Jump to content

Featured Replies

Posted

? ?Elem, posto je Budimpesta prilicno atraktivna i cesta destinacija, a dosta ljudi je imalo probleme sa stopiranjem po Madjarskoj, bas iz Peste, mislila sam da nije lose da otvorim ovaj topic.

? ?Ja sam juce stigla sama stopom i prosla sam fantasticno, pa sam htela to da podelim.

Luka mi je dao neka uputstva, a ja, eto, da ih dopunim. Kartu za gradski prevoz, vazi i za metro i za autobus, mozete kupiti u biletarnicama u metrou, za jednu neprekidnu voznju kosta 185 ft, sto je malo skupo jer su vam potrebne makar 2 (za metro i bas), ali ima i onih karata koje vaze sat vremena i moze se promeniti do 5 prevoza, ali sam ja to kasno videla. One tete na biletarnici nisu mnogo zainteresovane da se objasnjavaju, pogotovo ako ne znate madjarski.

? ?Dakle, uzmete plavi metro, sidjete na trecoj stanici posle Nepliget stanice, zove se Hatar Ut. Odatle treba hvatati bus br 66, tu mu je pocetna stanica i ici do kraja. Pazite ako uzmete vremenski ogranicenu kartu, posto taj bas ide pola sata. Sidjete na poslednjoj stanici pod imenom Ocsai Ut, mislim i na divnom ste mestu za stop, samo predjete 5 metara do puta, ima i prosirenje da mogu da se zaustave. Taj put je oznacen brojem 5 i, za razliku od M5 koji je auto-put i na kom postoji mogucnost da vas maltretira milicija i niko ne stane satima, ovaj je potpuno bezbedan. Odatle, pak, hvatate nesto do mesta Kecskemet, gde je ukrstanje sa auto-putem ali nastavite putem br. 52 i 53 za Kiskunhalas, koji je 28km od Kelebije i ne plasite se milicije.? Put je prometan dovoljno i ja nisam cekala duze od 2 minuta da mi neko stane. Mada, ja sam bila sama i zensko sam.? ?:party:

? ?Da sumiram, putevi br. 5, 52 i 53 do Srbije, 54 ne znam kako radi, jos ako ste srecni pa vas u odlasku Luka odvede na burek kod Lipe, a u povratku nabildovani security momci koje ste ustopirali? :blob:? :weed:

? ?I jos, na putu br. 5, na jednom delu puta posle Kecskemeta rade, hm... prostitutke. Lepe jako, mlade devojke, ali, eto, moze vam se desiti da vas neko pomesa i pomisli, ne da boze...? zvizhd

Srecno!? :spot:

tapsh, tapsh!!!

nek se putesestvija klubputnikaa stopom po budimpesti nastave jeguljinim stazama

svakako cu ovo isprobati, ali neka se niko ne nada ovoliko uspeshnom stopiranju, jegulja je ipak trenirani profesionalac!

• Author

o, hvala, hvala. mada ja mislim da mi ljudi staju zbog bezopasnog izgleda koji posedujem.  ::crazy:

a ni tebi nije lose islo po hrvatskoj, zar ne?  :spot:

ja stopirah tamo sa dve slatke zagrepchanke tako da se problemi nisu ni ochekivali :)

mislim, ko bi meni stao samom?  ::crazy:  :spot:

• 2 weeks later...
clap.gif' alt=':clap:'>...a ja se uplasila da stopiram sama iz Krusevca  :bag:...mada je bilo i kisovito...i tako sada posedujem 600 din manje... :bang:
  • 3 weeks later...

clap.gif' alt=':clap:'>...a ja se uplasila da stopiram sama iz Krusevca  :bag:...mada je bilo i kisovito...i tako sada posedujem 600 din manje... :bang:

Hehehe, pre par dana sestra i ja stigli za 4.5 sata! Za neupucene, toliko treba i busom! Naravno, kad stopiram sam, treba mi 10 sati! Imati zensko pri sebi je chudo  :-D

• 2 years later...

Pozdrav svima.

