Jump to content

Featured Replies

Posted

Dugo razmišljam o ovoj temi. Evo baš jutros sam se opet setio.

Kako radim preko dana, često ručak zamenim brzom hranom ili ga preskočim.

Zato su mi važni doručak i večera. To je jedino vreme kad mogu da se potpuno posvetim spremanju obroka, a to volim da radim.

Ali, tempo radnog čoveka današnjice me ipak sprečava da svaki dan unosim kreativnost u spremanje doručka i posebno večere.

Prosto nemam vremena, ako su to radni dani. I evo, i jutros sam se probudio bezidejan, sa mišlju, gospode, šta za doručak?

Hoću da ovde delimo ideje, ko šta jede svako jutro, i ko šta večera svaki dan? Da se budim sa bar 5 novih ideja šta da spremim za tih pola sata koliko imam pre polaska na posao.

Da li su vaše navike spremanja doručka drugačije od mojih?

Da li su vas putovanja naučila da drugačije doručkujete?

Šta ste novo uveli u ishranu kada večerate? Ipak su večere različit pojam, gledano geografski.

Želim da ovde pričamo o ovim temama, kao i o novim idejama, receptima, trikovima. Podelite šta ste naučili na putovanjima, šta spremiti pre a šta posle posla?

• Author

# Nikodijević - hm, ne znam.. nisam video tu temu

#svi

da, ono što me takodje zanima je paralela izmedju low cost letova i low cost doručka i večere? Da li i tako nešto postoji?

Evo, primer, kesica za instant gulaš je 45 dinara, makarone kilo su 60 dinara najjeftinije, voda se ne plaća. Da ovo skuvate, znači , sa uračunatim taksama za struju ili gas, ispadne negde oko 110 dinara, sprema se za max 20 minuta, a može da se večera i doručkuje bar dva dana, to je skoro dva kila hrane (litar vode, testenine, kesica za gulaš)..

Ako se doda konzerva tunjevine, to je malo skuplja varijanta, ali povećava sitost.

Ovo je npr moja ideja za potpuni low cost obrok za pre i posle posla.

Dajte vi neki predlog

Inace delim tvoju strast za kuvanjem (za razliku od politickih stavova)

Nakog teskog radnog dana, jako me opusta priprema hrane. Najradije rolam sushi. Po meni je to jako kreativna i opustajuca aktivnost. Susu se moze spremati gotovo od bilo cega. Najjednostavniji je kapa-maki ( sa krastavcem) ali ni takozvani "upsidedown" kao sto je kalivornia roll  nije tezak za pravljenje (rolanje) nakon nekoliko pokusaja.

Sve sto vam je potrebno je Nori, pirinac (gledaj da je sitan), wasabi sos, nadev koji sam mozes izabrati, i malo djumbira (ukiseljenog).

mogu ti malo bolje objasniti tehniku rolanja, a mozes i sam naci na youtube-u tuttoriale.

p.s.  pripremanje pirinca je posebna tehnika od krucialne vaznosti za kranji ukus

hmmm, ja sam vec napisao u jednoj temi, ali izgleda da je obrisana.

Welcome to the club  ;D

• Author

offtopic - izgleda da na ovom forumu vlada odredjena vrsta diktature, ne moze znachi covek poshteno ni o low cost kuvanju da prica

Mislio sam da ti zelis tvarno da kuvas a ne da rastvaras supuce, neke tamo zuko-e i hranu iz konzervi.  Mozda ja nisam shvatio poentu iz tvog teksta - meni deluje da je ovo vise rec o prezivljavanju nego uzivanju u huvanju i hrani

• Author

uzivanje uz minimalne troskove, dakle, minimalno vremena za spremanje, najniza cena, i prihvatljiv ukus! Pa valjda si putnik, kao i vecina nas ovde na forumu, znas o cemu pricam!!!

Evo npr, jutros mi je ostao jedan tanjir zelea od juche. Pojeo sam ga i blaga mi je gorushica sad u zeludcu, jer kombinujem sa koka kolom od proslog petka sto je zaboravio kolega na stolu na poslu (2L chak, pa da se nee baci, a bila samo malo otvorena, ali je ok)

Zelatin spremam tako sto u pola litre vode stavim kesicu zelatina (oko 10 dinara), i malo boje za kolache. Dodam i jedan vanilin secer (7dinara kesica, 10grama, sasvim dovoljno). I za 3 minuta imam ukusan obrok, koji je maltene besplatan. A ideja nova. Uvek me oraspolozi. Probajte.

uzivanje uz minimalne troskove, dakle, minimalno vremena za spremanje, najniza cena, i prihvatljiv ukus! Pa valjda si putnik, kao i vecina nas ovde na forumu, znas o cemu pricam!!!

