Jump to content

Featured Replies

Posted

zato sto sam tamo slobodan..

Sto ima vise zakona koji navodno stite pojedinca, to je taj isti pojedinac neslobodniji...

to je vrlo lako dokazivo gledajuci najrazvijenije zemlje sveta..

kad srbin ode prvi put u svajcarsku ili kanadu i ostane neko vreme,duze od 2-3 nedelje, prvi utisak mu je da mu je muka svih tih pravila i zakona koji tamo postoje, i da ga sve to gusi, da se ne oseca slobodnim..

imao sam prilike skoro da boravim u istom danu u uredjenom singapuru i neuredjenoj indoneziji...

u singapuru imaju sve, bazene ispred skoro svake stanbene zgrade, i veliki zivotni(materijani) standard, ali je zato sve pod konac, ako vas zagrebe grlo i pljunete, radite to krisom da vas ne vidi policija koja ce vas debelo kazniti za prljanje okoline..i tu niko ne delue srecno na ulici, dece nema napolju...u indoneziji su deca mnogo srecnija,iz ljudi odise takodje to osecanje, iako materijano imaju 20 puta manje...

fasisticki finansijski globalni sistem koji sad vlada pokusava da ubije pojedinca, njegovo samosvojstvo...

i nadam se da srbija nikada nece postati deo te "uredjene" evrope, pravila i zakona, o velicini kupusa na pijaci, i uostalom da ce se takve pojave kao sto su EU  raspasti u svoj svojoj materijalnoj dobrostojnosti, jer duh coveka ne moze da se ubije... . putujuci po svetu i pricajuci sa raznim ljudima, potpuno sam uveren u to...sve vise ljudi je svesno, sa svih strana sveta, da je ovo skoro neizdrziva situacija, i da mi unistavamo sami sebe, i nasu majku Zemlju...i verujem da ce se uskoro dogoditi revolucija, revolucija duha, jer kriticna masa je jos malo pa dostigla svoj nivo...putujte malo po svetu,i narocito u materijano manje razvijene zemlje, i videcete koliko su oni blizi svojoj majci Zemlji i prirodi, i koliko su srecniji od ljudi u razvijenom svetu...i ucite od njih, jer uskoro ce nam njihovo znanje biti mnogo potrebnije, nego sto ce nase biti potrebno njima...

i gledajte Zeitgeist :)

totalno se slažem sa tobom bam-bam ;) i 100% podržavam ;) Zemlje EU i SAD su mi interesantne, ali sve je to barem koliko toliko slično Srbiji.. Naravno, ne skroz, ali u svakom slučaju, mnogo bolji feeling mi je bio u Siriji nego na Bahamima, iako su Bahami dalji, egzotičniji itd... Tamo je sve nekako fake, valjda kao taj američko patentirani fake smile... Dok na istok kad kreneš, kad te mrko gledaju znaš što te mrko gledaju, a kad ti se smeju znaš što ti se smeju;)

Lepo je druze gde se ti osecas slobodnim a gde ne i to je tvoje zakonom obezbedjeno pravo ove polu-uredjene zemlje :). Ipak, ovo je malo vise politicki tekst i nisam siguran koliko je forum mesto na kome treba da slusamo/gledamo koga ti uzimas za klero-fasistu a koga ne, a to da li je situacija odrziva ili jok, valjda cemo i sami ukapirati ;).

Нема слободе без пара. Зато неразвијене земље никада или бар не скоро, неће бити слободне.

U siromašnijim zemljama su ljudi gostoljubiviji i manje iskvareni. Izrazit primer: Sirija vs Jordan. Ili čak u okviru iste zemlje: veliki gradovi na zapadu Turske i sela po Anadoliji.

Što ruralnije, veće gostoprimstvo i bolji ljudi. Primera ima bezbroj...

U siromašnijim zemljama su ljudi gostoljubiviji i manje iskvareni. Izrazit primer: Sirija vs Jordan. Ili čak u okviru iste zemlje: veliki gradovi na zapadu Turske i sela po Anadoliji.

Što ruralnije, veće gostoprimstvo i bolji ljudi. Primera ima bezbroj...

