nesrazmerno visoke u odnosu na region, jedan obrok(mali, glavno jelo i pice) na ulici u KL ce vas kostati 6-7-8 evra, znaci skoro isto kao u beogradu, u nekom slabijem restoranu..

takodje, zbog takve klime im ne uspeva nikakvo voce i povrce, sve moraju da uvoze, pa nemaju nista sveze,

takodje, vlada strogo serijatsko pravo, zene u javnim ustanovama moraju da nose marame, ima dosta sa feredzama na ulicama, a nocnog zivota skoro da i nema, i alkohol je izuzetno skup...

Prijatelju, izleteo si se za medalju. Sve citirano je netacno.

Da krenemo redom, kisa ne pada svaki dan, Malezija je nakon Singapura najrazvijenija zemlja na indokineskom poluostrvu i po standardu zivota su vrlo slicni Srbiji (pogledati UN HDI report). Gomila ljudi iz Indonezije je na privremenom radu u Maleziji.

To sto si rekao za obrazovanje i zdravstvo isto potpun promasaj, Malezija je u okviru ASEAN-a vrlo popularna kao destinacija za strane studente, cak i van ASEAN-a ima Kineza i Japanaca koji dolaze da uce engleski jer ga skoro svi u Maleziji solidno govore.

Malezija je kulturno jako bogata zemlja jer je strahovito heterogena i ukljucuje mnostvo narodnosti sa svojom specificnom muzikom, egzoticnim plesovima i ostalom umetnoscu kao i vrlo laganom i ukusnom kuhinjom. Ne znam gde si ti kupovao hranu, ali tamo za nekoliko dolara moze da se jede da pretekne.

Neistina da nista ne uspeva, prva su zemlja po proizvodnji raznolikog egzoticnog voca, na prvom mestu durian, kokos, dragon fruit, passion fruit i drugih cijih imena iskreno ne mogu da se setim.

Malezija je ubedljivo najliberalnija islamska zemlja. Serijatsko pravo vazi samo u nekim od drzava federacije, a i tamo gde vazi se primenjuje ISKLJUCIVO I JEDINO na muslimane. Kinezi, Indijci i ostali su pokriveni klasicnim gradjanskim pravom koje je slicno britanskom.

Nakon ovih tvojih komentara mi stvarno nije jasno sa kojim pravom trazis novac od ljudi da bi bio vodic kad tvrdis stvari koje su potpuno netacne.

kao i velika vecina vodica, preuvelicava, obrce ,izvrce, dodaje , oduzima da bi stvar koju izgovori bila velicanstvenija!  :potty:   nono

• Author

svako ima svoja iskustva, ali ja pricam ono sto saznam od ljudi, a ne sto procitam u casopisima i drzavnim izvestajima....

malezija je kao drzava razvijena, ali joj je narod ubedljivo najsiromasniji u jugoistocnoj aziji, jer su ogromne klasne razlike....popricaj malo sa obicnim malezijcima ako si bio tamo, a popricaj i sa ljudima iz okolnih zemalja, bolje nego sto citas vladine izvestaje...sto se tice gomile ljudi iz indonezije koji su na privremenoom radu tamo , sad cu ti objasniti kako to funkcionise...

dodju malezijske kompanije i regrutuju zaposlene za npr, poslove elektricara, sa ugovorom od 6 meseci u startu...

onda ih odvedu u maleziju, uzmu pasose i bace na pirincana polja...ne placaju ih za tih 6 meseci uopste, samo im obezbedjuju nekakav jadni krov nad glavom i malo klope...ljudi nikako ne mogu da se vrate kuci i pobegnu, jer nemaju ni pasos.....a ne mogu nikome da se zale u maleziji, jer je to razradjen sistem...onda posle 6 meseci rada na poljima, daju im npr. 30% para koje im duguju, i kazu da ce ostatak dobiti ako potpisu ugovor na jos godinu dana.....eto tako regrutuju malezijci.....zene su svojevremeno regrutovali za rad u bogatim kucama, i cuvanje dece...indonezanke su prestale da idu tamo, kad se brdo zena vratilo prebijano, sa polomljenim rukama i nogama.....nije ni cudo sto malezijce svi u regionu mrze....

