Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko išao u Nagorno u skorije vreme? i treba mi info koju vrstu jermenske vize ste uzimali, tj da li treba sa dvostrukim ulazom (1 iz gruzije, 1 iz nagorna) ili je dovoljna ona 21-dnevna?

I pre nego što mi neko napiše "koristi search", nema tog podatka, a i hteo sam da nastavim thread, pa mi je dao warning da thread nije aktivan preko 120 dana i da bi bilo bolje da započnem novi. Tnx

Mislim da se po pitanju te oblasti nista nije menjalo, to su podrucja gde je sve uglavnom status quo decenijama. Ja bih za svaki slucaj uzela vizu sa dva ulaska.

Dovoljna je viza sa jednim ulaskom. Jermeni su u prolece 2009. spustili cene turistickih viza sa jednim ulaskom i 21 danom boravka na oko 7 evra, a nedavno je isto uradio i Karabah. Vizu za Karabah moras uzeti unapred u Jerevanu u njihovom konzulatu. Za vise informacija potrazi na:

http://www.nkr.am/en/consular-service/92/

A gde se, po novom, uzima jermenska viza? Jel na granici (aerodromu) ili treba ici u jermensku ambasadu?

• Author

Za Karabah je jednostavnija opcija (ako ne želiš da lutaš po Jerevanu) da uzmeš vizu u Ministarstvu Spoljnih poslova baš u Stepanakertu. Čudno malo, ali sam čitao putopise nekolicine njih što su bili i svi su kao jednostavniji način naveli direkt u nagornu, jer granica faktički ne postoji... Mada ko zna, zato ja i pitah za ovu sa 2 ulaza ;)

Ne postoji fakticka granica, ali policija zaustavlja nakon prelaska na teritoriju NKR, proverava dokumenta i kaznjava ako se nema viza. Viza se samo izuzetno moze dobiti u Stepanakertu, a sta ulazi pod to izuzetno, ne znam. U svakom slucaju, bolje je da vizu dobijete u centru Jerevana istog dana, nego da rizikujete.

NKR nije dobro mesto za samostalno istrazivanje (avanturizam), bar ne ako idete prvi put, obzirom da je infrastruktura u kolapsu, a predeo kao takav je vrlo surov, obzirom da je vise od 90% NKR na visini od preko 1000m nadmorske visine. Jedini solidan put je onaj koji vodi do Stepanakerta, svi ostali su prakticno neprohodni bez specijalno preradjene Lade Nive. Savetujem da uzmes neku organizovanu turu. Agencija ce srediti vize i sprovesti te tako da vidis sve sto valja.

Jermenska viza se vadi na bilo kom prelazu, bilo na aerodromu Zvartnots, bilo na kopnenim prelazima. Ako odes u jermensku ambasadu, cekaces minimalno 4 dana. Ako planiras put u NKR, definitivno ne treba jermenska viza sa vise ulazaka. Provereno. Jermenija nema granicu prema NKR. Kao sto sam rekao, jedini koji proveravaju su NKR policajci.

• Author

E hvala puno na informacijama, pa pazi ono što mene zanima u NKR i jeste Stepanakert, Baka i Deka (to mislim da je blizu) i manastir Gandzasar (nisam siguran za pravilno pisanje)... Jedino ne znam kakav je put do tog manastira.. A ako ima još nešto interesantno, nagovesti mi ;)

I koliko bi koštale organizovane ture, jesi bio?

Ako se ne varam, trodnevna tura je letos kostala oko 150$. Obuhvatala je odlazak u Stepanakert, Susi (sa prenocistima u pristojnim hotelima), a krajnja stanica na severu NKR je Gandzasar. Pre prelaska u NKR obilazi se manastir Dadivank, a u povratku u Jermeniju staje se u gradu Gorisu. Put do Stepanakerta je podnosljiv (to je nekada bila magistrala), a dalje je groblje... Ako volis da obilazis stare manastire, nemoj propustiti manastire Tatev (blizu Dadivanka) i Geghard (kod Jerevana).

Sto se tice pisanja naziva Gandzasar, moram ti priznati da nisi bio ni blizu, jer se pise Գանձասար. :)

Jermenska viza se vadi na bilo kom prelazu, bilo na aerodromu Zvartnots,

Posto je? Na koje vreme? Jel za jedan ili za vise ulazaka? Koliko kosta? :)

• Author

Pa dobro tako se piše na jermenskom, ja sam mislio na to da li je gandazar, gandzasar, gandazsar ;)

Hm pa 150$ bih i mogao da preživim, pod pretpostavkom da onda na jermeniji uštedim, jer sve mislim da ću putovati sa limitiranim sredstvima ;)

Jedan dodatak u vezi ekskurzije. Ta cena je ukljucivala i pribavljanje vize, koja je tada kostala 50$, a sada je 8-9$, sto bi po logici stvari trebalo znatno da umanji cenu. ;)

Ako hoces da ustedis u Jerevanu, savetujem ti da ides u Envoy hostel, koji nudi najbolji odnos cena/kvalitet u gradu. Nalazi se u centru i sve gradske znamenitosti mozes obici peske. www.envoyhostel.com

Ima jos jedan jedan hostel koji se nalazi u neposrednoj blizini centralnog "Trga republike" na pocetku ulice Abovyan sa leve strane (gledajuci od trga). Ne znam mu ni ime, niti cene, ali znam da tamo uvek odseda dosta avan-turista sa zapada.

• Author

Hvala, i meni je opcija bila Envoy isto ;) Deluje sasvim okej ;)

Imam neke prijatelje u Ehmiadzin-u. Ako sam dobro napisao a verovatno da nisam.  :roll:  Vazda me zovu u goste. To  mesto je na 15km od Jerevana. Razmisljao sam da na leto skoknem do njih, ali brine me i kako najlakse otici. Vidim da ce ER BALTIK imati liniju od Beograda do Jerevana sa presedanjem u Rigi. Cene na sajtu je oko 300e po osobi sa svim taksama sa put u junu, i to  za povratnu kartu, sto je super cena. Nego mi je to malo okolo..  :o  No vec kad sam tamo, trazicu da me odvedu i na Nagorno na konjak  pijjj .

• Author

Pa nema veze, možda jeste malo okolo, ali je značajno jeftinije od svih ostalih opcija za Jerevan ;) Uostalom, bolje da promovišemo taj airBaltic da ne bude da nam leti samo jednu sezonu i ode ;)

Dovoljna je viza sa jednim ulaskom. Jermeni su u prolece 2009. spustili cene turistickih viza sa jednim ulaskom i 21 danom boravka na oko 7 evra

Ovde naplacuju £10 ...

• 2 years later...

Ne mogu da zaključim iz diskusije vredi li, tj. da li je pametno ići samostalno u Nagorno i obilaziti tu državu (?!) ili je pametnije držati se tura i sl. I kad smo kod tura, osim cene koju sam video, da li imate iskustva sa nekim agencijama poimence?

• Author

Ma sve samostalno, nema potrebe za agencijama.

• 2 weeks later...

Nema potrebe za agencijama, ali ces tesko uspeti sam da obidjes sve sto agencija nudi za isti novac. Putevi u NKR su jako losi, prevoz je jako dobro od dobro organizovanog, a nema bas nesto ni turisticke infrastrukture.

Ako imas nekoga da te sprovede, odlicno, ali ne preporucujem da ides na blef.

NKR svakako treba posetiti, ali se treba dobro pripremiti za tu avanturu.