Istina, ali nema to veze sa siromastvom per se, nego sto stanovnistvo u ruralnim krajevima gde turisti redje zalaze nije razvilo predatorske instinkte. Najgore i najbeskrupuloznije ljude ces sresti u siromasnim drzavama u mestima koje strani turisti masovno obilaze npr Kairo (Giza), Agra (TajMahal), a mene je naprimer vlasnik guesthouse-a u Luxemburgu odbacio kolima 50 km do aerodroma da ne bih propustio let.

Nažalost, slažem se sa beauty-em. Ne možemo negirati realnost, pare jesu sloboda, a pravila jesu civilizacija. A, bam-bam, kad bi te grlo zagrebalo negde u mom vidokrugu, samo bi te ti ozloglašeni zakoni zaštitili od mog plavog pojasa iz karatea ;D.

• Author

Nažalost, slažem se sa beauty-em. Ne možemo negirati realnost, pare jesu sloboda, a pravila jesu civilizacija. A, bam-bam, kad bi te grlo zagrebalo negde u mom vidokrugu, samo bi te ti ozloglašeni zakoni zaštitili od mog plavog pojasa iz karatea ;D.

pravila moraju da postoje, ali kakva, to je pitanje....ova koja se sada uvode i namecu,pojedinca, po mom misljenju, cine daleko neslobodnijim, a mi ovde ni ne pricamo o stvarima za koje svako ljudsko bice zna da nisu dobre, i urodjenici sa papue, i aboridzini, i svi, jer je to zapisano u genima...ne ubiti, ne krasti, ne lagati....to ne treba niko da mi napise, to znam da nije dobro...

ako mislis da si slobodniji od jednog indiosa iz amazona samo zato sto imas para, a on nema ni predstavu o novcu, a kamoli da ga ima, grdno se varas...

uostalom, tvoja opaska o mom pljuvanju dovoljno govori koliko si daleko otisao u razvoju svog duha, ali nema veze, mozda ces i ti jednog dana nesto shvatiti, mozda ne, ali vecina ljudi na svetu je vec shvatila, i oni ce ga promeniti...a za tebe ce uvek biti mesta da se prikljucis ;)

• Author

Sticem utisak da si pokrenuo ovu temu da bi vredjao ljude koji ne dele tvoje misljenje.

gent

ja sam napisao samo 2 posta, i nikog nisam vredjao...

a procitaj pazljivije kako mene vredjaju,cak bi me i tukli :), samo zato sto imam drugacije misljenje...bas je neverovatno ovo sto si napisao....

Nažalost, slažem se sa beauty-em. Ne možemo negirati realnost...

Нажалост? :D

Na sreću, ja se ne slažem sa bjutijem. Barem ne u jednačini "novac = sloboda". I kod nas i napolju srećem mnogo ljudi koji robuju upravo - novcu. ;) Naravno, novac omogućuje određeni nivo nezavisnosti, ali pravo pitanje je kako ćeš tu svoju nezavisnost koristiti. :)

Нажалост? :D

Nažalost jer mi se ne sviđa što je tako :D. Upravo iz razloga koje panonski navodi. Ukoliko ne odeš u ekstreme, za život i propratne aktivnosti ;) potrebno ti je sklonište, hrana, itd, što na kraju uvek ispadne novac, pa makar te neko sklonio i hranio, taj neko opet novac troši. Ne može se drugačije, tako je. Jasno je da sve to može otići u drugi ekstrem, tj, pomenuto ropstvo, i stvoriti balans je rešenje, ali deo jednačine uvek će biti i materijalna strana.

@bam-bam

Ne razumem zašto odmah skačeš na suprotno mišljenje, moraš se složiti da je izjava da moj duh nije uznapredovao bliža uvredi od moje polu-šaljive pretnje da bih te isprebijaLA ukoliko bi pljunuo na ulici. Meni se to ne dopada. U šumi slobodno pljuj, ali asfalt nije jednako opremljen da se s tim nosi. Zovi me spiritualno stagniranom ako želim da gledam neisflekane trotoare, ali, stojim iza svog posta. Isto tako ti bi bacio žvaku ili otpad gde mu mesto nije, e, pa, ne može. Nije lepo :). Društvo je previše komplikovano da bi bilo dovoljno samo da se ne ubijamo i da ne krademo. Ne održavaju se različite stvari na isti način. I tako dalje.

a pravila jesu civilizacija

Zapravo, pravila postoje i u amazonskoj prašumi, i u pustinji, baš kao i u Njujorku. :) Dakle, sve su to civilizacije. Ako je u jednoj civilizaciji pristojno podrignuti za stolom, a u drugoj nije, to ne čini nijednu od njih boljom od one druge.