sto se tice zdravstva i skolstva, ti pricas o medjunarodnim programima :), a ne o lokalnim...

mozda stranci studiraju u maleziji, ali malezijci koji zele da se obrazuju, a nisu izuzetno bogati, idu na univerzitete po indoneziji, narocito medan i yogyakarta, jer to tamo sebi mogu da priuste....

takodje, tacno je da se serijatsko pravo primenjuje u samo odredjenim oblastima, potpuno slucajno bas u onim koje su najbogatije i turisticki najatraktivnije, kao npr. Perlis gde se nalazi "cuveno" ostrvo Langkawi...a i pravda je izuzetno selektivna,npr. gradjani okolnih drzava ne mogu da ocekuju nikakvu pravdu ako ne daj boze izadju na malezijski sud. iako je tacno da serijatsko pravo ne vazi za indijce i kineze, isto je tacno i da ljudi iz tih nacija ne mogu da budu birani na visoke drzavne funkcije, i da na bilo koji nacin vode drzavu( ministarstva, instituti od drzavnog znacaja itd.) sto samo po sebi znaci da su gradjani drugog reda, iako ih ima i mozda vise nego samih malajaca...

a ovo sto se kulture tice, pa ja i kazem da nemaju nista svoje autenticno, nego kradu od drugih, jer kinezi i indijci, ili filipinci, imaju svoju kulturu koju su doneli iz maticnih drzava, i to isto moze da se vidi i tamo, u njihovim maticnim drzavama...ali sami malajci nemaju nista...

kisa ne pada mozda svaki dan, heheh, ali pada 300 dana godisnje :)....

a sto se tice hrane, ubedljivo je najgora od svih kuhinja u regionu, i ako pogledas njihov jelovnik, videces da su pokupili malo iz indonezije, malo sa tajlanda, malo iz indije, i da nemaju nista svoje...ali to sto naprave, nije ukusno kao u tim zemljama koje sam naveo, jer hrana nije bas sveza, i malo grese kod zacina, koji su za te kuhinje glavni....

a voce- u pravu si, jedino sto im uspeva je durian(svakako ne kokos, njemu bas ne treba kisa svaki dan :) ), ali taj durian je zbog svog mirisa i ukusa zabranjen da se unosi u mnogim hotelima i javnim ustanovama, ako nisi znao...

u hat yai-u, gradu na tajlandu na granici sa malezijom, i jednom dobrom hotelu stoji na vratima natpis- zabranjeno unosenje durina, kazna za prekrsaj 10000 bahta( 200 evra)...umro sam od smeha...

eto to je njihovo nacionalno voce kojim se ponose, jer im nista drugo ne uspeva...

i bas bi voleo da mi nadjes i jednog coveka, evo iz evrope npr, mada moze i sire, koji je probao durian i da je rekao da mu se svidja, ili bar da moze da se proguta :)....

ovaj tvoj post deluje kao izvestaj iz novina, mozda bi bilo bolje da malo manje citas sta pise na sajtovima na netu, a da malo vise pricas sa common ljudima, ako vec ponekad prelazis preko malezije na svom putu ka australiji...

i jos jedna stvar, sto se tice njihovog liberalizma...ne znam da li si nekad imao malezijsku vizu, ali evo objasnicu ti kako izgleda...to je jedan sivi, neugledni pecat na kome se jedva vidi sta pise na njemu...ali zato ispod pecata ogromnim crvenim slovima, kao deo same vize, pise: traffiking of illegal drugs carries amandatory death penalty...toliko o liberalizmu...

btw, najveci drug dileri i islamski ekstremisti u regionu su malezijci....podmetanje bombe na baliju gde je poginulo 200 i kusur ljudi, jer organizovala i sprovela grupa malezijaca...

a sto se tebe tice, deluje mi kao da ne znas osnovnu kulturu, jer ja ovakve kvalifikacije o tebi nikad ne bih napisao, posto te ne znam, a pogotovu u slucajevima kad se samo razlikuju necja misljenja...a ovo ti nije prvi put da zestoko reagujes na moje postove, i to samo jer imam razlicito misljenje od tebe..izgleda da te u australiji nisu dobro vaspitali :)

na ljudima je da procene kome ce verovati...ali, tvoje mi deluje kao da radis za malezijsku vladu, i prepisao si text iz njihovog propagandnog materijala...

