Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao svima.Moj problem je sledeci.Oktobra sam dobila godisnju sengen vizu sa 90 dana boravka.Koliko sam upucena-imam 90 dana u sest meseci kao za drugih sest isto toliko.Iskoristila sam 76 dana.Dali mogu prilikom sledeceg putovanja,da ostale dane iskoristim,tako da mi poslednji dan istice bas kada mi istice prvih sest meseci i da bez povratka nazad iskoristim narednih 90 dana,tj da spojim te dane tamo ili moram da se vratim u Srbiju pa onda ponovo u Evropu?

Ja mislim da ne mozes da spojis, ali najbolje je da pitas u ambasadi zemlje u koju ides. U principu, sto se samog boravka tice, tu se nista nije promenilo sem sto ti vise ne treba viza. Dakle, 90 dana u roku od 6 meseci, vise od toga ne.

Stos je da ne mozes u bilo kojih sest meseci da budes vise od 90 dana u EU, bez obzira kada si dobila vizu. Dakle, moze se posmatrati period od jula do januara, ali isto tako i od oktobra do maja. Gledas najnepovoljniji scenario, i zapravo ne smes da nadjes bilo koji period od 6 meseci sa vise od 90 dana boravka, makar to bilo od 16. oktobra do 16. aprila. Ne moraju da budu nikakvi "zaokruzeni" datumi.

Sada kada vize vise nisu potrebne, dozvoljen broj dana se racuna ovako:

Bila si u EU od 1. januara do 28. februara (dva meseca). Imas jos 30 dana dozvoljenog boravka sve do 1. jula, kada istice sest meseci od prvog dana boravka u posmatranih 6 meseci u EU. Onda se svakog dana do 28. avgusta broj dana dozvoljenog boravka povecava za 1. Dakle, mogla bi da 1. juna udjes u EU i ostanes sve do kraja avgusta (puna tri meseca), ali onda vise ne mozes da ulazis do 1. juna + sest meseci, odnosno do 1. decembra. Onda ponovo svakog dana dobijas dan boravka, jer krecu da isticu sest meseci od tog putovanja koje je pocelo 1. juna.

Tako da, odgovor na tvoje pitanje je - ne. Posto si iskoristila 76 dana, imas jos 14 dana sve do onog dana dok ne prodje 6 meseci od prvog dana kada si pocela da koristis tih 76 dana. Ako pretpostavimo da je to putovanje bilo 1. oktobra (kada si dobila vizu), onda "slobodne dane" dobijas od 1. aprila. U tom smislu ne postoje prepreke da 14 dana iskoristis bilo kada, ali nove dane dobijas tek posle tog datuma koji sam pretpostavio da je "granica". Isto tako, ne mozes posle toga ostati 90 dana, jer ces onda imati period od 6 meseci u kome si bila 90 dana + 14 dana, sto je nedozvoljeno. Mozes maksimalno novih 76, jer je 14+76=90.

• Author

Ukapirala,al nikako da se preracunam kad je u pitanju moj slucaj.Vizu sam dobila 27.10,a otputovala sam 05.11.Mislila sam krajem marta da putujem opet....Bas nemam srece :bang:

A kako oni izračunavaju tih 90 dana boravka?

Da li sabiraju (u šta ja ne verujem) dane boravka po ulaznim i izlaznim pečatima?

Ili kompjuter može nekako da pročita dužinu boravka sa biometrijskih pasoša?

Najverovatnije je da imaju bazu podataka u koju se direktno upisuje svaki tvoj ulazak i izlazak (čim graničar skenira biometrijski pasoš). Svaki sledeći put kad se pojaviš na granici i daš pasoš oni odmah mogu da vide koliko dugo i kada si bio kod njih.

A kako oni izračunavaju tih 90 dana boravka?

Da li sabiraju (u šta ja ne verujem) dane boravka po ulaznim i izlaznim pečatima?

Ili kompjuter može nekako da pročita dužinu boravka sa biometrijskih pasoša?

Centralna baza za Schengen je u Briselu i pre se odredjivivalo po skeniranju vize a sad po skeniranju pasosa.

Ma da se meni ucinilo da mi Italijani nisu par puta skenirali nista jer ih tako boli uvo za sve.

To sam baš sada ja hteo da kažem. Prilikom ulaska u Makedoniju (jes' da nije šengen zona, ali granica je granica) su mi skenirali pasoš pri ulasku, a pri izlasku su mi samo lupili pečat.

Za Hrvate važi isto to pravilo- 90 dana u roku od šest meseci, ali oni granicu mogu da pređu i sa ličnom kartom.

