Jump to content

Featured Replies

Posted

Autobus očajnički pokušava da se iščupa iz Najrobija, laktajući se sa hiljadama drugih vozila koja imaju sopstvene planove za korišćenje oskudnog saobraćajnog prostora. Temperatura raste iz sekunde u sekundu. Putnici se tope u sedištima, kaplju po podu i otiču u vidu potočića...

Autori: Lazar Pašćanović, Marko Đedović

Pročitajte ceo tekst

• 2 weeks later...

Ово је ипак било мало туристички, нисмо прочитали много о људима у Момбаси... ако смем да критикујем :)

Pročitaj ponovo.

Хаха, мени је одлично! :)

А оно за пијење воде је истина. Зато много људи каже да ништа не може да им утоли жеђ као вода, а истина је да је фора у томе како се пије, а не шта се пије. ;D

momci fantastično.

ja sam oduševljena vašim putovanjem, tekstovima, duhom. svaki dan čekam novu priču. kada čitam vaše priče meni već toplo pa ne moram u kući ni da palim grejanje. vaše priče me vraćaju u život. mnogo bi volela da sam na vašem mestu.

ja nikada nisam videla male crvene banane. kakvog su ukusa?

Ne moram reci da je odlican tekst, kao i uvek.

Nego hteo sam vas pitati nesto o slike koje stavljate. Mnogo mi se svidzaju one 16:9 slike, a posto sam u potrazi novog aparata, interesuje me koji aparat koristite :) Odlicne su boje, kontrast a i ekspozicija. Neznam, mozda i obradzujete slike, medzutim posto ste na putovanje i nemate puno vremena gubiti na tu stvar, hteo bi imati aparat koj moze ovo postici.

Kako bih zeleo i ja jedno vakvo putovanje :)

Baobabi, žirafe, biblijski arheolog, sok od urmi, okean, duh Indije, dašak Sirije...ovako kad poređam, hm, pa vi ste bili u...raju! :)

Ono što vam je onaj islamski mistik, vlasnik čajdžinice, rekao o pijenju vode, ne odnosi se samo na vodu nego i na pivo. Tako ga pijem već godinama, užitak je veći. Da li ste vi Jusufove voćne sokove pili na način koji vam je savetovao čika Hasan? Ne bih rekao...

Crvene banane... Hm, ne bih umeo da opišem ukus :) To verovatno znači da moram ponovo da ih probam.

Te fotografije su snimljene aparatom canon powershot A710. Ništa spektakularno, mali džepni aparat.

Za pijenje vode, istina je, i ja je otad pijem onako kako nam je Hasan (tj Muhamed) objasnio, posebno kad je ima malo.

Fotke su stvarno fantasticne, posebno mi se ova prva dopada! :D Bravo, bravo!! Nemam nista novo da dodam na sve ove komentare, i ja sam, kao i svi koji ga citaju, apsolutno opcinjena vasim blogom :D Lepo vas je znati :*, samo napred!

Sladunjavo kao taj voćni mix.

Odlična igra, probaću je na sledećem putovanju!  Što se tiče čika-Hasana, podseća me na neke ljude odavde koji imaju smućkaj-i-prospi životnu filozofiju: malo islama, malo sufizma, malo nekakav "new age" spiritualizam... ali moram reći da mi je simpatično ovo poređenje Evrope sa malim detetom. :D

Iz dosadašnjih tekstova, reklo bi se da su skoro sve domaće devojke koje srećete izrazito požtrvovane osobe koje žive u raskoraku sa tradicionalnim stavovima svojih zajednica. Da li mislite da je to slučajno, ili da je to tipičan profil osoba koje se nalaze na CS u Africi ili nešto treće...?

uzbudljivo kao i sve do sada. odlično napisano. Izgleda da je netolerancija prisutna u svakoj društvenoj zajednici i da je zaista mukotrpan put do prihvatanja drugačijeg mišljenja (mislim na majku koja je školovala svoje kćeri iako je znala da će je familija odbaciti)

Super tekst, kao i ostali, samo imam jednu zamerku na ceo blog. Voleo bi da vidim više slika ljudi koji imaju značajniju ulogu u prici. Npr, ovaj put je tu Jusuf, ali Hasana i Kristine nema. Iz Najrobija ste ubacili slike Sandre i Trejsi ali Nensi i Meri, koje se u priči mnogo više pominju, niste itd. Mislim da bi nam na taj način omogućili da se još više uživimo u priču. Pretpostavljam da nije lako uploadovati slike iz africkih net-caffea ali umesto slika baobaba ubacite još par slika likova koji se pojavljuju u priči, i bićete još bolji.

Ceo tekst mi deluje malo opuštenije, manje napeto od prethodnih pa sam ga tako nekako lagano i pročitao. U stvari, obojica ste nekako opušteniji u pripovedanju, kao da je Mombasa generalno manje intenzivna od Nairobija, ili kao da ste se navikli... šta ja znam.

O doseljavanju Azijata u istočnu Afriku sam čitao negde jednom, ali me je i dalje iznenadilo. Interesantno.

Opet drugačija priča i opet se lepo čita :)

clap.gif' alt=':clap:'>

pa mislim stvarno, chi, prvo te je napao morski jež a onda i meduza :D lepo su vas svi upozoravali da će putovanje biti opasno :D divno, drago mi je da ste posvetili malo mesta i gastronomskom utisku :) a znate i koje će biti moje pitanje - postoji li na tom kontinentu sladoled, i kakvog je ukusa :P

Da, mislim da Chi nije smeo da kaze da ga je meduza ustvari ozarila i da je verovatno jaukao po plazi :D i ja sam se pitala gde su jelovnici Afrike, a drago mi je sto ste ovaj put malo vise opisivali i prirodu...

