Jump to content

Featured Replies

? ?Evo da i ja kažem koju. Slažem se sa Markom - ipak ne treba zaboraviti da je ovo forum o putovanjima. Postoji grana foruma koja služi za pisanje svega što poželite da napišete, ali grane koje se tiču putovanja trebalo bi da ostanu koliko-toliko čiste, inače će izgubiti svaku upotrebnu vrednost.

? ?Forumi generalno ne služe da ljudi pišu prvo što im padne na pamet, niti da pišu samo da bi nešto napisali. Upravo smo zato i napravili granu "trice i kučine", kako bismo smanjili nivo šuma, tj nekorisnih informacija, u ostalim granama.

? ?Za razmenu ličnih poruka, postoje private messages.

? ?Moje lično mišljenje je da moderatori ne moraju posebno da obaveštavaju ljude da su im postovi obrisani. Činjenica da je neki post obrisan sama po sebi predstavlja dovoljno obaveštenje da sa njim nešto nije bilo u redu. Ili, bar, da moderator veruje da je tako.

? ? Moderatorske "titule" dodeljene su na osnovu broja postova, vremena provedenog na forumu, korisnosti informacija, kao i truda koji su uložili da se od ovog foruma, sajta, kluba nešto napravi. Zato oni mogu da brišu postove drugih, a drugi ne mogu njihove. Kao što mi je jedan član Kluba nedavno rekao, izgleda da većina ljudi i dalje nema predstavu koliko je vremena i truda uloženo u ovaj sajt. Zapitajte se koliko ste novih ljudi upoznali, korisnih informacija dobili, koliko ste se zabavili na okupljanjima, itd. A onda se malo zapitajte i koliko ste uradili.

? ?Nedavno je neko napisao kako je forum previše "privatizovan", da se veliki broj poruka razmenjuje između ljudi koji se poznaju, bavi internim pošalicama itd. Razlog više da se "interne" poruke ne prošire u sve grane. Ipak veliki broj ljudi koristi ovaj forum kako bi dobio vitalne informacije o putovanjima.

? ?

• Author

Ovaj forum je zakljucan ... ali cinjenica je da i moderatori pisu postove i posalice gde im nije mesto ... ako su vec moderatori i nedaju drugima da se sale ... nemoj ni oni da se sale i opterecuju forume!

• Author

I da ... brisite bre ... nemozete vi da izbrisete koliko ja mogu da napisem! Mozete samo da mi ukinete nalog ... Ali ja nepravdu jednostavno nemogu da prihvatim. Jesu neki ljudi ulozili vusi truda a neki manje ali to im nedaje za pravo da brisu sta i kad hoce. Ja i dalje tvrdim da su moji postovi bili na mestu i da nisu opteretili nijedan forum!

I da ... brisite bre ... nemozete vi da izbrisete koliko ja mogu da napisem! Mozete samo da mi ukinete nalog ... Ali ja nepravdu jednostavno nemogu da prihvatim.

<sigh> Bojim se da nisi shvatio poentu. No, hajde da se manemo ovoga.

uh, Kiko bre, shta se s'tobom deshava :)

u chemu je problem sada, nisam pratio forum oko 2 dana pa ne znam..

mislim, shta ne valja, ja stvarno ne razumem? Da li je sada opet ona tema o onim postovima sa prve strane ove teme? Pa ne znam sta nije u redu, ja sam napisao tamo shta mislim, mogu ponovo da pishem ali zasto opet?

ne razumem, ako je opet o tim postovima, choveche, ja mislim da su se neke od tih tema bile otrgle kontroli i polako prestajale da budu uredne, pa su pobrisani neki postovi da bi se to malo posredilo, koliko se secam uopste nisu samo tvoji postovi brisani! to je fakat. zato mislim da nije fer da to tako predstavljas. "da brisu sta i kad hoce" hm, da li je bas bilo tako, reci iskreno? Mislim da je bolje sto je ta tema procishcena bila (ona sa pesmom), vishe se i ne secam gde je to bilo u kojoj temi. Isto tako mislim da ima josh da se sredjuju pojedine teme od tako nekog prakticnijeg znacaja, a ovde na Trice i kuchine, i u mnogim drugim temama na Akcije i okupljanja, (mozda) linkovima, itd itd, nisam primetio da je nesto neki teror, shta znam ispravi me ako gresim. 

