Jump to content

Featured Replies

Posted

dakle kakva je situacija sa bugarskom? isao bi na skijanje u bansko i koliko sam video taj put uopste nije autoput (ima samo jedan deo od 20km koji je uradjen.....dakle da li treba vinjeta? :)

edit: split sa teme Beograd-Prag

Jovane, koliko sam ja primetio, sama voznja po autoputu nije uslov da bi ta vinjeta pocela da ti vazi. Na izlasku iz svakog mesta, na neki magistralni ili cak jaci lokalni put, uvek stoji onaj plavi saobracajni znak da mora da se ima vinjeta. Dakle, na tvom mestu ja se ne bih igrao i kupio bih tu vinjetu, svakako.

dakle kakva je situacija sa bugarskom? isao bi na skijanje u bansko i koliko sam video taj put uopste nije autoput (ima samo jedan deo od 20km koji je uradjen.....dakle da li treba vinjeta? :)

edit: split sa teme Beograd-Prag

Pogledaj na forumu skijanje.rs.Tu sam ja bas nedavno postavio topic "Bansko-kolima" u okviru teme 'Bansko'.

Kad si planirao da ides?Ja cu biti od 27.2-6.3,pa ako budes planirao u tom periodu da popijemo :pivoooo:

• Author

Pogledaj na forumu skijanje.rs.Tu sam ja bas nedavno postavio topic "Bansko-kolima" u okviru teme 'Bansko'.

Kad si planirao da ides?Ja cu biti od 27.2-6.3,pa ako budes planirao u tom periodu da popijemo :pivoooo:

ako idem to ce biti od 21.2. do 28.2. znaci 27og uvece idemo na  :pivoooo: a taman mogu i da ti prenesem iskustva sa puta kad stignem i ako ne bude snega da ti kazem da ne dolazis :)

Вињета за Бугарску мора да се има за све категорије путева. Летос сам је платио 6 евра за 7 дана.

ako idem to ce biti od 21.2. do 28.2. znaci 27og uvece idemo na  :pivoooo: a taman mogu i da ti prenesem iskustva sa puta kad stignem i ako ne bude snega da ti kazem da ne dolazis :)

Vazi,dogovoreno.

Bice snega,nemoj da brines,tako da 27-og  :pivoooo:  

I vodi racuna da ne prekoracis vinjetu za 7 dana(npr. udjes u nedelju ujutru,a vracas se sledece nedelje popodne...U tom slucaju bolje uzmi onu mesecnu za 13 e)

Zapravo, neces imati izbora da li da je uzmes ili ne, vec samo na koji period ces je uzeti - na nedelju, mesec ili godinu dana.

Jedan od saltera na granici proverava da li imas vinjetu ili ne i ako je nemas, ne pustaju te.

Ona se odnosi na sve puteve u zemlji u naznacenom periodu, pa ti biraj da li ces autoputem (koji se ne naplacuje dodatno) ili lokalnim.

• Author

Zapravo, neces imati izbora da li da je uzmes ili ne, vec samo na koji period ces je uzeti - na nedelju, mesec ili godinu dana.

Jedan od saltera na granici proverava da li imas vinjetu ili ne i ako je nemas, ne pustaju te.

Ona se odnosi na sve puteve u zemlji u naznacenom periodu, pa ti biraj da li ces autoputem (koji se ne naplacuje dodatno) ili lokalnim.

jasno, nisam ni nameravao da se svercujem, neka :) meni treba 8 dana tako da cu da uzmem dve od po 7 dana (=10eu) ;)

Ја мислим да ће те две вињете коштати 12 евра јер једну наплаћују 6. Што се тиче важења вињете обрати пажњу да она не важи до истог дана следеће недеље већ за дан куповине и наредних 6 дана.

Uzgred, kada budeš dobio vinjetu stavi je negde na vidno mesto, jer se desi dosta puta da zaustavi policija i da smaraju. Te gde je, te što je nisi zalepio, te ovo, te ono..

I još nesto, na putevima obično ima znak gde je radarska kontrola, mali beli - sa radarom, obrati pažnju i uspori tu. Mada, možeš po ostalim vozacima da primetiš gde da jurcaš, a gde da voziš polako.

S obzirom na zatupljenost bugarskih policajaca, preporučujem ti da budeš pažljiv obrni okreni. Stvarno umeju da budu užasni.

Kao što neko reče iznad, ima čini mi se 5 "šaltera" na kojima ćeš zatajati zbog nečega na ulasku u Bugarsku. Ne daj se zbuniti! :D Ja sam za ovih 3 meseca, koliko živim ovde shvatila da im je moto "zašto prosto, kad može komplikovano" i toga se apsolutno pridržavaju uvek i u svakoj situaciji.

• Author

hvala na savetima :)

nego, interesuje me jos i ovo - posto je kurs evra prema levu kao nekada evro - marka i fiksan je da li se moze placa ti i u evrima kao npr u bosni? na jahorini sam kupovao ski pass i dao 100eu i oni mi to racunali kao 195KM i vratili mi kusur u markama. da li to moze i u bugarskoj ili moram da menjam u menjacnici? koliki je kurs u menjacnici?

