Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima super vam je forum! Dosta korisnih informacija i uputstava :D

Planiram da idem na volonterski kamp u Norvesku u avgustu/septembru.

Voleo bih da idem vozom pa me zanima da li je to uopste moguce? Kolko bi trajao put? Kuda?

Negde sam nasao da iz Kopenhagena ide ekspresni voz za Oslo. Uzeo bih interrail pass, da li mi se isplati?

Svi predlozi i saveti su dobrodosli  clap.gif' alt=':clap:'>

Osim ako volis putovanje koje ce trajati danima,ne vidim nijedan razlog zasto ne bi isao avionom,kad avionsku kartu mozes da nadjes za 60 -70 evra.Znam za autobus koji ide iz Srbije do Osla.Unutrasnji avio prevoz u Norveskoj i nije tako skup.Veliko je cimanje sve ostalo,bar za mene.

Koliko ostaješ dana? U koji grad ideš?

Pretpostavljam više od 10, tako da će ti trebati interrail karta 10/22 (važi 22 dana od kojih možeš da izabereš najviše 10 kojima ćeš da se voziš). Ona košta 239 eura. Kao što reče dunja, interrail u ovom slučaju i nije baš jeftina opcija. Ovde ti se interrail isplati samo ako budeš želeo da usput posetiš još neka mesta. Stvarno je šteta ako bi išao vozom toliki put a da se ne zaustaviš bar dan-dva negde usput.

U najboljem slučaju, morao bi 4 puta da presedaš do Osla (Budimpešta, Berlin, Lund, Geteborg), ukoliko si se tamo zaputio. Na sledećem linku imaš red vožnje vozova za celu Evropu, pa malo prouči:

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Takođe pogledaj i ovaj link http://www.berlin-night-express.com/cgi-bin/tidtabell.cgi?sprak=en

• Author

Pa bas sam to hteo. Idem vozom i usput vidim malo Nemacku, Dansku, Svedsku.. Nije mi problem da se vozim par dana i zastanem u nekim gradovima usput. :) Nisam jos izabrao kamp jer nije pocela sezona prijavljivanja pa cekam da naidje neki koj mi najvise odgovara prema datumu i vremenskom periodu, ali ce svakako biti u Norveskoj.

Najvise me brine jer ce kamp trajati najverovatnije 14-15 dana, pa meni od 22 dana ostane 7-8 za putovanje

da li ce to biti dovoljno da odem do tamo i da se vratim i usput zastanem u nekom gradu?  :?

Ako ne budem mogao da iskombinujem sa vozom icicu sa avionom, ali bih ipak hteo da vidim malo vise od Norveske.

I hvala RaxCherrych na ovim linkovima! Svakako ce mi pomoci da lakse isplaniram put vozom :)

Osim ako volis putovanje koje ce trajati danima,ne vidim nijedan razlog zasto ne bi isao avionom,kad avionsku kartu mozes da nadjes za 60 -70 evra.Znam za autobus koji ide iz Srbije do Osla.Unutrasnji avio prevoz u Norveskoj i nije tako skup.Veliko je cimanje sve ostalo,bar za mene.

Koji to autobus ide iz Srbije za Norvesku,koji je prevoznik i kojim danima ide,i cena karte??Ako mogu da dobijem te informacije....

Nema na čemu!  :)

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?ld=212.89&seqnr=1&ident=3j.0357789.1267391310&rt=1&OK#focus

Kao što vidiš na ovom linku, bez stajanja ti treba 42 sata u jednom pravcu BG - Oslo. Ostaje ti samo par dana. Možda te puste za vikend na 2-3 sa kampa pa to iskoristiš da šmugneš u neki obližnji grad na 2-3 dana pa se vratiš na kamp...Jedna moja ortakinja je bila u Hanoveru na kampu i dali su im dali odmor 3 dana, pa je to iskoristila da ode u Berlin.

Ako se odlucis da ides vozom do norveske trebace ti minimum 4 dana. Prvo treba stici do Budimpeste, gde hvatas voz za Berlin, Iz Berlina ides vozom za Stokholm preko Malmea (gde mozes uhvatiti voz za Oslo), ako zelis na krajnji sever Norveske onda imas polazak voza za Narvik svako vece. Ovako je bilo bar pre 7 godina

Babareebu,moram se setiti koji je to prevoznik,kontaktirala sam ih pre nekoliko meseci,samo sam negde zagubila broj.Ali mislim da su iz Leskovca.Cenu ne znam.Ako nadjem broj,javicu.