Приупитао бих нешто ове што кажу да су новац и правила цивилизација и слобода.

-Шта је то у ствари новац? Јел то неки комад папира и уобличеног метала каквим га ми познајемо? Или је можда комад пластике са некаквим невидљивим поенима?

-Шта су то правила? Није ваљда да мислите да правила постоје само у за вас ''цивилизованом'' свету. Претпостављам да овде убрајате западну Европу и Северну Америку?

Правила постоје свуда. Зар се нисте запитали и да у пацифичким и амазонским џунглама и афричким пустињама постоје правила и новац, можда не у облику на који смо ми навикли. Можда су негде средство плаћања домаће животиње, разни каменчићи, комади дрвета... За њих је то нормално и свакодневница. И код њих се зна кад се и шта сме, а кад се и шта не сме урадити, и за све прекршаје постоје казне, наравно, другачије од наших.

Зато немојте таква места називати нецивилизованим само зато што немају семафоре или банкомате па не могу да прекрше наше правило да чекамо док се не упали зелени чикица. Ја да знам некога из ти крајева ко хоће да се мења самном не бих ни секунда размишљао. Пре бих копљем јурио животињу, пио чисту изворску воду, имао верну жену и много деце, гледао заласке сунца, учио децу да јашу итд. него удисао смог у Београду, пио чесмовачу или фалсификовану флаширану воду, чупао косу размишљајући да ли ме жена вара, да ли се деца дрогирају, да ли ми гребу ауто на паркингу и чекао да ме од свега тога стрефи инфаркт. Ово на крају сам се мало нашалио покушавајући да кажем да се систем вредности у ''цивилизованом'' свету променио.

a pravila jesu civilizacija

Zapravo, pravila postoje i u amazonskoj prašumi, i u pustinji, baš kao i u Njujorku. :) Dakle, sve su to civilizacije. Ako je u jednoj civilizaciji pristojno podrignuti za stolom, a u drugoj nije, to ne čini nijednu od njih boljom od one druge.

A ko je rekao da nisu? I ko je pravio hijerarhijsko poređenje? Upravo sam i sama rekla da se drugačija društva drugačije održavaju. Dakle, ne da je ovo bolje od nečeg drugog. bam-bam bi da pljuje na ulici, u redu, neka pljuje, ali onda nek se ne žali što su gradovi prljavi. Na mestima gde su ogromne količine ljudi naterane da žive na malom prostoru mora da postoji pravilo, zakon, kako hoćete, koji će regulisati zdravstvene pretnje koje može doneti izlučenje telesnih tečnosti u okolinu. Isto kao što se kod Amazona podrazumeva da tu i tu biljku ne jedeš, jer je otrovna, jel. bam-bam je problem postavio tako da doživljava manje razvijena društva kao više permisivna u pogledu državnih zakona, a ne prirodnih i logičkih pravila, iz kojih, naravno, većina zakona na kraju i potiče. A ja sam na to rekla da bez ZAKONA (ne tako imenovanih jer se podrazumevalo na šta repliciram, ali paziću ubuduće na termine), a ne pravila, ne bi bilo reda u društvu, tj, civilizacije, bili ti zakoni zapisani i overeni u sudu ili se to u lokalnom plemenu podrazumevalo. Ne sećam se da sam rekla da je nešto što mi radimo objektivno bolje, ali jesam rekla da lično više uživam u čistim ulicama, KAD sam na ulicama. Dođavola, ja sam antropolog, a ovo mi je drugi put u tri dana da me na nekom forumu posredno optužuju da ne poštujem drugačije. Ne znam, možda me mrzi da objašnjavam? Biće da je to.