Ja sam placao iskljucivo u levima. U prodavnicama i restoranima nisu hteli da primaju evre. Cini mi se da je tamo situacija kao i kod nas, zbog fiskalnih racuna koje i oni imaju. Sad, mozda neko negde i hoce da primi EUR, ali je situacija potpuno drugacija od BiH, gde je EUR prilicno prihvatljiviji (mada, opet mi se cini da je sve to lakse u RS nego u Federaciji).

Kurs je skoro svuda isti. Naravno, razlikuje se na zeleznickoj i autobuskoj stanici. U gradu je kurs 1,94 i 1,96, zavisno da li kupujes ili prodajes EUR. U turistickim mestima obrati paznju da li postoji neka provizija. Kod njih se to zove "komision".

И у Бугарској је евро прилично прихватљив, или се барем мени тако чинило. Нећеш моћи њиме да плаћаш у великим трговинским ланцима али по мањим радњама сигурно хоћеш.

Кад будеш мењао евре пази да те не зајебу па уместо курса 1,95 рачунају 1,195 што је скоро дупло мање а на први поглед исто.

У саобраћају су Бугари као ми, аблендују и јављају да је у близини полиција.

i ja sam u Nesebaru(nesebru) 2005. godine video kurs 1e=1,191, a svuda je bio 1,91 ili 1,9... tute bugari  :potty:

ali kontam da ako kupis vinjetu za 7 dana na granici, gde ces posle da kupis drugu,ako prekoracis tih 7 dana? Ja se ne secam kada sam isao te godine da sam video gde se prodaju vinjete, osim na granici!

Za zavisnike od interneta koji ne žele da se oslanjaju na hotelski ili bilo koji drugi wifi, jer je to često nepouzdana solucija, evo odličan website za prepaid 3G opcije u Bugarskoj (a i šire). Bugari imaju vrlo povoljnu ponudu. http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Bulgaria

Što se tiče menjačnica, treba obratiti pažnju i na to da li je prikazan kurs u stvari kupovni ili prodajni. I na taj način se pokušava mušterija prevariti tako što se ispred lokala izloži kurs koji deluje jako povoljno, a to je u stvari onaj koji plaćaš ako kupuješ evre. A prodajni kurs je verovatno na nekom malom papiriću na šalteru. A prevarantske trikove kakve sam video u glavnoj ulici u Pragu nisam video čak ni u Bugarskoj.

Iskreno, ja se ne bih oslonila na menjačnice ovde. Jednostavno mislim da nema razloga da ne promenim evre u banci, jer je kurs ionako "fiksiran", a i kad menjam, menjem relativno malo, tako da je koja stotinka gore dole zanemarljiva.

U evrima sam ovde u životu jedino platila makedoncu koji mi je nameštao total tv xD i u nekoj prodavnici novogodišnje ukrase, al sam prethodno već potrošila sve leve u istoj, a i nije im radio terminal (w.e) za kartice.

Eh da, i ako imaš karticu, prvo pitaj u prodavnici da li može da se plati istom, jer se meni već više nego dovoljno puta desilo da moram da trčim okolo i da tražim bankomate. Samo što nisam doživela šok kad sam videla da u KFC-u ne primaju karticu, u nekim radnjama koje često obiđem hronično već ne radi taj terminal (preopterećen je, jel'te), tako da eto..

• Author

Iskreno, ja se ne bih oslonila na menjačnice ovde. Jednostavno mislim da nema razloga da ne promenim evre u banci, jer je kurs ionako "fiksiran", a i kad menjam, menjem relativno malo, tako da je koja stotinka gore dole zanemarljiva.

pa poucen politikom banaka u srbiji (razlika izmedju donjeg i gornjeg kursa i do 5 dinara tj oko 5%) uvek menjam u menjacnicama :) dakle u bugarskoj vazi druga prica ;)

• 1 month later...
  • Author

evo ja stigoh u bansko pa da napisem kako sam prosao u putu.

Do granice nigde zive duse sve je bilo kako treba. A onda na granici - jedini :) nas granicar me je pitao za medjunarodno ovlascenje za vozilo jer se kola vode na tatu (prvi put da mi traze mada ga uvek imam). E sada krece zanimacija :) dolazimo do bugarske strane.....prvi salter - daje mi zena CHIP (tako ga zovu a inace je obican USB u koji je valjda unela moje podatke).....i onda idemo dalje.....bugarska pasoska kontrola - opet trazi "chip" gleda nas i pita za osiguranje i ja imao ali devojka nije i granicar ni manje ni vise nego "mozes da prodjes ako nesto iskesiras - kompromis - dok se ja vratim ti pripremi" i vraca se on i dodaje "ajde daj nesto od srca" ja mu dadoh 5eu i on zguzvao u ruku u dovidjenja (da Bugarska je EU :D ), onda carinik opet trazi "chip" i pokazuje mi gde da kupim vinjetu....dolazim na cetvrti salter po redu koji je za vinjetu i dajem opet CHIP i dobijam vinjetu i kaze placas na sledecem salteru.....idem dalje....peti salter i neprijatno iznenadjenje - nije 13eu nego 16eu a zasto? 13eu vinjeta (mesecna)+ 3eu provizija......naravno i na tom salteru sam morao da dam chip......i konacno sesti salter vracam famozni chip i konacno zavrsavam sa granicom :) na dalje je put sasvim ok osim oko Sofije gde je KATASTROFA rupa rupu stize, taman da malo vezbate za super veleslalom :)

pozdrav iz Banskog ;)