Jump to content

Featured Replies

E Sing, tvoj post me je bas obradovao!  :party: Posto mi je to jedna od zeljenih destinacija jednog dana, raduje me da cujem da ima i sjajnih iskustava. Koju god informaciju mozes da podelis sa nama, bili bismo ti zahvalni   flowers::

tako i stranci steknu pogrešnu sliku o Srbiji i Beogradu, kad svrate samo na železničku stanicu.

Sing piši još o Maleziji, please! kako se živi tamo itd....

Rekao bih da ti bam bam nisi bio tamo kao putnik, vec kao turista koji ocekuje da mu "domoroci" pruze instant zabavu, spakovano, zapakovano i spemno za konzumaciju u toku dan-dva.

Putnik je nesto drugo, putnik se dobro informise pre nego sto uopste ode negde i investira vreme i trud da drugu zemlju i ljude koji zive u njoj upozna.

• Author

decko koji je napisao onaj post- "ako ikad budem otisao sa ovog foruma" je potpuno u pravu...na ovom sajtu je prosto postalo nemoguce da napises svoje misljenje, a da odma ne skoci 15 zavistnih, ili sta god, ljudi, koji te napljuju....

nije mi jasno zasto masa ljudi nalaze za pravo da komentarisu tudje stavove i to obracajuci se direktno, a naravno ne napisu svoje....ako ih vec nemate, ili nemate iskustva, onda bolje cutite...ovaj forum ce biti mnogo bolji....

ovako dosta tone, i nema konstruktivnih prica....

btw, ja sam dosao na ovaj forum da bi cuo razna misljenja ljudi, jer je to po meni mnogo bitnije nego samo pokupiti informacije koliko kosta bus karta od aerodroma u bergamu do milana itd...to mogu i sam da nadjem na netu....naravno, uvek ima korisnih informacija, ali ovo ne bi trebalo da bude info-pult, nego sajt svetskih putnika koji daju svoje savete o necemu, dele svoja iskustva itd...

ali ako se, kao sto vidim, to ovde bas i ne podrzava i ne neguje u zadnje vreme, onda je jedina mogucnost da se covek iskljuci iz svega toga, i pusti ove napaljene da se pljuju medjusobno, kad im bas toliko godi...

decko koji je napisao onaj post- "ako ikad budem otisao sa ovog foruma" je potpuno u pravu...na ovom sajtu je prosto postalo nemoguce da napises svoje misljenje, a da odma ne skoci 15 zavistnih, ili sta god, ljudi, koji te napljuju....

nije mi jasno zasto masa ljudi nalaze za pravo da komentarisu tudje stavove i to obracajuci se direktno, a naravno ne napisu svoje....ako ih vec nemate, ili nemate iskustva, onda bolje cutite...ovaj forum ce biti mnogo bolji....

ovako dosta tone, i nema konstruktivnih prica....

btw, ja sam dosao na ovaj forum da bi cuo razna misljenja ljudi, jer je to po meni mnogo bitnije nego samo pokupiti informacije koliko kosta bus karta od aerodroma u bergamu do milana itd...to mogu i sam da nadjem na netu....naravno, uvek ima korisnih informacija, ali ovo ne bi trebalo da bude info-pult, nego sajt svetskih putnika koji daju svoje savete o necemu, dele svoja iskustva itd...

ali ako se, kao sto vidim, to ovde bas i ne podrzava i ne neguje u zadnje vreme, onda je jedina mogucnost da se covek iskljuci iz svega toga, i pusti ove napaljene da se pljuju medjusobno, kad im bas toliko godi...

Mogu potpuno da razumem reakcije i negativne komentare na tvoj post o Maleziji.

Moje misljenje je da je tvoj post u potpunosti neafirmativan i negativan, pa s'toga ne bi trebao da te cudi reakcija ljudi sa foruma gde se afirmise putovanje. Tvoje izneto "misljenje i dozivljaj" je puno egzaktnih "cinjenica" i statistickih podataka, medju kojima je za vecunu lako proveriti da su netacne, prepune hiperbole ili neke nejasne "metafore".

