Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima! Idem u posetu u Svajcarsku i posto sam cula da bi trebalo da imam kod sebe na granici (za svaki slicaj) garantno pismo, zanima me sta sadrzi garantno pismo, kako i na kom jeziku treba da bude napisano? Idem autobusom.

Ako je neko putovao u Svajcarsku posle 19.12.2009. i ima neku korisnu informaciju sto se tice granicnih prelaza,osiguranja ili samog boravka u toj zemlji moze da ostavi neki podatak. Unapred zahvaljujem!  :D

Ja danas dodjoh iz Švajcarske, ako ideš preko Mađarske (njih obično NIŠTA ne zanima), za SLO ne znam.

Možeš jedino na papiru da napišeš ime, prezime i adresu pozivaoca i to da im kažeš ako pitaju.

Bon voyage ie Gute Reise!

jedno pitanje... imam kod koga da odem u CH ali bih voleo da se iznenada pojavim pa me zanima sta trebam da imam kod sebe, da li je potrebna odredjena svota novca ili kako vec...

ili samo pasos pa kasnije kad stignem da se tamo sredi to garantno pismo da mogu duze da ostanem, pitam iz razloga jer sam cuo da trebas da imas odredjenu svotu novca po danu ostajanja?

Ma to su sve gluposti. Ponesi sto evra i reci da ostajes 2 dana. Ko ce da ti dokaze suprotno? Mozes da ostanes 90 dana u pola godine,duze od toga ne mozes nikako.

Ljudi netrba vam nista sem pasosa i dobre volje ponavljam po 100-ti put. Ja proverio licno a evo i moja sestra juce prosla kolima kroz Svajcarsku (da joj saputnici nisu rekli da je Svajcarska nebi ni skontala ;) )

Veca je sansa da vas nas policajac na prelazu nesto pita nego madjarski ili slovenacki.

Evo moje danasnje anegdote kad sam se vracao iz Temisvara za Novi Sad.

Mesto: Srpska Crnja, granicni prelaz na srpskoj strani, akteri: policajac i ja

Policajac: Zdravo

Ja: Zdravo (i pruzam mu dokumenta)

Policajac: gde ti je volan? (vozim engleza pa me to stalno zapitkuju)

Ja: kod mene  ;D

Policajac: A jesi li ti iz Novog Sada!?

Ja: pa trebalobi, valjda se vidi u pasosu (i mislim u sebi sta li ce jos da mu padne na pamet da me pita)

Policajac: Jesi siguran da si iz Novog Sada?

Ja: (vec okrecem ocima i razmisljam kako ce ovo da potraje) Jesam!

Policajac: Kako je to lepo. A jel ides cesto u Novi Sad!?  :o

Ja: (slezem ramenima) pa jbg, tamo zivim (u fazonu nebih ja ali me naterali)

Policajac: A kako ides do Novog Sad?

Ja: (opet slezem ramenima) pa kolima

Policajac: A kojim putem?

Ja: Uglavnom asfaltnim

Policajac: A ti ides preko Zrenjanina!?

Ja: Idem

Policajac: Super! Mogu ja sa tobom?  :o

Ja: (pomalo zbunjen) Mozes, sto nebi mogao ionako pomazem ljudima u nevolji.

Policajac: Aj sacekaj me 2 minuta samo da se javim sefu i pokupim stvari.

Carinik: Sta imas da prijavis?

Ja: Vaseg kolegu sto bezi sa radnog meste  ;D. Da li se na njega placa carina!?  ;D

Carinik: Ne (i samo mahnu ruku da prodjem)

I stvarno ovaj za 2min uskoci samnom u kola i do Zrenjanina, a o prici koju smo vodili do ZR drugom prilokom  :D

Policajac: gde ti je volan? (vozim engleza pa me to stalno zapitkuju)

Ja: kod mene  ;D

Carinik: Sta imas da prijavis?

Ja: Vaseg kolegu sto bezi sa radnog meste  ;D. Da li se na njega placa carina!?  ;D

:LOLLL:    lol::

Ja sam prosli put na Rumunskoj granici zadrzavala red pola sata zato sto je carenik u mom pasosu video marokansku vizu pa je poceo da me ispituje kako sta gde kad... posto je hteo zenu da vodi u Maroko... morala sam sve da mu objasnim oko jeftinih letova i rezervisanja hostela i hotela... lik je bio odusevljen.

Ne bi me cudilo da je to bio isti lik

:hihi:

• 2 weeks later...

jooo pomagajte  :( uskoro trebam da putujem u svajcarsku,imam novi pasos e sad sam u dilemi za garantno pismo,da li treba ili ne,jeli neko vec putovao u svajcarsku od kad su ukinuli vize i sta treba osim crvenog pasosa,kakvi su na granici,prvi put putujem pa mi je bas frka ? :mah:

Ja sam prosli put na Rumunskoj granici zadrzavala red pola sata zato sto je carenik u mom pasosu video marokansku vizu pa je poceo da me ispituje kako sta gde kad... posto je hteo zenu da vodi u Maroko... morala sam sve da mu objasnim oko jeftinih letova i rezervisanja hostela i hotela... lik je bio odusevljen.

