Jump to content

Featured Replies

Posted

Poglavica ratničkog plemena, poznatog kao Masaji, dočekuje nas u svom gradskom odelu: cipele, iznošene pantalone, prugasta majica. Mršav mlad čovek obrijane glave i uzdržanog lica sa tankom linijom brkova. Ukrcavamo se u neka raznjakana kola, lokalni ekvivalent taksija, i krećemo izlokanim zemljanim džadama kroz grmlje i travnate ledine...

Autori: Lazar, Uroš, Marko

Pročitajte ceo tekst

Sjajno!!

Kakvi momenti... osnovna skola, pomracenje sunca, poglavica na CS-u, test borba sa lavovima... nadam se da u sred svega toga s vremena na vreme postanete svesni, zaista svesni sopstvenog putovanja  klanj::

Tekstovi su prosto genijalni, iskreno osecam kao da dozivim delic vaseg iskustva!

Nazalost nisam smogla snage da komentarisem poslednjih par, jer kad god bih zavrsila citanje sa uzivanjem, docekli bi me nebulozni komentari i besmislene rasprave, koje pokvare utisak nacisto!  nono Zato sad koristim priliku da odmah napisem komentar, i nadam se da ce ljudi biti poneseni pricom kao i ja, bez zelje da nekome nesto dokazuju...

jer ovakvi tekstovi jesu retkost i ocigledno teba znati uzivati u njima  flowers::

E sad vam stvarno, istinski, užasno zavidim!!!!

I imam zamerku- u tekstu samo spominjete krave, kad, na fotki- zebre! Imaju li one neki odnos sa stanovnicima sela ili samo tako šetaju okolo?

haha, pitala sam se da li ćete videti pomračenje :) :) super :) vrlo mi je prijao tekst, spor, opušten, rasterećen :) verovatno prvi put od kad ste krenuli na put pomišljam da bih možda volela da odem tamo i malo izblejim :) (kad dejvid napravi dimnjak) a zebre su preslatke (fali nam zaljubljeni smajli)

Još jedan u nizu fantastičnih tekstova, mnogo volim kada se prepliće pisanje sve trojice. I što reče rayuela baš je prijala ova rasterećenost i ne tako gusto pisanje, mislim da je ovo prvi tekst kome neću morati da se vratim ponovo u roku od dva sata jer nisam uspeo da obradim sve detalje. Drž' te se!

Eto kako je dimnjak stigao medju Masaje :) Zahvaljujuci kome drugom do Chiju :P

Jos jedan odlican tekst.

zasto niste slikali tu cudnu obucu od automobilskih guma???

@sirijus

Da, zaboravismo da napomenemo sta je sa tim zebrama. Masaji su nam rekli da ih ne jedu jer im je meso zilavo, kao meso magarca, ali da postoje neka plemena, premda malobrojna, koja jedu zebre, i tvrde da im je meso "slatko", sta god to znacilo :) Tako da zebre setaju okolo, niko ih ne dira, i ne boje se ljudi posebno.

@kamilica

Slikali smo obucu od automobilskih guma, ima svuda da se kupi. Gledacemo da objavimo fotku u narednom postu :)

- Ovo je nekad služilo za komunikaciju između sela, kao i za dozivanje u pomoć.

- Danas ga više ne koristite?

- Nema potrebe, sad svi imaju mobilni...

;D

Sta reci,

zivite nase snove ,

srecno dalje...

p.s. I pisite , pisite...

Мене јако занима још од Ненси, како се ти људи "каче" на нет, где им стоји компјутер, како су чули за Каучсурфинг, и одакле поглавици идеја да се "пријави"? :)

Живо ме интересује даља судбина идеје димњака у Масаи народу... кад би новинари у Србији видели које огњиште, можда би их мање спомињали у кретенским контекстима :)))

Deo sa dimnjakom i osnovnom skolom je caroban!

Mislim da se poglavica "prijavio" na CS radi pripreme. Sada gosti i vodi putnike besplatno, a kada napravi turisticke objekte vodice turiste za pare.  ;D

Srecno gde god da ste sada  :D

Sta reci sem sjajno,stvarno treba doziveti tako nesto,verujem da je tesko sve objasniti sta ste doziveli, i da cete verovatno morati da napravite neki event da sve to lepo izpricate i uzivo :)

..Sjajno radite putopis, stvarno je uzivanje na koji nacin sve to opisujete,prosla sam tuda davno u nekoj drugoj prici od Vase, samo napred, ocaravajuci ste :)

Eto kako je dimnjak stigao medju Masaje :) Zahvaljujuci kome drugom do Chiju :P

Jos jedan odlican tekst.