• Author

svuda u svetu, pa cak i u biljnom  carstvu, postoje pravila, prirode, koja se ne krse....ali kada su ljudi krenuli da ih zapisuju, evo dokle smo stigli...pravila i zakoni su postali smisao samom sebi...i birokratija je postala zatvoren krug koji opravdava svoje postojanje izmisljanjem novih i novih pravila,potpuno besmislenih....

o tome i pricam....mislite da u jednom tajlandu postoji zakon o velicini voca na pijaci...ili o tome da ne smete da predjete ulicu van pesackog prelaza iako nema 200m ni sa jedne strane nikakvih kola...zasto da to ne mogu da uradim....ja prelazeci tako ulicu nikoga ne ugrozavam u saobracaju, cak ni sebe, jer je drum prazan...ovde, i u vasljivoj evropi npr. bi me kaznili ako bi to uradio, i vidi me policajac....zasto? zato sto je to pravilo....

i sad ja treba svaki put da se plasim od "drzave" kad prelazim ulicu, jer radim nesto "nedozvoljeno i lose"....a zdrav razum mi kaze da to treba da uradim, da ne cekam ko budala na semaforu dok se ne upali zeleno, jer u vidokrugu nema ni jednog auta....ali policajac je na drugoj strani ulice, i ja zbog toga sebe treba da pravim budalom...

e takvih stvari, a ovo je naravno samo jedan primer, ima ih milion, nema u normalnim zemljama, zemljama koje nisu toliko daleko otisle u potlacivanju ljudi, izmisljajuci nova i nova pravila samo da bi odrzavali svoje ljude u mentalnoj pokornosti, i naravno izvlacili svaki dinar iz dzepa svojih gradjana, pa ih tim drzali i u materijalnoj pokornosti..a te normalne drzave nemaju ni tako izgradjen sistem vrednosti da bilo kaga od svojih gradjana mogu da drze u materijalnoj pokornosti...

eto zasto se ja u "nerazvijenim "zemljama osecam mnogo slobodnije...niko me nece uveriti da to nije konstantno ubijanje duha, i zelja za pretvaranjem ljudi u roblje, ako treba celog zivota,svakog dana, da se plasis drzave da li ce te kazniti zbog stvari koje je sama izmislila, a i koje su cak i ljudi vremenom prihvatili da su lose, jer ceo svoj psihofizicki razvoj, zivot, provode u svetu koji te uci da je nesto lose, iako po prirodnim zakonima mozda i nije...

ja ne idem i pljujem po ulici, ali ako mi zastane nesto u grlu, svakako cu pljunuti jer mi priroda to nalaze, i necu se obazirati na to sto zakon kaze da to ne sme nikad da se uradi na ulici..jer to nije moj zakon,ne zelim da se moj duh spusti tako nisko, pa makar mi telo zatvorili i 5 godina zbog toga :)

Мало појашњења:

Новац значи стабилност, благостање и предвидљивост - никако срећу.

Правила значе сигурност и предвидљивост, а тиме у развеним друштвима и неарбитрарност приликом изрицања санкција.

Ово заједно је предуслов за друштвени напредак. Ретко шта цивилизацијски значајно се десило у сиромашној држави. Штавише, то је лакше сада да се деси него пре сто година, из разлога доступности знања и технологија.

Mada se moze uciniti da ove apstraktne rasprave nemaju suvise zajednickog sa samim putovanjima, ipak covek koji pretenduje da sebe naziva putnikom mora opravdati svoju 'titulu' i svojim nacinom rasudjivanja. Jer, dakako, nije dovoljno putovati i videti, vec je potrebno i razumeti.

Ova rasprava podseca na rasprave koje su se vodile u Evropi u doba Prosvetiteljstva (XVIII v.). Termin 'bon sauvage' bi odgovarao tim stanovnicima 'nerazvijenih' zemalja, neiskvarenim, primitnivnim, siromasnim ljudima stopljenim sa prirodom, nasuprot jednoj razvijenoj i predatorskoj Evropi. Ideje na koje sam naisao ovde podsecaju me na Zan-Zaka Rusoa. On je govorio da su nauka, vestine i progres iskvarili coveka i da je civilizacija postala pogubna po pojedinca (setimo se njegove izreke: 'Covek je coveku vuk') te da on mora pronaci utociste u prirodi, korenima, primitivnom i neiskvarenom zivotu i sl. Medjutim takvo shvatanje je danas prevazidjeno a i sam Ruso je bio cudak i uspeo je da se zavadi sa svima koji su mu u zivotu znacili...

