Jump to content

Featured Replies

Posted

Пошто постоји интересовање да мало помогнемо Ненси из Најробија, прешли смо с речи на дела.

План је следећи, скупићемо новац а онда ћемо га преко Вестерн Јуниона послати Ненси.

Африканка је поменула да постоји и могућност да уплатимо на њен рачун у банци у Кенији, али Марко није за ту опцију. Послаћемо онако како се они договоре да је најбоље, али то није разлог да ми не почнемо са сакупљањем новца.

Први циљ ће нам бити 11500 динара, што је отприлике новац који је њена месечна плата плус трошкови слања.

То значи отприлике да би нас 30 требало да уплати око 400 динара. Наравно, примамо и веће и мање доприносе, али ето, да напишемо барем нешто оквирно о износу.

Ко жели да помогне, може да уплати новац на динарски рачун код:

Не би било лоше да негде у поље пошаиљаоца или сврха уплате убаците ваш ницк, да можемо да објавимо да је уплата стигла, наравно без навођења износа. Или уплатите неки мало необичнији износ, типа 422 динара или 397, па ћемо објавити само износ, да знате да је стигло :)

Толико за почетак, неко је помињао да ово мало прошири по Фејсбуку, све сугестије и свака помоћ је добродошла.

da li to ide preko opste uplatnice pa u bilo kojoj posti/banci ili samo u RF banci?

da li je potreban poziv na broj ako moze preko opste uplatnice?

• Author

da li to ide preko opste uplatnice pa u bilo kojoj posti/banci ili samo u RF banci?

da li je potreban poziv na broj ako moze preko opste uplatnice?

Може у било којој пошти или банци, и преко опште уплатнице.

Не треба позив на број.

• Author

Рачун је наравно приватни јер нисмо основали организацију због овога.

Као примаоца можете ставити: Goran Vaskovic, Novi Sad

Dodao sam ime primaoca i u prvi post, da onaj ko tek otvori temu moze odmah da vidi :)

Za neupucene o cemu se radi, pogledajte https://www.klubputnika.org/Blogovi/76-afrika/3447-najrobi-kenija

Hvala svima sto zele da pomognu, zaista znaci puno i napravice razliku, koliko god da se sakupi klanj::

Svaka cast :spot:

Inace, ovo je prva ovakva akcija u istoriji Kluba, ko zna sta sve moze da se desi u buducnosti flowers::

Da li banke naplacuju proviziju zato sto uplacujes na racun otvoren u drugoj banci? Ne zelim da ni jedan dinar ode kome ne treba  :D

Ako naplacuju odoh u Rajfajzen.

Ja sam informacije o akciji okacio na FB. Mozda nije lose da se isto ucini na profilu KPS-a, imajuci u vidu da ima podosta drugara... :)

Da li banke naplacuju proviziju zato sto uplacujes na racun otvoren u drugoj banci? Ne zelim da ni jedan dinar ode kome ne treba  :D

Ako naplacuju odoh u Rajfajzen.

Naplaćuju, bolje idi u Rajfajzen.

Možeš i u pošti da uplatiš, tamo je provizija zanemarljivo mala.

Подржао! Јављајте како напредује акција.

Да ли има временски рок акције или док се не сакупи 10000 дин?

План је следећи, скупићемо новац а онда ћемо га преко Вестерн Јуниона послати Ненси.

Африканка је поменула да постоји и могућност да уплатимо на њен рачун у банци у Кенији, али Марко није за ту опцију. 

Vestern Junion je jedino rešenje...a i najbolje, jer ako imate ime i prezime osobe, mozete poslati novac bilo kome iz pošte, tako da može da bude lepo iznenađenje onome kome se šalje, tj. Nensi u ovom slučaju.

