Jump to content

Featured Replies

Posted

Ne znam da li neko već napisao to, ali od kad nas eto više ne smaraju da imamo vize, na granici sa BG će vas sigurno pitati koliko dugo nameravate da ostanete u zemlji, zatim obavestiti da morate da imate najmanje 50 evra po danu i onda naravno, tražiti i da pokažete pare u zavisnosti od toga koliko ste dana "prijavili". :-)

Tako da.. prvo se saberite, oduzmite, pomnožite i ostalo, pa na prelaz.

I još nešto, kad smo već kod Bugarske.. pre 10 dana je bio moj prvi i nadam se iskreno poslednji put da idem iz Sofije u Beograd autobusom.. nišekspresa.

Krenuli smo u 4 pm, dakle u 3 pm po srpskom vremenu i stigli u 12:30 am.  :cry22: To bi značilo nekih 9 h i 30 min.. da, da..

A zašto? Pa zbog neke babe koja je stavila 6 suknji na sebe, 2 sakoa, i poređala više od 15 kaputa po autobusu u kom je bilo 20 putnika  :? (koji su, razume se, već imali svoje jakne i kapute!!!) i neke crne kese, kao za đubre, ispod svakog sedišta, sa ko zna kojim sadržajem.  :-\ :-\ Treba li, usput, da pomenem da su u međuvremenu počele da joj ispadaju nekakve mandarine i puslice iz kesa u kojima je bila sva ta silna odeća? -.- WTF.. :o :o :o

I dalje sam u šoku. Pretpostavljate da su nas izbacili iz autobusa, rekli da iznesemo sve stvari, dok su oni trkeljali unutra šta je ostalo itd itd itd.. :psuje:

Elem, u Niš smo stigli u 8:15 pm, nakon 5 h i 15 min. -.- I naravno da je autobus u 7 kojim je trebalo da idemo u Bg otišao, i naravno da smo na autobuskoj stanici u Nišu, u nekakvom kafeu ili šta već morali da čekamo do 9:30 pm, da bi stigli u 12:30 konačno..  :bang:

(samo da se zna, pokušala sam da saznam kod šalteruše na stanici, da li je vozačima nišekspresa običaj da vozaju babe švercerke sa mandarinama preko granice i da ih ostavljaju pred kućom u Nišu, no odgovor nisam dobila)  :102:

Ah da, WC na stanici je 20 dinara. To je info od najvitalnijeg značaja u celoj ovoj priči.  :potty:

Mini, prema voznom redu kasnili ste sat i 40 minuta, što je nekih 20% vožnje duže.

http://www.bas.rs/basweb_lat/redvoznje_2.asp?optPiliD=D&txtOdredSrch=sofia&lbOdredista=2106&lbDatumi=1/26/2010&odredn=SOFIA&datumn=26.01.2010%20Uto

U pravu je Nesapancevo. Ja sam jednom išao busom iz Sofije za Istanbul, i na turskoj granici smo čekali oko 3 sata, jer je bus poslat na rendgen zbog nekih sumnjivih putnika koji su tu i uhapšeni. A mi smo stajali pored svojih stvari poređanih na klupe.

ja sam 2005. bio u Neseb(a)ru pa smo posle isli kecom u Istanbul, i na granici je bugarin imao neki skener uredjaj, pa je skenirao gume, krila, pa ga terao na kanal, pa nam je jos i razbio slucajno flasu alkohola!

Koliki je VAT i Minimalna kupovina u Bugarskoj?

• Author

ne mozes kriviti autobuski prevoz  i nisexpress za ovo... :o

Ne mogu da krivim nišekspres.. Zbog?

Zato što je vozač (nišekspresa) sat vremena kružio po Sofiji, pre nego što je krenuo putem ka Nišu i tu na izlasku primio babu švercerku i njenu kompaniju u autobus?

Zato što tip (trebalo bi da je nišekspresov) koji proverava karte nije tražio kartu babi švercerki i kompaniji? Mada možda imaju mesečnu, hm? Ako redovno švercuju i to..

Zato što su taj isti vozač i tip (nišekspresovi) u svom autobusu imali na bar 7 sedišta od approx 50 ogromne crne kese sa stvarima?

Zato što kad smo konačno stigli u Niš, taj isti vozač (nišekspresov) nije otišao pravo na stanicu, nego kao što sam već rekla, da istovari babu sa stvarima?

Zato što je vozač (nišekspresov) negde usput pokupio neku ribu i onda se 5 km posle Pirota okrenuo nasred puta (dobro, koristio je mali parking sa strane) i vratio u Pirot da ostavi tu ribu?