Neko (pametan) je rekao da mi zapravo ne vidimo svet onako kakav je on, nego onako kakvi smo mi sami (we don't see things as they are, we see them as we are). I meni su neka iskustva ostavila losa secanja jer sam verovatno naleteo na pogrense ljuse u pogresno vreme, ili sam pak ja bio nadrndan. To je normala stvar kod svetskih putnika, i zato je dobro samo razmeniti iskustva a ne trositi vreme polemisati i nagadjati se. Ja sam proputovao oko 130-tak zemalja i u losem secanju mi je ostao Kongo (DR Congo) i Guyana. U Burundiu sam upoznao dve devojke iz Kanade koje zive i rade za neku nevladinu organizaciju u Kongu i obozavaju svoj posao i gde se nalaze.

Sto se tice Malezije (ili bilo koje druge zemlje) predlazem da se ljudi informisu iz vise izvora, pa onda sami krenu na upoznavanje te zemlje. Da sam ja slusao dobronamerne savete drugih verovatno nikada ne bih otisao u neke zemlje. Predlazem takodje da ljudi razdvoje statisticke podatke (prosek pismenosti, prosek plata, nivo liberalnosti u drustvu, itd.) od licnih zapazanja. U Zimbabveu zivotni vek moze da bude 38 godina, ali ja ipak predlazem ljudima da ako im se pruzi prilika da idu i vide ono sto njih zanima.

Sto se tice Malezije, moje iskustvo me je naucilo da je to zemlja sa klimom koja meni odgovara, prelepim mestima za ronjenje (mozda po mom iskustvo jeda od najboljih u svetu), fantasticnim ostrvima/plazama (Pualau Perhentian Kecil) gde moze da se pliva sa ogromnim kornjacama, Borneo koji je pojam sam za sebe, izbor restorana i ulicne hrane u Kuala Lumpuru kome nikad kraja, i naravno Malezani - oni sa kojima sam se ja druzio meni su dragi i uvek su mi (kao strancu) bili od pomoci. Medicinske usluge su im veoma dobre (a za to postoje i statistike pa necu da gnjavim), zakoni su im 'zanimljivi' (to je igra islama i sekularizma), itd. Zemlja nije jeftina kao Indonezija na primer ili Vietnam/Cambodia/Laos/Thailand, ali nije ni skupa kao Singapur/Hong Kong. I tako...sta vas jos interesuje?

Poštovani bam-bam,

ako već iznosiš svoje mišljenje, onda moraš biti spreman da čuješ i kritike na svoj račun.

Ne vidim razlog da proglasiš sve ljude koji se ne slažu s tobom neiskusnim a pogotovo ne zavidnim ( ili, kako ti reče- zavistnim).

Uzgred, imam poznanike koji su bili u Maleziji, a sticajem okolnosti nedavno upoznah i bračni par koji tamo živi, i sva njihova mišljenja i utisci o toj zemlji se bitno razlikuju od tvojih.

Ipak se nadam da ovi komentari nece oterati Bam-Bam-a sa foruma. U njegovim odgovorima/tekstovima sam cesto nalazio potreban info i input. Ne treba ga zaista napadati zbog toga sto ima misljenje i sto ga iznosi, ma kakvo bilo. Sumnjam da ovde ima ljudi koji ce odlucivati samo na osnovu misljenja jedne osobe.

Biti 8 dana u jednoj zemlji i iznositi tako kategoricne stavove je vise tuzno nego komicno i imbecilno.

To je relativno. Znam tipa koji je u Belorusiji bio samo jednom i to na dva dana (uplasio se registracije) ali to nije bila

prepreka da se njegova zapazanja i preporuke nadju u zvanicnom izdanju LP.

Svako svoje putovanje dozivljava ovako ili onako.

Zato nema potrebe da se svadja oko Malezije - bilo je mirnije dok su nam zabranjivali ulaz tamo.

.... I tako...sta vas jos interesuje?

Mene interesuje jel istina da je tamo u Maleziji mali porez 2-3% (i ako znaš i za Singapur, takođe) .... 

• Author

Poštovani bam-bam,

ako već iznosiš svoje mišljenje, onda moraš biti spreman da čuješ i kritike na svoj račun.

Ne vidim razlog da proglasiš sve ljude koji se ne slažu s tobom neiskusnim a pogotovo ne zavidnim ( ili, kako ti reče- zavistnim).

