Jump to content

Featured Replies

Posted

Stigli avionom. Iz zemlje pustinja i suve vreline, u zemlju gde zeleno izbija, proviruje, razbokorava se, gura iz svake pukotine. Sad smo tik uz ekvator. Izgleda kao zemlja izmaglice, snažnog bilja i velikih marabua u ogromnim, gustim krošnjama, koji se dozivaju čudnim, kliktavim zvucima...

Autor: Lazar Pašćanović

Pročitajte ceo tekst

Savršena priča. Od nekog neodređenog, egzotičnog dela planete, Afrika postaje konkretan kontinent sa konkretnim ljudima i konkretnim životima. Sviđa mi se ovo približavanje dalekih delova sveta kroz ljudske priče - ponešto u njima je specifično za Afriku (ili Keniju), ali mnogo toga je opšteljudsko. I veliki uspeh je što si potresne priče preneo bez patetike. Bravo!

Zaista su vas dve sjane devojke ugostile u Najrobiju i prica je dobila jos zivopisniji karakter. Posebno mi se dojmio deo o tome koliko im je vazna porodica i rodbina, ma koliko im zelje i zahtevi bili suludi i ma koliko oni bili nezahvalni i na zalost, cini mi se da se i usled toga tim plemenskim sukobima i podelama nece jos skoro nazirati kraj.

Blog vam je do te mere nestvaran da vam ne bih ni verovala da ste u Africi da nije jos nestvarnijih fotografija :)

Da li si video tu crkvu, makar na fotografiji?

Ono sto mi je posebno neverovatno je da postoje ti neki ljudski zakoni, razmisljanja, ponasanja, obicaji koji su mi do te mere strani da nikada ne bih mogla ni da zamislim da svet moze I TAKO da funkcionise. Apsolutno sam fascinirana :)

I tekstovi su ti sjajni.... Uvek umam utisak kao da cujem tvoj glas koji izgovara reci koje citam, kao u TV sapunicama :P:D

Samo hrabro- who dares, he wins :) Ponosna sto te/ vas (2/3) znam :*

Одлично погођена социјална и политичка компонента. Написано још боље, дијалози перфектни. :spot:

Tako znaci! Postavise jadnog coveka da bude ambasador u Keniji, a on se plasi Afrike! Eto kako se nasi predstavnici zrtvuju za nas i rade na mestima gde mogu da budu svaki cas ubijeni. U sledecem mandatu coveka treba prebaciti minimum u Svajcarsku zbog svog stresa koji je pretrpeo medju crncima... I dati mu beneficirani radni staz, ne moze to svako, biti ambasador tamo negde medju ljudozderima...

A sad stvarno.. Ljudi, kako moze ksenofob da nam bude ambasador u sred Afrike...:((((((

Prvo, i dalje vas mrzim.

Drugo, za ambasadora se uopšte ne čudim, zašto bi naši činovnici u inostranstvu bili bolji nego kući?

Treće, poređenja sa Srbijom i Srbima se nameću sama po sebi... i mi smo imali strance koji su nas gledali kao Indijance... i koliko je kod nas ljudi počelo da imitira te strance i priča o Srbima kao o ne znam kakvoj bagri, u cilju da budu bolji nego što jesu? Koliko ljudi u Srbiji se ponaša prema svom narodu kao ti belci prema Kenijcima, jer je videlo od stranaca da tako treba?

Pratim prvenstvo Afrike u fudbalu, i čitam komentare na sajtu B92. Zanimljivo je koliko tu ima prikrivenog rasizma i kompleksa više vrednosti - kao da mnogi od nas jedva čekaju da pričaju kako su Afrikanci ovakvi i onakvi kako bismo se mi osečali bolje, jer eto, mi smo belci i Evropljani. Kao da smo iskusili takvo ponašawe zapadnjaka, i trčimo da se i mi prema nekome tako ponašamo kako bismo popravili poljuljano samopouzdanje.

Svaka čast za tekstove, odlični su, izbor sagovornica me oduševio, i dalje sam bez reči...

Zašto ste se podelili ako nije tajna? I ako vam Južna Afrika ne da vizu, koga briga. Zašto bi bilo gore završiti putovanje u Mozambiku, Botsvani ili Namibiji. Možda svratite na Prvenstvo Afrike u fudbalu u Angoli ;)

Svaka čast i hvala za tekstove!

Doris i Ketrin su definitivno najbolje sagovornice do sada, fantastične priče!

Veoma zanimljiva i inspirativna priča koja podstiče nova pitanja i razmišljanja.

Isus, Obama, Osama...velike grupe ljudi smatraju da su to spasitelji, drugi ih pak vide kao najveće neprijatelje...neka takva dijalektika, možda ilustracija za teoriju relativiteta ili jedinstvo suprotnosti..ko će ga znati :bag:

Ponovo drugaciji tekst- ovaj put me je iskreno dirnula situacija u kojoj Lazar kao belac donosi vodu, a to crnci primaju sa zaprepascenjem. Drago mi je da ovo putovanje ima i svoju misiju.