Chili,dogovoricemo se oko projekta dimnjaka....nemoj da me zaboravis...mozda to bude dobar posao za familiju!!!

Jako mi je prijala ova pletenica koju ste ispleli od vaše tri priče. Lep kontrast u odnosu na priče iz "urbane" Afrike. Niste nam rekli - kako je poglavica naučio engleski?

U SMS porukama ste pisali da vas je poglavica učio da koristite luk i strelu. Jeste li imali prilike da gađate u metu? Jeste li dobili nekakve instrukcije za korišćenje tih buzdovana?

Inače, i meni se čini da će mladi koji odu na fakultet teško pristati da se vrate u selo. To je valjda svuda tako.

P.S. Sad sam video da su rayuela i bloom ostavili slične komentare. Delimo utisak :)

Је л су вама дали да пробате њехов ”local beer"? Наводно га праве од неке биљке која подсећа на алое веру, а има заправо озвежавајућ укус, киселкаст и врло алкохолан :).

И наравно, да ли су пробали да вам продају наруквице и џиџабиџе? :)

Нама су објаснили (други масаји) да немају димњак зато што их дим штити од бубица и комараца. Питање је сада шта је од тога тачно. А што се тиче кравље крви, неко правило је заправо да је пију само када они изгубе крв (жена после порођаја, дечкићи после обрезивања...).

Колико жена има поглавица?

Занимљив је податак о доњим предњим зубима. Је л заиста нико нема те зубе?

Мене јако занима још од Ненси, како се ти људи "каче" на нет, где им стоји компјутер, како су чули за Каучсурфинг, и одакле поглавици идеја да се "пријави"? :)

Net cafea u Africi ima na svakom cosku. U jeftinijim je sat vremena 30 dinara. Poglavica je za CS cuo od nekih stranaca :)

Niste nam rekli - kako je poglavica naučio engleski?

U SMS porukama ste pisali da vas je poglavica učio da koristite luk i strelu. Jeste li imali prilike da gađate u metu? Jeste li dobili nekakve instrukcije za korišćenje tih buzdovana?

U osnovnoj skoli ga je naucio. Kao sto sam napisao u postu o Najrobiju, celo obrazovanje im je na engleskom, sto znaci i osnovna skola. Pises, citas i pricas na engleskom :)

Gadjali smo onako nasumicno, cisto da isprobamo kako to ide. Bole prsti od zatezanja :)

Је л су вама дали да пробате њехов ”local beer"?

И наравно, да ли су пробали да вам продају наруквице и џиџабиџе? :)

Колико жена има поглавица?

Занимљив је податак о доњим предњим зубима. Је л заиста нико нема те зубе?

Nismo probali to pivo koje pominjes.

Nisu probali nista da nam prodaju, ali bolje da jesu, bilo bi jeftinije nego u gradu :)

Ima jednu zenu, a i ta mu je previse izgleda, bar sam tako zakljucio iz razgovora :)

I da, zaista niko nema te donje zube :)

Idemo, ljudi,

gde ste se zaglavili, fale nam Vasi tekstovi..

pozz

Fantastično! Zebre pored puta, kolibe od blata, plemena... To je ona Afrika koja se zamišlja... Jedino tu priču malo kvari ta komercijala koja je svuda probija - al šta ćeš, to je normalno valjda... I opet paradoksi - glavno da je komp svuda prisutan, ali za dimnjak još čuli nisu!!! Šašavi su ti afrikanci (toc,toc,toc)... :)

Na forumu sam pročitao da je skupljeno dovoljno novca da se pošalje Nensi, baš se radujem zbog toga.

Pozdrav svima!!

I opet paradoksi - glavno da je komp svuda prisutan, ali za dimnjak još čuli nisu!

Ma nemaju komp :) Poglavica ide u obliznji grad kad mu treba net. Sela nemaju ni struju ni vodu, kakav crni kompjuter... :)

И наравно, да ли су пробали да вам продају наруквице и џиџабиџе?

Nisu :)

U kojoj ste se drzavi okupali u Tanganjika jezeru :)

Svaka čast!

Da se ja pitam, sve bih vas odlikovao i postavio za počasne ambasadore! Rusite predrasude noseci vodu iako ste mzungu, Nensi ce dobiti pomoc, Masai će spoznati blagodeti dimnjaka...

Neka vas putnicka sreca prati flowers.gif