Nije mi baš najjasnije kako sve ovo funkcioniše, no, vreme će se razjasniti.

U vecini slucajeva meni hrvatski pecat nisu nu lupali niti skenirali pasos, valjda kontaju Novi Sad pogranicno podrucije pa ko ce svaki put lupati i skenirati.

Ukapirala,al nikako da se preracunam kad je u pitanju moj slucaj.Vizu sam dobila 27.10,a otputovala sam 05.11.Mislila sam krajem marta da putujem opet....Bas nemam srece :bang:

Pa napisi datume kada si bila u EU, pa cemo da ti izracunamo :) Ako si jos uvek tamo, zapravo bi danas trebalo da se vratis da ne bi bila u prekrsaju, i onda ces moci ponovo da ides od 5. maja.

Inace, jedno je teorija - ovo sto sam napisao - a praksa moze, ali ne mora da bude drugacija. Meni je pasos prepun tih EU pecata i mogu reci da ih cesce ne udare na izlazu, nego sto ih udare. Pasos skeniraju jos redje. A Italijani i Francuzi su tek posebna sorta, ako su oni uopste jednom otvorili stranu sa slikom...

Stos je da ne mozes u bilo kojih sest meseci da budes vise od 90 dana u EU, bez obzira kada si dobila vizu. Dakle, moze se posmatrati period od jula do januara, ali isto tako i od oktobra do maja. Gledas najnepovoljniji scenario, i zapravo ne smes da nadjes bilo koji period od 6 meseci sa vise od 90 dana boravka, makar to bilo od 16. oktobra do 16. aprila. Ne moraju da budu nikakvi "zaokruzeni" datumi.

Sada kada vize vise nisu potrebne, dozvoljen broj dana se racuna ovako:

Bila si u EU od 1. januara do 28. februara (dva meseca). Imas jos 30 dana dozvoljenog boravka sve do 1. jula, kada istice sest meseci od prvog dana boravka u posmatranih 6 meseci u EU. Onda se svakog dana do 28. avgusta broj dana dozvoljenog boravka povecava za 1. Dakle, mogla bi da 1. juna udjes u EU i ostanes sve do kraja avgusta (puna tri meseca), ali onda vise ne mozes da ulazis do 1. juna + sest meseci, odnosno do 1. decembra. Onda ponovo svakog dana dobijas dan boravka, jer krecu da isticu sest meseci od tog putovanja koje je pocelo 1. juna.

Tako da, odgovor na tvoje pitanje je - ne. Posto si iskoristila 76 dana, imas jos 14 dana sve do onog dana dok ne prodje 6 meseci od prvog dana kada si pocela da koristis tih 76 dana. Ako pretpostavimo da je to putovanje bilo 1. oktobra (kada si dobila vizu), onda "slobodne dane" dobijas od 1. aprila. U tom smislu ne postoje prepreke da 14 dana iskoristis bilo kada, ali nove dane dobijas tek posle tog datuma koji sam pretpostavio da je "granica". Isto tako, ne mozes posle toga ostati 90 dana, jer ces onda imati period od 6 meseci u kome si bila 90 dana + 14 dana, sto je nedozvoljeno. Mozes maksimalno novih 76, jer je 14+76=90.

Hej Milose, da li siguran u ovo?

Mislim da se njoj ili bilo kome ne bi oduzimali tih 14 dana od 01.04., vec bi mogla da iskoristi 90 (tj. 114 zaredom uz povratrak u Srbiju, naravno ako udje tacno 14 dana pre isteka 180) pa onda ponovo da ceka jos 90 na pravo na novih 90 u 180...ja mislim da bi bilo izvodljivo uz povratak u Srbiju pre isteka 180 dana i ponovni ulazak, a mozda cak i bez njega...mislim da (samo) u slucaju ostanka punih 90 dana zaredom gubis pravo da u sledecih 90 ulazis, bez obzira kada ti je bio prvi ulazak (tako je bar pisalo u novinama), a ako nisu 90 zaredom, mislim da je moguce ako u prvih 6 i drugih 6 meseci ne predjes po 90...

e sada, posto joj je prvi ulazak 05.11., mislim da joj prvih 180 istice 05.04. ili kada vec ispadne, a ne 01.04., mada stvarno nemam pojma kako to ide sa vizama, a ni za ovo ostalo nisam uopste siguran...

Nakon isteka tih 90 dana, mislim da se u sengen zonu ne moze uci narednih 90 dana. Medjutim, ne znam kako stvari stoje sa zemljama koje nisu u sengenu (Rumunija, Bugarska, Kupar)? Ako si recimo potrosio tih 90 dana, mozes li  se uci u Bugarsku ili Rumuniju?

