Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav dragi putnici!

Ja i moja draga se spremamo na put do Sirije, preko Turske. Pre svega bih zeleo da ponudim, ukoliko neko zeli da putuje do Turske ili Sirije u istom terminu, mozemo ici zajedno, jer putujemo kolima. U pitanju je dzip Kia Sportage koji je zaista prostran i izuzetno brz :) Polazak je 13. ili 14. februara a povratak do 23. februara ujutro. Ako neko zeli do Istanbula, ili Ankare, ili do Kapadokije i dalje do Sirije, moze mi poslati privatno poruku.

zeleo bih da iskoristim priliku da pitam gde se moze usput (mislim na deonicu od Istanbula do Ankare) jeftino prenociti, na auto putu ili u okolini, jer tu pravimo pauzu.

Takodje, bio bih zahvalan za adresu nekog hostela ili hotela u Aleppu, koji ima dvokrevetne sobe. Tamo bi ostali 7 do 8 nocenja.

Pozdrav daxy

Na autoputu kroz Tursku ima puno stajalista na kojima su moteli, prodavnice, restorani... Ima ih raznovrsnih i verujem da su cene prilicno ujednacene. Usluga odlicna i uvek ljubazni Turci. Koliko je cane za spavanje neznam ali je obrok restoranima tipa samposluzivanja, vec od 4evra.

Kao sto znate za ulazak u Siriju autom se placa taksa i osiguranje od zavisnosti koji je auto. Da li se isplati platiti 200-300evra za boravak u Alepu 7-8 dana.

KOd kule su jevtini hosteli. Ja sam bio u Spring flower hostelu. Pazite cena sobe je bez dorucka koji se extra placa i nije ni vredan tih para.

Vidim da je Alepo blizu granice sa Turskom, možda nije loše rešenje da se auto ostavi negde u Turskoj, pa preko grane prevozom...  Ne znam koliko je to sigurno, ali više gledam na to kao neki načnin uštede tih 200 evra...

Šteta što ne idete malo kasnije, sigurno bi ste imali dva saputnika...

Jedan surfer je vlasnik hostela u Alepu pa mozete njega da pitate za smestaj. Zove se Ahmed i nacices ga na listi mojih prijatelja na CS-u.

Vidim da je Alepo blizu granice sa Turskom, možda nije loše rešenje da se auto ostavi negde u Turskoj, pa preko grane prevozom...  Ne znam koliko je to sigurno, ali više gledam na to kao neki načnin uštede tih 200 evra...

Mislim da to neće moći jer Turci upisuju kola u pasoš vozača prilikom ulaska u Tursku. U odnosu na prethodne godine, sada je ta procedura malo jednostavnija jer se izgleda ne plaća neko osiguranje (barem je tako bilo u aprilu prošle godine) pa onda nema cimanja sa nekim posebnim papirom i pečatiranjem prilikom povratka i plaćanjem €3, ali i dalje udaraju dodatne pečate i oznake za kola. Dakle pokušaj izlaska iz Turske bez kola mogao bi rezultovati i nekakvim carinskim prekršajem, a ja se sa Turcima ne bih igrao.

• Author

Hvala svima na odgovorima. Ne planiram da ostavljam kola u Turskoj, upravo zbog te registracije u pasosu, a novac za Sirijce nece biti problem. Po mojim informacijama, diesel tax je usd 100, 55 usd je osiguranje i 9 usd putarina. Ukupno 164 usd, odnosno nekih 115 eura, sto i nije neka stavka uzimajuci u obzir koliko je gorivo u Siriji, i cinjenicu da u pofvratku sipam 55 litara na Sirijskoj granici sto mi je dovoljno do Bugarske.

Јел зна неко да ли се такса за улазак возилом у Сирију обрачунава на основу радне запремине, снаге мотора, старости возила или је иста за све типове и да ли је и колику количину горива могуће пренети преко границе?

Hvala svima na odgovorima. Ne planiram da ostavljam kola u Turskoj, upravo zbog te registracije u pasosu, a novac za Sirijce nece biti problem. Po mojim informacijama, diesel tax je usd 100, 55 usd je osiguranje i 9 usd putarina. Ukupno 164 usd, odnosno nekih 115 eura, sto i nije neka stavka uzimajuci u obzir koliko je gorivo u Siriji, i cinjenicu da u pofvratku sipam 55 litara na Sirijskoj granici sto mi je dovoljno do Bugarske.

Dali ti je kola nova ili 10-tak godina stara? Tamo dizel koriste samo za kamione i buseve, pa nisam siguran koliko je kvalitetan. Ako nemas problema s tim, ne zanima te kvalitet goriva, OK.

Ja sam prosle godine bio iznenadzen cene goriva u Siriji (a bogami i u Libanu).

Nisam video cene dizela, ali benzin je bio samo 30-40% jeftiniji odavde. Nije bas bezpara kao sto je, neznam u Iranu ili Saudisku Arabiju i sl.

