Jump to content

Featured Replies

Sloboda ne postoji po meni. Gde god bio, sta god radio uvek ce postojati neka pravila koja ces morati da postujes. Sto se tice siromasnih i bogatih zemalja, moje misljenje je da sam se ja pa verujem i svi mi najeo za zivota bosog pasulja i hladnih govana (antilope doduse jos nisam jurio) tako da bi sad hteo malo da okusim i nesto drugo, tj taj truli kapitalizam koji iz dna duse prezirem i svu tu lovu koju taj sistem (naravno uz veliki rad i napore) trpa svojim podanicima u dzepove, i ceo taj bezbrizni ukalupljeni zivot. Misalim da slicno razmislja i urodjenik iz Amazona i baba koja ispusti pile u autobusu u Indoneziji. Svi bi oni dali svoju slobodu za pare.

E sad da li je to dobro ili ne..... 'bem li ga.

Hocu samo da kazem da bi ziveo u "slobodnoj " i siromasnoj zemlji bez pravila, gde mozes da pljujes na ulici i pretrcavas je gde ti je volja ne moras da se selis nigde, Srbija je do juce bila bas takva zemlja.

Treba je uzeti najbolje od oba sveta, tj ko je ikako moguce nafatirati se para prvo na zapadu , pa onda odbaciti sve sprege i pravila, otici na neko ostrvo i tamo uz lepe zene , alkohol i lake droge filozofirati o slobodi i pljuvati sistem preko koga si se obogatio . E to je moj san. :D

A koga ja ugrožavam ako ne vežem pojas? I da li ja mogu da biram da neću da plaćam obavezno zdravstveno osiguranje? I da li sam mogao da biram da li ću da izgubim godinu dana u vojsci ili život u ratu?

Угрожаваш прво себе, онда здравствени систем државе, а на крају своје најмилије и најближе. То је што се тиче појаса.

Што се тиче здравственог осигурања, оно јесте обавезно и треба тако да остане. Увек можеш да радиш на црно, ал' кад се разболиш, баш ме занима којим парама ћеш да платиш операцију камена у бубрегу или хемотерапију (недо Џа).

Ја сам могао да бирам да ли ћу да идем у војску и рекао сам да нећу. Гањали су ме после тога и отишао сам у цивилну (после десет година), али избегао бих је свеједно.

Занимљиво је колико везивање појаса утиче на појединца да мисли да га неко спутава у нечему. Ако хоћеш да возиш - поштуј правила. Нико те не тера да возиш кола. Ходај и осети слободу. ;D

(antilope doduse jos nisam jurio)

Antilope su neponovljive...Slatko se nasmejah...

:hihi:

Ovde se malo brkaju pojmovi slobode i kampovanja a poistovecuju kapitalizam i zivot u buchnom gradu.

Naravno svestan sam da je kapitalizam sljaka trenutno u bar 95% drzava u svetu, ali kad kazem " da okusim kapitalizam", mislim prevashodno na zemlje zapadne Evrope i severne Amerike gde taj sistem... da kazem funkcionise, i gde su ljudi (u odnosu na nas mukice, i ove sto jure antilope) puni love a pored  svega nauceni (strogim kaznama) da postuju pravila: saobracajna, lepog ponasanja...  Naravno i rade ko konji.

Sto se slobode tice..... nikad ne mozes biti u potpunosti slobodan, e sad da li je slobodniji onaj na zapadu sa milion kredita ili onaj na istoku sto mora da drzi sliku svog predsednika/kralja/diktatora u kuci i kancelariji a coveka ni ne poznaje..... Sto bi rekao cika Kure, to je vec filozofsko pitanje.

Sloboda ne postoji po meni. Gde god bio, sta god radio uvek ce postojati neka pravila koja ces morati da postujes. Sto se tice siromasnih i bogatih zemalja, moje misljenje je da sam se ja pa verujem i svi mi najeo za zivota bosog pasulja i hladnih govana (antilope doduse jos nisam jurio) tako da bi sad hteo malo da okusim i nesto drugo, tj taj truli kapitalizam koji iz dna duse prezirem i svu tu lovu koju taj sistem (naravno uz veliki rad i napore) trpa svojim podanicima u dzepove, i ceo taj bezbrizni ukalupljeni zivot. Misalim da slicno razmislja i urodjenik iz Amazona i baba koja ispusti pile u autobusu u Indoneziji. Svi bi oni dali svoju slobodu za pare.

E sad da li je to dobro ili ne..... 'bem li ga.

Hocu samo da kazem da bi ziveo u "slobodnoj " i siromasnoj zemlji bez pravila, gde mozes da pljujes na ulici i pretrcavas je gde ti je volja ne moras da se selis nigde, Srbija je do juce bila bas takva zemlja.

Treba je uzeti najbolje od oba sveta, tj ko je ikako moguce nafatirati se para prvo na zapadu , pa onda odbaciti sve sprege i pravila, otici na neko ostrvo i tamo uz lepe zene , alkohol i lake droge filozofirati o slobodi i pljuvati sistem preko koga si se obogatio . E to je moj san. :D

Bravo!

