Jump to content

Featured Replies

hana, bila sam sa deckom prosle godine u Rusiji krajem avgusta i isto je tako bio plan da odemo i do SP na dva-tri dana, a mi nismo stigli da obidjemo sve ni u Moskvi, mada smo po ceo dan bazali gradom imali planove obilazaka, jednostavno 10 dana je bilo premalo... Zamalo da propustimo VDNK koji smo posetili poslednjeg dana... Fora je sto je nama skoro svaki dan padala kisa, pa smo morali po sto puta da se sklanjamo u kafice i restorane, i kada smo pomislili da tako moze da izgleda i boravak u SP - odustali smo... Koliko se ja secam vozna karta uopste nije bila jeftina...  :?

• Author

Da li se sećaš otprilike cene, neko je pomenuo da karta za voz od Moskve do Petrograda košta oko 15 evra...? Je li bilo mnogo više od toga?

Gde ste u Moskvi odseli?

Mi smo bili privatno, kod nekih rodjaka ;) Hm... Sto se karte za voz tice, lupicu, ali bila je negde izmedju 50 i 100 evra... Nema sanse da se setim cene, ali se secam da nam je bilo nenormalno da kosta toliko, narocito kada smo poredili sa avionskom kartom iz Srbije. Mozda smo mi gledali neku skuplju varijantu, jer oni te karte prodaju po klasama, ali znam da smo razmisljali da ako vec putujemo celu noc, a sutra nas ceka duuuug dan na nogama, bilo bi OK da se bar naspavamo...

Jovan i ja smo letos platili kartu za plackartni (voz sa ležajevima) oko 30 evra, ako se ne varam. Raspoloživost karata varira od voza do voza. Što je vreme dolaska nepovoljnije, to je veća šansa da ćeš naći jeftine karte - najlakše je naći jeftine karte za voz koji stiže u SPB u četiri ujutro.  :)

• 3 weeks later...

tek odnedavno koristim couchsurfing pa me zanima ima li na forumu nekoga u Moskvi ili Piteru ljudi iz bivše nam države kod kojih bi me na jedno 2-3 dana ugostili i pokazali grad ? Teško je naći nekoga tko zna jezik, puno je lakše :pivoooo:

p.s. pare nisu problem....para se nema...šalim se,ako naplaćuje smještaj ni to nije problem  123

couchsurferi nikada ne naplacuju smestaj. Znam da ovde ima nekih ljudi koji su na kaucsurfingu a zive u rusiji ali je ovo mnogo los nacin da ih pitas za smestaj. Pronjuskaj CS i nadji nekog ko ti odgovara i posalji mu zahtev. I taj, tvoj eventualni hist bi trebao da vidi tvoj profil na CSu i iz toga odluci da li zeli da te hostuje ili ne. Ja sam putovao po Rusiji i skoro svi mladi ljudi odlicno pricaju engleski ... tako da i u tome ne vidim problem!

hvala na odgovoru.  :spot: znam to jer naplatom couchsurfing smještaja se gubi smisao    istoga  nono. mislio sam ako ima tu ljudi da se jave pa se možemo čuti, moj profil je otvoren i svatko ga može gledati kad hoće.  klanj::

• 1 month later...

Ja sam imao priliku da posestim i Piter i Moskvu. Posto mi je devoja iz Pitera, nisam placao smestaj. Pa samim time, tamo mozete da posetite mnogo. Grad koji lezi na bezbroj mostofa, a najlepis su na reci FONTANKA. Samim time odvojte jedan dan da posetite grad fontana do kojeg se ide vozom, a koja stanica i koji voz, ne znam. Za ovu posetu trebace vam najamnje 1000din ili ako imate nekog rusa da kupi kartu za vas, onda je manje posto oni svojim gradjanima prodaju karte dosta jeftinije, a za strance mnogo skuplj. Vozom mozete da posetite i PUSKIN gde je i carsko selo i dvorac carice Katarine. Spremite jedno 20-30e. Ako imate jos jedan dan, onda mozete u Pavlovsk. Ogroman park i priroda, ali nista posebno. Obavezno bi vam preporucio da odete u ERMITRAZ jedan od najvecih muzeja na svetu. Iako nisam ljubitelj umetnosti tamo sam bio odusevljen. Ako hocete da slikate, onda to i platite, a mozete i da rizikujete. Ja sam slikao bez para :D Iskoristite priliku i posetite hram NA SPAS KRVI. Nisam ulazio, ali predivno izgleda spolja. Da li treba da kazem da je balet u Marinskom teatru ocaravajuci? Ali da tamo odete treba vam 50e za najjeftiniju ulaznicu i elegantno odelo je obavezno kako vas ne bi smatarli seljacima. Nikada mi nije bila jasna ta njihova kutura. Zivis u milionskom gradu i jos razmisljas sta ce ko misliti o tebi....

U Piteru prosetajte i do ROSTRALNIH KALONA tornjevi u kojima se do pre 100-inak godina palila vatra kako bi brodovi videli gde je pristaniste. Takodje nemojte da propustite da za 10e po osobi rucate u japanskom restoranu u centru. Nevski prospekt (bulevar). Meni se licno nije svidjala ta hrana. ja sam ipak vise za neku slaninicu :D Ako je neko ljubitelj cirkusa, tamo ima posebna hala gde se oni odrzavaju. A ako je neko zainteresovan da vdi gde je udarem prvi kamen temeljas 26.05.1703 godine, onda treba da poesti PETROPAVLOVKU KULU koja je u centru grada.

A tacna cena najjeftinijih karat MOSKVA-PITER-MOSKVA je oko 25-30e, a ako neko hoce luksuz, neka spremi extra lovu. U Moskvi ima jako puno lepih stvari, ali najvaznije je da posetite Crveni trg, Kremlj, jedan park u centru koji je jako poznat u svetu (tamo su skulpture 13 zla ovog sveta). Ako nekome treba jos neka informacija neka pita.

Ja sam zeleo da putujem vozom 21-og maja ove godine, ali zbog cene i vremena sam odustao. Naravno, devojka slavi rodjendan oktobra, pa cu se do tada i bolje organizovati. A ako neko vec putovao, neka mi barem napise kakve su kontrole na carini....

• 1 month later...
  • Author

Da ne bih otvarala treću po redu temu o Rusiji - ima li možda neko neke informacije o krstarenju u Moskvi i SPB?

Ko to organizuje - gde naći, koliko košta...?

Hvala unapred!

U Sankt-Peterburgu uz kanale u centru stoji veliki broj promotera koji, uz pomoc megafona, nude krstarenja rekom i Finskim zalivom, tesko je promasiti ih. Za cene stvarno ne znam, nismo mi placali, ali mislim da nije bilo skupo.

• 1 month later...

Nedavno sam bio u St Peterburgu i spavao u hostelu Pilau. Nalazi se u staroj zgradi ali je unutra sve novo, vrlo je cisto, kreveti veliki, neke sobe imaju kupatilo, a i zajednicka kupatila i WCi su odlicni i ima ih dosta. Dorucak ne prave, ali kuhinja ima sve sto je potrebno. Dobijate i peskir a moze da se koristi kompjuter sa internetom. 

Do Nevskog prospekta ima 8-9 minuta peske, a do metroa 5-6. 

Inace, savetujem  da pri izboru  prenocista vise gledate blizinu metroa nego blizinu centra.

Neko je pitao za cenu brodica.  Po kanalima je oko 400 R a ima i duzih, i skupljih, ka moru. Cini mi se da su nesto jeftiniji oni koji ne polaze  sa glavnog keja (kod Admiraliteta), nego  npr od Aurore.

Ako idete  da vidite  znamenitosti van grada, a trebalo bi,  mozete da ustedite tako sto cete koristiti  metro i autobus, umesto turistickih ekskurzija.  Za Peterhof, ekskurzija kosta cini mi se oko 1500 RUR (40EUR), s tim da ukljucije  i mislim ulaznicu za Peterhof od oko 400 R. Metroom i autobusom  tamo i nazad  ispadne 150 R. Ulaznica za park je oko 400 r, za palatu 500.

Sta mislite da li je bolje nositi EUR ili USD za menjacnice?

Verovatno nije neka razlika, ali negde sam citala da vise vole dolare.

• 10 months later...

U maju sam bila u St. Peterburgu i bila sam smestena u hostelu Sunny hostel SPB i jako sam zadovoljna njime. Nalazi se na 2-3 min. pesaka od Nevskog prospekta. Ja sam spavala u 10-krevetnoj spavaonici po ceni od 9,21 euro (u cenu je uracunat i dorucak). Inace, hostel ima dobro opremljenu kuhinju (frizider, masina za sudove, svo posudje, aparat za caj i kafu...). Recepcioneri su jako ljubazni i voljni da pomognu (dobro govore engleski, za razliku od vecine Rusa :)). Vecina gostiju kad sam ja bila su bili Rusi tako da ukoliko govorite ruski preporucila bih vam ovo mesto.

• 4 weeks later...