Jos jedna napomena. Kada sam se vracao iz Alepa za Antakiju, uzeo sam shared taxi. Taxista je stao na sve benziske do granice i nigde nije nasao goriva. To svercanje goriva u Turskoj im je sigurno dodatni biznis taxiste. Ovo cisto da napomnem, jer moze se desiti.

• Author

Po informacijama koje sam prikupio do sada, necu ni placati tih 100 dolara jer se odnosi samo na vozila koja se pokrecu na dizel. S obzirom da je moj benzinac mislim da nece biti problema, uostalom, sve to sam procitao na sajtu sirijske ambasade u Atini:

http://www.syrianembassy.gr/Syria.html

Jeeej :) 100 usd manje :)

U povratku is Sirije za Tursku bus je bio krcat sverc robe: goriva, cigareta, hrane. Niko nas nista nije ni pitao, samo su nam uvalili robu.

Ako se taksa za benzince i ne placa, placa se osiguranje i putarina. Molim te, po povratku, napisi koliko si platio.

"Travellers do not need an exit visa if the duration of their stay in Syria does not exceed fifteen days ." Ovaj citat mi nije jasan. Da li se odnosi na izlaznu taksu?

Svi smo morali da placamo izlaznu taksu, sem gradjana Jordana. Putnici u taksiju su me ubedjivali, kao i carinike na granici, da ne moramo da platimo jer smo u Siriji boravili manje od 24 sata, bili smo u tranzitu, ali nije vredelo, morali smo da platimo 500SF po osobi. Na izlasku prema Turskoj 550Sf.

I da dodam nesto sto zaboravim da napisem kada je u pitanju sirija: postanske marke su u Siriji jako jevtine, te koristit vec zanemareni nacin pozdrava sa putovanja. I cena razglednica u postama je minimalna.

Moj ćale nikad nije dobio onu razglednicu što sam mu poslao iz Latakije, a sve sam uredno obavio. Možda sam baš baksuz.

Taj bus sa šverc robom, da nije Zeitouni?

Nas četvoro je letos kolima išlo za Siriju i dalje. Na izlazu iz Ankare prema Siriji spavali smo u hotelu Ulasan. Hotel je odmah pored jezera 30 metara od puta a smeštaj je u klasi 4*. 20€ po osobi sa švedskim stolom. Veoma prija posle 1600 km od NS i noćne vožnje kroz Bugarsku.

Na Sirijskoj granici smo malo kukali zbog takse za dizel. Probali smo da objasnimo da nismo poneli pare za tu vrstu troška (odnosno imali smo informaciju da je to ukupno 100$). Nije vredelo. A još kad je carinik ponudio da nam pozajmi 200$, pa kad se vratimo kući da mu nekako pošaljemo, nismo više imali srca da se raspravljamo. Njihova prosečna primanja su 3 puta manja od naših u Srbiji.

Koliko sam ja tada razumeo taksa za benzin se isto plaća ali je upola manja ili oko 50$. Platili smo osiguranje za mesec dana od oko 50$ i platili smo izradu papira  :x za taksu na gorivo oko 80-90$.

U Alepu imate simpatičan hostel (blizu Sat kule) sa dvokrevetnim sobama koje imaju malo kupatilo i tv. (nije neki smeštaj ali je društvo zanimljivo)  Vlasnik se zove Rašid. Čovek je veoma simpatičan, moderan i voli da se druži. Nas je vodio na večeru u jedan dobar restoran. Imena hostela trenutno ne mogu da se setim ali evo Rašidovog mobilnog +963933220995

Obavezno bar jedno veče prespavajte u hotelu Mandaloun (www.mandalounhotel.com)  posle cenjkanja noćenje je po osobi oko 30€ ali vredi svaki cent. Obzirom da idete u van sezoni možda bude i povoljnije.

PS

ako nije problem voleo bih da Rašidu pošaljem neke slike...pa... ako možete da ih ponesete.

Taksa na benzince ne postoji, ali cete platiti na grani oko 120e za osiguranja i tra la la.... Ja bi isao do Damaska, jer biti u Siriji, a ne videti Damask je svertogrdje  ::arabia: Uzivajte u provodu ;D

• 11 months later...

Ја јуче звао сиријску амбасаду у Београду да се распитам у вези дажбина које се плаћају приликом уласка у Сирију аутомобилом. Разговарао сам са конзулом и рекао ми је да сви трошкови укључујући таксе, осигурање и путарине за месец дана износе 200 долара. Рекао је да може да се плати и за 15 дана и у том случају износи око 100 долара. Ове цене су за бензинца.

Taj , чова Дакси, отворио тему, поставио питања, можда био на путу, али никада није ништа написао.

Па, Дакси  ::artist:

:D А ја ово написао јер сам са још неколико другара у озбиљним плановима за овакав пут, па чисто да се нађе информација јер верујем да има још заинтересованих којима ће ово значити.

А ти Дакси ако читаш ово напиши коју реч.