U svakom slucaju, ne treba pribegavati kategorizaciji i pojednostavljanju na crno-belo. To sto mi volimo da putujemo na Istok, to je iz razloga sto nam je on privlacan, a privlacan je zato sto je egzotican, a egzotican je zato sto nam je zivopisan, nepoznat i posve drukciji. A to sto bismo mi izmedju Engleske i Indiju izabrali potonju, ne znaci da bi se jedan Laoshanin imalo dvoumio da izmedju ta dva izabere prvu. I jedno je biti posetilac u 'nerazvijenoj' zemlji i olako i sa zadovoljstvom trositi ustedjene pare, i caskati sa gostoljubivim mestanima, a drugo je ziveti u toj bedi... I najveci ljubitelj prirode bi se posle izvesnog vremena smorio u nekoj zivopisnoj vukojebini Himalaja. I nije nuzno istina da se razvijenost nalazi u obrnutoj proporciji sa gostoprimstvom. Odite u Zalivske zemlje ili pak u, ne daj boze, Nigeriju... S druge strane, to sto se putnik oseca usamljenim i neprimetnim na Zapadu, to su pre posredi neke konvencije i savremena otudjenost, negoli to da su ljudi na Zapadu losi i da ne zele da pomognu...

bam-bam, kazna za prelazak na crveno postoji da ne bi mule prelazile ulicu kad im padne na pamet i tako ugrožavale i svoje i tuđe živote, danas kad automobili piče 100 km/h nije dovoljno da pogledaš levo i desno kako su te mama i tata učili i da bezbedno pređeš na drugu stranu. To što ti opisuješ nije ništa drugo do socijalna neodgovornost. Možeš da se ponašaš kako ti instinkti nalažu, kad odeš da živiš sam u šumi. Ako ćeš da živiš sa ljudima, onda pravi kompromise.

I ne vređam te, i nisam ljuta, i nemoj da skačeš.

• Author

Mada se moze uciniti da ove apstraktne rasprave nemaju suvise zajednickog sa samim putovanjima, ipak covek koji pretenduje da sebe naziva putnikom mora opravdati svoju 'titulu' i svojim nacinom rasudjivanja. Jer, dakako, nije dovoljno putovati i videti, vec je potrebno i razumeti.

Ova rasprava podseca na rasprave koje su se vodile u Evropi u doba Prosvetiteljstva (XVIII v.). Termin 'bon sauvage' bi odgovarao tim stanovnicima 'nerazvijenih' zemalja, neiskvarenim, primitnivnim, siromasnim ljudima stopljenim sa prirodom, nasuprot jednoj razvijenoj i predatorskoj Evropi. Ideje na koje sam naisao ovde podsecaju me na Zan-Zaka Rusoa. On je govorio da su nauka, vestine i progres iskvarili coveka i da je civilizacija postala pogubna po pojedinca (setimo se njegove izreke: 'Covek je coveku vuk') te da on mora pronaci utociste u prirodi, korenima, primitivnom i neiskvarenom zivotu i sl. Medjutim takvo shvatanje je danas prevazidjeno a i sam Ruso je bio cudak i uspeo je da se zavadi sa svima koji su mu u zivotu znacili...

U svakom slucaju, ne treba pribegavati kategorizaciji i pojednostavljanju na crno-belo. To sto mi volimo da putujemo na Istok, to je iz razloga sto nam je on privlacan, a privlacan je zato sto je egzotican, a egzotican je zato sto nam je zivopisan, nepoznat i posve drukciji. A to sto bismo mi izmedju Engleske i Indiju izabrali potonju, ne znaci da bi se jedan Laoshanin imalo dvoumio da izmedju ta dva izabere prvu. I jedno je biti posetilac u 'nerazvijenoj' zemlji i olako i sa zadovoljstvom trositi ustedjene pare, i caskati sa gostoljubivim mestanima, a drugo je ziveti u toj bedi... I najveci ljubitelj prirode bi se posle izvesnog vremena smorio u nekoj zivopisnoj vukojebini Himalaja. I nije nuzno istina da se razvijenost nalazi u obrnutoj proporciji sa gostoprimstvom. Odite u Zalivske zemlje ili pak u, ne daj boze, Nigeriju... S druge strane, to sto se putnik oseca usamljenim i neprimetnim na Zapadu, to su pre posredi neke konvencije i savremena otudjenost, negoli to da su ljudi na Zapadu losi i da ne zele da pomognu...