Uzgred, imam poznanike koji su bili u Maleziji, a sticajem okolnosti nedavno upoznah i bračni par koji tamo živi, i sva njihova mišljenja i utisci o toj zemlji se bitno razlikuju od tvojih.

nono

zasto bi slusao kritike na svoj racun? zato sto sam izneo svoje misljenje, a da pri tom nikog nisam vredjao?

ja nikom nikad nisam rekao da lupa gluposti ili da nema pojma, ili da neko licno iskustvo koje je covek izneo nije validno, jer sam ja imao drugacije...samo sam pokusao da odgovorim na licne uvrede, i to mnogo blazim tonom....

ukoliko se ne slazem sa nekim, normalno je samo reci da su moja iskustva drugacija, a ne omalovazavati tudje misljenje....

nazalost, ovde se ne ceni misljenje, nego samo obicna trula informacija....

za tako nesto, ovaj sajt mi nije potreban, a ni ja njemu, imamo google...

i nadam se da ce bar neko od ovih grlatih otici do malezije, i napisati svoje utiske, bili pozitivni ili ne...

sto se mene tice, malezija je od svih zemalja u kojima sam bio ostavila najnegativniji utisak, i ne samo meni, vec i nekolicini ljudi s kojima delim slicne poglede na zivot, a koji su licno bili tamo...zato sto kopiraju zapad u onome sto je na zapadu najgore

pozdrav svima, odjavljujem se

level clear  :mah:

• 3 weeks later...

Bam Bam tj. Marko je bio u Maleziji to stoji, ali bio je samo u Kuala Lumpuru i to 3 puta, od aerodroma do hostela Tracke Longue i nazad...

edit: uvrede

Ovde očito postoji problem u komunikaciji, izgleda da svako ko komentariše neku temu (a posebno ovu) ciljano ide na bam bam-ove postove, zbog one sada već zaključane teme... Ajde svoje probleme, konflikte itd, rešavajte ne pljuvanjem nego međusobno, jer ovako (barem meni) samo stvaraš bednu sliku o sebi.

drži se bam bam  :king:

Mene interesuje jel istina da je tamo u Maleziji mali porez 2-3% (i ako znaš i za Singapur, takođe) ....  

Mislis na zaradu?

Nije fiksnai porez, tako da zavisi od zaradjene sume. U Singapuru je to nesto pocev od 2 do 15%, dok je u Maleziji slicno.

Porez na usluge u Singapuru je zato ogroman - 17% (obrazlaze se da je porez svega 7% a onih 10% neki service charge).

Hvala ti, Sing!

Da, mislio sam na zaradu. Ali našao sam i na netu, pa porez ide od 0-28% tj. za male zarade nema poreza, a za zarade preko 50.000 € plaća se porez 28%. Luđi su i od nas !  ::crazy:

Ja sam ove godine u junu i julu bila u Singapuru, Kuala Lumpuru i na Borneu i mogu da kazem da sam odusevljena. Meni zemlja aposlutno odgovara, klima je odlicna, ljudi su prijateljski nastrojeni, zemlja je prelepa i sigurna, kulturno raznovrsna, juzno-kinesko more i celebes sea su fenomenalni, i slazem se ronjenje na Sipadanu je lifetime experience, wild life na Borne-u je fantastican, od jungle trekkinga, preko utocista za orangutane u Sepiloku i Labuk Bay-a za jedinstvene proboscies monkies. Apsolutno za svaku preporuku. Naravno pohvale i za Air Asiu, jedino se sa tim slazem.

edit: izbačeno vređanje

• Author

Evo ja cu nepozvana da se ukljucim, jer stavrno je covek nalupetao kojekakve gluposti iz `bogatog` iskustva u Maleziji.

Ja sam ove godine u junu i julu bila u Singapuru, Kuala Lumpuru i na Borneu i mogu da kazem da sam odusevljena. Meni zemlja aposlutno odgovara, klima je odlicna, ljudi su prijateljski nastrojeni, zemlja je prelepa i sigurna, kulturno raznovrsna, juzno-kinesko more i celebes sea su fenomenalni, i slazem se ronjenje na Sipadanu je lifetime experience, wild life na Borne-u je fantastican, od jungle trekkinga, preko utocista za orangutane u Sepiloku i Labuk Bay-a za jedinstvene proboscies monkies. Apsolutno za svaku preporuku. Naravno pohvale i za Air Asiu, jedino se sa tim slazem.

