Jump to content

Featured Replies

On 4/8/2010 at 12:23 PM, elefteros said:

Evo savet za neko buduce putovanje:

Sigurno postoji negde neki salter koji je prazan, i pre nego sto odlucite da se uputite ka prvoveri pasosa i karata, probajte da izmerite torbu. Tako sam ja radio, i dalje radim svaki put kada imam neki let, cisto da ne bih doziveo neprijatnosti tog tipa da moram da doplatim jos 60 funti, jer obicno ni ne nosim puno para na putovanje, tako da sebi takav "lukzus" ne mogu da dozvolim

clap.gif' alt=':clap:'> To sam i ja radio na Beauvais-u. A inače, ručni prtljag koji mi je težio 14kg  ;D sam sakrio sa strane, nisam prijavio i posle ga bez problema uneo u avion, a koliko sam uspeo da primetim veliki broj ljudi to radi.

nego, meni nesto nije jasno. ako na karti lepo pise da se:

situacija 1 - gejt zatvara u recimo 12h00, pod uslovom da sam uradila check in online

situacija 2 - check in zatvara u 12h00, pod uslovom da nisam checkirana online

kako onda mene bilo ko na aerodromu, bio to sluzbenik kompanije ili aerodroma, moze da u 11h30 pravi ludom da cu negde zakasniti ?? pa to nema nikakvog smisla. onako je kako pise na karti i cao. neka me neko ispravi ako je imao drugacijih iskustava?!

lepo joj kazes "Lejdi, jel znate Vi da citate a pritom i da gledate na sat jer ovde pise da je u 12, a sada je 11.30. Zato me lepo pustite da se prepakujem i vidimo se u minut do 12 sto se mene tice."

Ne kontam u cemu je problem?

On 4/8/2010 at 5:21 AM, CappoDiTutoCappi said:

stizem na aerodrom pola sata pre nego sto ce se zatvoriti kapija

.... 30 minuta pre vremena za zatvaranje koje pise na karti!!!

'Ajde da je neki veliki aerodrom u pitanju, da treba da spartam pola sata dok ne dodjem do terminala, ali Belfast city airport je manji cak i od naseg "Nikola Tesla", a od saltera do terminala ima bukvalno 200m. Tu me naravno "olaksaju" za (poslednjih) 60 funti,  a sa poletanjem zbog snega kasnimo 40 minuta.

zasto ovo sve lepo nisi objasnio toj ostrokondji nego su te jos ubedili da kasnis, i da nemas vremena da se prepakujes? i jos te olaksali za 60 funti :102:

Evo savet za neko buduce putovanje:

Sigurno postoji negde neki salter koji je prazan, i pre nego sto odlucite da se uputite ka prvoveri pasosa i karata, probajte da izmerite torbu. Tako sam ja radio, i dalje radim svaki put kada imam neki let, cisto da ne bih doziveo neprijatnosti tog tipa da moram da doplatim jos 60 funti, jer obicno ni ne nosim puno para na putovanje, tako da sebi takav "lukzus" ne mogu da dozvolim

clap.gif' alt=':clap:'> To sam i ja radio na Beauvais-u. A inače, ručni prtljag koji mi je težio 14kg  ;D sam sakrio sa strane, nisam prijavio i posle ga bez problema uneo u avion, a koliko sam uspeo da primetim veliki broj ljudi to radi.

takodje i ja :)

a inace verovatno svima na aerodromu izgledam kao neko odbegao sa psihijatrijske klinike jer uvek kad je frka sa kilazom u rucnom ja obucem na sebe sve jakne i dzempere koji su unutra i obmotam se svim shalovima koje sam ponela  ::crazy:

On 4/8/2010 at 12:57 PM, golosina said:

nego, meni nesto nije jasno. ako na karti lepo pise da se:

situacija 1 - gejt zatvara u recimo 12h00, pod uslovom da sam uradila check in online

situacija 2 - check in zatvara u 12h00, pod uslovom da nisam checkirana online

kako onda mene bilo ko na aerodromu, bio to sluzbenik kompanije ili aerodroma, moze da u 11h30 pravi ludom da cu negde zakasniti ?? pa to nema nikakvog smisla. onako je kako pise na karti i cao. neka me neko ispravi ako je imao drugacijih iskustava?!

Situacija 1:

Na boarding karti pise da se gate zatvara 12:00 (30min pre poletanja), iako je prava istina da se on otvara u 12:00h, a da se zatvara oko 12:20h (oko 10min pre poletanja). Ti imas prtljag koji si vec chetirao i treba da ga predas najkasnije do 11:50h, tacno 40 min pre poletanja aviona sistem se zatvara i vise nije moguce ga predati, registrovati, otstampati tag... tako da ne mozes da se pojavis "minut do 12". Njih nije briga kad ces ti da se pojavis na gate-u i da li ces da zakasnis u slucaju da si bez prtljaga, ali chekirani prtljag treba da prodje kontrolu, da se reaguje u slucaju da je nesto sumnjivo, da stigne trakom do utovarnih radnika, oni u tacno vreme krecu da transportuju prtljag do aviona (nece cekati ili se vracati po zakasnele prtljage), treba da utovare u avion i sve spreme za let...

situacija 2:

Ukoliko nisi chekirana on-line moras da uplatis novac za chekiranje na aerodromu i sa potvrdom stignes na check-in desk najkasnije 40min pre poletanja da bi ti izdali boarding kartu pre zatvaranja sistema.

lepo joj kazes "Lejdi, jel znate Vi da citate a pritom i da gledate na sat jer ovde pise da je u 12, a sada je 11.30. Zato me lepo pustite da se prepakujem i vidimo se u minut do 12 sto se mene tice."

Ne kontam u cemu je problem?

Moguci problem je mogao biti u tome da je u konkretnoj situaciji dosao na aerodrom oko sat vremena pre poletanja, na check-in-u se pojavio 50-45min pre poletanja i sluzbenica aerodroma mu je saopstila vec gore citirano negde oko 43-45min pre poletanja.

Drugo moguce objasnjenje je da se nije svideo sluzbenici i da je htela da ga olaksa za 60funti i malo maltretira...  ;)

ok, nisam bila dovoljno precizna

situacija 1 - gejt zatvara u recimo 12h00, pod uslovom da sam uradila check in online i da nemam prtljag da checkiram...

situacija 2 - check in zatvara u 12h00, pod uslovom da nisam checkirana i da imam pod kontrolom tezinu svog prtljaga...

ali da.. Cappo je imao prtljag da checkira.

naravoucenije, merite ljudi prtljag pre nego sto vam ga Rajan premeri.

Jeftini avioprijevoznik Ryanair odlučio je podići cijene u ljetnoj sezoni pa će se tako komad prtljage umjesto dosadašnjih 15 morati plaćati 20 eura, a zaživjet će i prošlogodišnja ideja da se putnicima naplaćuje korištenje toaleta.

Toalet u zrakoplovima Ryanaira ubuduće će se moći koristiti isključivo na kovanice pa će tako jedan odlazak na toalet putnik plaćati 1 euro. Da stvar bude gora, stvarat će se i poprilična gužva jer će se smanjiti njihov broj pa će zrakoplovi koji prevoze maksimalan broj od 189 putnika imati samo jedan toalet.

'Naplaćivanjem toaleta nadamo se da ćemo promijeniti ponašanje putnika i natjerati ih da koriste toaletne prostorije prije i poslije leta. To nam omogućuje da izbacimo 2 ili 3 toaleta i tako dobijemo još 6 mjesta za sjedenje', rekao je glasnogovornik Ryanaira Stephen McNamara.

Također su najavili promjenu cijena prtljage pa će se prvi komad prtljage težak maksimalno 15 kg i prijavljen online umjesto dosadašnjih 15 eura u ljetnoj sezoni naplaćivati 20 eura. Požele li putnici prijaviti svoju prtljagu u zračnoj luci, to će ih koštati dvostruko. Zasad se ne spominje promjena cijene drugog komada prtljage koji se plaća 35 eura (online) ili 70 eura prilikom check-ina.

Iz svega toga proizlazi da jeftini avioprijevoznici nisu ni približno jeftini kakvima se predstavljaju pa bi prije nego se kupi karta trebalo voditi računa o svim prikrivenim troškovima.

Zadnje je istraživanje pokazalo i da grickalice i sokovi koji se prodaju na letovima jeftinih avioprijevoznika koštaju u prosjeku 374 posto više nego u dućanima, a samo je u prošloj godini prodaja hrane i pića na letovima činila petinu ukupne zarade Ryanaira. (Tportal.hr)

Za wc manje-više, ali zbog ovoga:

On 4/8/2010 at 7:02 PM, orko said:

Također su najavili promjenu cijena prtljage pa će se prvi komad prtljage težak maksimalno 15 kg i prijavljen online umjesto dosadašnjih 15 eura u ljetnoj sezoni naplaćivati 20 eura. Požele li putnici prijaviti svoju prtljagu u zračnoj luci, to će ih koštati dvostruko.

moram i ja sad da ih opljunem m...muimj...mdaim...m  :psuje: :psuje: :psuje:

On 4/8/2010 at 10:02 AM, golosina said:

...cabin crew moze da kaze "Welcome to a RyanAir flight, you fuckin' bastards"

Takodje spreman da cujem ovo...