Reci da je zivot u 'nerazvijenim' zemljama bolji je nepostovanje prema njihovoj bedi i nezahvalnost prema onome za sta smo se mi tokom vekova izborili. Evo uzmimo za primer jednu od najlepsih i najsiromasnijih zemalja na svetu: Nepal. Ne znam po cemu bi zivot u toj himalajskoj zemlji bio 'bolji' od naseg. To da se na Zapadu najvise dirinchi je cist mit, stavise na Zapadu se najmanje dirinchi. U Nepalu i Indiji sam video da jedino cime se ljudi bave u zivotu jeste rad, rad, od jutra do mraka, sedam dana u nedelji, iscrpljujuci jednoliki rad, i to opet za neki minimalac, za puko prezivljavanje. Moj domacin u Delhiju placa licnog kuvara... 8 evra mesecno. Zato ne cudjuje previse sto sva mladez Nepala uci engleski i polaze testove da bi uhvatila maglu i otisla na Zapad. A vi rusoisti sto biste da gonite antilope, da pljujete na ulici i da prelazite na crveno samo izvolite i idite tamo da zivite, samo ne znam od cega cete ziveti. Kuvari za 8 evra mesecno sigurno ne zelite da budete. Ok, jescete pirinac dvaput dnevno, lovicete divljac na azijskom suncu, pljuvacete na ulici (to je tradicija u Indiji  www.zeenews.com/blog/33/blog110.html) ali necete prelaziti ulicu na crveno jer semafori i ne postoje.

S druge strane, zaista bih voleo da provedem mesec-dva na nekom mirnom, dalekom, planinskom mestu gde je vreme stalo i gde priroda nadahnjuje. Darjeeling na severoistoku Indije mi se cini kao idealno mesto: http://www.trekearth.com/gallery/Asia/India/East/West_Bengal/Darjeeling/

Čini mi se da nemam bas nesto da dodam sto vec neko nije rekao. Razumem bam bama, jer sam i ja imao slican utisak pre koji mesec. S druge strane, generalizcije o gostoprimstvu ili dobroti ljudi u odnosu na bogatstvo države ili razvijenost društva nisu tačne i to su neki lepo rekli, a i ja mogu da potvrdim iz svojih iskustava. Na kraju krajeva, svako od onih koji žude za životom "u prirodi" i jurnjavi za famoznim antilopama može to sasvim lako da ostvari ako zaista iskreno to želi.

Pitajte brojne Afrikance i Azijate šta onda rade u Evropi i Americi ako je u njihovim siromašnim državama tako dobro i ako su tamo srećni?

E da, Zeitgeist je kul, ali ja bih rekao da se ta kritična masa za promene još nije skupila i da neće još skoro, nažalost.

Deluje mi da je prljavost i smaračina kapitalizma neophodna faza kroz koju društvo mora proći da bi steklo svest o suživotu savremenog i prirodnog. Mislim da se ovako nešto pomalja u skandinavskim zemljama. Mrzi me da elaboriram, ali se nadam da bar neko shvata šta hoću da kažem :)

Слампи је лепо рекао. Што је у држави веће благостање, то се мање диринчи. Није, пак, ни проблем дужина рада, већ колико је тај рад ефектан.

Reci da je zivot u 'nerazvijenim' zemljama bolji je nepostovanje prema njihovoj bedi i nezahvalnost prema onome za sta smo se mi tokom vekova izborili. Evo uzmimo za primer jednu od najlepsih i najsiromasnijih zemalja na svetu: Nepal. Ne znam po cemu bi zivot u toj himalajskoj zemlji bio 'bolji' od naseg. To da se na Zapadu najvise dirinchi je cist mit, stavise na Zapadu se najmanje dirinchi. U Nepalu i Indiji sam video da jedino cime se ljudi bave u zivotu jeste rad, rad, od jutra do mraka, sedam dana u nedelji, iscrpljujuci jednoliki rad, i to opet za neki minimalac, za puko prezivljavanje. Moj domacin u Delhiju placa licnog kuvara... 8 evra mesecno. Zato ne cudjuje previse sto sva mladez Nepala uci engleski i polaze testove da bi uhvatila maglu i otisla na Zapad. A vi rusoisti sto biste da gonite antilope, da pljujete na ulici i da prelazite na crveno samo izvolite i idite tamo da zivite, samo ne znam od cega cete ziveti. Kuvari za 8 evra mesecno sigurno ne zelite da budete. Ok, jescete pirinac dvaput dnevno, lovicete divljac na azijskom suncu, pljuvacete na ulici (to je tradicija u Indiji  www.zeenews.com/blog/33/blog110.html) ali necete prelaziti ulicu na crveno jer semafori i ne postoje.

/East/West_Bengal/Darjeeling/

Potpuno se slazem. Problem je sto mnogi poistovecuju neke svoje utiske koje steknu putujuci i provodeci ograniceno vreme u pojedinim tzv. "nerazvijenim zemljama" , a pritom su u povlascenom polozaju jer su u mnogo boljem materijalnom polozaju nego lokalno stanovnistvo, sa realnim zivotom. To je malo licemeran stav. Npr, licno sam se odusevio Iranom, kulturom, ljudima itd, medjutim nikada ne bih mogao da tamo zivim duze od godinu dana...U Nepalu se zaista oseti poseban duh i lepota, medjutim jaci i bolniji utisak na mene je ostavljalo strasno siromastvo, koje je nekada cak i pravo beznadje

• 3 weeks later...

Evo kad malo bolje razmislim ni u nerazvijenim zemljama nije tako lose. Evo pogledajte ovo: odes ujutru malo se istreses na secernoj trsci sa onom macetom, onda malo bleja sa drugarima u kraju, pivo, muzika, a zena HAOS...  ;D  :mrgreen: