Jump to content

Featured Replies

Posted

Trebalo bi da budem u Lajpcigu nekoliko dana poslom ovog meseca pa bih nadovezao na to jos jedno dva dana i video jos nesto u blizini. Kao prve opcije su mi Berlin ili Drezden pa me zanima jel ima jos neko neki predlog? Za Berlin pretpostaljam da definitivno nije dovoljno dva dana pa bih zato mozda njega ostavio za neki drugi put. Koliko je Drezden zanimljiv, a da nije samo jos jedan prosecan nemacki grad?

Pada mi na pamet da posetim Luzicu i nasu slovensku bracu tamo  ;D  ili mozda nesto peto? Prag...

Bio sam letos u Drezdenu jedno popodne, do duše u nedelju, a tad su svi nemčki gradovi mrtvi, jer ništa živo ne radi i sve je pusto. Grad ima puno zelenila i parkova, i Altstadt je stvarno prelep sa palatom (zaboravih kako se zove) i deo oko obale Elbe, kod starog mosta. Sve građevine imaju neku specifičnu tamnu ugljanu boju, što nisam nigde drugde video... Neustadt sa svojim pravilnom građevinama iz 18. (valjda veka) nije ništa naročito, ali se vredi prošetati. Ostatak je neka novogradnja koja podseća pomalo na Novi Beograd, po širini ulica. Takođe dolina Elbe (Labe) između Drezdena i Usti nad Labem u Češkoj mi se mnogo dopala iz voza. Severno od Drezdena nisam išao...

Sto se tice Berlina koji je 200 km severno, isplati se svaki evro koji ces potrositi tamo da odes. I da definitivno ce ti trebati vise od dva dana za obilazak Berlina. Jedan od boljih gradova, u kojima sam boravio.

Moj predlog ti ja da odes i do Magdeburga koji je malo zapadnije (100-ak km), a koji je stvarno neverovatan grad (barem po meni)...Takodje mozes i da odes do "zelenog srca" Nemacke, pokrajine Thüringen i gradove kao što su Jena, Erfrut...ona priroda te nece ostaviti ravnodusnim...veruj mi. Cisto sumnjam da ces se suzdrzati i ne uzeti digitalac i napraviti jedno 100 wallpapera.... ::crazy:

Sto se tice Dresdena, nisam bio tako da ne mogu ni da komentarisem. Planiram na leto tako da...

U svakom slucaju, svako dobro....

Da iskoristim ovu temu. I ja bih putovao u Istocnu Nemacku, negde pocetkom leta, za sad planiram da posetim : Berlin, bivsi Karl Marks Stadt i ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Prora

Zanima me ako neko ima ideju za jos neko zanimljivo mesto. Sto se istorije i arhitekture tice ne zanima me bas mnogo barokna arhitektura i katedrale, vise nacisticki i komunisticki deo Nemacke istorije, kao i arhitektura, pa ako neko zna jos neko zanimljivo mesto  vezano za noviju Nemacku istoriju neka napise, kao i neke preporuke sto se tice recimo Berlina. Unapred hvala :)

Sto se tice Berlina, ne propusti da odes na spomenik zrtvama holokausta koji je blizu Branderburg Tor-a, Reichstag, Alexandar platz (i ogromni toranj, obavezno se popni, platices 10 eura ali neces zazaliti GARANTUJEM), Potsamplatz, Berlin mauer...i mozes da odes da vidis cudo arhitekture Berlin Hauptbahnhof (HBF)....

Proveo sam u Dresdenu tri dana prošlog proleća i gotovo da nisam spavao. Osim što je grad čijim ulicama vredi šetati, i što ima divne parkove za izležavanje, igranje frizbija, ispijanje piva, itd, ima i bogat noćni život (za grad te veličine) zato što ima puno studenata. Ne sećam se imena lokala, ali ima par zgrada u kojima su celi spratovi pretvoreni u niskobudžetne lokale i u kojima je jedna soba diskoteka, druga bar, treća bioskop... Ima i nekih alternativnih kuhinja, gde je dobar vegeterijaski obrok 1 evro. Ako hoćeš, mogu ti iskopati adrese i nazive tih mesta. Osim toga, tamo ima i "Ping-Pong Disko", fabrička dvorana pretvorena u ogromnu salu za stoni tenis i diskoteku, istovremeno. :) Ako voliš takve stvari, Dresden je odličan izbor.