• 2 weeks later...

Za dokolicare:

ako vas put nanese u Portugal iskoristite Porto-Faro-Porto Ryana za 2.99 po pravcu plus free online check in. Mora da se kopa po danima a ja sam uzela za 12 povratnu. Ima svaki dan let, ponekad i 2 (ujutro i uvece). Za Portugal...nema jeftinijeg transporta...

p.s. Aerodrom Faro-Lagos bus po osobi u jednom smeru 13eur

Ziveo Ryan  clap clap clap

Mislim da im je do sinoc trajala ta promocija od 6 evra po pravcu, u nekim slucajevima i 5, ali nisam danas proveravao... Pre tri nedelje je bila slicna promocija... Meni je licno najzanimljivija Zadar - Oslo povratna od 10 evra (bez troskova kartice, znaci = 20 evra), pogotovu za one koji zele da idu na Eurovision.

ima i danas, bas sam sada pogledala... mada za mene trenutno nista izvodljivo  :(

E ovako... jedna prosta kalkulacija na post koji je Orko ostavio\la

Krenem ti ja iz Beograda npr u Maroko (omiljeni skolski primer kod cika Rajana)

Let Beograd-Kazablanka kosta u najjeftinijem slucaju 400eura.

Odem u Temisvar vozom =10eura

Wizz Temisvar Milano povratna karta sa prtljagom (u slucaju kad placam prtljag sto je nikad) 55eura

ako platim sokic i sendvic u avionu tamo i nazad to mi dodje 15eura pride

Moram da kazem da su sendvici odlicni, sluze ih tople, nemojte propustiti  ;D

Ryanair Milano-Fes moze da se nadje karta za 10-tak eura u promocijama ( i jeftinije) pa sve sa prtljagom (da racunamo 20eura po novim tarifama) 80eura povratna karta (sa visa transaction fees) sendvic i sokic tamo i nazad 15 eura

povratna vozna karta Fes-Kazablanka je 5eura

Vratim se iz Temisvara vozom 10eura

kalkulacija je jasna = 10+55+15+80+15+5+10=190eura ako me moja matematika ne vara

Mozes i GEA-om za 40eura povratna pa te cela zurka iznese 20eura vise... i ovako bi sigurno platili taksi do aerodroma 10-tak eura.

i ostane ti 210 ili 190 eura da zivis kao car 2 nedelje u Maroku.

i tako... cist primer zasto me zabole za reklame i sve ostalo sto nam cheapflight kompanije serviraju na letu.

On 4/8/2010 at 10:02 AM, golosina said:

...cabin crew moze da kaze "Welcome to a RyanAir flight, you fuckin' bastards"

Potpuno spremna da cujem ovo i da se nasmejem onako od srca i da kazem "Thank you"

Jos dodaj dva nocenja u Milanu/Bergamu, u odlasku i povratku, jer Wizz leti za Milano pon., sre., pet. i ned., a Ryan iz Milana za Fez uto., cet. i sub. Takodje voz do Temisvara nema sanse da uklopis sa letom do Milana. To je najveci problem sa LCC, kad krenes da rezervises, nikako sve kockice da se uklope. I povrh svega, sve odvojene karte i sa razlicitim kompanijama, dovoljno da jedan let bude pomeren i skuplja pita nego tepsija.

Dva nocenja u Bergamu private rooms u hostelu po 25eura

sa sve GEA=om izadje 260eura

i vidis Bergamo koji je predivan

Maroko sam uzela samo kao primer...

Ako zelis mogu ovaj isti primer da ispisem za npr Sardiniju gde Ryan ima letove svaki dan 2 puta, u sezoni i 3 puta. Znaci izmedju letova cekas par sati. Ja sam moje letove platila 40eura. Da sam platila torbu to bi bilo jos 60eura i dupla tura sendvica 30eura. Racunaj

Redovna avionska karta Beograd-Cagliari je oko 300eura

Da se nadovezem na Orkovu i Cruelinu diskusiju... Kad god imam mogucnost, odabrao bih lowcost! Posto karte uglavnom kupujem kad su superjeftine promocije i placam ih npr 1-5 evra, stvarno mi ne bi bilo zao ni da silom nateram sebe u wc samo da bih im ubacio neku kovanicu :) I ne bi mi bilo zao da platim sendvic 5 evra, ali obicno mi nije ni potreban, jer je najduzi let 2 sata!

