Jump to content

Featured Replies

Pa nisam 100% siguran, ali su u pitanju 2 potpuno razlicita sistema !

I sada imate pravo da budete u EU vise od 3 meseca, ali sa vizom...ogranicenje od 3 meseca je uspostavljeno zajedno sa belim sengenom tj bezviznim rezimom !

Ima sigurno ovde jos ljudi sa dobrim kontaktima, pa neka probaju i oni da provere, jer zaista ne bih voleo da ti dajem laznu nadu... ;)

Ogranicenje od 3 meseca u 6 meseci je vazilo i dok je na snazi bio vizni rezim. Naravno, u pitanju je boravak sa vizom za kratak boravak do 90 dana.

Naravno, u pitanju je boravak sa vizom za kratak boravak do 90 dana.

Kao sto si napisao "naravno u pitanju je viza za boravak do 90dana"...

Ogranicenje od 90 dana u 6 meseci nije vezano za vizni ili bezvizni rezim, nego za cinjenicu da se boravkom duzim od 90 dana uspostavlja boraviste na teritoriji sengenskog sporazuma, za sta nije dovoljna C viza, niti se bezvizni rezim primenjuje na duzi boravak (vec samo na "kratak boravak", pri cemu se misli na boravak do 90 dana u 6 meseci). Zato nikada nije ni bilo moguce dobiti C vizu sa boravkom duzim od 90 dana - duzi boravak je moguc samo sa D vizom i/ili boravisnom dozvolom. Cinjenica da je nekada bila potrebna viza a sada nije ne "resetuje", niti postoji bilo kakav razlog za to, ovo ogranicenje.

Uvek postoji sansa da na granici niko nece brojati dane ili da ce prosto "turn a blind eye". Zapravo, ja bih se kladio da je veca sansa da se upravo to desi, nego suprotno. Ali, ako cemo po pravilima, ogranicenje od 90 dana je "starije" od viznog/bezviznog rezima. Direktiva (EC) No 562/2006 jasno navodi ovo ogranicenje u cl. 5, i kasnije u Aneksu 5, Deo B, tacka F.

• Author

Meelosh,a znas li mozda kako se koristila  npr godisnja viza sa boravkom od sedam dana?

Meelosh,a znas li mozda kako se koristila  npr godisnja viza sa boravkom od sedam dana?

To je vrlo neobicna viza moram da priznam, nikada nisam cuo da je neko dobio tako nesto :) Odgovor je prilicno jednostavan - imas pravo da ostanes sedam dana u tih godinu dana. Kada sedam dana boravka istekne, istekla je i viza, i iako je po svom periodu vazenja i dalje na snazi, zapravo imas prava da trazis novu. Verovatno ce onda u konzulatu udariti preko nje onaj "Cancelled Without Prejudice" pecat i tako je ponistiti.

Primetio sam i da sam pravio jednu gresku, pominjuci stalno 90 dana u sest meseci - zapravo je obratno, tri meseca u 180 dana. To moze da znaci kada meseci imaju po 31 dan, jer daje dva dodatna dana boravka. Racunaju se kao puni dani datum ulaska i izlaska. Dakle, boravak od 1. do 2. marta racuna se kao 2 puna dana, iako bi u teoriji to mogao biti boravak od samo pola sata (23:45-00:15).

Edit: Kod svih viza sa vazenjem duzim od sest meseci (npr. godisnja), ukoliko je broj dozvoljenih dana boravka 90, taj broj se resetuje nakon sest meseci, ali opet ne daje pravo da se ostane duze od tri meseca u bilo kojih sest meseci. Pod pretpostavkom da takva viza vazi od 1.1 do 31.12, putnik bi mogao da bude u EU od 1.1 do 31.3 (tri meseca), i zatim od 1.7 ima jos 90 dana kada zeli. Medjutim, ne bi mogao od 1.4 do 30.6 i onda odmah od 1.7 novih 90 dana, jer bi to bilo vise od tri meseca u 180 dana. Prvi datum za ulazak bi u tom slucaju bio 1.10.