Ja se ne sećam da su mi rekli da voz staje u Pirotu, pa u sred Niša, pre nego što stigne na autobusku stanicu. Verovatno zato što nisu, jer ne bi trebalo da se staje.

Nego.. gde sam ja u svom prethodnom postu rekla da krivim nišekspres za ovo?  :roll:

Mogla bih da napravim analogiju..

Pera hoće kuću.. da bude gotova za 6 meseci.

Firma A počne da mu gradi kuću.. konkretno Laza, koji radi u firmi A.

Laza malo tezgari sa strane, a malo gradi Perinu kuću, koju je Pera već uredno platio firmi A.

Kuća gotova posle skoro godinu dana.

I ko je tu sad kriv? Jel Pera napravio dil sa Lazom ili sa firmom A?!? Firma A je kriva, jer je njen posao bio da napravi kuću za 6 meseci, a poslala je nekompetentnog tipa koji im narušava reputaciju, kvari posao i može da ih dovede u nezavidnu poziciju.

Mini, prema voznom redu kasnili ste sat i 40 minuta, što je nekih 20% vožnje duže.

Najstrašnije je to što meni deluje da vi mislite da je to normalno.. i na neki način opravdavate.  :o

Prema onome što nam je rečeno, trebalo je da krenemo direktnim autobusom u 19h iz Niša, dakle u Beograd se stiže u 22h10min. Mi smo stigli u 00h30min.

Mada, ako nije bilo jasno iz mog posta, malo veći problem je bila činjenica da se od Sofije do Niša putovalo 5h15min. S obzirom na to da kolima stignem za 4h od Sofije do Beograda, sa poštovanjem svih propisa, 9h+ je ipak 'malo' mnogo.

Ja razumem da autobus iz ovih ili onih razloga može da kasni, ali nemojte da mi pričate o stvarima na koje ne može da se utiče i koje se 'same' dese (zadrti carinik, pukne guma.. etc.) i o stvarima koje jedino i samo imaju veze sa voljom vozača i to dal će da vozi i razvozi koga stigne i gde stigne iz Boga pitaj kojih razloga (pa nije to njegov lični autobus.. nego nišekspresov ;)).

Meh.. nebitno..

@zak

VAT je generalno 20%, mada ima nekih izuzetaka, u šta nisam upućena. -.-

Navodno, imaju nameru da ga smanje na 16% u narednih nekoliko godina.

Evo ti ovi linkovi, možda pomognu:

http://www.vat-refund.net/main-information/countries/

http://www.vat-refund.net/main-information/countries/#bulgaria

pa zbog cega neces ponovo da ides busom u Bugarsku ili iz nje? zato sto ti je los utisak ostavio prevoznik...

a jel ti toliko dobro poznajes Sofiju da mozes da kazes da je autobus kruzio po njoj?

to da li je trazio kartu ili ne, diskutabilno je.... pa nisi valjda pratila svaki njihov korak?  :?

a zasto je ne bi istovario , ucinio joj je uslugu...starija zena... i ja bih...

Nisexpers je najgora moguca kompanija! Ja sam nislija i puno puta sam putovao sa njima na razlicite strane i NAJGORI su! Iz Sofije imas i druge prevoznike, trebala si da se raspitas na ovom forumu za to! To je jedno ... a sledeci put kad "camis" u nisu ... pa ima dosta Nislija ovde, javi se pa ce se nesto na brzinu organizovati! Razgledanje grada ili neki topli kafic i slicno!

Mislim da generalno kuburimo sa autobuskim prevoznicima. Jako mali broj drzi do kvaliteta i ljubaznosti. Vecini prevoznika sa kojima sam se vozio (a vozim se mnogo vec par godina) mogu dosta toga da zamerim. Kada govorimo o drzavnim firmama, tipa Nis-ekspres, Autosaobracaj Kg i sl., od toga malo sta gore ima.

Kada je u pitanju Nis-ekspres, vozio sam se par puta na relaciji Bg-Subotica, i ljubaznosti i cistoca autobusa nisu bas na najvisem nivou.

Sto se tice Autosaobracaja iz Kg-a. ko se s njima vozi, neka mu je bog u pomoci. Autobusi se kvare na redovnoj bazi, vozaci ne znaju sta je ljubaznost, cesto nece da napisu kartu da bi uzeli koju kintu pa moram da se svadjam sa njima. Studentski popust nekada daju nekada ne i da ironija bude veca, spadaju u red najskupljih prevoznika. Sve u svemu, davno sam prestao da koristim njihove usluge osim u slucaju nuzde. Inace, operateri na stanici u Kg-u (koja je btw, u sklopu iste firme) se bez pardona nadju uvredjeni kad trazite bilo kog prevoznika osim njih :).