Naravno, u  Berlinu ima sve to i još mnogo više, ali od dva dana tamo samo će ti poći voda na usta.... ;)

U Berlinu naravno ima mnogo toga fascinantnog, ali ako te zanimaju ovi spomenici o Holokaustu onda poseti Jevrejski Muzej. To je nesto sto nikad pre nisam iskusio, osim sto je naravno pametno uradjeno, jedna stvar je zaista bila zastrasujuca. Ne znam da li su to oni tako namerno uradili, ali za mene je to bilo ovako: na pocetku imas ovu sobu:

Jewish_Museum_Metal_Faces_2_crop.jpg

gde hodas po nekim gvozdenim licima... to je sve super, ali na jednom zidu pisu da je ovaj muzej napravljen sa rupama u zidu. Njih ponekad mozes videti, ali uglavnom su unutar zida, pa se ne vidi. Te rupe predstavljaju Jevreje u tkivu Nemackog drustva, tj. kako oni vise nisu u njemu.

Uglavnom nakon toga krece jako dugacka istorija Jevreja, kroz vise prostorija i spratova, pa stize do 2. svetskog rata, slike o holokaustu i sve sto bi ocekivao, pa onda Izrael, i kraj, ides ka izlazu.

E sad, kad ides ka izlazu, sa leve strane je jedan hodnik gde cini mi se ne pise nista. Ljudi ni ne idu u tom pravcu, svi idu ka izlazu. Mi smo bili radoznali pa hajde da pogledamo sta ima tamo, i tamo su vrata, udjemo, i imas jednu zastrasujucu praznu crnu sobu, potpuno bez svetla, tj. dzinovsku rupu unutar zgrade. Kad kazem da je dzinovska, mislim da je kao zgrada od 3 sprata visoka. Mnogo klaustrofobicno...

Uglavnom moja interpretacija te sobe je, kao sto su na pocetku napomenuli, da zgrada sadrzi rupe koje predstavljaju Jevreje u Nemackom drustvu, kojih vise nema. A ova ogromna crna prostorija je, pretpostavljam, posledica Holokausta.

Nemoj ići u Berlin, ne na dva dana. Treba ti 10.

Grad je vrlo interesantan, ali u pravu si kad misliš da nije dovoljno. Nemoj ni da zaviriš, idi u Drezden.

• 3 weeks later...
Da iskoristim ovu temu. I ja bih putovao u Istocnu Nemacku, negde pocetkom leta, za sad planiram da posetim : Berlin, bivsi Karl Marks Stadt i ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Prora

Zanima me ako neko ima ideju za jos neko zanimljivo mesto. Sto se istorije i arhitekture tice ne zanima me bas mnogo barokna arhitektura i katedrale, vise nacisticki i komunisticki deo Nemacke istorije, kao i arhitektura, pa ako neko zna jos neko zanimljivo mesto  vezano za noviju Nemacku istoriju neka napise, kao i neke preporuke sto se tice recimo Berlina. Unapred hvala :)

mozda bi ti ovo moglo biti zanimljivo:

http://ebbg.de.server378-han.de-nserver.de/index.php?id=15

radi se o rudniku otvorenom za posjetioce. spuste te na dubinu od ca. 600 m pod zemlju, pa se mozes kilometrima voziti kroz okna (dubina od 600 do 1100 m), pogledati koncertnu dvoranu, kuglanu, bar i sl. sve izdubljeno u soli.

mozes unajmiti bicikl i voziti kroz okna.

u blizini je i kyffhäuser.

zaboravili ste severni deo bivse istocne nemacke i obalu baltickog mora.

ko je u prilici, nek poseti ostrva rügen, hiddensee (motorni saobracaj zabranjen) i usedom.

prora je poznato kupaliste na rügenu, ali je binz najpoznatiji i najskuplji.

ako si vec tamo, poseti sassnitz, gde su fenomenalne bele krecnjacke obale. ukucaj u google königstuhl rügen, pa ces videti.

ceo rügen je lep, ima puno skrivenih plaza. obrati paznju da je velika vecina plaza tamo fkk - nudisticka, sto je deo duge tradicije ovog dela nemacke.

u prori je, ako se ne varam, najduza zgrada na svetu, koju je hidza pravio za svoje sledbenike iz radnicke klase.