ja pricam i druzim se sa lokalnim ljudima, jedem i stanujem zajedno s njima, pricam s njima, i znam sta misli obican covek, malezijac, izdonezan, tajlandjanin, kambodzanac, pa i indus o toj divnoj drzavi...

na mom je spisku n.1 kao najgora, i dalje :)

• Author

kao i velika vecina vodica, preuvelicava, obrce ,izvrce, dodaje , oduzima da bi stvar koju izgovori bila velicanstvenija!  :potty:   nono

i ja nisam vodic, ja sam nutricionista...ali posto sam dosta proputovao, i radio u turistickoj industriji, zeleo sam da povedem malo ljude sa sobom na put, da vide i neke druge predele po svetu, a ne samo dosadnu evropu, da upoznaju nacin zivota, kulturu, nacin  ponasanja ljudi, koji su tako daleko od nas fizicki, a u stvari tako blizu....i za koje masa ljudi misli da su divljaci, niza rasa, i sta sve ne, da su im zemlje raspad, kurve, droga, i haos......i da vide da je sve to daleko od istine, da su to isti ljudi kao i mi,imaju iste probleme, slusaju istu muziku, igraju iste igrice na kompu i koriste facebook,i da su ljudi, mozda cak i bolji od nas...

takodje sam , naivno, zeleo da to pokazem ljudima koji nisu bogati da plate 3500-4000 evra skupe turisticke aranzmane za te krajeve, i btw. ne izadju iz svog hotela, nego da i normalan svet, studenti, obicni ljudi, shvate da i oni mogu tamo da otputuju, mnogo se dobro provedu, i to za relativno male pare, definitivno manje nego sto bi za mesec dana potrosili u evropi...da priblizim obicnom coveku aziju, a ne samo da se bogatasi setaju po svetu...

ali u toj svojoj humanistickoj ideji sam se opasno zeznuo, jer sam poveo ljude koji imaju kintu, i to dooosta kinte, ali su pri tom jako skrti da bi je na bilo sta trosili, i koji su zeleli da dobiju mleko iz jajeta za 25 centi...

ali od moje ciljne grupe ljudi, dobio sam nesto sto je 180 stepeni suprotno, bogate , skrte ljude, koje nista nije zanimalo, pogotovu ne zivot ljudi, nego samo kako da se sto vise islikaju sa rusevinama, kamenjem, i znacajnim lokalitetima, da bi to mogli da pokazu svojoj okolini, a da pri tom potrose stooo manje para, i iskoriste maximalno, pa i finansijski, coveka koji ih je vodio....

sad vise ne znam da li da nastavim da budem filantrop, i  i dalje verujem u ljude, ili da shvatim da su svi ljudi u stvari nista drugo nego, sebicni do bola.....

• Author

To uopšte nije tačno, molim te prvo proveri na netu pre nego što lupiš tako nešto...

Tačno je da su šest aviona tipa Soko G-4 Super Galeb prodata Burmi, današnjem Mjanmaru. G-2 je koristilo RV Libije.

meni je oficir indonezanske vojske rekao da oni jos uvek koriste avione koje su dobili za vreme tita, a koji su modeli, stvarno ne znam, i jos mi kaze da se i dalje dive kako je to dobro napravljeno, u to doba...takodje, kriste i nase tenkove...sve su to reci oficira indonezanske armije, a takodje jos par indonezana mi je reklo istu stvar...

e sad, kome je tito i sta davao, to stvarno ne znam.....

Ne zelim da ulazim u diskusiju o tome ko je u pravu i ko ima kakve informacije o Maleziji, ali ono sto ovu diskusiju cini potpuno besmislenom jeste cinjenica da ljudi koji diskutuju nisu uopste upoznali licno i direktno samu zemlju!  nono

Malezija je na moje veliko iznenadjenje, bila jedan veliki promasaj, bar ovaj kopneni deo, i sad mi je vrlo zao sto sam na tu zemlju potrosio vise od par sati, koliko treba za tranzitiranje preko LCCT terminala na aerodromu u Kuala lumpuru

Uz duzno postovanje bam-bamu kao velikom putniku... bas od ljudi koji su proputovali svet, poslednje sto ocekujem jeste da o zemlji sude na osnovu par sati provedenih u tranzitu  :o

Ako dobro razumem, bam-bam svoje informacije baziras na prici ljudi okolnih zemalja sa kojim sa pricao. Pa zar je to nacin da se upozna zemlja? Treba se malo zapitati sta mi kazemo o nasim susedima, a koliko je to objektvino. I to vazi za sve zemlje koje se granice.