Dosad sam mislio da je letenje redovnim linijama neki zesci komfor i sluze neku ludilo hranu i tako to. Moja 2 iskustva su sledeca:

- leteo Alitaliom na liniji Rim-Beograd, cena 106 evra, najgori avion kojim sam leteo, kasnio u poletanju sat vremena, od komfora ni f, od pica 1dl soka, od hrane - 24gr nekih grickalica. I slovima - dvadeseticetiri grama!!!

- nedavno leteo Lufthansom, sticajem okolnosti, jer mi je jedino tako odgovaralo, linija Budimpesta-Frankfurt. Karta me je izasla oko 150 evra, dobio sam 2 sokica i najskrnaviji sendvic koji sam u zivotu pojeo! Sendvic od 2 bajata parceta tost hleba, neki tanki, skoro nevidljivi namaz, a umesto neke sunke, salame, unutra - samo tanko parce sira. Covek koji je sedeo pored mene, kad je video da sam ja zagrizao sendvic i video sta je u njemu, samo ga je neotpakovanog vratio stjuardesi. A mislio sam da je Lufthansa neki pojam. Meni stvarno nije jasno da li na letu BG-Frankfurt, npr, gde sam vidjao da su cene karata i po 700 evra pravac imaju neke striptizete, toce sampanjac, nude kavijar ili sta vec... Cena je u svakom slucaju nenormalna, da ne kazem kretenska.

Dakle, moj izbor - lowcost!

Kad smo vec kod mezetluka,  :eat: :eat:

neverovatno je ali istinito da mi je najukusniji sendvic bio u JAT-u Bgd-Moskva.

Nista spec ali sveze, puno sira, pecenice i majoneza. Glasam takodje za Luft u konkurenciji najgori sendvic.

Aeroflot nije los al ima neki cudan ukus.

Kod jeftinih nismo nikad jeli jer su letovi cirka 45min-2 sata ali mi sad voda na usta ide kako hvalite wizz-ove sendvice.

Jel jeftinije da se poruce uz kartu ili je sve jedno. Vec vidim kako mljackamo 21.05. i zurimo da ga smazemo do Milana.

Jel neko ruckao kod Ryan-a...Milano-Faro nije blizu, moglo bi da se obeduje...

Promocija Rajana!(traje do ponedeljka u ponoc)-Explosive Ryanair sale!

3e cena karte po smeru!Milion karata za maj i jun!

Nije ona cuvena od 1e,al' ni ova nije losa priznacete ;)

Malo su im ziljave destinacije....bar za moj merak....

Probezobrazili su se i sa ispitano niskom cenom za Milano-Fes...povratak ima za 3eur ali na dole 40-50-60 pa torbe,pa visa...mislim, nije da je skupo ali mlogo mi za njih.

• 3 weeks later...

Hoce li biti promocija za jul mesec?Tj. da li oni uopste rade promocije karata u julu i avgustu kad je sezona?

Zadnjih nekoliko promocija su samo za jun, a pre toga su isle za 2 buduca meseca(npr. milion sedista za maj i jun-promocija u aprilu), pa sam malo ne strpljiv,posto bih putovao sredinom jula...  :)

Bice promocija, ali ne verujem da ce biti mnogo jeftinih karata. Jer, realno, potraznja je u tim mesecima velika, dosta karata se verovatno proda i mesecima unapred, pa i ne ostane puno karata da se da po bagatelnoj ceni.

by the way... ja sam srecna majka jedne divne plave debit Master card s kojom cika Rajan ovih dana ne naplacuje transaction fee.

Tako... ako nekom treba karta... let me know... ustedecete 10eura minimum.

;D

On 5/21/2010 at 11:45 AM, Cruela DeVil said:

by the way... ja sam srecna majka jedne divne plave debit Master card s kojom cika Rajan ovih dana ne naplacuje transaction fee.

Tako... ako nekom treba karta... let me know... ustedecete 10eura minimum.

;D

Čestitamo i hvala na ponudi, nego možeš li mi objasniti kako da i u našoj kući zakmeči jedna takva kartica?