Izvini, ali mislim da za sve postoji granica.

Naravno da svi zelimo minimalne troskove  i uskracujemo neka zadovoljstva na putovanjima. Ali ne treba ici u krajnosti. Za mene putovanje predstavlja uzivanje, a ne prezivljavanje. Zivecu sa flasom cesmovace i koricom hleba samo ako  nemam drugog izbora, a ne zato sto zelim da steknem reputaciju "pravog" putnika.

Ne stidim se da putujem avionom, niti da kupim topli obrok ako imam prilike

#svi

da, ono što me takodje zanima je paralela izmedju low cost letova i low cost doručka i večere? Da li i tako nešto postoji?

Evo, primer, kesica za instant gulaš je 45 dinara, makarone kilo su 60 dinara najjeftinije, voda se ne plaća. Da ovo skuvate, znači , sa uračunatim taksama za struju ili gas, ispadne negde oko 110 dinara, sprema se za max 20 minuta, a može da se večera i doručkuje bar dva dana, to je skoro dva kila hrane (litar vode, testenine, kesica za gulaš)..

Ako se doda konzerva tunjevine, to je malo skuplja varijanta, ali povećava sitost.

Dajte vi neki predlog

Kesica za instant gulas je smesa zacina za gulas , a u gulasu glavni sastojak je meso, za to jelo ti treba jos kilogram mesa i luk, mozes da stavis i casu crnog vina i jos malo sitne paprike (pretpostavljam da je u kesici vec ima).

Jedino ako je instant gulas koji pominjes nesto drugo, alin opet ne verujem da bi se tako nesto moglo kupiti za 45 dinara posto za vrecu testenina od pola kile i gulas koji ide uz to treba ti jos kilogram mesa.

Naravno ni ta smesa zacina sa testeninom nije losa s' vremena na vreme u ovim kriznim vremenima . :)

Ahahhahhahhahh... e... tema je genijalna!!!

Apsolutni šampion low cost doručaka je nešto što je praktikovao jedan low cost poznanik, a to je da ode u pekaru i kupi vreću starog  'leba za 80 dinara pa to jede u raznim varijantama (može kao prženica sa par jaja, kao tostirani 'leb - a na njega so i beli luk, pa kao popara u mleku i sa šećerom i slično)... dodaci ne povećavaju trošak nešto značajno.

Drugo... pirinač je poprilično jeftin, i lako zasiti a može da se sprema kao sutlijaš (mada se ja ježim od toga), kao salata (kuvan pirinač sa dodatom kašikom ulja) sa jednom šargarepom, celerom,  mladom tikvicom, krastavcem,  rotkvicom, limunom, i začinima: so, biber, origano, kari... u principu sve što imate, kao neka "klin salata" ... ako ste mesojed, reskirajte se za neku paštetu pa umuljajte u sve ovo, oprobano je jestivo  :eat:

Kulja, pura, kačamak iliti palenta. Osnova je kukuruzno brašno (500g za 35-80 dinara a traje dugo) koje se skuva u vodi posoljenoj i sa malo ulja... onda možete da dodate pavlaku, mleko, mrvice neke tvrde kobaje, paštetu, kajmak, eurokrem... abitno, šta god ima ok ukus.

'Leba, masti i aleve paprike, kategorija za sebe!!! <---- prati je odvrati slatki rođak, 'leba, masti, šećera i kakaoa...

Banana + mleko + med, udrobljeno u kašu.

:mrgreen:

Uuuu... sad sam se setio još i pohovanih paprika punjenih sirom!!! Aaaaaaaaaaaa što je to dobro, a nije ni skupo!

Setiću se još toga...

• Author

ljudi, imate super ideje, ali zaboravljate da obavezno navedete sta ste jeli sinoc a sta jutros, i propratne posledice (gorushica, kiselina, nadimanje, farbanje, klokotanje, itd, ili nista od navedenog). Pridrzavajmo se teme dajuci detaljne opise jela i propratnih efekata.

#Nikodijevicu, mozes li da nam kazes koji sushi je najjeftiniji od nabrojanih?

#acketa, fora sa hlebom je dobra, ja ako se pojavi budja uzmem noz pa ogulim zeleno, pa sve u tiganj, kasika ulja preko, so, paprika aleva mlevena ako ima. Nema boljeg i hrskavijeg obroka za 10 min, cena minimalna.