Ja licno znam nekoliko Indonezana koji su apsolutno odusevljeni Malezijom i redovno idu tamo. Ne mislim da sam zbog toga kompetentna da sudim o toj zemlji i ljudima, naprotiv.

Mozda je sve sto si napisao o Maleziji i istina, ali sem ukoliko to nije tvoj licni dozivljaj baziran na vremenu provednom u zemlji i sa ljudima, i sem ukoliko sve to licno nisi doziveo i video, za mene tvoj post nema nikakvu vrednost, jer se svodi na rekla-kazala iz sestog kolena.

Mislim da ti kao tako veliki putnik, kako sebe prezentujes, mozes mnogo vise da doprineses pisuci proverene informacije iz prve ruke, kojih verujem ima gomila (kao sto si jednom davno upravo insistirao na tome, i zalio se na forumu kako ljudi daju neproverene informacije).

A kad se jednog dana vratim iz Malezije, napisacu nesto iz prve ruke  flowers::

• Author

Ne zelim da ulazim u diskusiju o tome ko je u pravu i ko ima kakve informacije o Maleziji, ali ono sto ovu diskusiju cini potpuno besmislenom jeste cinjenica da ljudi koji diskutuju nisu uopste upoznali licno i direktno samu zemlju!  nono

Malezija je na moje veliko iznenadjenje, bila jedan veliki promasaj, bar ovaj kopneni deo, i sad mi je vrlo zao sto sam na tu zemlju potrosio vise od par sati, koliko treba za tranzitiranje preko LCCT terminala na aerodromu u Kuala lumpuru

Uz duzno postovanje bam-bamu kao velikom putniku... bas od ljudi koji su proputovali svet, poslednje sto ocekujem jeste da o zemlji sude na osnovu par sati provedenih u tranzitu  :o

Ako dobro razumem, bam-bam svoje informacije baziras na prici ljudi okolnih zemalja sa kojim sa pricao. Pa zar je to nacin da se upozna zemlja? Treba se malo zapitati sta mi kazemo o nasim susedima, a koliko je to objektvino. I to vazi za sve zemlje koje se granice.

Ja licno znam nekoliko Indonezana koji su apsolutno odusevljeni Malezijom i redovno idu tamo. Ne mislim da sam zbog toga kompetentna da sudim o toj zemlji i ljudima, naprotiv.

Mozda je sve sto si napisao o Maleziji i istina, ali sem ukoliko to nije tvoj licni dozivljaj baziran na vremenu provednom u zemlji i sa ljudima, i sem ukoliko sve to licno nisi doziveo i video, za mene tvoj post nema nikakvu vrednost, jer se svodi na rekla-kazala iz sestog kolena.

Mislim da ti kao tako veliki putnik, kako sebe prezentujes, mozes mnogo vise da doprineses pisuci proverene informacije iz prve ruke, kojih verujem ima gomila (kao sto si jednom davno upravo insistirao na tome, i zalio se na forumu kako ljudi daju neproverene informacije).

A kad se jednog dana vratim iz Malezije, napisacu nesto iz prve ruke  flowers::

pa nisi me dobro shvatila, rekao sam da mi je bilo zao sto samo nisam proveo 2 sata u maleziji, koliko treba za tranzit :)..

a nazalost, umesto toga sam bio 3 puta u zadnja 2 meseca, 4 dana, 2 dana, 2 dana...

ok. mozda to i nije neko dugo vreme, ali sam pricao sa dosta ljudi,i video dosta, i donosim price iz prve ruke, iz malezije licno :)

ali, ipak me iznenadjuje kako npr. za noskichevo izlaganje nisi rekla da nema nikakvu vrednost, kad bas deluje kao da je prepisano iz propagandnog materijala malezijske vlade...

Pazi bam-bam, ti si u svom postu zakljucio da se "95% Malezijaca jedva prehranjuje" na osnovu toga sto te je neko zavrnuo. I onda izvodis zakljucke o celokupnom stanju u jednoj zemlji u kojoj si boravio par dana na osnovu rekla-kazala prica.

Ja ovde u Sidneju poznajem na desetine Malezijaca jako dugo vremena, druzim se sa nekima gotovo svakodnevno. Najvise su u pitanju Chinese Malaysian i razne sam price cuo, ali mi na pamet ne pada da tvrdim na osnovu samo jedne kao sto ti radis da je cela zemlja `takva i takva`. Mnogi Chinese Malaysian ostro kritikuju diskriminaciju po politickoj osnovi, ali znacaj broj ljudi koje poznajem su vrlo ponosni na svoju zemlju, to su Chinese Malaysians koji prvo kazu da su iz Malezije, a tek onda da su kineskog porekla.

U neku ruku cinjenica da ne mogu da ucestvuju u politickom zivotu za njih je bila blagoslov jer su se kao Jevreji svojevremno u Evropi potpuno fokusirali na privredjivanje i danas Chinese Malaysian su narodnost koja u najvecoj meri kontrolise privredu te zemlje.

Drugo, malezijska vlada svojim gradjanima koji su primljeni na univerzitete u inostranstvu deli i kapom i sakom, u zavisnosti od uspeha mnogi njihovi studenti ovde imaju sve placeno, skolarinu i apanaze za troskove zivota, to je sve u rangu preko 100K dolara za osnovne studije, nesto sto Srbija nikada ne bi bila u stanju. Ako je uspeh zadovoljavajuci ne moraju nista da vrate, ali naravno ocekuje se da rade za drzavu 5 godina nakon diplomiranja.

Takodje za razliku od Srbije Malezija neprestano ekonomski napreduje, gotovo sve velike multinacionalne kompanije su prisutne tamo.

Sad, prica o politici je nesto drugo, stalno imaju neke afere, ali ipak rec je o jako stabilnoj zemlji i to putnika koji hoce da upozna zemlju uopste nece omesti.

Slusaj, ja napisah da je Malezija najliberalnija islamska zemlja na svetu (kao sto si i sam primetio alkohol je dostupan), a ne da je Malezija azijska Holandija.

Ti si na ovom forumu vec bio prozvan za droge tako da izgleda indikativno da otvorenost neke zemlje posmatras kroz kaznenu politiku za prekrsaje u vezi sa nelegalnim supstancama.

Koliko primecujem, jedini je bam bam i bio u Maleziji za razliku od ljudi koji kritikuju njegovu impresiju o toj zemlji. Mozda njegov boravak u toj zemlji i nije imao pravi tajming iz XY razloga, mozda je nakon posete zemalja regiona, Malezija izgledala ovako ili onako, ali je to iskustvo iz prve ruke, sto je po mom misljenju, mnogo vise od pukog citanja LP ili nekog drugog guide-a, ili listanja po net-u.

Razlicita iskustva i jesu prednost ovakvih foruma, da ljudi cuju vise misljenja i da budu spremni na ono sto ih ceka tamo, a ne samo bajnu sjajnu sliku nekog turistickog prospekta...

Ja se izvinjavam ako sam pogresno protumacila, ali ti si u nekoliko navrata rekao kako informacije imas od ljudi iz okolnih zemalja, tako da je jedino bilo logicno da zakljucim ono sto jesam.

Kao sto rekoh u startu besmislena je diskusija o zemlji ako niko nije bio u njoj, to sam i rekla na pocetku posta, a to se odnosi i na noskicha i sve one koji to rade  :D

Razlicita iskustva i jesu prednost ovakvih foruma, da ljudi cuju vise misljenja i da budu spremni na ono sto ih ceka tamo, a ne samo bajnu sjajnu sliku nekog turistickog prospekta...

To se i podrazumeva, niko nije rekao drugacije, tako da si malo promasio si poentu

Mislim da je vreme da se vratimo na temu, i da ko ima informacije o Maleziji ljubazno to podeli sa forumom, ostali, ukljucujuci i mene, da ne gusimo temu :)

Ja sam reagovao kako sam reagovao jer ne bih da ljudi koji su planirali ili razmisljaju da idu u Maleziju od toga odustanu poput Makijavelija.