Uzbudljive priče, neke i jezive a sve vrlo upečatljivo i dobro prenešeno. Ambasador me nije iznenadio... ali je ipak bio fini, primio vas i upozorio na ono što misli da je opasnost. To što je ignoramus a opet na tom mestu na kom je jedino zabrinjavajuće. Jedno nisi naglasio, a to je da li su svi sa kojima ste komunicirali (osim ovih naših) crnci. Ne znam da li mi je promaklo ali nije mi bilo jasno odakle je ona NVO radnica...

Čini se da su dosta liberalni po pitanju muško ženskih odnosa, deluju čak emancipovano. Interesantno, interesantno, jako mi se čita još!

УБР, недавно сам читао занимљиву књигу о Кенији, зове се It's our turn to eat, од Michele Wrong, која има још двије одличне књиге о новијим дешавањима у Африци, о Мобутуовом Заиру и Еритреји.

Још једна ствар која ме одушевљава у вашем писању о људима је да се не понашате као туристи, нема примедби типа "црнци су јако љубазни али јако сиромашни, дали смо једном пет долара и носио нам је ствари" или амбасадорских "не идите тамо, црнци ће вас убити", већ сликате праве људе, кроз њихове речи, улазите у њихове животе њиховим очима, не гледате их као антилопе у "Опстанку".

Што се тиче питања, мислим да је ту тројиц повезује кенијска слобода говора и смелост власника тих комбија :) Не могу да замислим пуно земаља у којима би та тројица могла да доминирају у средствима јавног превоза да не изазову скандал, тужбе, презир, подсмех... замислите Исуса у Србији или било где у хришћанском свету у тим количинама, Бин Ладена било где на западу у тим количинама, додуше "Месија" Обама је дозвољен и популаран... Исус поред Бин Ладена... дефинитивно кенијска толерантност, нема шта друго :) Ма колико биле тужне те њихове племенске нетрпељивости.

odlican text, pravo uzivanje je citati.

sta je zajednicko za ovu trojicu...pa verovatno njihova mega vasionska popularnost.

Bin Laden je digao u vazduh ambasadu od Obame a Isus nije bio tu  ::crazy:

Svu trojicu vole  :D

Za jednog sam 100% siguran da ima rodbinu u Keniji, za drugog se sumnja a treceg niko nije pitao za rodbinu  ;D

ja mislim da je za ovu trojicu zajednički imenitelj MOĆ koju imaju  :ang:

a propos temi, danas videh da će na kolarcu u beogradu biti ciklus predavanja na temu putovanja u afriku pod nazivom "snegovi moje afrike - kenija" koja će držati izvesni savetnik u ministarstvu spoljnih poslova republike srbije http://kolarac.rs/#/predavanja

hmh, pitam se da li je to neko od tih naših afrofobičnih predstavnika koje ste vi tamo upoznali  gent

srećno na putešestviju i blogujte malo češće  :)

@Relja

Razdvojili smo se zato što su Uroša više zanimale Uganda i Ruanda, a Marku i Lazaru se više išlo na obalu Indijskog okeana. Pošto nismo imali vremena da obiđemo sve, rešili smo da se privremeno rastanemo. Upoznali smo u Najrobiju Ivana iz Hrvatske, koji se pridružio Urošu, pa smo tako formirali dve dvočlane ekipe.

@Acketa

Svi su crnci, ali nam je nekako glupo da to navodimo jer su ovde svi crnci. Kao da putuješ Evropom i pišeš "Upoznao sam Džona, koji je belac, a onda sam upoznao Lusi, koja je belkinja..." Samo kad naglasimo da je neko stranac (Englez, Japanac, Amerikanac) postoji šansa da nije crnac. A strance retko srećemo.

@marienplatz

Tvoj odgovor za Obamu, Bin Ladena i Isusa se u potpunosti slaže sa mojim mišljenjem, tako da ti dobijaš nagradu iz Kenije. Moj utisak je da se vozači matatua pale na moć, snagu, opasne likove sa kojima se ne valja zajebavati. Mislim da njihovo rezonovanje ne ide dalje od toga.

Хвала за одговоре, и ако вас не мрзи спомените у по једној реченици како иде с визама, пошто сте споменули да има проблема, а и после оног с Етиопијом.

Sjajan blog, toliko inspirativnih razgovora i ljudi..ah, ambasadore da ne komentarisem...i da, Borhes je u pravu  ;)

samo napred  :)

Evo o vizama, u po jednoj recenici :)

Sudan - ambasada u Kairu, 100$, + 30ak evra za pismo preporuke od srpske ambasade + jos 30$ neka registracija u Sudanu

Kenija - na aerodromu, 20 evra

Tanzanija - na granici, 50 dolara