Evo sad npr. gledam u temi Stopiranje i zene, koja bi kao (po mom misljenju) trebalo da bude neka diskusija o tome kako devojke stopiraju, dal se boje, dal ne, dal smeju same ovo ono bla bla odakle znam,  clan 'popara' napisao svoje iskustvo stopiranja u Boki. sta da radimo sa tim? pitam, jel postoji valjda posebna tema o stopiranju kroz Srbiju (OK, nek je i Boka u toj sferi), i tako to. sad, on je stvarno zanimljivo to napisao, ali njegov post nosi rizik da posle istog krenu jos par takvih, pa onda odgovori na iste, pa ovo ono, ode tema jos 2-3 strane vishe a od stopiranja i zena nema nista. Onda dodje neka zena prvi put na forum, i mora da otvara 5 stranica i ishchitava sve postove sem npr. 2. to nije resenje. sta da se radi onda sa tim postovima tamo?

Mislim, stvarno ne kapiram sta je lose u tome da se lepe teme drze relativno urednim. Npr, ja sam proletos otvorio temu Turska,Gruzija, pitanja i odgovori, i evo gledam kako ima 2 stranice na temi i svaki post je bash detaljan sa gomilom super informacija koje su mi npr. za Gruziju kao relativnu egzotiku bili od neprocenljive koristi, mislim da je to stvarno super stvar i da ce 100% da koristi nekom drugom putniku koji bi da ide tom trasom. Da ta tema ima npr. 5 stranica gde su ukupno 3 neka zahvaljivanja jedno drugome, druge neke priche itd itd misilm da ne bi bilo ok i ja bih to, ako me ne mrzi, sve pobrisao i ostavio ono zbog cega ta tema i postoji.

a ta tema moderatori protiv ostalih, hm, to je vechita tema na svakom forumu pa izgleda i ovde. ja nisam za to da ima bilo kakvim razlika izmedju bilo kojih clanova, al sta kad ne moze. sto je meni dat taj status, pa ne znam , valjda sto provodim previse vremena ovde pa tako da koristim necemu kad sam vec tu. ja nisam nesto odusevljen time al ajd, imam neku zelju da od obicnog foruma i sajta napravimo nesto sto je stvarno opipljivo, sto moze da drugima sluzi kao pomoc, i tako sta znam, eto, to mi je neki motiv, a to sam siguran da je i tvoj razlog sto si ovde, a i svachiji naravno.

pozdrav

Acketa je ucinio pravu stvar pre nekoliko dana kada je zakljucao pomenutu temu kako bi se izbegle vece rasprave. Lazar je sinoc oktljucao i diskusija je bila nastavljena nekoliko sati. Mislim da nije u redu sto je ponovo nakon ponoci zakljucana, jer ipak svi ucesnici foruma imaju pravo da kazu svoje misljenje, a ne samo da citaju tudja, naravno kada je ta skakljiva tema u pitanju.

Kocka je bacena te se u ovom trenutku izbugio smisao brisanja citavog topika.

