Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

Imam pauzu na aerodromu Zurich od 6 sati pa me interesuje da li je moguce posetiti grad (recimo na 2 sata) i cime je najbolje (bus, voz, taxi...)

Hvala!

Mozes da ides tramvajem , 10etka, treba ti oko 20-30 minuta do centra. Za Cirih ti ne treba vise od 2 sata, nemas Bog zna sta da vidis.

• Author

Hvala, mislio sam bolje da prosetam malo nego da sedim na aerodromu.

@ Insomnia

Да ли можда знаш која је цена трамваја до центра , а која воза?

@ Insomnia

Да ли можда знаш која је цена трамваја до центра , а која воза?

Nema razlike u ceni iz prostog razloga što se vozovi kad prolaze kroz teritoriju grada računaju kao gradski prevoz, t.j. važe u njima iste karte koje bi koristio za tramvaj ili autobus. Obrati pažnju da se aerodrom ne nalazi u istoj zoni kao centar grada. Najjednostavnije je da uzmeš dnevnu kartu jer cena dnevne karte je tačno jednaka ceni dve pojedinačne karte--u ovom slučaju karta za zone 10 (grad) i 21 (aerodrom) koštala bi te CHF 12.40. Iako prolaziš samo 2 zone, zona 10 se računa duplo tako da u suštini plaćaš kartu za 3 zone. Cene karata za različite zone i dužine trajanja se može videti ovoj stranici, samo imaj na umu gornju napomenu oko zone 10 kad računaš cenu.

Inače ako je glavni cilj da se dođe u centar grada nema razloga da se uzima tramvaj umesto voza jer voz stiže u centar za 10-12 min sa max 2 stanice usput dok ćeš se tramvajem navozati jedno 30 minuta jer ide dosta okolo-naokolo. S druge strane, može da posluži za razgledanje. Odluka je u svakom slučaju tvoja ali nema brige oko cene karata jer kao što rekoh ista karta važi i za tramvaj i za voz.

Na aerodromu postoje i automati za karte i šalteri na kojima možeš pitati ako je nešto nejasno.

I

Iskreno, ne znam kolika je cena tramvaja, jer sam se svercovala:)

Isla sam od aerodroma do Rathaus-a sa tramvajem 4, a vratila se sa 10kom.  Bila sam entuzijasta pa sam isplanirala da ostanem 3 dana u Cirihu, ali ispotsavilo se da je i 3 sata , vise nego dovoljno.

Isla sam od aerodroma do Rathaus-a sa tramvajem 4, a vratila se sa 10kom.  Bila sam entuzijasta pa sam isplanirala da ostanem 3 dana u Cirihu, ali ispotsavilo se da je i 3 sata , vise nego dovoljno.

Tramvaj br. 4 uopšte ne ide do aerodroma tako da mi nije baš jasno kako si ovo uspela. Tramvaj br. 10 je jedina tramvajska linija koja ide do aerodroma i on polazi na svakih 15 minuta (osim radnim danom u špicu kad ide duplo češće). Tramvaj br. 4 ide na potpuno drugu stranu grada i nema nikakve veze sa aerodromom.

Inače se slažem da u Cirihu nema bog zna šta da se vidi, 1 dan je više nego dovoljan. Ako imaš svega par sati onda se vredi se prošetati oko reke i kroz stari grad (Niederdorf) na desnoj obali i proći kroz Bahnhofstrasse čisto radi skupih prodavnica, i to je sasvim dovoljno.

I

Tramvaj br. 4 uopšte ne ide do aerodroma tako da mi nije baš jasno kako si ovo uspela. Tramvaj br. 10 je jedina tramvajska linija koja ide do aerodroma i on polazi na svakih 15 minuta (osim radnim danom u špicu kad ide duplo češće). Tramvaj br. 4 ide na potpuno drugu stranu grada i nema nikakve veze sa aerodromom.