samo mala dopuna, pisao sam o kopnenom delu malezije, kapiram da je na malezijskom delu bornea drugacije, ako nista drugo, i plemena koja zive tamo su razlicita od malajaca sa kopna...ali, nekoliko mojih drugara koji su bili na tom cuvenom utocistu za orangutane,inace zaljubljenici u taj deo sveta, a poreklom su iz razlicitih drzava evrope, su takodje bili i u drugom utocistu, koje se nalazi na sumatri, i svi su mi rekli da je ovo na sumatri mnogo prirodnije i opustenije, i da nije sve pretvoreno u turizam kao na borneanskom utocistu...takodje su mi rekli da na borneu orangutane uglavnom gledas na ogradjenom hranilistu, a da nemas prilike bas da ih sretnes u njhovom prirodnom habitatu, tj. setas se dzunglom i naletis na grupu npr...to da sam naleteo na orangutane u dzungli u toku njihovih normalnih dnevnih aktivnosti, sam licno doziveo na sumatri, a za borneo mogu samo da pricam ono sto su mi drugari rekli..ali u sv. slucaju moj plan je prvo bio da idem na borneo u sepilok, i onda sam po njihovom nagovoru promenio destinaciju, i nadam se, da nisam pogresio...takodje, na sumatri je i poprilicno jeftinije...

u svakom slucaju, ovakav recnik- covek se nalupetao gluposti itd.- stvarno vise ne zasluzuje nikakav komentar, ovaj sajt je postao mesto za pljuvanje a ne za razmenu misljenja, i definitivno sam resio da ga napustim...

ako ste pravi putnici, prvo sto je trebalo da naucite je da postujete tudje misljenje, ma kakvo bilo, ali naravno da mozete da iznesete svoje...

juce sam pricao sa drugaricom koja je odusevljena balijem, meni se bali uopste ne svidja..ali, to ne znaci nista, jer su nama interesovanja potpuno drugacija..

ona ide na bali da uziva u prelepom hotelu, da je sluze kao kraljicu i da se proseta po lokalnim kulturno-istorijskim znamenitostima, a kontakt sa lokalcima je npr. ne zanima mnogo, i ne ide dalje od razmenjenih par reci sa sobaricom...ja imam potpuno razlicita interesovanja od nje, i zato je bali npr. njoj strava, a meni nije...

ali to nema nikakve veze, ona iznese svoje misljenje i sta nju zanima, a ja svoje, i sta mene zanima...

ispostavilo se da vecina ljudi na ovom forumu ne shvata da su interesovanja ljudi razlicita, ali svako bi trebalo da iznese svoje subjektivne utiske, pa ce se citaoci vec naci kom tipu  oni pripadaju...meni je kopneni deo malezije bio krs, ja ne volim da se setam po turisticki atraktivnim bulevarima, da gledam fensi zgrade, divim se kako je sve ispeglano za turiste, i odusevljavam se kako su brzi autoputevi...nego volim da zadjem malo sa strane, da zavirim u lokalni svet, zavucem se u podrume i lokalne birtije itd..i na osnovu toga sam zakljucio da je malezija losa, za moj pojam, jer je razlika od onoga sto se predstavi turistima, ta fasada, ogromna u odnosu na ono sto je iza, i to ni u jednoj zemlji jugoistocne azije nisam tako doziveo...e sad, nekog to uopste ne zanima, pa malezija sa svim svojim kulama, travnjacima i fensi ostrvcima za ronjenje, moze da bude strava zemlja...ali, neka to tako i napisu, i neka napisu sta njih privlaci, a ne da pljuju tudje  misljenje...

nazalost, a mozda i na srecu, ja sebe vise ne vidim na ovom forumu, jer sam shvatio da vecina ljudi ovde ipak nema tu sirinu jedog putnika, da ne zeli da deli svoja zapazanja sa drugima, bez vredjanja tudjeg misljenja, i da ih ustvari nista sem puke prazne informacije, i ne zanima..ja te informacije mogu da izgooglam za 5 min, i ovakav sajt mi uopste nije potreban za to, ljudima koji vole putovanja je najbitnija ziva rec i neciji subjektivni utisak, a ne loonely planet na netu...

zahvaljujem se nekolicini ljudi koji su mi pomogli u odabiru nekih destinacija, sa svojim komentarima, jer imam slicna interesovanja kao i oni, i nisam pogresio sto sam ih poslusao...a takodje hvala i onima koji su suprotnih interesovanja od mene, a koji su lepo iskomentarisali neka mesta, i mozda me odvratili od toga da odem negde, jer sam shvatio da to nije za mene...

pozdrav svima

i uzivajte , gde god da ste ;)

Niko ovde ne porice pravo na subjektivno misljenje, ali licna zapazanja su jedna stvar, tvrditi nesto sto je potpuno netacno je druga stvar i sto je jos crnje to predstavljati kao fakticko stanje stvari.