Naravno, i dalje stoji ono da sto cesce ides i sto ti je puniji pasos, to ce manje obracati paznju na datume. Meni retko kada stave taj izlazni pecat. Nemci jesu pedantniji od drugih, ali ako ides recimo busom preko Madjarske ili preko FR, sva je sansa da nece biti traga u pasosu.

Naravno, i dalje stoji ono da sto cesce ides i sto ti je puniji pasos, to ce manje obracati paznju na datume. Meni retko kada stave taj izlazni pecat.

Ako cemo po pecatima, ja sam u jos u Holandiji, od 23. januara :D

[vratio se iz Grcke u UK 25.01.]

• Author

Meelosh,pa nailazila sam po forumima na ljude koji su imali tu godisnju multi sa 7 dana boravka,i da su imali 7 dana po ulasku.Znaci neogranicen broj ulazaka,ali samo 7 dana boravka.Moja je poslovna viza,i posto sam ispucala dosta dana,a ostalo cetrnaest,npr sad da imam vazan posao u inostranstvu,ne bih mogla da ostanem 16 dana.Nebitno koji je rezim.Sto nisu brojac resetovali,pa od 19.12 novih 90 dana..........

Meelosh,pa nailazila sam po forumima na ljude koji su imali tu godisnju multi sa 7 dana boravka,i da su imali 7 dana po ulasku.Znaci neogranicen broj ulazaka,ali samo 7 dana boravka.Moja je poslovna viza,i posto sam ispucala dosta dana,a ostalo cetrnaest,npr sad da imam vazan posao u inostranstvu,ne bih mogla da ostanem 16 dana.Nebitno koji je rezim.Sto nisu brojac resetovali,pa od 19.12 novih 90 dana..........

Ovde bas nemam dilemu, ti ljudi grese. Broj dana je _ukupan_ broj dana, bez obzira na broj ulazaka.

The difference between the period of time in the field “FROM ...UNTIL” and the “DURATION OF STAY ...DAYS” field is meant to give you the flexibility to plan your entry into and exit from the Schengen area. In other words, your stay in the Schengen area must never exceed the exact number of days that are mentioned in the “DURATION OF STAY ...DAYS” field.

Izgleda da je pravilo da nema pravila :D Salim se, naravno, ali izgleda da su carinici svda drugaciji. Negde cepidlace oko svakog datuma, negde ih bas briga koliko si bio ,bitno da se vracas kuci... zavisi kako gde...

A jel zna neko sta bi se desilo u slucaju prekoracenja tog roka na razlicitim granicama ili sta se npr. desavalo Hrvatima? Zabrana ulaska/na koliko? I bas me zanima da li su kompjuteri na granici (tj. u bazi) programirani da izracunavaju 90 u poslednjih 180 ili je to diskreciono pravo granicara, trebao sam i ovo da pitam policajca kada sam se vracao u Srbiju:)

Posto izlazis iz Sengena, verovatno ti nece praviti problem iako si ostao duze, medjutim kad bi hteo ponovo da udjes u Sengen, a jos uvek imas vise od 90 dana boravka u sengenu u poslednjih 6 meseci, verovatno je da te ne bi pustili da udjes, i mozda bi cak i zaradio i pecat u pasos!

Medjutim ako te oni legitimisu u Sengen zoni i utvrde da si u Sengenu duze nego sto je dozvoljeno, a nisi imao nameru da izadjes iz Sengen zone, e tu se vec stvari komplikuju. Deportacija, zabrana ulaska, a ne daj boze ako te uhvate da radis na crno....

Hej Cika Simo:),

hvala puno na odgovoru, dobro je to znati za slucaj da neko bude prinudjen da prekoraci taj rok za koji dan, mada kontam da nije pametno ciljati na to cak i ako imas dosta pecata zbog elektronske baze podataka...