Ne bi me cudilo da je to bio isti lik

:hihi:

Nije to nista,mene je juce rumunski policajac pitao da li sam unosio narkotike u maleziju,posto je video da na vizi pise : "Trafficking of illegal drugs carries a death penalty"

;D ;D ;D

jooo pomagajte  :( uskoro trebam da putujem u svajcarsku,imam novi pasos e sad sam u dilemi za garantno pismo,da li treba ili ne,jeli neko vec putovao u svajcarsku od kad su ukinuli vize i sta treba osim crvenog pasosa,kakvi su na granici,prvi put putujem pa mi je bas frka ? :mah:

Nema potrebe da prijavljujes svoj post moderatorima da bi na njega bilo brzo odgovoreno.

Da si malo pretrazila forum i procitala iskustva svih onih koji su putovali preko granice posle 19.12.2009 videla bi da ti nije nista potrebno...

a ti lepo posto se toliko plasis ili ponesi sve sto mislis da treba ili sedi kuci  :hihi:

zanimljivo ljubazno pitas,a dobijes kakav odgovor NIKAKAV naravno da necu da sedim kuci,i ne plasim se,a ti ako ne znas da odgovoris normalno onda i nemoj,postoje i drugi ljubazniji od tebe..... :psuje:

zanimljivo ljubazno pitas,a dobijes kakav odgovor NIKAKAV naravno da necu da sedim kuci,i ne plasim se,a ti ako ne znas da odgovoris normalno onda i nemoj,postoje i drugi ljubazniji od tebe..... :psuje:

imaj u vidu da je to pitanje postavljeno vec 100 puta i da ljudi nisu voljni da odgovaraju na pitanja za koje vec postoje odgovori u drugim temama :) dakle upotrebi search opciju :)

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3470.0

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3498.0

ja se bas zapitah zasto je ovo prijavljeno moderatorima :D svasta!

imam samo jednu dopunu. kada sam, pre neki dan, isla u sloveniju, delila sam kupe sa dva momka - jedan je imao srpski, drugi crnogorski pasos. obojicu ih je pitao gde idu i decka iz srbije naterao da zove brata u 5 ujutru da sazna koja je tacno adresa, pretresao ga je uzduz i popreko u trajanju od 20 minuta, sve uz pitanja:" jesi li bas siguran da ides kod brata?" crnogorac je imao odstampane podatke devojke kod koje ide i nije mu pravio nikakav problem. tako da, bolje je poneti podatke osobe kod koje idete nego da se dovedete u glupu situaciju. ali, to je sve receno vec na ovoj temi. i da, jednako je glupo reci da idete na mesec dana sa 100 evra u dzepu.  nono

Za sve malo mladje koji ne pamte vremena od pre recimo 20tak godina, par informacija.

Slovenacki carinici su i za vreme stare Jugoslavije bili medju najgorim carinicima koje sam u zivotu video, a pogotovo prema nama drzavljanima te stare YU.

Nista se ni do danas nije promenilo, a jos pogotovo i to sto su sada oni granica EU, tako da moja licna preporuka je ako se ide preko Slovenije da se ponesu svi papiri i ostalo sto bi moglo da zatreba prilikom prelaska Slovenacke granice.

Za ostale granice, ne verujem da cete imati problema, recimo ja sam u zadnjih mesec dana isao do Rumunije (bio celih 5 minuta u njoj) i do Madjarske (ceo dan) i niko me nije pitao ni za zeleni karton a kamoli za nesto drugo.

Poz

• 6 years later...

Za svaku osobu koja posjeduje vazecu Biometrijsku putnu ispravu, i koja zeli da u Svajcarskoj boravi maximalno 90 dana kako je i propisano nebitno kod koga.  Zbog trenutnog loseg stanja sa migrantskom krizom mora da ispunjava sledece uslove: Da uz sebe ima Garantno Pismo izdato od nadlezne sluzbe u Svajcarskoj.(Zahtjev za Garantno Pismo podnosi osoba koja prima posjetu tj.Goste).I ukoliko u skladu sa novomograntskim zakonom propisanim kroz clan 1.8 osoba koja zivi u Svajcarskoj uspunjava juce donesene i zakonom propisane uslove tek tada se izdaje odobrenje za izdavanje (Garantie Brief) garantnog pisma. Da uz sebe po jednom danu (Pro tag) ima 100 CHF Svajcarskih franaka prilikom prelaska ulazno-pasoske-migrantske kontrole.