Izvini, ali tvoje reci su bile da su gotovo svi stanovnici Malezije puka sirotinja sto je jako daleko od istine.

Posto svi ovde delimo iskustva i pokusavamo da ih na neki nacin iznivelishemo kako bi se dobila objektivnija slika morali smo da reagujemo na tu konstataciju. Kao sto sam vec napisao pre, moja je motivacija na kritiku tvog pisanja bila reakcija Makavelija koji je napisao da ce mozda promeniti plan posete Maleziji. I sve to zbog potpune neistine.

• Author

Niko ovde ne porice pravo na subjektivno misljenje, ali licna zapazanja su jedna stvar, tvrditi nesto sto je potpuno netacno je druga stvar i sto je jos crnje to predstavljati kao fakticko stanje stvari.

Izvini, ali tvoje reci su bile da su gotovo svi stanovnici Malezije puka sirotinja sto je jako daleko od istine.

Posto svi ovde delimo iskustva i pokusavamo da ih na neki nacin iznivelishemo kako bi se dobila objektivnija slika morali smo da reagujemo na tu konstataciju. Kao sto sam vec napisao pre, moja je motivacija na kritiku tvog pisanja bila reakcija Makavelija koji je napisao da ce mozda promeniti plan posete Maleziji. I sve to zbog potpune neistine.

ti nikad nisi bio u maleziji, i ne znas sta je istina a sta ne...

ja sam video kako su i koliko ljudi u maleziji bogati, i to sam napisao, s moje tacke gledista....a nisam pisao o maski koju vide turisti, jer me ta strana ne zanima....svako se prepozna u onome sta ga zanima, i na osnovu toga moze da proceni dal da to misljenje uzima kao validno ili ne....a vredjanje ne postoji kao opravdanje ni za sta, od kad postoji coveciji rod

Vidis, bam-bam, ovo ti je noskich lepo rekao! A moram da primetim da ti je ovaj pretposlednji post mnogo objektivniji od onih prethodnih. Lepo si rekao sta se to tebi svidelo, a sta ne, a nisi davao neke generalne zakljucke, koji, pritom, ne moraju biti tacni.

Verujem da svako iz ove teme treba da izvuce pouku i da nastavimo dalje. Ako je suditi po ova tvoja 2 poslednja posta ovde, mislim da si, svesno ili nesvesno, prihvatio kritike i pisao objektivnije, sto mi se svidja.

Mislim da je glupa odluka da napustis forum jer si sad naprasno shvatio da ovde nema dovoljno ljudi koji imaju putnicku sirinu, a do juce si mislio suprotno. Pre ce biti da je na neki nacin pogodjena tvoja sujeta. Iskuliraj sve to i nastavi da pises, jer dosta tvojih saveta ovde je svakako vrlo korisno. A verujem da si i ti imao neke koristi od ovog foruma i da ces ih imati.

• Author

Vidis, bam-bam, ovo ti je noskich lepo rekao! A moram da primetim da ti je ovaj pretposlednji post mnogo objektivniji od onih prethodnih. Lepo si rekao sta se to tebi svidelo, a sta ne, a nisi davao neke generalne zakljucke, koji, pritom, ne moraju biti tacni.

Verujem da svako iz ove teme treba da izvuce pouku i da nastavimo dalje. Ako je suditi po ova tvoja 2 poslednja posta ovde, mislim da si, svesno ili nesvesno, prihvatio kritike i pisao objektivnije, sto mi se svidja.

Mislim da je glupa odluka da napustis forum jer si sad naprasno shvatio da ovde nema dovoljno ljudi koji imaju putnicku sirinu, a do juce si mislio suprotno. Pre ce biti da je na neki nacin pogodjena tvoja sujeta. Iskuliraj sve to i nastavi da pises, jer dosta tvojih saveta ovde je svakako vrlo korisno. A verujem da si i ti imao neke koristi od ovog foruma i da ces ih imati.

vidis dragance, ponovo si potvrdio ono o cemu ja pricam....ma sta god ti rekao u postu,moras malo i da procackas sa sarkazmom- "pogodjena je tvoja sujeta"...to je ono o cemu ja pokusavam da pricam, ta opaska je bila potpuno nepotrebna, ali ti se ubacila u text... stvar je u tome da su takve stvari postale preceste i da ih sve vise i vise ljudi koristi, u zadnje vreme vecina koja se oglasava je u tom fazonu...takve stvari su mi uvek smetale, meni licno, ponovo naglasavam da pisem samo licno zapazanje, kao i sto mi je uvek smetalo sto dosta ljudi nema putnicku sirinu....ali to nije bio razlog da ja ne pisem ovde...

sada jeste, zato sto su takvi ljudi prevladali, i sto ne zelim da posle svakog texta koji napisem, slusam uvrede bez razloga, jedino zato sto neko drugacije misli o necemu, od mene...podsecam te da ovaj text o maleziji nije jedini gde su me ljudi napljuvali,mene licno, a ne moj stav, jer su oni nesto doziveli drugacije od mene, ili, sto je jos gore, procitali iz novina...

a ja pisem textove koji imaju subjektivnu notu, onako kako ja dozivljavam neko mesto, i ne zelim da dajem  samo suvoparne informacije...

naravno, davao sam i info, ali mislim da cete se i bez mene vrlo lako snaci, sto se toga tice..

zamolio sam jednog od moderatora da izbrise moj nik, kao i sve teme koje sam otvorio, da ne bi vise bili mesto glupe rasprave...nadam se da ces mi i ti pomoci u tome

please izbrisite me i everything is ok

vidis dragance, ponovo si potvrdio ono o cemu ja pricam....ma sta god ti rekao u postu,moras malo i da procackas sa sarkazmom- "pogodjena je tvoja sujeta"...to je ono o cemu ja pokusavam da pricam, ta opaska je bila potpuno nepotrebna, ali ti se ubacila u text...

Nisam imao nameru da zvucim sarkasticno, najozbiljnije sam to rekao. Polazim od sebe i situacije kad sam ja taj cije pisanje neko kritikuje javno i znam kako se osetim u tom trenutku. I znam da u trenutku nadvlada moja sujeta, pa mozda i odgovorim nekad onako kako ne nih zeleo. Ali, vrlo brzo prevazidjem to i guram dalje, jer znam da je tako najbolje za mene. O tome ti pricam.

Ne znam odakle se odjednom stvorila ta masa ljudi koja pravi probleme o kojoj pricas, ali mislim da je sad problem sto ti na svaki komentar, pa i dobronameran, kakav je bio ovaj moj prethodni, gledas kao na napad na tvoju licnost i delo.

Ako si vec resio sta si resio i ne zelis da porazmislis o svemu, ok, ja te ne bih vise zadrzavao. (Ovo je vec sarkasticno ;))

Cao bam-bam,

Zao mi je sto si odlucio da napustis forum, doprineo si sa dosta korisnih informacija, ali ako tako zelis, u redu. Slazem se da ljudi ovde povremeno napadnu licnost umesto stav, jedino sto mogu da kazem jeste da bi na to trebalo obratiti malo vise paznje ubuduce i probati nekako regulisati. Mada, dokle god forum ima dosta korisnika, i dokle god bude rastao, takve stvari ce se desavati s vremena na vreme.

Ukoliko zelis, tvoj nick moze biti obrisan, iako ne vidim neku narocitu svrhu toga. Tvoje teme i postovi, nazalost, ne mogu biti obrisani. Politika ovog foruma je da se istorija ne menja, tako da sve sto je pisano ostaje. Mozes me kontaktirati privatnom porukom u trenutku kad zelis da tvoj nick bude obrisan.

Evo i ja da kazem da mi je zao sto ides sa foruma. Znam koliko je neprijatno kad te ljudi napadaju... Valjda niko na ovom forumu nije bio vise napadan od mene :) I ponekad se i ja stvarno osetim kao da zelim da vise nikad ne otvorim ni forum, ni sajt. Ponekad ih ni ne otvorim po mesec dana. Pa me prodje, pomislim - nije vredno toga, od nekih oblika ljudskog ponasanja se ne moze pobeci.