Inače se slažem da u Cirihu nema bog zna šta da se vidi, 1 dan je više nego dovoljan. Ako imaš svega par sati onda se vredi se prošetati oko reke i kroz stari grad (Niederdorf) na desnoj obali i proći kroz Bahnhofstrasse čisto radi skupih prodavnica, i to je sasvim dovoljno.

I

Dobro Ivane, onda sam isla desetkom i presedala na 4. Ne secam se. Bila sam u julu, sletela iz Zeneve  i plan mi je bio da ostanem 3 dana i obidjem Lihtenstajn. Medjutim kisa je padala non-stop, pa od Lihtenstajna nije bilo nista, zato sam napravila 30 krugova oko Ciriha. Jedina dobra stvar u Cirihu meni je bio falafel, bolji nego u Siriji:)))

Dobro Ivane, onda sam isla desetkom i presedala na 4. Ne secam se. Bila sam u julu, sletela iz Zeneve  i plan mi je bio da ostanem 3 dana i obidjem Lihtenstajn. Medjutim kisa je padala non-stop, pa od Lihtenstajna nije bilo nista, zato sam napravila 30 krugova oko Ciriha. Jedina dobra stvar u Cirihu meni je bio falafel, bolji nego u Siriji:)))

He he nema problema samo nisam hteo da se ljudi zbune kad dođu ovde to je sve...  :)

Nisi ništa propustila time što nisi otišla do Lihtenštajna... glavni "grad" Vaduz ima otprilike 2.5 ulice i to je bukvalno sve--ja sam otišao jednom tamo i bukvalno nisam mogao da sačekam sledeći autobus da me vrati nazad u Švajcarsku (šta da ti kažem, čak ni voz ne ide tamo!).

@ ivantod

Прво хвала на одговору.

Имам још једно питање: по овоме што си ми написао и по сајто на који си ме упутио испада да је карта у једном правцу до центра 6.2CHF, а карта за 24 часа 12.4CHF? Да ли сам добро разумео?

Ако јесам и обзиром да мени и треба само до центра, а не назад у року од 24 часа, онда мени више одговара варијанта од 6.2CHF.

:pij:

@ ivantod

Прво хвала на одговору.

Имам још једно питање: по овоме што си ми написао и по сајто на који си ме упутио испада да је карта у једном правцу до центра 6.2CHF, а карта за 24 часа 12.4CHF? Да ли сам добро разумео?

Ако јесам и обзиром да мени и треба само до центра, а не назад у року од 24 часа, онда мени више одговара варијанта од 6.2CHF.

To je tačno. Dnevna karta važi tačno 24h od vremena kupovine tj. do sutra u isto vreme (a ne samo do ponoći). Ako se ne vraćaš do aerodroma u roku od 24h onda sve zavisi šta nameravaš da radiš. Naime ta karta ti važi za sve buseve i tramvaje po gradu u roku od 24h, pa ako nameravaš da ih koristiš onda i dalje može da se isplati. Ako ne, onda uzmi 2x kartu za jednu vožnju, tamo i nazad, cena je ista kao za dnevnu kartu.

Inače ako budeš kupovao pojedinačne karte za vožnju po gradu obrati pažnju da ako se voziš 5 stanica ili manje, možeš kupiti kartu za "kratku vožnju" (Kurzstrecke) koja je par CHF jeftinija (na svakoj stanici na automatu za karte u donjem desnom ćošku se nalazi lista destinacija za koje možeš koristiti ovu varijantu).

• 2 weeks later...

Ispostavilo se da ću petak uveče (19. 2.) morati da provedem u Cirihu, jer tek ujutro mogu da nastavim svoje putovanje. Imaću neko malo društvo sa sobom. Znate li neko dobro mesto za izlaske, pivnicu, bar, da je zanimljivo, a da nije mnogo skupo?

Топло бих ти препоручио Цојгхаускелер (Zeughauskeller). Ресторан-пивница у самом центру града, код Параде-плаца. Баш за туристе ...

• 1 year later...