I meni je zanimljiva ta teza o Evropi u detinjem uzrastu...ma sve su price zanimljive..

uzivajte... ;)

Iz dosadašnjih tekstova, reklo bi se da su skoro sve domaće devojke koje srećete izrazito požtrvovane osobe koje žive u raskoraku sa tradicionalnim stavovima svojih zajednica. Da li mislite da je to slučajno, ili da je to tipičan profil osoba koje se nalaze na CS u Africi ili nešto treće...?

Mislim da je slika mnogo složenija od toga, ali verovatno je da su ljudi koje pronalazimo preko interneta svakako imali više kontakta sa Zapadnom kulturom nego prosečan Afrikanac. Požrtvovane... Pa, ovde svako ko ima mogućnost da zaradi ima na grbači celu familiju, mislim da se ne radi o požrtvovanosti nego o evolucionoj strategiji.

Voleo bi da vidim više slika ljudi koji imaju značajniju ulogu u prici.

Namerno ih ne stavljamo. Puno smo o tome razmišljali i diskutovali, i na kraju smo zaključili da bi to bilo suviše indiskretno, posebno za ljude sa kojima smo razgovarali o veoma ličnim stvarima. Ne znam da li je takav stav zaista opravdan, ali kad sam prvi put pomislio da stavim na net fotke tih ljudi, u glavi mi se upalilo jedno veliko "NE". Osim toga, slike bi možda dodatno uticale na nečiji doživljaj tih ljudi, a ja baš nisam vičan fotografiji toliko da mogu da budem siguran da će slika pokazati ono što ja želim da snimim.

Lazare, ti si bre gori od Rastka Petrovića kad kreneš da intervjuišeš lokalce

Učio od najboljih! :)

kao da je Mombasa generalno manje intenzivna od Nairobija

O da, milion puta opuštenija. Dobro je da se to vidi iz teksta :) Sem toga, Mombasa je stari grad, tako da ima mnogo više duha.

postoji li na tom kontinentu sladoled, i kakvog je ukusa

U rangu kineskih sladoleda... Vrlo bazično, ne bi bila zadovoljna :) Generalno ceo odnos prema slatkišima je takav. Čokolada je retka i hiper skupa, a poslastičarnica faktički ni nema, osim nešto malo što drže Arapi u primorju.

i ja sam se pitala gde su jelovnici Afrike

Slabo se ovde jede. Ishrana je neverovatno jednolična, dva-tri bazična jela se smenjuju na trpezi, ulična hrana je jako slaba, porcije su uvek jako male. Zemlje koje smo posetili, sve posle Egipta, nemaju nikakvu gastronomsku kulturu. Jedeš da ne budeš gladan, i kraj.

Ajana je Somalijka, kao i mnogi drugi stanovnici ovog dela Kenije. Obučena je u tradicionalnu muslimansku dugu odoru, i nosi maramu. Ima 27 godina i završila je koledž za programera, ali već godinama ne uspeva da pronađe posao. Kaže da se boji da će zaboraviti da programira, jer nema kompjuter kući, pa ne može da vežba.

Eh, da je isla na PMF u NS, naucila bi da programira na papiru... ;)

Sto se tice teksta, slazem se sa Acketom. Sto se tice pomoci deci, neverovatno je kako mala suma novca moze nekom da promeni zivot. U Mozambiku, na primer, godinu dana skolovanja i oblacenja deteta kosta samo 80 evra!! Postoji udruzenje koje se bavi time, ali im je blog na zalost samo na portugalskom. http://amigosinharrime.blogspot.com/

Donatorima redovno salju izvestaje o deci (izvestaj zvuci suvoparno, ova pisma su mnogo licnija), fotografije, itd, mozes da vidis kako dete napreduje u ucenju i radu. Za prosecnog Evropljanina (u sta mnogi Srbi naravno ne spadaju), 80-300 evra godisnje ne predstavlja bas nista, a u Africi moze mnogo da promeni. Kristini svaka cast sto je dosla na ideju da organizuje ovako nesto u Mombasi!

PS - A Chi i meduza :D no comment

PPS - a kako se pravi ta mesavina mleka i avokada, za preliv? Bukvalno samo ta dva sastojka (i koja je srazmera) ili ima jos nesto?

Tekst je pravo osvezenje!!

Dosadasnji su se nekako uklapali u sliku Afrike koju sam uspela do sada zamislim, a Mombasa kao da je iz potpuno druge price... bar tekst ima potpuno drugaciji duh od dosadasnjih. Valjda je taj duh Azije malo uzdrmao...  :)

Cika Hasan mi je nekako njjaci utisak, u sred one cajdzinice i svojih prica, kao lik iz nekog romana  clap

U svakom slucaju, tekstovi su i dalje vrhunski...

Iskoristite jos to malo Afrike sto vam je ostalo!

PPS - a kako se pravi ta mesavina mleka i avokada, za preliv? Bukvalno samo ta dva sastojka (i koja je srazmera) ili ima jos nesto?

Meni se čini da su samo mleko i avokado, ali ne bih se mogao zakleti. Razmera je takva da bude prilično gusto, valjda odokativno oceniš, nemam pojma :) Ne bude baš tečnost, nego više nekako kremasto  :eat: