Jump to content

Featured Replies

Za večeru prženija.

Pravi se tako što u tiganj nalijete malo ulja, stavite papriku (prethodno iseckanu) da se prodinsta, onda dodate kuvani paradajz (a može i svež), kada lepo prokrčka dodate par jaja, još malo da ostane na vatri i to je to. E da, povremeno mešanje i tako to + začini, so ili vegeta. E, kada sipate u tanjir onda možete da dodate i malo pavlake. Način jela: po parčence hleba u obe ruke, i onda zagrabite i sve strpate u usta.... ma može i viljuškom. :)

Jedna stvar koja cini svaki slani dorucak boljim je paradaiz. Pocev od popularnog radnickog dorucka (pasteta, hleb, paradaiz, feferona) pa sve do omleta i kajgana koje takodje i nisu tako skup dorucak.

Potpisujem. Daj mi sir i paradajz i srecan sam k'o malo dete :).

Inace, jednom me je povezao momak koji  kaze kako dnevno jede 2 do 3 kila paradajza. Posto mu je ovaj kupovni nekako bljutav, njega ne mrzi da svake nedelje iz Bg-a (gde radi) ide u Gornji Milanovac (odakle je rodom) i da donese 20 kila domaceg  ::crazy:.

p.s. tema moze slobodno da se promeni u "Prirucnik za studentsko prezivljanje" :).

jabuke i vino? jel te izbija gorushica posle? i koje vino, iz tetrapaka ili iz plastike?

Belo vino iz tetrapaka (rizling) je neočekivano dobro. Inače, hoće gorušica od jeftinog vina i suve hrane, da. Ponekad me drži danima, iako je teram čašom vode u kojoj razmutim kašičicu sode bikarbone.

Da odgovorim na temu, doručkovao sam integralne kifle sa nekim kvazi-parizerom i margarinom, gde integralna kifla predstavlja zdravlje, a zamalo-parizer jeftinoću. Ne večeram ništa (osim ponekad: jabuke i vino), jer već mesecima baziram ishranu samo na doručku i ručku.

Jos jedna stvar doduse kupuje se u rostilju u Novom Sadu je nisam video, ali je zato u Valjevu ima  , to je lepinja sa pretopom (mocom koja ostane posle pecenja praseta, jagnjeta...) u koju mozes staviti i premaze i salaten koji idu i u pljeskavice. Inace na mestu gde sam ja kupovao to kosta 30 dinara.

Da li se to zove i komplet lepinja? To imaš u onom zlatiborskom roštilju u Futoškoj ulici, relativno novom, kada ideš od Elektrotehničke ka Bulevaru oslobođenja.

Definitivno najjeftinije namirnice sa sirokim dijapazonom jela u kojima mogu da se kombinuju su krompir i pirinac. Meni omiljena je jedna od varijanti rizi bizija  :eat: malo govedine (ako se nema za to, onda mrvica, tek da mu da smek) se izdinsta sa lukom, onda ubaci grasak, pa seckana sargarepa i na kraju pirinac. Sve komponente jeftine, nema mnogo cimanja, sem sto se malo ceka da se sve to lepo skuva i to je to!

Za leto, neprevazidjena paprika u svim oblicima!! Jeftina je, a svasta moze sa njom ko voli. Moze i Ludina przenija, i raznorazne kombinacije sa cim god... mada ja volim cistu przenu papriku...

A sto se tice odgovora na pitanje, sinoc neke zitarice sa mlekom, a jutros domaci ajvar i sir (najcesca zimska varijanta  :D)

Inace hvala svima na zanimljivim predlozima  :), ali jedan mi ne da mira...

'Leba, masti i aleve paprike, kategorija za sebe!!! <---- prati je odvrati slatki rođak, 'leba, masti, šećera i kakaoa...

... :shockkk: ja inace nemam fobiju od toga da probam svasta, ali ovo... ne bih smela!

Andrej013 Cene hleba su po mom iskustvu uvek bile iste i u selu i u gradu sve do ovog poskupljenja. Cak sad i u raznim gradovima ima jeftinijeg hleba, zato sto ljudi nemaju para. Brasno koje pekare koriste se uglavnom melje po mlinovima koje drza velike firme koje seljacima zito placaju po onoj ceni po kojoj im nametnu (koja je naravno mala). A vekne su iste i imaju uglavnom 500 grama.

Panonski Nisam siguran ali mislim da je komplet lepinja nesto sa kajmakom i prsutom ili slicno i kosta dosta vise od 30 din.A ovo je samo lepinja sa vrucin pretopom (mocom). Naravno najbolje ce biti da odem da na te adrese da pojedem komplet lepinju radi provere. Sto je sigurno, sigurno je. :)

I naravno odgovor na pitanje: Jutros burek, veceras kacamak i mleko.

@ gosn.shofershajbna , kod mene u "Beocinki" hleb 20 a brasno 37.

Imala sam baku koja je mrzela da priprema hranu,  nije nesto bila ni pri parama, a imala je petoro unucadi, pa kada zakukamo da nam se jede nesto slatko dobijemo svako u parce hleba "namoceno" u secer, samo nednom stranom naravno, bez masti :(

Jutros caj i hleb sa dzemom od sljiva, upsravo sada kukuruzne pahuljice sa jogurtom.

...pa kada zakukamo da nam se jede nesto slatko dobijemo svako u parce hleba "namoceno" u secer, samo nednom stranom naravno, bez masti :(

E, da, nesto slicno je bilo glavna poslastica kojom me je baba hranila. Parce hleba, stavis na njega s' prsta secera i stavis sve to lepo pod cesmu da se smoci ;D

Auuuu... Jednom sam se hranio sa lebom i vodom nedelju dana, posle 3 dana mi se smucila sva hrana, jeo sam samo da ne bi bio gladan bez ikakvog zadovoljstva.

Kad sam kod kuce za dorucak i veceru jedem sukomsnate domace produkte (sunka, slanna, kulen, kobaja). Za rucak uvek nesto kuvano sto je keva spremila (cak i kad idem posle podne u skolu ja ponesem u kanticu kuvano).

Na putovanjima ponesem puno domaceg sukomesnatog (sto me izadje dzaba jer skinem sa terase), pastetice, naresci i pastete.

Da sam na putovanju hleba i masti bi mogao da jedem jedan dan ali od toga da prezivljavam vise dana nema smisla, ipak sam ja tamo negde otisao da uzivam a ne da  crkavam.  :eat:

...pa kada zakukamo da nam se jede nesto slatko dobijemo svako u parce hleba "namoceno" u secer, samo nednom stranom naravno, bez masti :(

E, da, nesto slicno je bilo glavna poslastica kojom me je baba hranila. Parce hleba, stavis na njega s' prsta secera i stavis sve to lepo pod cesmu da se smoci ;D

ovo je izgleda vojvodjanska poslastica dobro poznata i nama, deci cije su babe iz melenaca :)

• Author

ostale mi neke pilece kosti od nedelje kad je bilo pecheno pile za ruchak. uzmem sinoc, prokuvam ih onako poprilicno, one odmekle, uzmem i izlomim na najsitnije moguce komade. pa onda ih sameljem onom malom zajebancijom za orahe. preko toga vegeta, malo rendanog sira, i dobio sam odlichan namaz, pun proteina i soli. Preporucujem!

Jedno vreme sam skupljao isečke iz novina na temu brzih i kvalitetnih obroka, dok mi nije nestalo inspiracije i dok nisam video da na jednom domaćem portalu postoji nešto slično...

Uglavnom se jutarnji obrok najviše svodi na neke žitarice, mada preporučuju umereno jer goje (zavisi koje) i u kombinaciji sa jogurtom i nekim voćem.

Ja sam od skoro počeo da kupujem smrznuto povrće (najčešće meksički miks, a neki tamo naučnici tvrde da je smrznuto povrće jednako dobro kao i sirovo) i to malo prodinstam, pa pomešam sa konzervom tunjevine...

Što se večere tiče, zaboravio sam konkretan obrok, znam samo da ne preporučuju voće, pogotovu banane, zbog šećera i sl., a svim obrocima je zajedničko da se jedu 2 sata pred spavanja...

Da li neko zna kako se pravi hleb od kore drveta ? Koje drvo traziti, koji delovi kore su dobri, kakav je proces?

kad sam ti sushi predlozio - nije ti odgovaralo

a sad ti ni kora drveta nije interesantna - al zato glodjes koske

* ima jedno resenje da se prevari stomak, a to je da  se pojede nesto sto se tesko vari ili se u opste ne vari. Recimo nesto plasticno ili gumeno. posle nekog vremena to sve jedno izadje na drugu stranu! (ovo sam cuo od jednog Chileanca u hostelu)

Ja sam čuo da su se korom drveta hranili partizani u vreme oskudice oko 2. svjetskog rata  :o

ostale mi neke pilece kosti od nedelje kad je bilo pecheno pile za ruchak. uzmem sinoc, prokuvam ih onako poprilicno, one odmekle, uzmem i izlomim na najsitnije moguce komade. pa onda ih sameljem onom malom zajebancijom za orahe. preko toga vegeta, malo rendanog sira, i dobio sam odlichan namaz, pun proteina i soli. Preporucujem!

Od ovog mi bolje deluje ona cipela Carli Caplina...  :P

ovo je izgleda vojvodjanska poslastica dobro poznata i nama, deci cije su babe iz melenaca :)

Ne bih smeo da se zakunem, al mislim da i ja imam rodjaka u melencima, posto i ja jedem secer sa hlebom i vodom:D Bar sam ranije, sad nisam jako dugo.

Znam da sam na nekom rodjendanu na afteru otvorio frizider pretovaren svim i svacim, zalupio ga, napravio sebi navedenu kombinaciju a svi me pogledali ko s Marsa da sam pao! :D:D:D Ta sta ce, ne znaju deca sta valja!

Izdvojio bih dva recepta koje sam zapazio u časopisu Neradnik- glasu prigradske beogradske omladine.

Čorba od kopriva- skuvati iseckanu koprivu u loncu i posoliti, može se i izdinstati luk i dodati još neki začini i sastojci.

Pljeskavica od pirinča i koprive- skuvati pirinač, umesiti ga sa brašnom, u testo dodati seckanu koprivu, beli luk i biber, oblikovati u pljeskavicu (ili ćevap, po želji) i pržiti.

Nisam još uvek probao, ali zašto da ne.