Treba da ovih dana stopiram iz BP do Zagreba. Bio bih zahvalan na smjernicama.

Da li je tacno da u EU(mene zanima posebno Slovenija) postoji zabrana voznje kamionima u toku vikenda?

Hvala puno! Pozdrav iz Budimpeste!

Daniel

• Author

evo, ja da kazem za zabranu voznje kamionima tokom vikenda - istina je, zabranjeno je.  :bag:

• 6 months later...

Ne znam o cemu se radilo tacno ali ja sam pre nedelju dana ceo dan proveo pokusavajuci da se izvucem iz Peste sa pomenutog mesta i nista. Stopirao sam iz Gdanjska (pl) do Varsave, bio tamo par dana i onda nastavio dalje na jug. Sve je funkcionisalo savrseno na ruti Varsava - Budimpesta, ustopirao sam svega dva kombija i jedan kamion i presao taj put za nekih 12 sati (pretpostavljam da nije lose obzirom da sam novajlija). Ali Budimpesta me je potpuno porazila. Ceo dan sam se vrteo tu oko Ocsai ut i na jos dva mesta: http://hitchwiki.org/en/Budapest i apsolutno nista. Vratio se vozom. I u odlasku sam sve vreme isao stopom, izuzev jedne deonice Budimpesta-Krakov koju sam presao nekim jeftinim busom tako da nisam stopirao iz ovog grada, koji mi se cinio uklet sa hh. Da li je neko imao slicna iskustva, o cemu se tacno radi sa Pestom?

• 4 weeks later...

Kako je Subotica na pravcu Budimpesta-Bg da ne bih otvarao novu temu, evo mog proslonedeljnog iskustva na ruti Su-Bg. Najpre, vodic za stopiranje mi je pomogao da se pre puta informisem koji lokalni bus u Subotici da hvatam i gde. Dakle bus broj 6  u pravcu Palica kod hotela Patria koji je u samom centru i ne mozete ga promasiti. Na sajtu pise da se busom ide do zadnje stanice a zatim peske 15 min do autoputa...U busu su mi savetovali da izadjem na stanici na Palicu pre skretanja za jezero (ne znam koja je stanica po redu, ali bus samo ovde skrece pa cete se lako snaci) i odatle sam pesacio (takodje samo pravo) oko 25 min (3 km kaze G-earth). Izlazi se na petlju, desno Bg, levo drzavna granica, pravo Horgos. Spustite se do autoputa i ujedno stopirate ljude koji dolaze iz Madjarske i one koji idu iz Subotice...Prvog dana sam cekao 15-ak min i uhvatio do Bg-a, drugog oko 45min do Indjije. Sve u svemu dobro mesto bez velikog cekanja.....

• 3 months later...

Ja predjoh deo ovog puta pre neki dan pa rekoh da podelim iskustva. Kartica za jednu voznju u Budimpesti kosta 300 forinti, sto je nesto vise od 1 evra ... dakle bas skupo. Za metro od Nepligeta do Hatar Ut stanice se moze iskoristiti i kartica za 15 minuta voznje koja kosta 250 forinti ali za voznju BUSem 66 ne jer voznja traje 32 minuta, BUSem 66E traje 24! Ja se ne bi zezao i svercovao u Budimpestanskom gradskom prevozu jer su kondukteri jako neprijatni mada su kontrole obavezne samo u metrou. Stanica Ocsai Ut nije vise posledja stanica BUSa, poslednja je nesto dalje, 100tinak metara reko bih, tu se okrece BUS. Mislim da planiraju da produze liniju malo jer na spisku stanica postoje jos tri stanice koje su oznacene zvezdicom. Kad se izadje iz BUSa treba se prosetati jedno 50 metara rekao bih da bi se prosla raskrsnica koja jednim krakom vodi na neku drugu stranu, zaboravih sta pise na znaku. Stop do Keckemeta je super. Iz Keckemeta bih preporucio istu destinaciju kao i Jegulja, mada sam ja isao za Segedin ali mislim da to nije dobra ideja jer je jako tesko izvaditi se iz grada. Tj. nije bas tesko ali treba se platiti BUS do pogranicnog mesta. Cena karte kosta 300 forinti i onda treba stopirati do granice sto nije nimalo lako jer vecina ljudi koji ide na granicu ide autopute. Dakle preporuka je da se od Keckemeta drzite jeguljine putanje ili, ako vec ocete da udjete u zemlju na prelazu Horgos onda stopirajte autoputem od Keckemeta. Ako idete na Horgos, kad predjete granicu nastavite da pesacite jos 150 metara i tu je ukljucenje za kamiondzije koje prelaze granicu, lepo mesto za stop i jos lepse je sto ima dosta nasih, ali i dosta Turskih kamiondzija pa se moze uhvatiti stop direktno do juznih gradova.

• 9 months later...

Postovani prijatelji i saputnici...

Nalazim se u Budimpesti i hteo bih da se vratim za Bgd stopom.  :-[

Informacije koje sam nasao ovde deluju izuzetno korisno ali mi se cini da su pomalo zastarele jer kao sto ste i sami utvrdili, linije prevoza po Budimpesti se konstantno sire... A i datumi postova su poodmakli...

Pa sad...  :roll:

Ako bi neko od Vas bio ljubazan da me opskrbi svezim podatcima bio bih neizmerno zahvalan  :blob:

Ova linija o kojoj govorimo je prosle godine bila bas ovakva kako smo je opisali. Ne verujem da se nesto bitno promenila sem da su je produzili za stanicu dve sto nije nikakav problem, uvek mozes izaci na stanici koju je opisala Jegulja!

Bus 66 ide istom putanjom a produzenje do nekoih magacina je prilagodjeno njihovim potrebama i ne ide svaki polazak.

Ja ne znam zasto izbegavati auto put. Prosli put sam povezao dvoje is Nemacke na kraju bus linije 54 i (ili) 154 kod stanice Hasznaltcikk piac ili popularno "Ecseri". (To je pijaca antikviteta i odmah pored je auto pijaca).

Bus 54 krece sa Boaras tera. Kod Petefi hida (mosta). U tom slucaju vam treba jedna karta za prevoz jer do Boaras tera mozete i pesice?

www.bkv.hu/busz/54.pdf

• 1 month later...

Драги пријатељи...

Хвала Вам на саветима... Али, нажалост, Из Будимпеште сам се вратио возом...  :cry22:

Ево ме сад, овога момента у Загребу с пријатељицом и трудимо се да мозгамо као од ЗГа до Ријеке...

Хвала још једном, надам се да ћу се други пут јавити у догледније време за савете...

• 1 year later...

Jel stopirao neko skoro iz Budimpešte? Da li je i dalje ista situacija? Planiram da odem do Budimpešte u sredu  i da se vratim u četvrtak, stopom naravno, pa me zanima da li je došlo do nekih izmena ili postoje neke bolje varijante...

• 2 weeks later...

Samo da prenesem da sam u subotu, doduše poslepodne, negde oko 5h stopirao dva sata. I na žalost niko nije ni pomislio da stane. Mesto je ok za stop ali nešto nije išlo tog dana. Inače, ovo mi je prvi neuspeli stop :(

Bilo je malo kamiona, kažu da ih prepodne ima više i da ih je dosta lako ustopirati. Posle dva sata stopa bio sam demotivisan. Neka devojka, koja radi u fabrici, stala je pored mene i za nepunih tri minuta uhvatila stop :)) Jebešga, moram svuda da vučem devojku sa sobom, ako mislim da mi i ubuduće pali stop...

• 2 weeks later...

Odustao si posle 2 sata?Pa,nisi ti bas tako uporan :)

A sto se kamiona tice,vikendom u EU za njih vazi zabrana voznje.Pravila su od zemlje do zemlje,al generalno racunaj da od petka ponoci (noc petak-subota) do nedelje uvece je zabrana teretnog saobracaja po EU.

...bar mi je tako jedan kamiondzija nas rekao...