Kosmet-prevoz, ocajni autobusi, ljubaznost nije mnogo bolja, al karta dzabe (300-350 kinti, cifra zavisi od toga da l kondukter ima da vam vrati kusur :), uz indeks naravno). Inace, vozaci poterani medjusobnim rivalitetom, imaju obicaj da se medjusobno takmice ko ce dalje da stigne nakon sto na Begaljickom brdu puste autobus na ler  ::crazy:...

Lasta je, moram priznati, na pojedinim (duzim) linijama OK, ali na prigradskim ne treba ocekivati cuda :)...

Inace, ima par prevoznika sa predznakom Kavim, poput Kavim-Raska, Kavim-Jedinstvo i sl.. Lepo nadjete njihov sajt, na sajtu telefon za informacije, poovete, i onda vas saceka prijatno iznenadjenje da vas taj poziv kosta 90 din + pdv za svaki minut  :shockkk:...Zalio sam se udruzenju za zastitu potrosaca ali dzabe, ni oni nisu bolji. Isti autoprevoznik na liniji Kg- Kopaonik (nazalost oni jedini drze tu liniju) vas bez pardona seli iz jednog busa u drugi kad stignete u Rasku, takodje bez ikakvog objasnjenja, pa ste prinudjeni da se sa kompletnom ski opremom mlatite po prigradskom busu.

Na kraju, Kragujexpress, skidam kapu. Gotovo uvek ljubazni, tacni i profesionalni, jedini koji su usvojili "turski model" sa kafom i cajem u toku puta. Nazalost, voze samo relaciju Kg-Bg i leti za Crnu Goru...

Eto, nadam se da nisam smorio sa analizom :)...

Nisexpers je najgora moguca kompanija! Ja sam nislija i puno puta sam putovao sa njima na razlicite strane i NAJGORI su!

i ja sam i potpisujem.

Ja ne znam za goreg prevoznika od Nišexpresa... Pre neki dan sam čuo da karta od Knjaževca do Zaječara (oko 46km) naplaćuju 360 dinara. Timas istu tu relaciju vozi za oko 150... A koliko se sećam, do skoro nisu davali ni studentima popust...

Skoro sve autobuske kompanije su raspad ovde u Srbiji.

Idem u Sabac busom uzmem kartu na novosadskoj autbuskoj i saznam da prevoznik iz Loznice daje popust na index, u povratku se ispostavi da popusta na index nema tako da sam kartu nazad platio bar jedno 40% vise, a sto je najjace to je bio isti autobus, znam posto mu je sat bio pokvaren.

Od Novog Sada do Valjeva (140km) karta kosta isto kao i od Novog Sada do Beograda (80km,nije zbog putarina, toliko kosta i starim putem) i to samo zato sto  do Beograda svi idu i busevi su puni pa cepaju sa cenama karata.

Jednom kad sam se vracao iz Valjeva u NS (Vojvodinom) pokvario se autobus u Koceljevi (blizu Valjeva), rikno skroz. Tu nam stane neki bus i poveze nas do Sapca za dz, odakle smo platili bus do Novog Sada, sa obzirom da sam je sa mnom tada bila bivsa devojka nisamo imali za dve karte vec za jednu pa smo se dogovorili sa kondukterom. Kondukter iz pokvarenog busa nam je rekao kad smo mu trazili pare za karte da odemo u direkciju autoprevoznika Vojvodina sto je bila ona nova stanica tada da odnesemo karte i da cemo dobiti pare. Tamo smo se posvadjali i izvredjali sa nekom rospijom koja nam je rekla da da para nema, kondukter im je rekao da je vratio sve pare putnicima. Sto znaci da ih je stavio u svoj dzep, ne znam kako je njima opravdao doduse. I trazili su da im osim tih vojvodina karata da im damo karte koje smo platili do Novog Sada od Koceljeve, posto ne mogu oni da nam daju pare bez toga, sto prakticno znaci da sam stopirao do Novog Sada ne bi dobio ni dinar nadoknade. Srecom sad su u stecaju ili sta vec. Da bog da sa tim parama decu lecili.

Svi ti smradovi koriste sto se zeleznica raspada, u razvijenim zemljama ljudi busevima putuju samo na kratke relacije, a kod nas svugde, jednostavno busevi i usluga koju oni pruzaju ne vredi ni pola od cena koje naplacuju.