To je i sustina, jedno je reci da se nekome nesto ne svidja ili da je lose prosao negde, a drugo tvrditi da je zemlja `takva i takva` - da je svi u okruzenju mrze, da nista ne uspeva, serijatska zemlja, ispade jos malo pa Avganistan kako je bam bam opisa.

Ima raznih ljudi, neki mogu da proputuju svet, da zive u inostranstvu pola zivota, a da i dalje smatraju da su druge rase inferiorne i uopste zastupaju vrlo retrogadne ideje (primer tipa koga znam da je ziveo 15-ak godina u Juznoj Africi, pa posle oko valjda 7 u Australiji a razmislja kao klasican cetnik i bio je dobrovoljac u ratu, iz inostranstva se prijavio).

Znaci samim tim sto je neko negde bio to moze da znaci nesto, ali ne mora.

A bam bam je bio kao sto je sam rekao 2 puta po 2 dana i jedanput 4 dana, a iznosi vrlo rigidna zapazanja za koja znam da nisu tacna: "U Maleziji nista ne valja osim Air Asia" ili najveci biser "95% Malezijaca su beskucnici koji umiru od gladi". Znaci ovo nije stvar razlicitog dozivljaja jedne zemlje ili misljenja, vec cista neistina koja je jasna svakome ko se ikada bar malo interesovao za Maleziju.

Sad, ako neko misli da je validnije cuti misljenje nekoga sa ulice od izvestaja Ujedinjenih Nacija HDI - Human Development Index onda je to njegova stvar. Po meni treba kombinovati izvore informacija, a kada su oni pojedinacni ljudi uvek treba zadrzati odredjenu dozu rezerve.

Taj sto ga je zeznuo naravno da ce da kaze da umire od gladi, a ne da zivi od sitnih prevara. I tip sit i stranac se nije previse obrukao.

• Author

naravno da je validnije cuti price ljudi sa ulice, nego izvestaje ujedinjenih nacija ili izvestaje bilo kojih organizacija, jer bar mi iz srbije dobro znamo kako se to pravi i kako to izgleda...

pa i za nasu zemlju moze da pise sta god, da je ruinirana, da su ljudi uzasni, ubice, ili suprotno, da je ekonomija do jaja, da sve blista, ali nista nije validnije za jednog stranca od licnog dozivljaja i naravno price sa ljudima koji zive u toj zemlji, a takodje je bitno i misljenje tih suseda, jer moraju da se uporede misljenja...

ako neki stranac dodje u srbiju, najbolji utisak ce steci i dobiti informaciju ako prica i druzi se sa ljudima iz srbije, a takojde i sa ljudima iz susednih zemalja, tipa bosne, jer susedi sigurno mogu mnogo vise da kazu o tebi nego neko ko te uopste ne poznaje, tipa finska i bosna...ko je pozvaniji da prica o srbima?a to sto se nama mozda nece svideti to sto pricaju bosanci, to je nas problem...ali da bi se upotpunila slika o jednoj zemlji, misljenja suseda su vrlo bitna...

ja sam imao prilike da boravim i druzim se sa ljudima iz svih susednih zemalja, pa i same malezije, a takodje i sa malezijcima koji zive i rade u susednim drzavama, i mislim da je to moje iskustvo ipak validnije od tvojih izvestaja...i naravno da sam pricao sa vise ljudi od tog jednog coveka koji me je prevario, sa njim naravno nisam ni pricao, samo mi ga je bilo zao...

a vrlo sam lepo objasnio kako to malezijska drzava napreduje, u stilu najgoreg neoliberalizma, i zasto multinacionalne kompanije otvaraju svoje centrale tamo...

ja ovde iznosim samo svoje misljenje, i uopste ne ubedjujem nikoga ni u sta, vec samo kazem da ljudima ne preporucujem da se zadrzavaju mnogo tamo, jer ne zavredjuje, i mislim da je to potpuno fer...neko drugi ce mozda imati drugacije misljenje, i pozivati da se tamo ostane sto godina...ali posteno je da o tome pricaju i javljaju se ljudi koji su stvarno bili tamo, a ne oni koji su citali izvestaje :)....

a ovu preporuku dajem samo iz razloga sto putnici uglavnom kubure s vremenom, pa ne zelim da neko nepotrebno, po meni, trosi vreme na nesto, kad moze to vreme mnogo bolje da iskoristi na nekoj drugoj lokaciji...

a ovaj tvoj komentar o drogama, hahahah, evo jedan tvoj australijanac je prosle godine ubijen jer mu je nadjeno malo vutre u koferu, valjda covek zaboravio da je ostavio opusak dzointa u nekim pantalonama, i izgubio glavu...

to je hipokrizija drzave, koja ubija ljude na taj nacin, a najveci drug dealers u tom regionu su malezijci, verovatno pod pokroviteljstvom drzave, jer takve stvari se ne rade bez kontrole...

eto

znaci, ja ostavljam komentare samo o onome sto sam licno doziveo i cuo licno, a ne ono sto sam procitao....

samo cu reci da se u potpunosti slazem sa svim sto je noskich napisao...

cinjenica je da ni u drzavi u kojoj zivimo(Srbiji) ne mozemo da kazemo ,tj.ne zna se, koliko se ljudi "jedva prehranjuje"...

prvi text na ovoj temi moze samo da odvrati potencijalne putnike, a ne da ih posavetuje!

• Author

ko hoce da ide u maleziju, slobodno nek ide, pa kad se vrati, nek nam opise svoje dozivljaje...

ja samo, sa svoje strane, ne savetujem ljudima da trose vreme na tu zemlju....

i ne pricam emocionalno, samo iskustveno...

a iskustava po svetu sam imao dosta...

p.s.

vidim da neki ljudi ne znaju sta su stilske figure, ali one sluze da opisu nesto na malo literarniji nacin..

95% stanovnistva koje sam pominjao, naravno da ne mogu da znam tacnu brojku, ali to nije bila hiperbola, nego metafora stanja te zemlje...

nadam se da su ljudi koji su iole pismeni shvatili sta sam zeleo da kazem...

a to glupavo hvatanje za odredjene reci, i njihovo bukvalno tumacenje, nadam se da je odlika samo nekolicine ljudi sa ovog foruma, jer svetski putnici treba da budu i literarno obrazovani, jer ko zna, mozda i objave nekad vsvoje putopise, ili tako nesto...

ja svoju knjigu objavljujem u maleziji :)

Sad sam se setio jedne stvari u vezi Malezije. Bio sam na aerodromu u Rimu pre jedno dve godine,i ajde kao posto sam sopingovao,da povratim pdv,kada sam dosao na salter,a ono 200 ljudi sa po 4-5 luj viton kesa (ne znam kako se pise  :P ) ,i pitam Italijanku kao,sta je ovo,kaze ona,malezani,tako svaki dan :)

Hocu da kazem,cim se to toliko kupuje,znaci da imaju kome oni to da trljaju na nos  ;)

Ziveo sam u Maleziji i Singapuru 5 godina, i ono sto je napisano u Maleziji je u najbolju ruku odlika loseg iskustva jednog putnika i nema veze sa svakodnevnicom koju sam ja dozivljavao svakog dana ziveci ovde. Svako ima svoja iskustva i neka ih podeli sa ljudima. Meni je u Maleziji bilo odlicno i kao destinaciju je predlazem svima.

• Author

eto takve se stvari traze na ovom sajtu...

razlicita iskustva, i razlicite perspektive vidjenja, i bez vredjanja...

sing ima potpuno razlicito misljenje od mene, i to je potpuno ok...

i imamo i razlicite vizure posmatranja, jer sam ja bio tamo kao putnik, i dajem komentare za druge potencijalne putnike, znaci za one ljude koji ce biti u slicnoj situaciji kao i ja...

sing gleda iz svoje vizure, nekoga ko je tamo ziveo i radio,i to je potpuno drugaciji dozivljaj neke zemlje od onog koji moze da stekne putnik u prolazu....

ja ono sto sam video i doziveo u maleziji, kao putnik, uopste mi se ne svidja i stojim iza toga...

a sing je ziveo tamo, i kao gradjanin te zemlje(za odredjeno duze vreme) ima potpuno drugacije misljenje...

a na svakom coveku  ponaosob je da proceni cije iskustvo je validnije za dati trenutak, i cija interesovanja su mu bliza...