Jump to content

Featured Replies

Posted

ausvic-thumb.jpgAušvic-Birkenau se nalazi na oko sat i po vožnje od Krakova. Ostavili smo ovaj izlet za posle dočeka Nove godine, jer nismo hteli da neraspoloženi uđemo u 2010. Tura Aušvicom traje oko četiri sata i za to vreme se se obilaze oba kompleksa: Aušvic 1, mali logor koji je prvi napravljen, a zatim i kolosalni Birkenau koji je oko trideset puta veci od prvog...

Autor: Miloš Krstić

Pročitajte ceo tekst

Bravo, imenjace! Odlicno napisan tekst, dok ovo citam zaista se osecam kao da sam tamo. Dovoljno informacija, pak ne previse da ugusi citaoca. Ja idem u Krakow krajem Februara, pa cu videli da li mozda jos nesto treba da dodam :-)

Nastavi samo ovako! :-)

Bravo za tekst, a za naslov  klanj::

Lepo si docarao ono sto si imao prilike da vidis. I ja sam bio pre mesec dana, pa je mene ovaj tekst podsetio na mucninu i vrtoglavicu koja me je pratila tokom mog obilaska logora.

Ko god nije bio, budite sigurni da je ono sto cete videti, ako odete, 10 puta strasnije nego sto mozete zamisliti.

Krle, sjajno napisano, nisam ni sumnjao.. a tek fotke.. :D

Pratio sam jedan dokumentarac o stradanju Jermena, i na isti fazon, čak mnogo pre Hitlera, Jermenima je bilo nuđeno da se presele na istok, vozom za koji su platili kartu! Procenjuje se da je oko 2 000 000 Jermena tako nestalo...

Krki svaka cast opet sam se najezio.... "Sada se nalazite na najvecem groblju u evropi, ali necete videti grobove, ovde su ljudi nestajali !!!" Jedna od recenica vodica...

Ovakav tekst podseti coveka koliko treba da se raduje zivotu, i koliko su svakodnevni problemi beznacajni i smesni!

Sve pohvale autoru teksta!

Uzas neopisivi, hvala sto si pokusao da nas na tren odvedes u pakao.

Ljudi moji je verujete da vec 2 godine zivim u Krakowu,te da jos uvek skupljam hrabrost da odem da obidjem taj kompleks,inace kada prolazim kolima idem obilaznim putem,svaka cast onima koji su to obisli.....

Krle, nisam znala da volis da pises! Jako dobro docarano, ja sam bila u Jerusalimu u Memorijskom muzeju zrtvama holokausta Jad Vashem i to mi je ostalo u secanju kao jedno od najsnaznijih utisaka ikada.ali sada mogu i da zamislim kako je kad se nadjes na samom mestu gde su se svi ti uzasi desavali..Svaka cast!

Bio sam tamo u septembru.

Ne zna čovek da li ovakvo mesto treba svima pokazivati da ljudi vide šta bolesni ljudski um može da smisli ili ga treba uništiti i zauvek zaboraviti i nadati se da se neće nikada ponoviti.

Е, сад отиђи у Јасеновац, па упореди. Видећеш и да је наш народ исто тако страдао, а ми о томе не знамо ама баш ништа. Пре пар дана је изашла књига на дан сећања на Холокауст, коју је писао Јевреј, која говори о Јасеновцу. Прочитај текст о томе у "Политици" од пре неки дан

• 7 months later...

Tekst je fenomenalan. Svaka cast

• 3 months later...

Bila sam u Aušvicu sada 31. decembra i sve vreme dok sam se pripremala za put u glavi mi je odzvanjala rečenica iz tvog teksta: „Ljudi, vi imate jakne, džempere, cipele za sneg, pa ste se ipak smrzli, a zamislite samo kako je onda bilo zatvorenicima koji su svakog dana po dvanest sati radili napolju u običnim ritama, bez zaklona, katkad i na minus četrdeset, koliko često zna da bude ovde''. Da, ipak je uspelo da me produva preko svih slojeva odeće koje sam imala na sebi.

Najveći utisak na mene je ostavilo to ,,savršeno arhitektonsko rešenje'', takvo da nema šanse čovek da pobegne odatle. U Aušvicu sve zgrade imaju ravne zidove, raspoređene su pod pravim uglovima, ulice između njih su dovoljno široke i dugačke, dupla bodljikava žica kroz koju je puštena struja dovoljne jačine da ubije. Ljudi su u logoru bili živi ali bez ikakve šanse da prežive.

Takođe, u bloku 11 - bloku smrti u podrumu se nalazi jedan deo gde su zatvarali ljude preko noći. Toliko bi ih nagurali unutra da bi imali mesta samo ako stoje, nakon što su stajali celu noć terali bi ih ujutru na rad.

Ja sam u Ausvicu bio 1990.g... tacno pre 20g...ali mi u glavi jos uvek odzvanjaju reci poljskog vodica koji nam je na kraju obilaska rekao: "vodite racuna da se sve ovo  ne ponovi u vasoj zemlji".

A "mi" smo bili jedna velika turisticka grupa sastavljena od svih bratskih naroda tadasnje sfrj.

• 1 month later...

Zaista odličan tekst. Imate talenta za pisanje.

Savrsen tekst, podsetio me na moju posetu '88. Mislim da nikad necu zaboraviti taj osecaj jeze koji me je pratio danima posle posete. Poljci su odlicno ocuvali taj spomenik holokausta. Iako je "nas" Jasenovac imao slicnu pricu, sa manjim brojem zrtava doduse, ali uzasnijim nacinima likvidacije, poseta njemu izgleda kao setnja kroz park, neko se jako dobro potrudio da prikrije zverstva.

• 1 month later...

svaka cast

• 6 months later...

da li je istina da su deca odvajANA OD MAJKI.I STA SE DESILO SA TOM DECOM ?

• 8 months later...

Velika je to nesreća , logori . Još je veća ne obratiti pažnju na regione koji i danas opominju da su bili svojevrsni logori . Za podsjećanje tzv. Zaštićene zone u BiH za vrijeme rata !

• 1 year later...

Voleo bih da svi učenici obiđu Aušvic. Valjda ćemo, kada se svi upoznaju sa tim zlom koje je tamo počinjeno, jednom za svagda da stavimo tačku na te ratove. Ono što se desilo u logoru je planirano, organizovano masovno istrebljenje nepodobnih. Ubijali su oni tamo i Nemce koji nisu mogli da posluže njihovoj stvari. Politički protivnici, bolesni, invalidi... Ništa SS nije bacao i na svemu su zaradili...

• 4 months later...

Ovo je nečuveno.Učim o ovome u školi i moram spremiti čas o ovome.Kako?Mislim da je ovo objasnilo onu frazu 'svi smo ljudi,malo je ko čovjek' .Ne važi to samo za danas,nego evo i za ovu tragediju od prije 60 i više godina..

Voljela bih da vidim kako izgleda i to je prvo putovanje na koje ću sigurno otići.

Odličan naslov,koji je sve objasnio,a još bolji tekst.

Hvala ti što si nam približio ovo..Biće mi od velike pomoći! :)