Ovu temu cu na kraju dana izbrisati.....

ja pocinjem vec da se ljutim.

nije kocka bachena, nego:

postovi koji su brisani nisu samo kikini. To sto kika pravi dreku i galamu, nije u pravu.

nisu brisani postovi sto neko mrzi ljude koji su ih pisali, ili nema sta da radi, vec je sve LEPO OBJASNJENO kako i zasto, u toj istoj temi. i to, TRI PUTA DETALJNO.

i obrisano je desetak postova maximalno.

ko nije glup, nek procita ono tamo ako vec nije. kraj.

a zasto je tema otkljucavana/zakljucavana i ko to radi, to ne znam. ja sam napisao da sam hteo da je obrisem, drugi nisu hteli.

alo ljudi!!! ja verujem potpuno moderatorima ovog foruma jer nisu postavljeni po rodjackim i  slicnim vezama nego po zaslugama i odgovornosti i mislim da za sada odlicno rade svoj posao.

kika je imao pravo da zatrazi objasnjenje, i odgovor je dobio vise nego razlozan i razuman. sve ostalo meni izgleda kao cista provokacija i trazenje kavge i stvaranje klanova i apelujem da se to ovde ne radi.

Slazem se i sa Ivom i sa Markom.

Ne dovodim u pitanje poverenje moderatorima. Naprotiv!

Ovim komentarom zelim da skrenem paznju da svi imamo pravo (tako bi bar trebalo da bude) da kazemo sta mislimo. A ne samo neki....

ko nije glup, nek procita ono tamo ako vec nije. kraj.

To je upravo retorika protiv koje zelim da kazem svoje misljenje.

A to da li je kraj ili nije to neces ti reci!

• Author

Ja sam trazio objasnjenje, dobio sam ga i bilo mi je drago sto je forum zakljucan! Mislim da tako treba i da ostane da nebi doslo do svadje i eskalacije sukoba! Svi smo nasi, dobra smo ekipa i tako treba da ostane. Bez svadje molim!

Moje licno mi?ljenje je da moderatori ne moraju posebno da obave?tavaju ljude da su im postovi obrisani. Cinjenica da je neki post obrisan sama po sebi predstavlja dovoljno obave?tenje da sa njim ne?to nije bilo u redu. Ili, bar, da moderator veruje da je tako.

Ne slazem se. Verujem da niko od nas ne bi napisao na forumu nesto za sta sam smatra da nije u redu. Prema tome, ne moze se pretpostaviti da autor obrisanog posta (uvek) zna zasto mu je tekst obrisan. Stoga je bitno da se svakome ciji je post obrisan posalje kratka poruka sa obrazlozenjem. Za pisanje takve poruke potrebno je manje od jednog minuta, a time se mnogo postize na uzajamnom razumevanju clanova foruma (i moderatori su clanovi). Ne sporim moderatorima pravo da po svojoj proceni brisu postove, ali se zalazem da deo moderatorskih obaveza bude da svakome posalju kratko objasnjenje prilikom brisanja posta. Oni imaju veca prava, ali i vecu odgovornost za odrzavanje korektne i prijateljske atmosfere ovde.

dejane, ti si u pravu, ali mi se cini da to povlaci za sobom mogucnost da ljudi pocnu da se preganjaju sa moderatorima itd. verovatno je najelegantnije resenje da se negde napise pravilnik foruma koga bi trebalo da se svi pridrzavaju, kao i to u kojim slucajevima ce doci do brisanja postova, banovanja clanova itd. i onda ako je nekome post obrisan, nek jos jednom procita pravilnik i zamisli se, pa ako mu ni onda nije jasno, nek trazi objasnjenje. a do tada, postovati pravila i imati poverenje u to da su moderatori nepristrasni pri sprovodjenju istih. ne znam ja mnogo o tome, ali mi se cini da se tako mogu spreciti sukobi na individualnom nivou tipa taj-i-taj-mi-brise-post-jer-me-mrzi i slicno.

napisati pravilnik, precizno napisati shta je zabranjeno i onda brisati postove bez obaveshtenja je ok...

Ocigledno se rasprava prebacila na ovaj topik sto mi nije bila namera.

Upravo ce pravilnik da resi neke probleme, mada iz postova pojedinaca oko kojih se i digla ova buka se moze zakljuciti da ne shvataju gde grese.

Sajt sluzi za pruzanje informacija a forum za brbljanje i diskusije vezane za teme! Nemam nista protiv i smajli-poruka i zahvaljivanja....zbog toga su i napravljeni ti mali zanimljivi coveculjci..... Nije losa ideja da neko skida konkretne i korisne informacije sa foruma i da ih prosledi na sajt. Kao vodic za auto-stopiranje.