po meni, ova ideja je skroz bezvezna i neisplativa... narocito ako ides interrailom...kao sto su ti vec pomenuli, interrail sluzi za putovanje po Evropi sa tim da obilazis mnostvo gradova...

a da kupujes pojedinacne karte za vozove je takodje neisplativo, sto severnije ides karte su sve skuplje + treba poklopiti termine vozova pa bi put mozda potrajao previse + iscrpljujuce, iako deluje kao avantura

ukoliko vec zelis nesto da vidis, moj savet ti je da nadjes neki jeftini let iz nekog evropskog grada za Oslo...npr, iz Berlina, Pariza ili vec nekog drugog grada koji bih zeleo da obidjes...pa do tog grada idi vozom ili busom...naravno, mozes i vise gradova obici tako a iz jednog hvatati let...     

Ako se odlucis da ides vozom do norveske trebace ti minimum 4 dana. Prvo treba stici do Budimpeste, gde hvatas voz za Berlin, Iz Berlina ides vozom za Stokholm preko Malmea (gde mozes uhvatiti voz za Oslo), ako zelis na krajnji sever Norveske onda imas polazak voza za Narvik svako vece. Ovako je bilo bar pre 7 godina

Sada do Osla treba 42 sata i 20 minuta. Sa presedanjem u Budimpešti, Berlinu, Lundu i Geteborgu. Mada bilo bi pametno prepoloviti put u Berlinu i odspavati jednu noć...zbog napora

Babareebu,moram se setiti koji je to prevoznik,kontaktirala sam ih pre nekoliko meseci,samo sam negde zagubila broj.Ali mislim da su iz Leskovca.Cenu ne znam.Ako nadjem broj,javicu.

E pogledaj pa mi javi,mozes i na mail..

Iz Ljubljane imas svaki dan za Goteborg, krece u 16:00 i cena je oko 150 evra u jednom smeru. Mislim da taj bus dolazi i Srbije jer je uvek pun nasih ljudi, ali nisam siguran.

Hmm sad sam pogledao i radi se o slovenackoj firmi: http://www.bizi.si/podjetje/o-podjetju.aspx?ZyPQ88VA4TpSvgareUg23yMMsWSW%2B7Em%2FMXvd9SCNjM%3D

Verovatno ljudi dolaze iz Srbije pa ovde presedaju na bus za Svedsku :)

Iz Ljubljane imas svaki dan za Goteborg, krece u 16:00 i cena je oko 150 evra u jednom smeru. Mislim da taj bus dolazi i Srbije jer je uvek pun nasih ljudi, ali nisam siguran.

Hmm sad sam pogledao i radi se o slovenackoj firmi: http://www.bizi.si/podjetje/o-podjetju.aspx?ZyPQ88VA4TpSvgareUg23yMMsWSW%2B7Em%2FMXvd9SCNjM%3D

Verovatno ljudi dolaze iz Srbije pa ovde presedaju na bus za Svedsku :)

ima i iz Srbije autobus za Svedsku... STUP VRSAC vozi sve do Stoholma a staje i u svim vecim gradovima u Svedskoj...cena karte u jednom pravcu je 120-130e skroz do Stckhlm a povratna oko 180-190e ako se ne vratam... autobus je uvek prazan, svega desetak-petnaestak ljudi... svaka 4 sata pauza, put traje oko 45 sati...

evo linka: http://www.stup.rs/stokholm.asp

mada, skroz je bzvz ici sa njima za ove pare kada se za malo vecu kintu moze naci avion !

Nemoj da ti padne na pamet da ides BUSom ja sam dva puta isao od Novg Sada do Frankfurta i to su mi najgore voznje u zivotu. Em sto se ukocis em sto je to gastarbajterski bus posle kog mozes odma kod psihijatra na lecenje ja sam poludeo od muzike, ljudi, pusenja u busu i 100 drugih sranja.

Inace ja sam isao vozom za Helsinki u Finskoj tako da je ovo za Oslo maciji kasalj.