Ja verujem da je to ogranicenje vise uslovno i da se dotice vezanog ostanka duze od 90 dana...ovo je zbog rada na crno ili bilo kod drugog rada tamo.

Znam da je i Hrvatskoj bilo tako, ali je bilo ljudi koji su se vracali pre isteka 90 dana i ponovo odlazili ne cekajuci 90dana...

To je i logicnije kada se pogleda taj njihov pristup gde neko cekira, a neko ne...

Pa napisi datume kada si bila u EU, pa cemo da ti izracunamo :) Ako si jos uvek tamo, zapravo bi danas trebalo da se vratis da ne bi bila u prekrsaju, i onda ces moci ponovo da ides od 5. maja.

Inace, jedno je teorija - ovo sto sam napisao - a praksa moze, ali ne mora da bude drugacija. Meni je pasos prepun tih EU pecata i mogu reci da ih cesce ne udare na izlazu, nego sto ih udare. Pasos skeniraju jos redje. A Italijani i Francuzi su tek posebna sorta, ako su oni uopste jednom otvorili stranu sa slikom...

Meelosh je potpuno u pravu. Izracunaj koliko si ukupno dana bila u Sengenu bez obzira na broj ulazaka, u poslednjih 6 meseci i to od danasnjeg dana. Ako si bila vise od 90 dana onda si u prekrsaju a ako si bila manje od 90 dana onda imas jos fore i to je to..

• Author

e ovako,vizu dobila 27.10.Vreme provedeno u EU JE OD 05.11-19.01.2010.Znam ja da imam jos nekih cetrnaest slobodnih dana za ovih prvih sest mesevi.Al ne razumem,da li mogu ja cim udjem u drugi sestomesecni period,da otputujem odmah?Neko mi rece da ne moze....Jel mogu npr....imam neiskoriscenih 10 dana,a istice mi prvi sestomececni period sa poslednjim desetim danom.Da li mogu da ostanem u EU jos 10 dana,jer ulazim automatski u drugi sestomesecni period.Tj da spojim dane iz prvog i drugog,bez povratka u Srbiju.Zvala sam ambasadu,oni ili nece da odgovore ili nemaju pojma,samo mi kazu-tri meseca ovde,tri meseca u EU.To i ja znam ali kad ovako seckam dane.Ne znam da li sam dobro objasnila

Ne postoje strogo definisani "prvi" i "drugi" šestomesečni period, nego se u svakom trenutku posmatra poslednjih šest meseci. Dakle, možeš otići tih 14 dana ranije (21. aprila) i ostati tri meseca.

Nakon isteka tih 90 dana, mislim da se u sengen zonu ne moze uci narednih 90 dana. Medjutim, ne znam kako stvari stoje sa zemljama koje nisu u sengenu (Rumunija, Bugarska, Kupar)? Ako si recimo potrosio tih 90 dana, mozes li  se uci u Bugarsku ili Rumuniju?

e ovo je isto zanimljivo...ja mislim da se Bugarska, Rumunija i Kipar ne racunaju za ovo, ali bih voleo da to neko potvrdi sa sigurnom informacijom...

Znam da je i Hrvatskoj bilo tako, ali je bilo ljudi koji su se vracali pre isteka 90 dana i ponovo odlazili ne cekajuci 90dana...

a koliko su cekali? postovali su ono 90 u poslednjih 180 ili ne?

dobro je da su i ostali potvrdili Milosevu informaciju, ja sam bio skoro ubedjen da postoje 2 perioda od po 180 dana na osnovu svojih informacija, tako je cini mi se i u novinama pisao, ali izgleda da sam bio lose informisan...

Vreme provedeno u EU JE OD 05.11-19.01.2010.

Ovaj period 05.11.-19.12. ne bi trebao da ti se racuna, jer je on bio u toku drugog viznog rezima i ti si (kao sto si i navela) za taj period imala redovnu vizu !!!

Ne znam da li sam jasan, ali primer:

Bio sam ceo septembar, oktobar i novembar u EU (naravno sa shengenom), to nikako ne znaci da za Novu godinu nisam mogao da idem u EU mada sam prakticno bio 90 dana u poslednjih 6 meseci !

Un I.Q. ue - jesi li ti proveo cela tri meseca u EU? I jesi li onda zaista išao tamo posle Nove godine?

Pokusavajuci da budem jasniji, ispao sam nejasan :)

Naveo sam da je primer, tako da je odgovor - ne, nisam bio ;) !

• Author

Un I.Q.ue,ako je ovo sto si gore napisao tacno,imas putovanje od mene.Jesi li 1oo% siguran u to?