Ali, sada dolazimo do druge vrlo bitne stvari a to je da svako pise ono sto mu padne pamet bez prethodnog citanja i preuzimanja odgovornosti za ono sto se napise.

Kika je u jednom postu naveo kako moderatori a i drugi salju jedni drugima privatne poruke preko foruma. Procitao sam svih njegovih 90 postova i shvatio da i sam to radi u ogromnom procentu....Mislim da svi treba da procitamo i svoje i tudje postove pre nego sto pocnemo da iznosimo bilo kakve zakljucke. Isto tako se desilo vec nekoliko puta da Kika kaze jedno, dobije suprostavljene odgovore nakon kojih kaze da je to (sto mu je druga strana sugerisala) ili mislio ili nije rekao (teme: vize,vize, vize, Istanbul i Preko Slovenije..? Hitno ).

Bice manje problema kada profunkcionise pravilnik. Moderator definitivno treba brise poruke bez ikakvog obavestenja. To se radi na ostalim forumima.

Forum je poceo da raste, a samim tim i nesuglasice. Umerenost ce nas zadrzati skupa ili cemo se rasuti po drugim forumima o putovanjima koji polako nicu...

Pocela sam odavno da radim na tome ali ondak mi je comp crkao pa nadam se da ce ovih dana da nadje svoj put iz BG-a do NS-a pa cu nastaviti da radim na tome!

Ako neko zeli da pomogne be my guest!

:-D

Evo spojio sam ovo "brisanje postova" i "kratak komentar" da bude jedna tema, pošto nema potrebe da budu dve, a i otključana je, pa pišite šta hoćete. Da li bi neko mogao malo da adaptira taj elitesecurity pravilnik, pa da ga okačimo na sajt?

To će rešiti dosta problema, recimo to što ljudi nekad napišu naslov teme VELIKIM SLOVIMA i tako dalje i tako dalje.

• 1 month later...

mhmh nije da se zalim al to brisanje se nastavlja.... ok nije bila tema topika, bila je sala ...

i nije da imam ambicije da prestignem marinu sa brojem postova, ja bas retko pisem, al deprimirajuce deluje kad vidis i da ti se broj postova smanjuje iz dana u dan.

uh smorilo me povlacim se u penziju pa cu se javiti samo kad budem imala nesto mudro da kazem  zvizhd

budite pozdravljeni pa se vidimo nekad negde....nekim cudom verovatno bas veceras  :pivoooo:

mhmh nije da se zalim al to brisanje se nastavlja....

Niko ti nije obrisao post, nego je bilo tehničkih problema sa forumom, pa su izgubljeni postovi od poslednjih nedelju dana, što si lako mogla da primetiš da si pročitala informativnu rečenicu koja kaže da je bilo tehničkih problema sa forumom i da su zbog toga izgubljeni postovi od poslednjih nedelju dana.

deprimirajuce deluje kad vidis i da ti se broj postova smanjuje iz dana u dan.

Deprimirajuće deluje i kad ljudi ne pročitaju šta piše.

dobro de sto si agresivan!?

ja se izvinjavam sirokom auditorijumu na svojoj nepaznji i brzopletosti!

nemam vremena da citam sve postove koji se pojave.

u ostalom pogresi covek! samo sam se pitala sta sad ne valja?

nemoj zbog mene da se deprimiras molim te...

• 6 months later...

Iako sam se nadao da do toga nece doci, ipak ste obrisali temu: "Putuj, Evropo..."

OK, Vi ste administratori, Vi imate vlast na ovom sajtu da odlucujete sta je dobro za njega. Moja ideja je bila samo da aktiviram ljude da malo razmisljaju.

Izvinite sto sam pokusao da pisem nesto sto "nije u saglasju" sa politikom sajta.

Pozdrav!