Jump to content

Featured Replies

Posted

Iz Zagreba u ljetnoj sezoni počinju letjeti low cost avioprijevoznici Spanair, koji će letjeti za Barcelonu, te Norweigan air, koji će Zagreb povezivati s Kopenhagenom i Oslom, a direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović za Vjesnik je potvrdio da trenutačno pregovaraju i s najpoznatijim niskotarifnim aviokompanijama Ryanairom i Easyjetom.

"Napravili smo uštede unutar tvrtke i uvidjeli da naš cjenik može biti jeftiniji za desetak posto. Za postojeće internacionalne letove smanjili smo cijene i do 50 posto", rekao je Peović.

Peović ističe da im je posebno zanimljiv upravo EasyJet jer ne leti iz jedne destinacije, nego ima 11 baza u Europi.

Iz Zagreba je prošle godine u ljetnoj sezoni nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines uveo direktne letove za Barcelonu i Madrid po prilično povoljnim cijenama koje su se kretale od nekih 900 kuna (povratna karta), a s tom praksom nastavili su i ove godine.

Novost u 2010. je direktan let za Atenu iz Zagreba, a Zračna luka pregovara i s Austrian Airlinesom oko uvođenje letova za neka nova odredišta, te se nastoje dogovoriti i direktni letovi iz Zagreba za SAD i Kanadu.

"Komisija koja provjerava sigurnosni sustav za pregled putnika bila je u našoj zračnoj luci i našla nekoliko nepravilnosti koje smo u međuvremenu ispravili i sad će nam ponovo doći u kontrolu. Ako zadovoljimo njihove uvjete, uskoro bismo mogli dogovoriti letove iz Zagreba za New York i Chicago", rekao je Peović. (Tportal.hr)

• 3 weeks later...

Zasto ici u Zagreb da bi se letelo Spainair-om , kad on uskoro polece iz Beograda za Spaniju?

Zasto ici u Zagreb da bi le letelo Norweigan air-om, kad mozes iz Beograda?

Zasto ici u Zagreb da bi leteo Ryanair-om, kad mozes iz Osijeka koji je mnogo blizi?

Pored toga imas Wizzair iz Beograda i mnogo vise destinacija iz Temisvara koji je isto mnogo blizi od Zagreba!

Zato što :)

1. Avantura, i vidiš još jedan grad

2. Ako ukupni troškovi ispadaju manje nego leteti iz Beograda ili Temišvara - zašto ne leteti iz Zagreba?

Evo ja sledeće nedelje letim Wizz-om iz Zagreba za Dortmund, destinacija u koje može da se leti i iz Beograda, ali tek od juna...

Tacno ako :)

1. Nisi nikada bio u Zagrebu, ja sam bio "milion" puta. I kad ga vidis nekoliko puta, nece ti biti vise interesntno.

2. Ako troskovi ispadaju manji, to je OK. Medjutim sumnjam da su manji nego let iz Temisvara.

3. Sasvim logicno. Ali od juna ovaj tvoj razlog nije opravdan :)

Srecan put!!!

Zasto ici u Zagreb da bi se letelo Spainair-om , kad on uskoro polece iz Beograda za Spaniju?

Evo ja recimo u maju, zato što su se karte za 1e za taj datum iz BGa razgrabile za jedan dan a iz Zagreba ih i dalje ima...

(a pritom mogu i prijatelje da posetim... a i da nema prijatelja... isplati se :) )

Pa ipak nisu bile 1e :)

Kada je napisano 1e, setio sam se Dusana koji je tvrdio da je leteo Rajanerom za nekoliko centi...

Takse su 98 kako god da okreneš...

Kata povratna je počela od 1e, ali već sutra je iz BGa bila 80 ( vidim da je za april već 110 ).

U Zagrebu još stoji 1 ili 20e...

A zašto su takse toliko visoke?

Jel to zavisi od Beogradskog Aerodroma, ili...?

Ne znam, ali znam da nije do beogradskog zato što su sa Plesa do u evro iste.

Što je najčudnije i kad dobijete kartu takse nisu objašnjene.

Samo piše:

Air fare: 0.00 €

Taxes: 99.75 €

(LOL, ja tek sada primetio da mi karta nije bila 1 e, nego 0)

Kada je napisano 1e, setio sam se Dusana koji je tvrdio da je leteo Rajanerom za nekoliko centi...

I ja tvrdim da sam leteo Ryanom i za 1 cent i za 1 evro. Kod njih zaista moze da se nadje karta po toj ceni, bez taksi od 100 evra!

A zašto su takse toliko visoke?

Jel to zavisi od Beogradskog Aerodroma, ili...?

ovako otprilike stoje stvari:

takse=

1xtaksa BEG aerodrom =T1 15,3 evra, a T2 19,8 evra (mada trenutno sve ide preko T2)

1xtaksa BCN aerodrom =14.4 EUR (na terminalu na koji germanwings slece)

1xdoplata za gorivo beg- bcn = cca 25eu

1xdoplata za gorivo bcn - beg = cca 25eu

1x 10eu service fee (5eu po smeru)

=100eu

kod ryana je to moguce jer koliko sam ja shvatio njima placaju da lete u te gradove pa tako grad/drzava placa takse a ti potrosis pare kod njih ;)

I dalje tvrdim da sam leteo preko 50 puta za, ne nekoliko centi, vec za 1 cent. Dva pua sam leteo za 1 nanocent (0.001euro) i jednom sam leteo za 0,0000 eura.

I dalje tvrdim da sam leteo preko 50 puta za, ne nekoliko centi, vec za 1 cent. Dva pua sam leteo za 1 nanocent (0.001euro) i jednom sam leteo za 0,0000 eura.

Kako si izbegao plaćanje aerodromskih taksi?

Kako si izbegao plaćanje aerodromskih taksi?

Za vreme promocije na promotivne letove se ne placaju takse kod Ryanair-a.

E, pa to je super. Ja sam mislio da, prilikom promicija, može da se samo izbegne plaćanje check in-a...

Videćemo da li će tako biti i kada/ako Rajaner uvede letove iz Srbije.

klanj::  klanj::  klanj::

Ako je lokalna samouprava spremna da subvencionise letove prevoznika karta moze da bude i besplatna. Bar na prvi pogled. Indirektno se naplacuje od lokalnog stanovnistva putem poreza (svih ljudi bez obzira da li lete ili ne lete tom kompanijom). To upravo u Srbiji radi grad Nis koji subvencionise letove za Bolonju.

Ako je lokalna samouprava spremna da subvencionise letove prevoznika karta moze da bude i besplatna.

Moze da bude, ali skoro nikad nije, osim kod Ryanair-a. Znaci nije samo do lokalne samouprave, vec dosta toga do prevoznika.

Indirektno se naplacuje od lokalnog stanovnistva putem poreza (svih ljudi bez obzira da li lete ili ne lete tom kompanijom). To upravo u Srbiji radi grad Nis koji subvencionise letove za Bolonju.

Tom logikom, laicki gledano mogao bi biti delimicno u pravu, ali generalno gledano to subvencionisanje je investicija koja se visestruko vraca istim tim poreskim obveznicima (u budzet) kroz turizam, trgovinu, promet ljudi, poslovna putovanja koja doprinose privrednom razvoju regije, ostale propratne usluge...

Mnogo manjih aerodroma i opstina u Evropi investira novac u subvenzionisanje avio prevoznika, a kapital im se uveca i do 40-50 puta u odnosu na ulozeno. Naravno, potrebno je dobro organizovati i koordinirati opstinske sluzbe kako si se doslo do dobiti. A ako je neka samouprava nesposobna da to iskoristi, ona ce svakako na bilo koji drugi nacin neadekvatno potrositi novac poreskih obveznika.

Dakle, ovde se ne radi da neko nekome placa karte, vec se radi o ulaganju radi ostvarivanja vece dobiti i privrednog razvoja.

@ Dule

Hvala ti sto si napisao objasnjenje. Mene je mrzelo. To je sve tacno. I sve dobro funkcionise...u Evropskoj uniji, Severnoj, Americi, Australiji itd.

U Srbiji se to cesto "izvitoperi". Secas se turistickih spotova koji su pre nekoliko godina promovisali Srbiju na CNN-u? I oni su bili investicija...

Jos samo malo "laik". Uzivaj!

Evo samo da potvrdim, i ja sam leteo sa rajanom za 0 evra, naravno bez prljaga. Tu cast sam imao cak u 3 navrata.:)

i ja isto, za 0 evra, za 0,1 evro i za 1 evro, kao i za 2 itd :)

uvek kad nadjem negde zaturen onaj jedan sugavi novcic od jednog centa kazem sebi - "ovim cu moci da kupim jedan let" :)

Evo i iz Osijeka će krenuti Ryanair da leti za Frankfurt - Hahn;)

Leteo je i prosle sezone. to mu dodje kao neki sezonski let pa leti samo od maja do oktobra... a zasto mu je to sezonski let... bem li ga

Razumem da su Split, Pula i Zadar sezonski ali ovo mi nije jasno

;D