Malopre sam to isto jeo, faktor nadimanja je zanemarljiv kako ga cenim sad.

• Author

#svi

Dajte vi neki predlog

Kesica za instant gulas je smesa zacina za gulas , a u gulasu glavni sastojak je meso, za to jelo ti treba jos kilogram mesa i luk, mozes da stavis i casu crnog vina i jos malo sitne paprike (pretpostavljam da je u kesici vec ima).

Jedino ako je instant gulas koji pominjes nesto drugo, alin opet ne verujem da bi se tako nesto moglo kupiti za 45 dinara posto za vrecu testenina od pola kile i gulas koji ide uz to treba ti jos kilogram mesa.

Naravno ni ta smesa zacina sa testeninom nije losa s' vremena na vreme u ovim kriznim vremenima . :)

Au, al si se navuko na luksuz, nikodijevicev sirotinjski sushi ne moz da pridje kilu mesa. Da se priberes, kakav si ti to putnik??

Ja kad sam bez para (konstantno) forsiram krompir. Kilogram krompira kosta 22-23 dinara a moze da se : pece, przi, skuva za neku salatu, stavi u kajganu sa lukom, restovani krompir, musaka....

Kiseli kupus je nesto bogom dano, mislim ceo proces da se od kilograma kupusa koji kosta 20 din uz malo soli, bibera i lovora napravi nesto sto kosta 100 din kilogram je fenomenalan. Moze da se jede kao salata, podvarak, da se kuva, neki ga cak i prze, sarme, da se pije rasol kad si mamuran....

Nazalost proizvodjaci su u Srbiji davno skontaliu da se pare ne mlate na onome sto jedu bogati vec na onome sto jede sirotinja.

Tako da je hleb koji je zasicivao generacije nasih predaka sada skup.

Tako isto i razne cudne mesne preradjevine kao sto su: svargla, kaurma, cvarci, slanina... Top je oduvek bilo mnogo jeftino , a sad je daleko skuplje od mesa. Evo recimo slanina , ako ne zelite da pazarite ultra skupu pancetu  primorani ste da kupite nekog natopljenog vodozemca koga oni zovu Hamburgska slanina koga ide jedan santimetarski snit u po kile.

Zato ima raznih stvari koje nisu tako skupe, ali zato sa mnogo manje mesa i ukusa u sebi kao sto su: pastete, virsle, parizeri, safalade...

Jedna stvar koja cini svaki slani dorucak boljim je paradaiz. Pocev od popularnog radnickog dorucka (pasteta, hleb, paradaiz, feferona) pa sve do omleta i kajgana koje takodje i nisu tako skup dorucak.

Takodje postoji nesto sto smo ja i drugari bas dosta jeli nekAd, a moram priznati da i sad to cesto jedem na putovanjima. Mi smo to zvali b"Socijalni sendvic".Normativi su: Pola vekne hleba presecene popreko, 100g najjeftinijeg parizera, i pola pakovanja od 100g majoneza.I eto sendvica  ;D

Sto se masti i leba tice kad se samo setim mojih prvih izlazaka kad sam imao para za 2-3 piva ispred radnje,ni jedno u klubu ili diskoteci i naravno za hleb iz pekare. U Beocinu u jednoj pekari ujutru okjo 4-5 kad  peku hleb i kad je vruc ako im dsodate koji dinar preseku je poprecno i namazu mascu i stave so i sitnu papriku unutra... to su bili dani a ne ko danas u gril.  :yok:

Jos jedna stvar doduse kupuje se u rostilju u Novom Sadu je nisam video, ali je zato u Valjevu ima  , to je lepinja sa pretopom (mocom koja ostane posle pecenja praseta, jagnjeta...) u koju mozes staviti i premaze i salaten koji idu i u pljeskavice. Inace na mestu gde sam ja kupovao to kosta 30 dinara.

#svi

Dajte vi neki predlog

Au, al si se navuko na luksuz, nikodijevicev sirotinjski sushi ne moz da pridje kilu mesa. Da se priberes, kakav si ti to putnik??

Ne vec sam samo napisao kako se pravi gulas. Gulas je gulas a prokuvani zacini za gulas  su prokuvani zacini za gulas. To je kao da si pomesao sitnu papriku, persun, crni i beli luk skuvao i rekao da si skuvao gulas... sto ne ide, ne ide.

A sto se luksuza tice vec duze vreme hasam samo ladna govna , gulas nisam primirisao 100 godina.

Opet Kazem nije gulas, ali moze dobro da posluzi. :)

nesto mi se cini da ova tema ima pozadinu(mozda politicku) na nekoj drugoj, ali aj da i ja odgovorim.

ja kada sam u skripcu sa keshom, imam foru da prezivim 2 dana sa 300 din, znaci, 150 za dan.

2 hleba 70 dinara

veliki mileram(pavlaka) 70 din

velika pasteta 50

mala kantica(casa) eurokrema Znj klase 80 din

supa u kesici 30 din

pastete i pavlake na hleb za svaki obrok, a posle zasladis sa eurokremom jer ti organizam trazi secer

za rucak ide i supa pre, od koje se ne najedes bas, al postoje slana, tera te da pijes vodu pa nisi vise gladan.

tako moze da se izdrzi par dana, ali posle najvise 5 ja tacno osetim potrebu da jedem voce, to je karakteristican osecaj potrebe za vitaminom C...ne mogu da ga opisem. a i ta hrana manjka proteinima, pa mora da padne jedna piletina u slatko-kiselom sosu i pirincem...

ni to ne mora da bude skupo...kupis file iseckas na kockice, dva puta ih proprzis. a sos se pravi od secera, kecapa, sirceta i nekih mini sastojaka koji ni nisu neophodni(tipa 3 kapi soja sosa, malo soli i gustina...)

samo par digresija,

hleb u srbiji je 'preskup' ne zato sto neko zeli da dere sirotinju po dzepu, nego zato sto sastojci od kojih se pravi hleb imaju cenu, a kada bi ona bila manja, desetine hiljada ljudi bi ostalo bez posla(poljoprivrednika)

da poznajete nekog pekara, znali biste da se u pekari ne pravi hleb da bi se zaradilo, vec da se navuku musterije da kupe i nesto drugo. sa hlebom su skoro na nuli(zarade npr dinar po hlebu, sto je nista) jer za jedan hleb od 30-40 dinara se potrosi brasna za 4-5 kifli od 20 din...

znaci, racunica je da pekar zaradi od brasna za hleb 1 dinar ako proda hleb a 40 do 60 puta vise ako proda kifle-40-60 dinara :)

u zabludi su oni oji misle da su pekari neki vladari sveta koji udaraju siromasne po dzepu...

a za ovaj 'dorucak' od vode i zelatina, vrednosti 10 dinara, nadam se da je to teska ironija ili neko skriveno prepucavanje, jer niko ne moze ni da pomisli da tu ima bilo kog sastojka(sem vode) neophodnog za normalno funkcionisanje organizma.

ljudi, ako nemate 200 din dnevno da kupite neku osnovnu namirnicu sa uglejnim hidratima i/ili proteinima, prema sebi niste odgovorni ako trosite pare na putovanja i sl...

Hleb u Novom Sadu do juce nisi mogao naci ispod 32 (a uglavom 35 i 38) dinara, dok u nekim drugim manjim gradovima ga ima za 20-25 dinara. Kako to da oni mogu da ga proizvedu za manje pare, pekari deru ljude a dokaz tome je pekara na svakom cosku, ko advokati su. Hleb se pravi od brasna vode i kvasca, od kilograma brasna koji kosta oko 55 dinara na malo (oni kupuju na veliko, jeftinije) moze da se napravi 3 vekne hleba. Uglavnom po meni realna cena hleba je 20 dinara po vekni.

Da ne govorim o onim "integralnim" bojenim hlebovima.

Sad kad je udarila kriza malo su smanjili i cene hleba, istina.

Izvinjavam se za skretanje sa teme. :)

pa poslovni prostor u centru glogonja je 50 evra a u centru Novog Sada je 500 evra(grubo)

u Glogonju ce radnik da ti radi i za 10.000 a u NSu nece ispod 20.000

u selu se proizvodi psenica pa nema ni cene transporta a i uvek znas da zika ima viska psenice pa ces od njega da uzmes povoljnije...

a onaj hleb u selu za 20 din je skoro duplo manji od 'naseg gradskog'

a poznat je i onaj sindrom ljudi sa sela(cela moja rodbina) "nije bitno da li se zaradi, bitno da se radi"

i tako dodjemo do toga da bi bilo cak neprirodno da je cena hleba u gradu i u selu ista :)

sve u svemu, nije sve bas tako jednostavno kako se cini.

i ja se izvinjavam :)