Afrikanka je verovatno imala u vidu kenijske, a i zakone nekih drugih zemalja, koji dozvoljavaju transfere kome god želite, ali srpski Zakon od deviznom poslovanju je prilično rigidan i tačno precizira kome možete slati novac u inostranstvo klasičnim bankarskim transferom, tipa:nasledstva, pomoć rođacima do trećeg stepena srodstva, iseljenje iz zemlje i slično...

Koga baš zanimaju suvoparni detalji, ima na http://www.nbs.rs/export/internet/cirilica/20/index_dev.html, deo "Одлука о условима за личне и физичке преносе средстава плаћања у иностранство и из иностранства".

Uz ispunjenje tih uslova i to takođe košta: otvaranje deviznog računa, provizija banke, troškovi ino-banaka posrednika.

Osim toga primalac dostavlja kompletnu instrukciju sa svim detaljima iz svoje banke pošiljaocu, a onda to više nije iznenađenje za onoga kome šaljete pare.

Zato su valjda(napokon) i dozvolili da se novac šalje WU u ograničenim iznosima-dinarskom uplatom, ali samo iz pošta.

Ideja je super, pridružujem se malim prilogom ovih dana.

Relja, bravo za inicijativu i preuzimanje operative na sebe.

A od naše "afričke" ekipe očekujemo nastavak izvanrednih priča...

ova priča me je strašno pogodila. ja mislila da meni nije lako ovde, ali ovo kada sam pročitala uf strašno.

smo zbog ovo ga sam se registrovala na forum i koliko odo sutra do banke.

inače danas sam saznala tek za marka, lazara i uroša i njihovo putovanje i ceo dan čitam njihove pustolovine.

momci odlični ste.

A po čemu je ta Nensi drugačija i zaslužuje pomoć više od onih ostalih par miliona koji žive oko nje u istim ili još gorim uslovima? Zašto ne nađete nekoga kome je taj novac potrebniji?

A po čemu je ta Nensi drugačija i zaslužuje pomoć više od onih ostalih par miliona koji žive oko nje u istim ili još gorim uslovima? Zašto ne nađete nekoga kome je taj novac potrebniji?

Biće i toga, siguran sam. Ovo je prvi konkretan predlog. Pročitaj malo priče koje su pisali, po meni su njih trojica pravi ambasadori naše zemlje, a ne ljudi koji se tom funkcijom predstavljaju tamo...

Biće i toga, siguran sam. Ovo je prvi konkretan predlog. Pročitaj malo priče koje su pisali, po meni su njih trojica pravi ambasadori naše zemlje, a ne ljudi koji se tom funkcijom predstavljaju tamo...

Mi smo se upravo vratili iz Afrike, i bili smo u istom tom Nairobiju, u istom tom periodu, i srceparajuća priča uopšte nije neophodna kad se lično vidi i uveri u nivo standarda.

Uz to, nemojte zaboraviti da Nensi nije baš toliko blizu dna koliko se čini, jer može da priušti i luksuz korišćenja interneta.. kako bi se inače našla sa našim "ambasadorima"?

Tamo žive ljudi koji nemaju šta da jedu, kojima su krevet i četiri zida pojam iz mašte - možda su to neki drugi ljudi kojima je pomoć još potrebnija, ali nisu imali sreće da se sretu sa nekime ko je toliko nadaren za pisanje blogova.

@ mr_w

Ti pokreni akciju, obavesti nas, kazi kome i zasto zelis da pomognes pa cemo valjda i tu da se angazujemo. Verovatno uvek postoji neko kome je pomoc potrebnija od onog kome se trenutno salje, ali to nije razlog da se konkretnoj osobi (u ovom slucaju Nensi) ne pomogne.

Mi smo se upravo vratili iz Afrike, i bili smo u istom tom Nairobiju, u istom tom periodu, i srceparajuća priča uopšte nije neophodna kad se lično vidi i uveri u nivo standarda.

Uz to, nemojte zaboraviti da Nensi nije baš toliko blizu dna koliko se čini, jer može da priušti i luksuz korišćenja interneta.. kako bi se inače našla sa našim "ambasadorima"?

Tamo žive ljudi koji nemaju šta da jedu, kojima su krevet i četiri zida pojam iz mašte - možda su to neki drugi ljudi kojima je pomoć još potrebnija, ali nisu imali sreće da se sretu sa nekime ko je toliko nadaren za pisanje blogova.

Dakle Nensi ne treba pomoći jer ima ljudi koji su u goroj situaciji?

Znači onom čoveku bez noge takođe ne treba pomoći jer postoje i ljudi koji nemaju dve noge?

Ok, video si ljude koji su u lošijoj situaciji nego Nensi. Pošto bušiš ovu akciju, pretpostavljam da si organizovao nešto slično za te ljude koji su u mnogo gorem položaju?

Civitli je naš heroj zar ne?

Dobro, ajde da ne miniram stvarno - nek bude normalna rasprava, recite mi zbog čega je ovakva akcija koja favorizuje slučajno izabranu jedinku bolja nego pomoć preko adekvatne organizacje?

recite mi zbog čega je ovakva akcija koja favorizuje slučajno izabranu jedinku bolja nego pomoć preko adekvatne organizacje?

Ne sećam se da je neko rekao da je ovakva akcija bolja. Ja ne mislim da je bolja per se, ali mislim da ima izvesne prednosti.

Prvo, pomoć ne odlazi slučajno izabranoj jedinki, nego ljudima koje kod kojih je Marko živeo skoro dve nedelje, tako da je imao prilike da ih veoma dobro lično upozna i uveri se da im je pomoć potrebna, da je zaslužuju, i da će biti iskorišćena na pravi način.

Drugo, adekvatne organizacije su posrednici, a deo novca trpaju i sebi u džep. Ovako sva pomoć odlazi direktno do onoga kome je potrebna, i niko ništa ne uzima sebi.

Treće, kao što sam ranije napisao, mislim da nije stvar samo u pomoći, nego i u širenju tog duha, da jedni ljudi možda mogu i žele da pomognu drugim ljudima. Marko nije tražio nikakvu pomoć ni za koga: čitaoci bloga su to sami ponudili. Mislim da je to prilično velika stvar - da neko iz Srbije, ko ni sam nije u blistavoj finansijskoj situaciji, sam poželi da pomogne nekom iz Kenije, u kojoj nikad nije ni bio. Po meni, ta akcija se može posmatrati

kao seme jedne ideje, a to je ideja o spontanoj pomoći. I lično mislim da je to jedna sjajna ideja, posebno zato što je samonikla.

Četvrto, ne vidim zašto bi to nekome smetalo. Niko te ne vuče za rukav da nešto daš.

Peto, ti ljudi su sa jednim od nas podelili jedan mali deo svog života, i svoju priču. Time je na neki način ostvaren kontakt između nas i njih, postali su deo naše zajednice. Ja ih, naime, nisam upoznao, niti sam bio u njihovoj kući, ali osećam da smo, objavivši njihovu priču, uspostavili kontakt između njih, u njihovom slamu u Najrobiju, i svih nas koji smo pročitali nešto o njihovom životu.

Eto, neka moja razmišljanja. Mislim da od ovakve akcije niko ne bi imao štete, a nekome će mnogo značiti. Ne možemo pomoći svima, ali nek dovoljan broj ljudi pomogne ponekom, i eto, već nije loše.

Molio bih clanove formua da se uzdrze od ovakvih negativnih komentara. Ako neko misli da je nekome drugom pomoc potrebnija (a sigurno je da takvih ima, pogledajte samo Haiti) nek se odluci i da im donaciju u vidu novca/hrane/garderobe/ ili sta im je vec potrebno.

Ja sam veci pristalica ovakvih akcija gde bi pomogli nekome direktno a ne preko raznih humanitarnih fondacija koje uzput receno vise od polovine donacije potrose na svoje zaposlene, putovanja, dnevnice i sta god to vec bilo.