Ako znas kakve se zabrane dobijaju za neku zemlju, tj. na koliko i da li vaze samo za tu zemlju ili ceo Sengen, bilo bi super... ja sam npr. cuo da Slovenci daju godinu dana zabrane samo za Sloveniju, nije nista provereno... btw. nadam se da npr. pomoc hostu sa couchsurfing-a ne moze da bude protumacena kao rad na crno:)...

A jel zna neko sta se desava ako imas dva drzavljanstva, da li onda sa svakim pasosem imas po 90 u 180 dana ili ne?

Naravno da sa svakim pasosem imas po 90 dana u sest meseci. Niko ne proverava da li imas dva pasosa, u tome i jeste prednost imati dva.

Hvala puno na informaciji...jesi li sto posto sigurna? ja sam se bojao da mogu na osnovu imena, datuma rodjenja ili maticnog broja da provale da imas dva pasosa i da vide da si prekoracio/la 90 u 180 na kompu koji je povezan sa bazom podataka...  a cuo sam i pricu da neki policajci po Sengenu imaju sa sobom citac otisaka prstiju (ne znam da li je prica tacna), kontam da bi i oni mozda mogli to da provere na osnovu otiska...

Iskreno milsim da se oni time ne zamaraju, tako bi gomilu ljudi trebali da proveravaju. Medjutim, ti ulazis jednom kao drzavljanin jedne, drugi put kao drzavljanin druge zemlje, tako da mislim da cak i nemaju osnova da ti ne dozvole da udjes.

hvala jos jednom...ako je to definitivno legalno, to je super... jel zna jos neko nesto o ovim temama? moze i pm u krajnjem

• 2 years later...

molim vas imam jedno pitanje dami tko pomogne ovako moj prvi ulazak u zemlje sengena je bio 29.05.2011g i napustio sam 27.07.2011g nako 4mjeseca pauze kod kuce ponovo odem za njemacku 29.11.2011g i napustim 27.02.2012godine.kad imam pravo ponovo da idem jer u 2011 nisam sve iskoristi ostalo mi je mjesec a pravio sam i pauzu od 4 mjeseca molim za pomoc

• 8 months later...

Drugari, gledam letove iz Azije za Evropu preko Qatara i imam pitanje. Let je sa dva stopover-a, Tajland i Doha.. Jer treba neka tranzitna viza za ove dve zemlje?  :?

Drugari, gledam letove iz Azije za Evropu preko Qatara i imam pitanje. Let je sa dva stopover-a, Tajland i Doha.. Jer treba neka tranzitna viza za ove dve zemlje?  :?

Da li je bas stopover, ili transfer?  ;)

Neces ti ni napustati aerodrom, da bi ti bla potrebna tranzitna, ali ako bas zelis potrebne su ti vize, u Dohu nemas ni sta posebno da vidis, tako da mozes da sacekas sledeci let na aerodromu.

Transfer :) Hvala, pisalo je i na qatarovom sajtu ali nisam videla. Za Dohu moze da se ceka 24h na aerodromu sledeci let (zvanicno), a za Tajland 12h.. To sam nasla na Qatarovom sajtu.. Hvala  :mah:

Ukapirala,al nikako da se preracunam kad je u pitanju moj slucaj.Vizu sam dobila 27.10,a otputovala sam 05.11.Mislila sam krajem marta da putujem opet....Bas nemam srece :bang:

pozdrav. Zanima me nakon sta sam poslao dokumente za vizu u Keniju traze me adresu osobe kod koje putujem a ja bih isao tamo onako turisticki pa...sta da radim? Hvala unapred

Rezervisi neki hotel, npr na sajtu booking.com, gledaj one koji imaju opciju "free cancellation", dobijes potvrdu na mejl, odstampas je i i to nosis kao dokaz gde ces odsesti tokom svog boravka tamo. Nakon dobijanja vize ga otkazes i ides gde ti volja. Treba ti samo platna kartica kojom mozes placati preko neta i nista vise.  Rezervacija obicno ne kosta nista, samo dobro procitaj uslove za otkazivanje za svaki hotel. Obicno je dozvoljeno da se otkaze do 1 dan pred dolazak, bez ikakvih penala.