Do Osla iz Beograda stizes za 2 dana a nema kocenja jer po vozovima mozes da spavas.

evo sta kaze DB:

Beograd         Th, 18.03.10 dep 21:40   D 314 Schnellzug

Villach Hbf Fr, 19.03.10 arr 09:08 5b

Villach Hbf Fr, 19.03.10 dep 11:16 4 EC 112 Eurocity

München Hbf Fr, 19.03.10 arr 15:33 12

München Hbf Fr, 19.03.10 dep 19:00 23 CNL 482 City Night Line

Koebenhavn H Sa, 20.03.10 arr 10:06  

Koebenhavn H Sa, 20.03.10 dep 11:00   IC 602 Intercity

Göteborg Central Sa, 20.03.10 arr 14:32  

Göteborg Central Sa, 20.03.10 dep 16:39   R 396 Regionalzug

Oslo S             Sa, 20.03.10 arr 20:45  

P.S. Inace ja sam putovao sa nekom "interesantnom" (nabavljenom za samo 100ojra) Interrail kartom koja nam je oduzeta u Danskoj pa vracena uz komentar "Vi ste prvi iz Jugoslavije sa oreginal Interrail kartom"  :angel:

Ako je moj post na pogresno mestu,neka ga administartor premesti.Sad sam proverila cene letova do Osla,jeftiniji su od bilo kog autobusa ili voza(ako sam dobro videla).Bg-Oslo moze se naci za nekih 45 evra.Isto tako i iz Budimpeste,Salzburga i Pariza.Iz Pariza je jedino malo skuplje,oko 80 evra.Tako da se moze kombinovati voz,autobus i avion.Ali proverite na norwegian.no

Ako si raspolozen da vidis Minhen, ide nocni (nachtzug) za hamburg, krene oko 10, 11 uvece iz minhena i stigne se oko 7 ujutro u Hamburg. Oba grada su jako lepi i vredi ih videti. Potrebna ti je samo rezervacija ako imas interrail i ta rezervacija je kostala oko 10 eura, za sedenje, nisam uzimao lezaj. Sedista su odlicna i veoma udobna, sira nego u avionu :) iz hamburga ide voz za kopenhagen mislim da ako se krene ujutro vozom do podne, rano popodne si u kopenhagenu. odatle za oslo, u povratku mozda bi mogao da ides iz osla do stokholma, pa odatle brodom Viking Line do Helsinkija(ako imas interrail mislim da se ne placa sedenje na brodu, ali nisam siguran, ja sam platio bilo je oko 35 eura jer tada nisam imao interrail) odatle se spustis opet brodom za Talin i onda do varsave ili nekog drugog grada u tom delu evrope, pa kuci preko budimpeste.. :)

tako su uradili neki moji poznanici, isli su vozom skroz do nordkap-a i nazad, ja sam ipak samo jedan deo isao vozom a ostalo avionom, nisam imao bas puno vremena a ni vize za balticke drzave, tad poljska,estonija, itd. sengen vizu nisu prihvatali, vec svaka drzava za sebe :)

lepo se provedi kako god da odlucis da ides  :mah:

• Author

Hvala svima za savete!  klanj:: Dosta su mi pomogli! Kolko vidim sasvim je moguce to izvesti vozom, ako ne budem mogao da stignem verovatno cu jednostavno uzeti kamp koji traje oko desetak dana pa ce mi ostani deset dana za putovanje i sve stizem bez problema

Kolko sam cuo zeleznice u tom delu evrope su veoma organizovane i ne kasne ni najmanje?

I da li je sigurno da se oslonim da ce mi apsolutno svuda primiti interrail?

I hvala na Dunji sto mi je skrenula paznju na niske cene aviona. To mi je uvek zadnja opcija.

Naravno da idu tacno na vreme, to je Skandinavija, tamo ljudi nemaju sta drugo da rade osim da rade :)

Medjutim ono sto je zanimljivije je koliko je njihova zeleznica efikasna po pitanju ljudi. Kao prvo nemas blagajne nego automate za karte. Karta se stampa na neki reciklirani papir i izgleda kao neki bezvezni racun koji dobijes u prodavnici. Kladim se da ustede par miliona evra godisnje samo na farbi za kartu. Zatim vozovi izgledaju sasvim bezveze, ja sam ocekivao da spolja izgledaju nekako svemirski, kao TGV, a ono: Sovjetski Savez. Ali zato ide brzo i na vreme. Kondukterka je bila visoka plavusa, minimum 2 metara visoka...  ;D

Na vozove u EU se mozes osloniti vise nego na avione. Ja sam na mom proputovanju po EU promenio skoro 30-ak vozova i  nijedan nije kasnio vise od 5 do 10min

Norvegian, doduse samo u 1 pravcu...hehhe

Oslo-Gardermoen - Belgrade

Tuesday 9. Mar 2010 10:40

Flight DY1978 - Low fare

1 Adult €45.10

Return

Belgrade - Oslo-Gardermoen

Saturday 20. Mar 2010 18:50 - Terminal: 2

Flight DY1977 - Low fare

1 Adult €49.50

Total price

(all inclusive) €94.60

Pa da, na kraju sam i došao do njih, ali im je cena bila duplo veća za period kada sam ja hteo :/