Nensi je samo kap u moru ali ako njoj pomognemo i ona ce pomoci mnogima, koliko vidim ona je veliki borac.

Sto se tice razloga zbog kog joj saljemo novac ja sam za to da navedemo da je to pomoc za skolovanje njenih cerkica. Mislim da je to najbolje jer sam onda siguran da ce taj novac uloziti u njih a ne u prijatelje/rodjake ili neke druge koji su dovoljno odrasli da mogu ili bi bar trebalo da mogu da se staraju o sebi ili nedaj boze u crkvu. A mislim da time mozemo da izbegnemo da se Nensi mozda i uvredi (ja znam mnogo izuzetno siromasnih ljudi koji nece da prime nikakvu pomoc jer ih je sramota ili misle da je ispod casti).

Inace ja sam danas uplatio donaciju na Reljin racun i pitao u posti za Western Union. Ako se salje do 8300din cena slanja je 800din ako se salje preko 8300din cena je 1500din tako da ja predlazem da sad cim se sakupi oko 8000din posaljemo jednu donaciju a onda nastavimo da sakupljamo i tako pomognemo Nensi svaki mesec ili par meseci vec kako bude islo sa sakupljanjem.

Ako bude zafalilo do 8000din ja cu opet uplatiti jer me je ova prica bas dirnula a novac koji joj saljemo za nas ovde u Srbiji kad se podeli na nas desetak je ustvari iznos koji popijemo samo u jednom izlasku a da nismo ni trepnuli.

Koliko vidim, ovo je najviše Reljina akcija. I ljudima ne treba zabraniti da se priključe akciji isto tako ni da komentarišu ili kritikuju akciju.

Smatram da jeste malo preterano i da svako od nas ima n sreceparajućih priča sa raznoraznih putovanja. Zapravo i u našoj zemlji ima ljudi koje poznajemo i kojima treba pomoć.

I verujem da se svako od nas trudi da pomognem tim ljudima najbolje kako zna i ume.

Sigurno im je Marko pomogao dok je bio tamo i pomoćiće im sledeći put kada bude bio. Možda ih neko od nas poseti sledeći put kada bude u blizini, popije čaj sa njima, odnese neku pošiljku iz Srbije... Ajvar, kajmak :D

Ali ovime ćemo samo stvoriti izgled "mighty mzungu" koji šalju keš svima kojima "treba pomoć"? Nije ni čudo što nas svuda vide kao hodajuće dolare.

Ne bih da sitničarim, ali:

Ovako sva pomoć odlazi direktno do onoga kome je potrebna, i niko ništa ne uzima sebi.
osim Westen Union-a i ostalih banaka koje učestvuju u transakciji.

Hvala Marku što je podelio svoju priču sa nama, ali to je upravo to, njegova priča i njegovo iskustvo.

I on je taj koji je imao kontakte sa njima, koji ih je upoznao, boravio kod njih, jeo sa njima, kome su prali veš... I oni su njegovi prijatelji sada. Uostalom, šta kažu prijatelji na ovu akciju? Da li im se svidja to što su "socijalni slučajevi na internetu"?

Suma sumarum, ništa loše u ovome nema, ali smatram da je najlakše poslati novčanu pomoć nekome, a vrednije je sesti sa čovekom, popričati, pomoći mu direktno u životu, odneti hranu, odeću, školski pribor... A to je Marko već uradio.

Ali ovime ćemo samo stvoriti izgled "mighty mzungu" koji šalju keš svima kojima "treba pomoć"? Nije ni čudo što nas svuda vide kao hodajuće dolare.

Pa, ne baš svima :) Mislim da su razlozi što nas vide kao hodajuće dolare sasvim drugi... A to je ponašanje šačice belaca koja živi u Africi. Naravno, to je samo moj utisak, koji lako može biti pogrešan.