nisu ljudi na zapadu losi, nego samo nisu vaspitani tako da pomognu...ali to tako tece vec duze vreme, i ljudi se sve vise otudjuju...drustvene norme se formiraju naravno i od strane drzave i zakona, i ako drzava pokusa na svaki nacin da suzbije smisao pojedinca, jedinke, onda naravno da ti niko nece pomoci ako padnes na ulici i povredis se, kad ni drzavu to nije briga..jednoj baki u autobusu na sumatri pobegne malo pile, i ceo autobus ustane da ga juri, jer ona nije mogla sama...a koliko puta sam prisustvovao sceni u engleskoj npr. da zena sa malom decom pokusava da se popne u autobus, i ne da joj niko ne pomaze, nego to nikom ni  pada napamet .

zar stvarno mislis da bi se jedan tajlandjanin bolje osecao u evropi, nego u svojoj zemlji...hehe, ja mislim da bi masa njih odma umrlo kad bi dosli ovde,dovoljno je samo zima, ako nista drugo :)...

a ja na istok putujem ne zato sto je egzotican i zivopisan, nego zato sto je bolji..

i da se nisam rodio na bg asfaltu i da mi bg nije u krvi, svakako bi ziveo u himalajskoj vukojebini radije nego u "razvijenoj" evropi, ali nazalost, u pravu si, ja bi se posle izvesnog vrmena smorio tamo, jer nisam navikao, svojim socio-kulturnim odgojem, da zivim u sumi, nego u gradu...ali sto ne znaci da ne treba da stremim tome da prihvatim njihove zivotne postulate jer su bolji, i primenljivi su i na asfaltu, i u dzungli, svuda....

• Author

bam-bam, kazna za prelazak na crveno postoji da ne bi mule prelazile ulicu kad im padne na pamet i tako ugrožavale i svoje i tuđe živote, danas kad automobili piče 100 km/h nije dovoljno da pogledaš levo i desno kako su te mama i tata učili i da bezbedno pređeš na drugu stranu. To što ti opisuješ nije ništa drugo do socijalna neodgovornost. Možeš da se ponašaš kako ti instinkti nalažu, kad odeš da živiš sam u šumi. Ako ćeš da živiš sa ljudima, onda pravi kompromise.

I ne vređam te, i nisam ljuta, i nemoj da skačeš.

zar nikad nisi stajala na semaforu u nekoj maloj ulicici gde prolazi 20 kola dnevno, i smejala se samoj sebi sto ne mozes da predjes preko crvenog, jer pandur stoji preko puta i tu pise kazne, da bi popunio kvotu za taj dan?

automobili ne jure tako brzo po gradu, da ti ne mozes ni da ih vidis....to sto ja pricam, to je normalno rasudjivanje, a ne instikti...kompromis sa bolesnim zakonom ne mogu da pravim....i u sumi ljudi prave mnoogo vise kompromisa, i prema prirodi, i prema drugom coveku, nego sto cemo mi ikad praviti u "razvijenom" drustvu, trust me...

bam-bam, kazna za prelazak na crveno postoji da ne bi mule prelazile ulicu kad im padne na pamet i tako ugrožavale i svoje i tuđe živote,

A koga ja ugrožavam ako ne vežem pojas? I da li ja mogu da biram da neću da plaćam obavezno zdravstveno osiguranje? I da li sam mogao da biram da li ću da izgubim godinu dana u vojsci ili život u ratu?

Ako zaobidjemo te filozofske raspreve, podržavam bam-bama. Ako budem imao sreće u narednoj godini eto mene u siromašnoj ali srećnoj sredini. Za duže.

Prichati o slobodi i navoditi primer nekog plemena koje ganja antilope za ruchak, jer se ta deca ne drogiraju, a zena ne vara muza je malo smeshno.

Bjuti je poprilichno u pravu, za slobodu pojedinca je jako bitno da je drushtvo bogato, uredjeno i stabilno. Sloboda o kojoj ti prichash, da pljuje ko gde stigne, pretrchava ulicu i dere se nije sloboda nego budalashtina koja vodi u anarhiju.

Na primer, ja bejah par puta u Kopenhagenu. Drugi najskuplji grad na svetu, a Danci su najsrecnija nacija po svim istrazivanjima. Kako to?

Ja tamo ne videh milimetar stresa. Nema pandura, nema kazni, nisam chak ni chuo da je neko zatrubio kolima, a opet ljudi su neverovatno opushteni i jako dobro znaju da zive. A o slobodu koju oni imaju da urade sa svojim zivotom shta god pozele mi ne mozemo ni da sanjamo.