Jump to content

Featured Replies

Nisam uplatio, a kolko vidim postoji i mogucnost da se odmah daju pare na ruke i knjiga je tu (preko kike)? Cool...

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...

Da li neko od vas ide u Istočnu Srbiju za 1. maj? U Majdanpek (pred Rajkovu pećinu) ili na Miroč pa da ponese 2 primerka?

• 2 weeks later...

Sjajno,sjajno,sjajno....aj sada sedajte i pravite ih jos jos i jos...progutala sam je

• 8 months later...

Imam jedan predlog. Da se izbaci besplatna PDF verzija knjige `Neutabanim stazama` na sajtu KPSa. Ako mislite da će to smanjiti prodaju knjiga grdno se varate. Pogledajte inspirativne filmiće o tome.

Ne mora pdf. Postoji i varijanta fleš časopisa. Kao što, na primer, imaju neke novine. Objavi se putopis, slika a ima mesta i za reklame. (Na primer za izdavača, knjižaru, doček Nove Godine ili zajednicu slobodnog softvera...) 

Napravio sam i probnu verziju onoga o čemu sam pričao, i poslao mojoj vezi u KPS-u 8-) . Čekam ocenu, ideje i predloge. :)

Možda je bolje pitanje ko bi se time pridobio? Ja sam probao da napravim online verziju na jednom sajtu, ali to funcioniše po nekom dnevnom principu ili kako se već napravi, pa posle svi naslovi nestanu... sajt se zove paper.li ko hoće da se igra i napravi svoj online časopis

Meni se čini da će ljudi uvek radije čitati tekstove onlajn, na sajtu, nego u pdf-u. Ovde je ipak moguća neka interakcija, ostavljanje komentara, fejsbuk lajk i šta ti ja znam. Sem toga, mislim da je i preglednije i lakše za upotrebu, a ukoliko ih nešto iz teksta konkretno zainteresuje - na primer, neko mesto - odmah na sajtu mogu da vide šta je potrebno za vizu, da postave pitanje na forumu itd. Zato i pitam šta bi se time dobilo :)

Evo koje su prednosti online flash magazina (dakle ne pdf nego flash):

1. selekcija tekstova (na sajtu zaista ima mnogo tekstova i onaj ko se prvi put odlucuje za samostalno putovanje treba da ima neku polaznu tačku. U časopisu bi bilo par najboljih putopisa - kao inspiracija, saveti za početnike - na primer kako spakovati ranac itd., vremeplov, preporuka jedne destinacije, o misiji KPSa i eventualno par članaka o MTB i džip ekspedicijama, jer su i to neutabane staze. :) )

1a)mogućnost komercijalizacije. Dok bi sajt zadržao svoj nekomercijalni karakter, časopis bi mogao da sadrži i reklame za avio-kompanije, opremu, i sajtove koji se pronalaze u filozofiji slobodnih putovanja.

2. direktno obraćanje budućim putnicima, naročito onima koji se prvi put susreću sa samostalnim putovanjima, te širenje ideje Kluba

3. Šansa da jednoga dana Online časopis preraste u štampani - ili u vidu neke knjige / brošure

4. Nikakvog remećenja rada foruma nebi bilo. LJudi bi i dalje imali mogućnost komentarisanja, deljenja i svega ostalog što nudi internet komunikacija

5. Kao neka dajdžest varijanta sajta, časopis bi izlazio na 3 meseca što bi dalo dovoljno vremena za pripremu za štampu i selekciju najboljih tekstova.

To su neke moje ideje... Ono što sam ja napravio je neko probno izdanje, bez prethodnog iskustva u roku od 2-3 dana (u šta ulazi i  učenje korišćenja softvera za prelom teksta, izbor tekstova i dizajn...)

Meni to što si napravio super izgleda. Što se selekcije tekstova tiče, mislim da je sajt dosta dobro organizovan, tako da svako može da vidi odakle da počne. U vrhu naslovne stranice su linkovi za "O nama" i "Postanite član", koji objašnjavaju sve što je potrebno za početak, a linkovi u meniju sa leve strane dosta jasno govore o sadržaju sekcija. Direktno obraćanje... pretpostavljam da tu misliš na slanje mejlom? Ja u životu nisam otvorio pdf koji mi je neka organizacija poslala na mejl :) To sve odmah obrišem, a verujem da mnogi tako rade. Štampani časopis - teško, iz mnogo razloga. Komercijalizacija... Čini mi se da bi pre neko platio reklamu na sajtu nego u pdf časopisu, jer sajt ipak pogleda neuporedivo više ljudi. Međutim, ovo bi moglo dobro da se iskoristi u nekim posebnim prilikama - recimo, kad organizujemo neki događaj kao što je predavanje ili izložba fotografija. Za takve prilike mogli bismo da odštampamo neki "bilten" u formi časopisa od par stranica, pa da razdelimo publici, da mogu da listaju kod kuće.

Pod direktnim obraćanjem sam mislio na slanje e-mailova sa linkom do online časopisa (u flash formatu) i to ljudima koji su se prijavili na mejling listu. Reklamiranjem u časopisu sam forum bi se oslobodio komercijalnih sadržaja i izbegla bi se mogućnost da neko argumentovano kritikuje avio kompaniju koja se reklamira 100 piksela niže. A opet, pitanje je da li da se u časopisu dozvoli reklamiranje baš svakome ko to može da plati. Ali to već zalazi u politiku sajta - u šta ne želim da se mešam. :)

Što se selekcije tekstova tiče, složićemo se da nisu svi putopisi istog kvaliteta niti su sve informacije iz iskustvenika podjednako korisne svima.  To je i vrlina foruma ali časopis bi dao neku dajdžest (дајџест) verziju, najbolje od najboljeg, za najširu publiku. Još jedan primer direktnijeg obraćanja.

Dobro. Pokrenuli smo neka pitanja za razmišljanje. Možda je ipak još rano za časopis Neutabanim stazama. Ipak, ako budem imao vremena, posvetiću se malo više nauci preloma teksta i dizajna i napraviti bolje rešenje. Najviše zbog svog učenja i veštbanja  teg (ali i ko zna... zvizhd   )

Ako niko nema šta da doda, proglašavam ovu tačku dnevnog reda zatvorenom :) (Barem što se mene tiče. 8-))

• 4 months later...

Zanima me da li jos ima knjige i da li je cena ista ili se promenila (da bih znala koliko da uplatim)? Nisam bila jako davno na sajtu, sad nabasah ponovo i odusevih se. :)

Pozdrav :)

Zanima me da li jos ima knjige i da li je cena ista... ?

I mene to zanima.

Hvala,

Pozdrav.

Ja jos uvek cekam odgovor na email o dogovoru kako bi mogli da mi posaljete knjigu u Cg?Predpostavljam da ste sad u frci oko trazenja kuce u Istanbulu,pa cu se strpiti :)

• 2 weeks later...

knjiga stigla, hvaaaaaalaaaaaaaa :)

• 6 months later...

Da li i dalje saljete knjige?